İnci Kefalı, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik bir balık türüdür. Van Gölü’nün %o19 tuzluluğu ve 9.8 olan pH’sında yaşayabilen bu balık, sazangiller familyasına ait bir türdür. Yaşamını gölün tuzlu-sodalı sularında sürdürür. Ancak tuzlu-sodalı sularda yumurta bırakamadığı için ilkbahar aylarında büyük sürüler oluşturarak akarsulara göç eder. Akarsular üzerinde bulunan doğal ve yapay engelleri aşmak için büyük bir mücadele verir. Bazen şelaleleri tırmanmak zorunda kalır. Yumurtasını bıraktıktan sonra tekrar Van Gölü’ne döner. Akarsularda yumurtadan çıkan inci kefalı yavruları da kısa bir süre sonra göle geçerler. İnci kefalı, kış aylarında gölde 8-16 m boyunda tekneler yardımıyla göz açıklığı 20 mm’den daha büyük fanyalı ağlarla avlanır. Üreme zamanında ise kaçak olarak akarsu mansaplarında manyat ağları ve akarsu yataklarında basit tuzaklarla avlanır. Yaklaşık 10 bin ton civarında yapılan yıllık avcılık miktarı ile Türkiye içsu balıklarının 1/4′ünü oluşturur. Göl çevresinde 14 bin insan geçim kaynağını oluşturan inci kefalının sürdürülebilir balıkçılığa kavuşturulması için Doğa Gözcüleri Derneği tarafından koruma çalışmaları yapılmaktadır. Bu koruma çalışmaları sonucunda kaçak avcılık oranı on yıl içinde %60 azaltılmıştır.
Bilgiler için teşekkürler Ahmet bey, Doğa gözcüleri derneğinide başarılarından dolayı tebrik etmek lazım. %60 oranında kaçak avcılığın azalması gerçekten takdire şayan bir çalışma.Ülkemize özgü olan türleri korumak ve onları geleceğe taşımak bizim için başlıca görev olmalı bu şekilde özümüzü sürdürebiliriz.
doğa gözcüleri :sözümüzün öncüleri derneği kuran Doç. Dr. Mustafa SARI Ayşe Şahika ERTAN Asaf ERTAN Prof. Dr. Ayşe YÜKSEL Sevil SARI Haluk KUTAY Biricik ARCAN Ali KASAPOĞLU tesekkür ederiz. Torunlarımıza da bırakabileceğimiz inci kefalinin sürdürülebilir yaşam hikayesini gecen aksam tv de izledim. Önce başka ülke zannettim.demekki ülkemizde böyle manzaralar varmış.Sanki somon sürüsü gibi.. ancak kacak avcılık özellikle dere yataklarındaki, balık popilasyonunu önemli etkilemektedir. inci kefali ile ilgili bilgileri ve yapılan calısmaları http://www.dogagozculeri.org ve www.incikefali.net adresinde bulabilirsiniz. balığı yasak olmayan zamanda ve yöntemle avlamak, geleceğe bırakabileceğimiz mirastır.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Geçenlerde bir belgeselde izlemiştim.Yumurtlama zamanı avlanma yüzünden Neredeyse soyu tükenme noktasına gelmiş bir tür.Akarsularda ve derelerde yumurta bırakmaya çalışan balıkları avlıyorlar.Ekmek parası vs. bahaneleri.Soyu tükenincede oturup ağlarlar.İnci kefalinin kaçak avlanmasına karşı savaş veren herkese gönülden destek veriyor ve kutluyorum.
Güzel bilgi ve sevindirici haberler var açtığın konuda Ahmet arkadaşım, teşekkür ederiz Bu konuyu "tatlı su balıkları" başlığına aktarırsak daha güzel olur sanırm, oradan konuyu taki edebilirsiniz...
van gölünün balıkların hiç tutmadım ama çok kez afiyetle yemişliğim vardır. ailem uzun süre van-tatvan bölgesinde ikamet ettiklerinden bilirim o tadı. enteresan ve farklı bir tat.
Güzel konu paylaşımın için teşekkürler değinilmesi gereken olayları buraya taşıdığınız için tekrar teşekkürler.
güzel konu olmuş teşekkürler, 3-4 gün önce gezmek amaçlı bu bölgeye gittik gerçekten görülmesi gereken çok güzel yerler var, nemrut ve içinde barındırdığı göller, nazik gölü, dereler gibi, konuyla ilgili olarakta bu balığı ilk defa gördüm tadını tuzunuda hiç bilmem ama çok güzel olmadığını duydum ( sadece birisi annem yapınca güzel oluyor demişti). yasak sezon olmasına rağmen halen herkesin elinde tırıvırı ve derelerde ve van gölünde balık tutuyor, şahsen ben herhangi bir kontrolde görmedim.
Bir Ercisli olarak baska bir tatla okuyorum Van Golunun inci kafalini.Mukemmel paylasiminiz icin cok tesekkur ederim.Bunun yaninda inci kefaliyle ilgili sabit bir baska sunumda var sitemizde. saygilar.
Avı çok zevkli olan bir balık av yasağından sonra olta ile ki olta ile biraz daha büyüklerin yakalamak mümkündür en az diğer balıklar kadar zevk verir eğer bir sorunuz varsa cevaplandırabilirim
yanılıyorsunuz sadece van gölü,erçek gölü,ve nazik gölünde var erçektekiler biraz daha büyük ,van gölündekiler normal büyüklükte,nazik gölündekiler ise tatlı suda yaşadıklarında dolayı lezzetli değil tatlı suya girdiğinde inci kefal rengi ve tadı çok değişiyor )
arkadaşlar ben van a yeni taşındım ve amatör balıkçılığı seviyorum, merkezde kalıyorum, iskele tarafında inci kefalini olta ile nasıl avlarım.. tabi olta atılabiliyorsa ordan, kimse uğraşmıyor burda balıkla...
arkadaşlar van merkez de olta avcılığı ile ilgili bilgilendirirmisiniz, ne zaman yapılır nere gidilir nasıl bir teknik kullanılır...
slm bende bir Bitlisli olarak yorum yapmadan geçemeyeceğim bu konuyu inci kefalini salamura olarak yapıyor yöre halkı tuzlu balık diyorlar adına şöyle söyleyim yemediğim tatlı su balığı azdır muhtemelen ama aralarında inci kefali kadar lezzelisini görmedim.