Uzunca bir soru listesi...

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında Tuluğ tarafından paylaşıldı.

  1. Tuluğ

    Tuluğ a

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    antalya
    Zıpkınla avlanmaya yeni başlayacağım ve tahmin edersinizki merak ettiğim bir çok konu var.Kendimce sonuçlar çıkarıp hata yapmak istemiyorum.Şimdilik aklıma gelen soruları toparladım, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

    1-Kıyafetin üst kısmını zorlayarak da olsa giyebiliyorum ancak çıkartmak inanın imkansız.En son 15 dakikalık çabam sonucunda yorgun düştüm.Kıyafetin üst kısmını tek başıma çıkarabileceğim kolay bir yol var mı?

    2-Forumda okuduklarımdan anladığım kadarıyla dibe ulaşıp uygun bir yerde beklemek çok önemli.Ağırlık kemeri olmadan bunu başarabilirmiyim.Ağırlık kemeri şartsa kaç KG lik bir ağırlık kullanmalıyım.( 78 kiloyum )

    3-Zıpkınım Apnea 75 lik ve kurması çok güç.Acemilikten koruma kullanmadım ve yaptığım kurma denemeleri sonucunda karnımda morluklar oluştu.Tahmin ediyorum suda hem yüzmeye çalışıp hem zıpkını kurmak daha zor olacak.Kafamın suyun içinde olması gerekir mi gerekmezmi bunu bile tahmin edemiyorum.

    4-Zıpkın şişine bağlı olan misinayı her atıştan sonra tekrar alt kısıma sarmam şartmıdır.Misinanın serbest halde olması herhangi bir problem doğurur mu?

    5-Atış yaparken sudaki kırılmayı göz önünde bulundurarak balığın neresini hedef almam gerekir?

    6-Avın yaklaşması için su altında ne kadar beklemek gerekir?

    7-75 lik zıpkında palamutu şişin ilk çentiğine takmakla ikinci çentiğine takmak arasında bariz mesafe ve güç farkı oluşur mu.Özellikle bu konuyu mesafe belirterek anlatabilirseniz sevinirim.

    8-Zıpkının arıza yapabilecek parçaları hangileridir,uedeklemem gerekir mi?

    9-Bu yaz Didim Akbükte avlanmayı düşünüyorum.Bölge hakkında bilgi sahibi olanlar av bölgeleri,balık çeşitleri,derinlik ve açıklık gibi konular hakkında beni yönlendirebilirse çok sevinirim.
     
    Son düzenleme: 1 Haziran 2007
  2. Bu yörede su görüşü genelde iyidir.Çupra levrek avlamak mümkündür.Bu konuda daha fazla bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olacaktır.
     
  3. Tuluğ

    Tuluğ a

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    antalya
    Elbisem 3mm Erdal bey.Sadece üst kısmını aldım şimdilik ve kolsuz.En azından zıpkını kurarken koruma sağlaması amacıyla.Pek fark yaratır mı bilemiyorum.Ancak ağırlık kullanmazsam nötr duruma gelemiyeceğimi anladım yazılanlardan.Kaç KG lik bir kemer kullanmam gerekir sizce? Sorularıma tek tek yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim:)
     
  4. Selam Tuluğ
    3mm kolsuz sadece üst için çok ağırlığa igtiyacınız olmaz.Anladığım kadarı ile aldığınız yarım kol değilde yelek(içlik) tarzı birşey. bunun için 2-3kg arası Kurşun yeterli olur.Bu aralıktaki ağırlığı deneyerek uygun olanı bulabilirsiniz.Eğer palet kullanmıyorsanız Bu denge sorunu yaratabilir sürekli yüzmek durumunda kalırsınız.Bu elbise kalınlığı ve tek üst ile dalış sizi yorar.
    Zıpkını kurarken Kabzeyı karın kaslarına dayayın sonra Nefesinizi alın ve iki elinizle hızlıca ve duraksamadan lastığı çekin ve yuvaya oturtun.Yavaş yavaş yapmak çok daha zor olur.;)
     
  5. Tuluğ

    Tuluğ a

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    antalya
    Merhaba Erdal bey,
    İlgilendiğiniz için teşekkür etmek istiyorum öncelikle.Evet elbiseyi içlik olarak adlandırmak daha doğru olur.Paletde aldım ancak derin dalış paleti değil.Seac-sub normal boylarda bir palet.Merak ettiğim bir konu daha var.Zıpkınla avlanma konusunda bir çok video izledim ve neredeyse hepsi kayalık alanlarda yapılan avlardı.Akbük tarafının denizi genelde kumlu zemin.Pek şansım olmayacağı izlenimine kapıldım.Kayalık olmayan bölgelerde av bulmak kayalık böylgelerde av bulmaya göre daha mı zordur?

    *Diğer arkadaşlarda yardım eder, fikirlerini paylaşırlarsa hem bana yardımcı olmuş olur hemde Erdal beyin yükü hafifler.160 kişi okumuş 161. kişi bari bir sorumu yaıtlasın.
     
  6. Selam Tuluğ benim sororularına cevap vermem bana yük olmaz aksine yardımcı olabilirsem sevinirim.:)
    Doğrusu Kumluk yerde av kayalığa oranla zordur.Çünkü saklanacak yer olmaz.Ancak daldığın bölgede otluk alanları saklanmak için kullanabilirsin.Kayalık yerde avlanmanın bir diğer nedeni de Balıkların Çoğunluğu bu tür kayalık,Kepez yerlerde olmasıdır.Kumsalda avlanmak için sabah erken saatler daha idealdir.Ancak kumluk avlaklardada av bulabilirsin Bazı balık türleri özellikle kumluk alanlarda av verir.Mevsim itibarıyla levrek özelliklede mırmır kumluk alanlarda olabilir.Mırmır için yerden avucuna aldığın kum-çakıl karışımını avucunda ovalayarak çağırma yapabilirsin.Zıpkın ucunu kumlara sürtmek te işe yarayan yöntemlerdendir.;)
    Aldığın palet kullandığın yeleğe göre normal
    Sorun olursa yaz:)
    161. de ben oldum;)
     
    Son düzenleme: 4 Haziran 2007
  7. Tuluğ

    Tuluğ a

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    antalya
    Merhaba Erdal bey,
    Çok yardımınız dokundu bana.Tavsiyeniz doğrultusunda 2 kg lik bir ağırlık kemeri aldım.18 - 22 cm lik de lastik aldım.Benim gibi 75 lik apnea ların lastiğinin çekmekte zorluk yaşayan arkadaşlar varsa, tavsiye edebilirim.Hiç zorlanmadan ikinci çentiğe takabiliyorum.161. olduğunuz için teşekkür ederim Erdal bey.Siz şikayetçi olmadığınız sürece her türlü tavsiyenizi dinlemek isterim:)
     
  8. Selam Tuluğ
    Demiştim aslında çok kolay.:)
    Forumumuzun amacı paylaşım.Bir arkadaşımıza yardım edebildiysek ne mutlu.Elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım;) Sorun yada problemin olursa yaz.;) :)
     
  9. Oktay UZDİYEM

    Oktay UZDİYEM

    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    ZIPKIN
    En İyi Avı:
    Levrek 8.50 kg
    Akbük dalış için çok güzel yerlere sahip fakat dipte görüş neredeyse sıfıra indi. Her türlü balık karşına çıkabilir. Özellikle teke burnu balığın sevdiği bölge.
     
  10. Tuluğ

    Tuluğ a

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    antalya
    Merhaba Oktay bey,
    Malzemeleri aldığım dükkandaki satıcı arkadaş bıçak almam için ısrar etmişti.Bıçaksız dalış yapmanın tehlikeli olduğunu almak istemezsem hediye edebileceğini söyleyince iyi niyetine inandım ve bıçağı aldım.Forumda yazılanları ve yazınızı okuyunca iyiki satıcı ısrar etmiş diyorum.

    Su altında nefesimi 45 saniye kadar tutabiliyorum.Malesef sigara kullanıyorum ve bunun dalış süremi kısıtlayacağını biliyorum.Umarım su bu süre su altı için yeterli olur.
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
     
    Son düzenleme: 8 Haziran 2007
  11. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
  12. Bence snorkelle Derin dalışlarda (tüplü dalışlar hariç burada zaten Bc sorunu halleder) ağırlık daha fazla olmalı.Nedenine gelince Nefesle dalış ve balık avında agaşon için inilirken ve bekleme yapılırken suda homojen yapının sağlanması ve efor sarfetmeden kalınabilmesi için bu gereklidir.Azalan ağırlık hem inişte daha fazla efor hemde bekleme sırasında dipte kalmanızın zor olması anlamına gelir.
    Ayrıca sırt ağırlğı sığ dalışlardan ziyede snorkelle derin dalışta daha çok tercih edilir.dalış sırasında ağırlık göğüs kısmında olacağından daha hızlı inilir.:)
     
  13. Selam Tuluğ
    Öncelikle dalışta bıçak bana göre olmazsa olmazlardandır.Bunu bir anımla anlatayım
    2002 yılında erdekte dalış yaparken oltası dibe takılan birinin oltasını kurtarmak için 7-8 metreye indim bu sırada uğraşırken sırt kısmımdan kemere dolanan bir atık ağ ipinden son anda keserek kurtuldum.Eğer bıçak olmasaydı kalan sürede bu dolaşan ipi çözmem mümkün değildi sırt tarafından dolaştığı içinde yapacak birşey yoktu.Bıçak önemlidir hemde kullanılabilir nitelikte sağlam olmalı ve hangi elini kullanıyorsan o tarafına tak.ben sağbacak iç yüzüne palet çırparken sürtmeyecek şekilde takıyorum.yani elinin altında olsun.
    Dipte kalış süresi zamanla tecrübe ve tekniği öğrenerek artacaktır.Ama yeni başlayan biri için 45sn dipte kalma süresi oldukça iyi.Temel olarak ciğerlerin tam dolu dalışa başlama.bunun yerine üç-beş derin nefesten sonra aldığın derin nefesin bir kısmını bırakarak dene.derin nefesle dalmak dipte kalınan süreyi artırmaz.
     
  14. srcn.41

    srcn.41

    Mesajlar:
    75
    Şehir:
    İsZMiT-Kocaeli-KöRFeZ
    Favori Kamış:
    Milennıum 60 ve Beta 60 Albastar makina,dragon ve discovery kamiş,el oltası,hassas kamiş
    En İyi Avı:
    Resimdeki eşkina,İstavrit,lüfer,zargana,meszgit
    Benimde hiç zıpkın macarem olmadı ve hiç bir bilgim yok bu konuda diyebiliriz

    Bir Şey sorcam;

    Bi zıpkın bi gözlük ve şlorken ve paletle av yapabılırmıyız?
    suyun üstünde sessizce yüzerek gördügümzde atış yaparak
    birde balık cok yakınmızda olunca anca vurabiliyoruz dimi?
     
  15. Teorik olarak yapabilirsiniz ancak dalış takımı kullanarak yapılan avlar kadar verim alamazsınız.Sebeplere gelince aşağı iniş daha zor olur,dipte kalmanız güçleşir,üşürsünüz.
    Çok yakındaki balıklardan hangi mesafeyi söylüyorsunuz bilemem ama iyi bir zıpkınla(boyu,lastıği,şişin düzgünlüğü)6-7 metreye atış yapabilirsinizbu mesafeden daha yakın atışlarda vuruş daha garantidir.Ama dediğim gibi kullandığınız zıpkın çok önemli etken.:)
     
  16. Tuluğ

    Tuluğ a

    Mesajlar:
    35
    Şehir:
    antalya
    Merhaba Sennur hanım,
    Verdiğiniz linkte yazanları okudum.Sigarayla aramdaki ilişkiyi gözden geçirsem iyi olacak sanırım:)

    Erdal bey size de merhaba,
    Büyük tehlike atlatmışsınız geçmiş olsun.Forumda yazanları okudukça iyiki almışım bıçağı diyorum.Su altında kalma süremi nefes alma teknikleriyle biraz daha geliştirebilirim sanırım.İlginize teşekkürler.
     
  17. Oktay UZDİYEM

    Oktay UZDİYEM

    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    ZIPKIN
    En İyi Avı:
    Levrek 8.50 kg
    Erdal bey bu söylediğiniz çok yanlış ve düzeltmem gerekli yoksa çok tehlikeli durumlara yol açar. Derine indikçe üstünüzdeki suyun basıncı fazlalaşacağından sizi dibe doğru itmeye başlar. Eğer ağırlığımız fazla ise dibe inişimiz çok hızlı ama yukarı çıkışımız çok zor olur. Derin dalışta gereğinden fazla ağırlık çok ama çok tehlikelidir.
    Bu yazıyı bizimle paylaştığı için Sayın Jak BOENO ya çok teşekkür ediyoruz.


    AĞIRLIK HESAPLAMA TABLOLARI

    Aşağıdaki tablolarda, ağırlığınız ve kullandığınız elbisenin neopren kalınlığına göre hangi metrelerde kaç kilogram ağırlık kullanmanız gerektiğini bulacaksınız. Bu sayılar, ortalama değerlerdir. Kemerinizde kaç kilogram ağırlık taşımanız gerektiğini bulabilmenin en doğru yolu tabi ki denemektir. Ancak, deneme sayılarını en aza indirmek için başlangıç kilogramı olarak bu tablo size fikir verecektir. Suyun tuzluluk derecesi ve su ısısı bile ağırlık hesaplarını etkiler. Ağırlık hesapları ve ayarı çok önemli bir konudur.

    [​IMG]

    Not: yukarıdaki tablo 175cm boyunda ve 76 kg ağırlığında bir dalıcıy agöre yapılmıştır
    Avlanmayı planladığınız derinlikte asılı kalıyorsanız, taşıdığınız ağırlık doğrudur, düşüyorsanız eksiltmeniz, yukarı çıkma eğiliminde iseniz ilave etmeniz gerekir. Ağırlık kemerleri ile ilgili detaylı bilgiyi arşivde bulabilirsiniz.

    Saygılar

    Jak Boeno
     
  18. Tuluğ kardeş, Akbük dediğin gibi gerçekten bizim gibi yeniler için baya zor bir bölge ancak sana Didim merkezde Parlementerler Sitesi civarı ve Eski DSİ bölgesini önerebilirim. Sabah 06:30 veya akşamüzeri 18:00 gibi çoğunlukla DSİ bölggesinde oluyorum. İstersen bir uğra.