Adaşım ve kankam diye söylemiyorum; Onur Can BAKIR bu konuda derin bilgi ve deneyim sahibidir. Özellikle Amazon Nehri canlıları konusunda (ve tabi ki piranhaların da dahil olduğu characin grubu balıklarda) oldukça bilgilidir. Tetralarla (characinlerin diğer adı da diyebiliriz buna) ilgili olarak bana çok yardımları dokundu.
O hayvanlarin arasina elini sogabileceg argadaş taniyan varmiÇog güzel bi video.Bu baliglarin neler yapabileceğine örneg olarag.Teşeggürler
Ben piranhaların yaşadığı bir akvaryuma elimi sokmuştum. Pacu denen piranha benzeri balık değil, bildiğimiz piranha idi. Sanırım Pygocentrus nattereri idi, başka tür de olabilir. Akvaryum pek büyük değildi. Sadece 2 piranha vardı. Ama balıklar kaçışmaya başladı ben suya elimi soktuğumda. 2 nedeni olabilir: 1- Doğadan gelmemişlerdi. 2- Karınları toktu. 3- Sürü psikolojileri oluşmamıştı. 4- O an ben gaza gelmiştim. 5- Yukarıdaki 4 nedenin tümü birden de aynı anda düşünülebilir tabi.
Sanırım onların doğası saldırganlığa elverişli.1 elendi.Tabi bence arınları tog olsada öldürme içgüdüsü saldırmaya teşvig edebilir 2de elendi.Bazı insanlardada olduğu gibi galabalıg olmayınca saldırmamış olma ihtimalleri var.Ama düşüg bi ihtimal yine bence Teg ihtimal galıyo.Sen gaza geldin ve balıglar gorgtu
Bildiğim kadarıyla açıklamaya çalışayım. Piranhalar, saçma sapan filmler yüzünden "kana susamış canavarlar" olarak bilindiler. Her ne kadar etçil ve saldırgan olsalar da, bu saldırganlıkları mevsime göre değişmekte. En saldırgan oldukları zaman, Amazon Nehri'nin sularının çekilmeye başladığı kuraklık zamanları oluyor. Sudaki oksijenin azalması gibi nedenlerden de dolayı, balıklar strese giriyor. Buna ek olarak, hayatta kalma mücadelesi veriyorlar ve ilk önce kendi sürülerindeki yaralı ve yaşlı balıklardan başlayarak her şeye saldırıyorlar. Ama nehir normal seviyesine çıktığında, o kadar da saldırgan olmuyorlar. Piranhaların birçok türü var. Bazıları sürü halinde, bazıları ise tek başlarına yaşıyorlar. Saldırganlıkları da türe göre değişiyor. Benim bildiğim türler: * Pygocentrus nattereri * Pygocentrus cariba * Pygocentrus piraya * Serrasalmus rhombeus Ve bildiğim kadarıyla en tehlikeli tür S. rhombeus türü. Aslında ayrıntılı bilgileri sevgili adaşım verecektir.
Bende merag etmiştim acaba birbirlerini yemiyolarmı diye.Yamyamlar gibi gidici olanı indiriyolar aşağı yaniBir ara bi su guşunu (leylegti sanırım) Parçaladıglarını izlemiştim tvde
slm arkadaşım.bende bi aralar piranha beslemiştim ve gaza gelip elimi akvaryumun içine sokmuştum..nerden geldiğini bile anlamadım..
Evet Özkan. Bu aslında kesinlikle risk alınmaması gereken bir durum. Sürü psikolojileri oluşmuşsa ve karınları da açsa kesinlikle tehlikeliler.