Ustalardan Tarif

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında akinkaptan tarafından paylaşıldı.

1. akinkaptan

akinkaptan

Favori Kamış:
    olta,zıpkın,rapala,çapari
    En İyi Avı:
    Turna Valla 4 5 Kiloo Vardı
    Araştırdıgım kadarıyla bana lazım olan bunlar yanılmıyorsam. şimdi ustalar bana lazım olan tatlı su kefali ve sazan için güzel bir yemleme elimdeki malzemelerin fotolarını aşagıya koydum sizce bunlar yeterlimi yoksa ilave birşeyler almam lazımmı.? ve nasıl bir karışım hazırlarım bana yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleme: 12 Mart 2008
  2. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Evet,

Mesajın ve Açılan konunun ana temasını anlayamadım

3. akinkaptan

akinkaptan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    abi tatlı suya balıga gidicz kefal ve sazan var dere deyim hatta ve yemleme yapmayı düşünüyoruz elimdeki bu malzemelerle nasıl bir yemleme karışımı hazırlaya bilirim onu ögrenmeye çalışıyorum.

4. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

:D

tamam şimdi ok.

Ama Bence mısırları şekerli suda güzelce haşla, sonra kullan...

5. akinkaptan

akinkaptan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    evet abi ögrenmek istedigimde bu neyi nasıl yapmam lazım yardımcı olurmusun

6. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Çok isterim ama Bende Tatlı Su konusuna çok vaakıf değilim.

Ama Sitemizde bir çok kaynak mevcut.

7. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    DURUMA GORE BİLDİGİM HER TÜRLÜ YASAL MALZEME
    En İyi Avı:
    EŞKİNE 1,5 KG.,56 CM. TURNA
    mısırı avlanacağın mesafe içinde serpmen lazım sapan vs.. veya poşetler var suda eriyen onu doldurup avlanabileceğin alana içine mısırı atabilirsin diğeri ney anlamadım ???

8. tarcan

tarcan ...

Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

Erdem.

mısırın teker teker atılmayacağınıda yazda
    Arkadaş sabaha kadar yemlemeyle uğraşmasın ;)

9. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    :D:D:D:D oda doğru valla yardımcı olalım derken arkadaşa işkence yapmayalım

10. akinkaptan

akinkaptan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    öteki küspe abi yemciden aldım onuda mısır gibi serpsem olur heralde varsa birde boili tarifi alabilirmiyim :(

11. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    hazır boililer var istersen uğraşma yok uğraşayım dersen

BOİLİ

MANTIĞI: Sazan balığının yüksek proteine alıştırılmasına dayanır. Hazırladığımız boililerin yüksek protein içermesi nedeniyle, bunları yiyen sazanlar kendini güçlü ve sağlıklı hissetmektedir. Bu nedenle boiliye alıştırılmış sazanlar, artık boili yemezse kendini zayıf hissedecek, sürekli boili arayacaktır.

HAZIRLANIŞI: Boilini mantığında anlatıldığı gibi, hazırlayacağımız yemler yüksek oranda protein içermelidir. Ayrıca sazanın yemi daha rahat bulabilmesi için, kokulandırmalı ve renk verilmelidir. Bu maksatla çeşitli malzemeler kullanılabilir. Yerli ve yabancı sitelerde araştırma yapılırsa çok çeşitli malzemelere ulaşılabilir. Sn.Bay Ümit MERT’in Av Ve Doğa dergisinin Mayıs ve Haziran aylarında boili hakkında teferruatlı bir yazı dizisi vardır. Aşağıda benim hazırladığım boililerin malzemeleri örnek olarak görülebilir:
    İrmik
    Soya unu
    Mısır unu
    Glikoz
    Yumurta
    Meyve esansı
    Kırmızı gıda boyası
    Yukarıdaki ve bunun benzeri malzemelerle hazırlanan boili hamuru iyice yoğrulur. Daha sonra düz bir zeminde dolmakalem kalınlığında yuvarlatılır. Bir bıçakla 1 cm.lik uzunluklarda kesilir. Avuç içiyle haşlanmış nohut büyüklüğünde yuvarlatılır. Önceden iyice kaynatılmış suda 3-4 dk. pişirilir.Bir gün boyunca bir bezin üzerinde kurumaya bırakılır. İyice sertleşen boililer buzdolabı poşeti ile buzluğa kaldırılır. Kullanılacağı zaman ihtiyaç miktarı kadar alınıp, tekrar buzlukta muhafaza edilebilir.

YEMLEME: Boilide başarı uzun ve muntazam yemlemeye bağlıdır. Çünkü boiliyi ilk attığınızda diğer yediklerinden farklı tat ve kokudaki yeme pek itibar etmeyeceklerdir. Ancak zamanla yemeye alışan sazanlar, başka yem yiyemez olacaklardır. Bu nedenle avlanacağınız bölge büyük önem kazanmaktadır. Aşağıda yemleme yapılacak bölgenin seçiminde dikkat edilecek hususlar yazılmıştır:
    1. Evinize yakın olmalıdır. Sık sık gidebileceğiniz, ulaşımı kolay bir bölge olması yemleme işini sürdürebilmeniz için önemlidir. Aracınızla kıyısına kadar gidebileceğiniz bir gölet, size zaman tasarrufu sağlayacaktır.
    2. Fazla kalabalık olmayan bir gölet veya gölün fazla rağbet edilmeyen bir bölgesi yemlenmelidir.
    3. Yemlenecek bölgenin dip yapısı iyi bilinmelidir. Otlu, yosunlu bir dipte boililer kaybolacak, sazanlar tarafından bulunamayacaktır. Ayrıca, oltanın takılacağı ilişkenlerin olmamasına dikkat etmelidir.
    4. Gölde, en az 2-3 ayrı yere yemleme yapılmalıdır. Çünkü, yemleme yapacağınız veya aylarca yemleme yaptıktan sonra balığa gittiğiniz zaman yerinizde birilerinin olta atmış olma ihtimali büyük olasılıktır. O vakit alternatif yemleme bölgelerinizde balık tutabilirsiniz.
    5. Gölün fazla gürültü olmayan bir kısmını yemlemekte fayda var. Çünkü, boili ile yemlemeyi fazla uzağa yapamayacağınızdan dolayı, büyük balıkların kıyıya yanaşmasının engellenmemesi gerekiyor.
    6. Gölün derin olan kısımları seçilmelidir. Malum, büyük sazan çok fazla sığlığa yanaşmıyor. Kıyıya yakın kısımları derin olan göller daha rahat yemlenebilir.

Yukarıda yazılanlara dikkat ederek seçilen bölgeler, en az 2 günde bir, 2-3 ay süreyle yemlenmelidir. Eğer bu yemleme yapılmazsa, boilinin eskiden oltalara taktığımız hamurlardan bir farkı olmayacaktır. Hatta, sazanın yeni gördüğü bir yem olduğundan, çok daha az bir verim elde edilir. Boili ile avlanmanın sırrı yemlemedir. Bazen arkadaşlardan duyuyorum: ‘’Bu hafta boili ile avlanmayı deneyeceğim.’’ diyorlar. Hiç zahmet edip te, boili hazırlamaya çalışmasınlar, göl kenarında boili ile zaman kaybetmesinler. Mısır çok daha verimli olacaktır.
    Yemleme esnasında 30-40 tane boiliyi, olta atacağımızı varsaydığımız bir bölgeye dağıtarak atmalıyız. Yemleme yaptığımız bu bölgenin kerterizini alarak, her geldiğimizde aynı bölgeyi yemlemeye dikkat etmeliyiz. Alternatif bölgelerimiz için de aynı şekilde yemleme yapılmalıdır.
    OLTA TAKIMLARI: Pişirilen ve iyice kurutulan boililer iğneye kolay saplanmaz. Boili ile avlanma da yemin takılması için HAİR RİG metodu uygulanmalıdır. Aynı metodun mısır ile de uygulanmasının uygun olacağını düşünüyorum. Göl kıyısında oltanın ileriye atılması esnasında karışmaması için HELİCOPTER RİG denilen takım kullanılması, saatlerce birbirine karışmış oltaların başında oturmamızı önler. Olta takımları hakkında bilgilerimi Sazan Olta Takımları sayfasında resimleri ile birlikte anlatmaya çalışacağım.
    AVLANMA: Aylarca yaptığımız yemleme ve günlerce hazırladığımız olta takımlarımız tamamlandı. Artık avlanmaya gidebiliriz. Av bölgemize gittiğimizde hiç ses çıkartmadan, yemleme yaptığımız bölgeye10-15 tane boili yolluyoruz. Çevredeki sazanlar yemlemenin başladığını fark edip geleceklerdir. Daha sonra oltalarımızı hazırlıyoruz. Hair Rig ile boililerimizi takıp, kerterizi alınmış bölgeye atışlarımızı yapıyoruz. Vuruş boşluğunu bırakıp, kamışın ucuna zillerimizi takıyoruz. Makaranın debriyajını, yüke bindiğinde hafifçe misina salacak şekilde gevşetiyoruz. Çünkü, boililere vuracak sazanların devasa boyutta olacağı düşünüldüğünde, ilk vuruşunda misinayı kopartıp gitme ihtimali baş gösteriyor.
    Artık, bir tarih yazma vakti geldi. Efsane olmanın vaktidir. Ancak, amatör balıkçılık biliyorsunuz centilmen sporudur. Lütfen sirkülerde yazılı miktarların üzerinde tuttuğunuz balıkları suya iade ediniz. Bu maksatla, büyük bir livar, hapis edinin. Sazanları tuttukça canlı kalmaları için livara atın, limitlere ulaştığınız da tuttuğunuz her büyük balığa karşılık en ufağınız suya geri salın. Böylece, hem limitler içinde balık tutmuş olursunuz, hem de eve götürdüğünüz sazanlar büyük olur.
    Benden anlatması, sizden bu kadar zahmete girip tutması. Hepimize Rastgele…

yakup hocamıza teşekkürler

12. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    3 temmuz 2007 akşamı yapacak bir şey bulamayınca, zamanı boili yaparak geçirdim.

Aşama aşama fotoğraflarıyla anlatmaya çalışayım.

Bir şey eklemekte yarar var, boilileri renklendirmek amacıyla herhangi bir katkı kulanmadım.

1- Katkı maddesi olarak, sazan avında hiç bir işe yaramayan ama alıp evde bir kenarda tuttuğum ay çiçeği küspesini yumuşatmak amacıyla biraz kaynatarak işe başladım.

2- Bir leğene biraz un alıp, 3 paket vanilya ilave ettim.

3-Biraz balık yağı katarak...

4- 2 yumurta kırdım.

5- Küspeden kopan yumuşak parçaları da ilave ettikten sonra hamuru kardım. Kulak memesi kıvamına getirdim.

6- Hamurdan biraz parça alıp ince bir oklava kalınlığında rulolar hazırladım. Farklı büyüklükte parçalar keserek yuvarladım.

7- Bir kapta su kaynattım.

8- Kaynama sonrası topları suya saldım.

9-Arada karıştırıp 8 dk kaynattım, bir kevgirle aldığım topları gazete üzerine serdim.

10- Sabaha kadar kuruyan, yere düştüğünde lastik top gibi zıp zıp zıplayan toplar kullanıma hazırdır.

BİLGİLER VE FOTOLAR İÇİN YAKUP HOCAMA TEŞEKKÜR EDERİM

13. sskenan

sskenan kenan

Favori Kamış:
    olta balıkçılığı
    En İyi Avı:
    17 kilo aynalı sazan
    akın mısırı kaynatman lazım ne fazla nede az kancaya takarken dağılmayacak kıvamda pişince yeterli kaynatırken içine sobadan çıkan odun külüde atarsan iyi olur mısırı yemleme içinde kancaya takmak içinde kullanabilirsinoltayı atacağın yere birkaç avuç atarsan kafidir küspeye gelince fotodaki buzağı yemine benziyor daha değişik küspe çeşitleri var ayçiçeği küspesi gibi bunlarıda ıslatıp yemleme yapabilirsin ama küspe genelde küçük balık için iyi olur kızıl kanat gibi balıklara boili tarifine gelince benim tarzım değil ama site içinde tarifini okumuştum araştırırsan bulursun bayağı tefauratlı bir iş içine vanilya böğürtlen koku filan karıştırıp pişiriliyor ama balıkçılarda hazırda satılıyor ithal olanlarını görmüştüm satın alabilirsin bunlar benim şahsi fikirlerim inşallah yardımcı olabilmişimdir sana şimdiden rast gele.

14. akinkaptan

akinkaptan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    erdem abi bu boili yi 1 hafta öbceden hazırlasam ne olur?

15. erdemyılmaz

erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    kuru yerde muhafaza edersen sanırım bişi olmaz ben yapmadım tarif yakup hocama ait

16. OKAN ATMACA

OKAN ATMACA

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sazan balığı 5.5kg
    Kardeşim ben balık yemlemek için bu malzemeleri kullandım. Ama sadece yemleyip bir araya toplamak için kancanın ucuna her zamanki gibi solucan takıyorum.
    1KG küspe (ezilecek)
    100GR beyaz peynir
    250 gr haşlanmış mısır
    1KG buğday unu
    250kg mısır unu
    1paket vanilya
    hepsini karıştırarak hamur haline getir. birde yeteri kadar sıvı yağ.
    hamuru nohut büyüklüğünde kopartarak bir avuç kadar balık tutacağın yeri yemleyebilirsin. Yalnız ben bir gün önceden yemliyorum.Balık tutmayada sabah hava aydınlanmadan gidiyorum.saat 4.00 gibi , orayı aynı miktarda tekrar yemleyip hava aydınlanmaya başlayınca oltaları suya salıyorum.bu karışımdan ben ve arkadaşlarım memnun.inşallah sende memnun kalırsın.