Ümit Burnu'nun Yeşilliğinde Ümitlerim Yeşerdi-1

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Zıpkıncı İbo tarafından paylaşıldı.

1. macir_ertan

macir_ertan Ertan Çetin

Favori Kamış:
    Trabucco
    Favori Makine:
    Daiwa Emblem-Z
    En İyi Avı:
    Yayın,Sazan,Turna
    İbo roman kıvamında ne gözel gitti sabah sabah,Filipinli çocukta senin kullandığın herşeyiyle aynı çapariyimi kullanıyordu.İsli balık burada da yapılıyor görmüşlüğüm vardır ve çok güzel değişik tat,balıkla haşır neşir olan herkesin birkere de olsa denemesi gereken bir lezzet ateşin üstüne yarı yaş bazen yapraklarıyla beraber meşe dallaarı atıyorlar tabi burada köylüler bunu tatlısu balıklarına uyguluyor olmadı canın deniz balığından çekti alıyorsun 8-10 uskumru o daha mükemmel oluyor ve ona da uyguluyorlar dalların nemi gidip tutuşmaya yüz tutarken ellerine aldıkları kapaklarında 3-4 delik olan pet şişeyle kararında tekrar su sıkıyorlar ateşe ki yine duman çıksın ve bu duman kulübe gibi o küçük yerde eti boğup üzerine sinsin bu işlem de 4 metrekare çok az hava alan bir kulübenin içinde tuzlanan balıkları tavana asmakla gerçekleşiyor ayanı zamanda bu ete de uygulanıyor.. İngiltere dedinde biz de bekliyoruz benim Defendera bir şnorkel siparişi verdik birilerine gelecek bakalım 10 gün oldu gerçi normalde 1 haftada gelirmiş miş miş bakalım kısmet...neyse İbo selamlar kendine iyi bak

2. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Sagolasin Ertan agabey. :)

Herkesin kullandigi malzeme asagi yukari ayniydi ama bendeki kursun sayisi ve gramaji yeterli degildi.

Isli (tutsulu) balik isi benim pek kafama yatmiyor. Taze yemenin yerini tutmaz ama yine de denemekte fayda var.

Defender - snorkel mevzunda bizim bir yardimimiz olabilirse sayet, detaylari konusalim.

Selamlar

3. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sevgili ve cok degerli dostum Ibrahim,

Son zamanlarda ki kosusturmaca da bu tek kelimeyle muhtesem raporunu kacirmami umarim mazur gorursun.Cok ozur dilerim.Gecenlerde cok sevdigim Abim ve benim icin Ustadlar Ustadi Tahir Gurhan akillara zarar bir sinarit tuttu.
    Tam 14 kg. Dunya rekoru sinarit kac kg biliyormusun.14.250kg...Eger baligi korumus olsaydi, mumkun oldugunca cabuk belkide kiyiya getirip tartirmis olsaydi dunya rekoruydu o balik.Sen bir amator balikci olarak duydun mu bu haberi.Ya bu sitede ki diger dostlarim kaci boylesi bir baligin bir fotografini bile gorme sansina eristiler? Kac kisi boylesi bir baligin bizim Ulkemiz sularindan cikabilmesinin , hem de bir amator balikci abimiz tarafindan tutulmus olmasinin oneminin idrakinde? Peki boyle muhtesem bir av varken biz gunlerdir ne konusuyoruz? Yillardir bu sitelerde konusalan nedir?Kizginim, kirginim... Iste bu haleti ruhiyeyle pek cok guzelligi kaciriyorum.Affina siginiyorum.

Eskiden birak dostlarimi,herkesin roporuna yetisirdim.Bilen bilir. Bir sevk bir heyecan , bir bilgi alis verisi, sicacik bir muhabbet vardi. Simdi acik soyliyeyim bazen rapor acasim gelmiyor ve senin gibi cok degerli dostlarimin guzel ruhlarindan ve yuksek gonullerinden mahrum kaliyorum.

Raporun tek kelimeyle gercek bir amatorun samimiyetiyle yazilmis, ancak gercek bir Amator Balikcilik Ustadin erisebilecegi gonul yuksekliginde islenmis sevgili dostum.Ancak uzulmemek elde degil boylesi bir raporu ben dahil(yani su ana kadar) gercekten kac kisi okudu, kac kisi bu emege hakkini verdi?Hersey var. Bilgiler mukemmel, estetik ancak bir doga asiginin kalbinden cikabilecek bakisi yakalamis, takimlarin en alasi kullanilmis, kurgu ve anlatimsa fevkaladenin fevkinde, ya dil...ben de guzel yazarim falan sanirdim.Ne yetenekler var bu dunya da...:)

Sevgili dostum sana bu rapor icin tebrik yetmez... Helal olsun.Takma kafana, bir iki pratikten sonra o sahile balik tutmayi sen ogretirsin. Sadece biraz sabir ve dirayet.Sen de gorunen odur ki her sey var.Sonuc olarak biz amatoruz, bu isin meraklisiyiz. Avlagi tanimak, dip sekillerini yavas yavas benligine giyinmek zamanla olur.En saglam balikcilar da olta takar.Hele bilmedikleri avlakta olta takma konusunda acemiyi bile aratmaya bilirler...:rolleyes:

Sana nacizane tavsiyem atabildigin mesafede kursunun suya duser dusmez 1001, 1002,1003 diye ta dibi bulana kadar saymandir.Bu sana atislarinda daha dibe degmeye bile gerek kalmadan yeterince dipledigini sadece icinden sayarak bulabilmene yardimci olur.Aslinda uskumru korfezlerden , kanallardan kanat kanat gecer. Oyle dipte degil su kolumlarinda arayacaksin onu.Belirli bir sure sonra asagi yukari saymadan takiminin atisdan sonra nakadar dipledigini gayri ihtiyari hissetmeye baslarsin.Bu hissi kazandiginda baligi bulmak icin diplerkende suzdurme yapman baligin oldugu su kolumuna seni goturecektir.

Kursun atis icin onemli oldugu kadar takimin dengesi icinde onemlidir. Kamisin atarina uygun ancak takima ve su sartlarina gore iri kursun bazen atis icin iyi olabilir ancak takimi kullanma acisindan problem yaratabilir.Capariyi cekerken soyle iki uc kulac cektikten sonra suzdurdugumuz ritim varya o suzdurme aninda misinani soyle bir suyun yuzune yatir.Kursun dibe dalarken misinanin su ustunden kalkisina bak.Misinan oyle aniden dalmiyor, birden kazik kesilmiyorsa, nazli nazli sudan kendini kesiyorsa kursun agirligin iyidir ve caparin calisiyordur. Uskumruya kircilli capari kullanman evladir.Bulamazsan beyaz tuy de olur ama ben kolyosa uskumruya oyle kalin telekli olmayan tarafindan beyaz hindinin kircilli tuylerinden vazgecmem.Tabii unutma simdilerde suni ipliklerden, parlak veya fosforlu meteryallerden de capari yapiyorlar.Acik soyliyeyim ben klasik capariciyim hala, pek bildigimden sasmam.;) Bir de uskumruyu, kolyosu buldunmu sakin baligi uretecegim diye takimi suzdurmeye devam etme...O baliklar hele bahsettigin kadar iriyse takimi yuzdurur, kursunu batirmaz, caparini karistirir.Oyle bir tav aninda balik yakalayacagim derken takim acmakla ugrasirsin.

Takimin kiyilayinca kamisinin ucunu olabildigince kaldir. Caparinde balik yoksa hizlica, balik varsa baligi dokmeyecegin en hizli sekilde takimini toplamaya gayret et. Kiyiliklar, bilirsin daha ileskendir.Takilmalar olta kiyiya yaklasinca daha muhtemel olur.

Bunlara dikkat ettin mi, uzerine atista takimini guzelce kontrol edip, makaranin telini acmayi unutmazsan, kamisin uc yuksugune misinanin dolanip dolanmadigini her atis oncesi kontrol edersen,dugumlerin duzgunse takimini oldukca uzun sureler takmadan, kopartmadan kullanabilecegini goreceksin. Atislarinda takimin suya 45 derece yaparak tirmaniyorsa en uzak atislarina erisirsin.Zamanla , pratikle bunlarin hepsi yerli yerine oturur. Nazli balikta kostekleri az daha uzun daha ince , narin capariler kullan. Balik tavindaysa, yiyorsa, geliyorsa kostekleri daha kisa, daha kalin beden ve kosteklerden yapilmis takimlar kullanim kolayligi , bozulmama ve pratiklik acisindan sana buyuk zaman ve hiz kazandiracaktir.Capari yapmak aslinda cok kolaydir.Ancak bunu bir videoyla gorsel olarak islemek lazim.Iyi bir oltaci kendi caparisini kendi yapar.Ancak dedigim gibi bunlar zamanla olacak seylerdir.Dahasi var elbette ama simdilik bu kadar yeter sanirim.Sakin yanlis anlama gayretim sana acemi muamelesi yapmak, bilgi sowuna girmek degildir.Sadece caparicilikte verimliligine "sana 12bin km den nasil bir katkim olabilir" sorusuna kendi cabalarimla cevap verebilmeye calismaktir.Bir yanlislik yapiyorsam affina siginirim.

Birde sevgili dostum bir cevaba istinaden ifade ettiginiz Amator Balikcilik Felsefenizi sergileyen su satirlarda takdire sayandir....

"Fakat acikcasi sportif balik avciliginda hirs ile hareket etmenin kisiye yararindan cok zarari olduguna inananlardanim. Hirs, ogrenme askini kamcilamasi bakimindan tabi ki gereklidir ve kaybedilmemelidir. Ancak "herkesten cok balik avlayayim, en buyugunu ben avlayayim da millet gorsun" gibi bir hirsim hicbir zaman olmadi. Cocukluk yillarimdan beri yapageldigim sualti avciliginda bu boyleydi, bundan sonra ogrenmeye niyetli oldugum olta avciliginda da boyle olacagini zannediyorum.

Hirsa dair soylediklerim uzerine sanmayin ki olta avciligi konusunda isteksizim veya yeterince cesur degilim. Bilakis bu isin ne kadar inceligi varsa hepsini ogrenmek, uygulamak, hatalari yapa yapa dogruyu bulmak icin muthis bir istek duymaktayim. Sadece bu isi kendi ic huzurum icin yapmaktan ve amator avcilik ruhunu cevremdekilere asilamaya calismaktan baska birsey dusunmuyorum.

Elin Ingilizi, Filipinlisi bana "saatlerce olta savurdu, biz kova kova uskumru alirken o hicbir sey tutamadi" demez, dese de hic umurumda olmaz acikcasi. Umurumda olursa zaten o isten o kadar keyif alamam, anlamsiz hirs yaparim, kendimi rahatlatacak yerde gereksiz strese sokarim. Bu isi baskalarinca iyi avci olarak gorulmek icin degil de kendi icimde huzur bulmak, dogayla icice olup gundelik stresten arinmak icin yapmayi onemsemekteyim.

Bilgiye ve paylasimin onemine ne kadar deger verdigimi siz zaten artik biliyorsunuz. "

Bu forumlar sevgili dostum insanlarin amator balikcilik askiyla, birbirlerine ask olup uzandiklari platformlardir.Siz bu satirlarla her nekadar "ben bu isin acemisiyim" desenizde "Bir Amator Balikcinin algilayis acisindan gelebilecegi en yuksek seviyeyle" bu aska gonul verenlerden oldugunuz asikardir.Sahsen ve eminim ki benim gibi safca bu aska gonul vermis herkes, boylesi bir gonulle bir kayabaligi getireni, bu gonulle balik olmasa da askinin altini cizebileni, Dunya rekoru marlin getiripte, hirs ve hazimsizligin otesine gecemeyen, sesi "ben, ben, ben" demekten oteye gidemeyene tercih eder..Cunku senin gibi yuksek gonuller aslinda amatorlugun ne oldugunu anlamis ve onun gercek hakkini vererek yasayanlardir.

Senin gibi degerli bir dostu sahibi olabilmek benim icin buyuk gurur vesilesidir dostum.Kendine lutfen iyi bak.Beni lutfen paylasimlarindan haberdar et.Hic birini kacirmak istemem. Her zaman bana gostermis oldugun anlayisli,nazik ve lutufkar gonlun icinse cok ama cok tesekkur ederim.Bir de yazmayi lutfen birakma...Yazarken bu kadar samimi, yazarken kendine gulebilecek kadar mutevazi bir insan boylesi bir dille butun dunyaya okutturur kendini.Benden soylemesi...Kalbinden gectigi gibi, kendini sakinmadan yazmaya devam et dostum.

Sevgi ve saygiyla, saglicakla kal...

4. alaiye

alaiye sinan

Teşekkür ederim Abi. Raporunu soluksuz okudum. Tam bir belgesel tadında national geoprafic te bir kıssa izler gibi :)) Ben bu rapordan bu iş nasıl yapılır, okuyanı sıkmadan nasıl herşey en ince detayına kadar anlatılırı öğrendim. Demekki paylaşılan konunun yanında anlatım biçimide bi okadar önemli :) teşekkürler abi eline diline fotoğraf makinene sağlık :) Sağlıcakla kal.

5. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Cok kiymetli Huseyin agabeyim,

Nazik ve icten sozleriniz icin ne kadar tesekkur etsem azdir. Sagolun, var olun.

Balik ve deniz aski iste boyle bir sey. Bu aska dusmus gonuller birbirini binlerce kilometre otede de olsa boylesine anliyor, taniyor, takdir ediyor. Fazla soze gerek yok, sizin gibi bir gonul adamini, bir usta balikciyi ornek almak bizler icin hem onur hem de sevinc kaynagidir.

Vakit ayirmissiniz, cok emek vermissiniz, ince ince yazmissiniz, gonlunuzun zenginligini paylasmissiniz, eksik olmayin agabey. Beni haketmedigim olcude onore ettiniz.

Verdiginiz cok degerli teknik ipuclari icin de ayrica tesekkur ederim. Hepsini kafamin bir kosesinde tutacagim, av sirasinda uygulamaya calisacagim.

Saygilarimla ustadim...

6. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Cok tesekkur ederim Sinan kardes. Senden de guzel avlar, keyifli raporlar bekliyoruz. Selamlar :) ...

7. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Dostum İbrahim, uzun zamandır görüşemedik, umarım iyisindir:)
    Kısmetse bu sene kesin dönüş yapacağını bir yerde okumuştum, geldiğinde tanışmak ve yanyana olta atabilmek temennisiyle, hoşçakal...

8. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Merhaba dostum Isa,

Sagolasin, iyiyim, sen de iyisindir umarim.

Bir suredir Ankara'dayim ve yakinda donecegim. Kismetse Eylul'de de hepten memlekete donecegiz.

Bahanesi balik, nesesi bol av gunleri, keyifli sohbetler insallah yakindir. O gunlere ermek ortak dilegimiz. Sehirlerin sultanini ozledik nitekim.

Selamlar dostum...

9. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Değerli dostum, o günleride görmek nasip olur inşallah...

Ayrıca tam lüfer ve palamut zamanına geliyorsun, rapalaları şimdiden hazırlıyorum ona göre;)

10. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Dün buralarin tozunu dumanina katiyorlardi tam yazacaktimki solumda efendi Çagrı belirdi:D Sus! Dedi. En güzeli temizlik ağabey imandan gelir:) Yorum yapmıştim konuya gerci, tekrar belirteyim masal tadında olmuş:) Bentleysiz gelme ağabey:D

11. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Sozum olsun o halde. :) Simdilik hoscakal dostum...

12. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Sagolasin Cagri kardesim. :) Senden de guzel avlar ve raporlar bekliyoruz. Bir de sigarasiz avatar resmi. ;) :p :)

13. balıkçı pehlivan

balıkçı pehlivan bülent

Favori Kamış:
    Ecusima 7000 Banax 4000
    Favori Makine:
    silver star lux
    En İyi Avı:
    2 kg minakop 2.5 kg kırlangıç
    harika bir sunum tebrikler

14. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Tesekkur ederim Bulent agabey. Eksik olmayin..