Vedat Abayoğlu'nun balık satma, satmama konusundaki videosu, Lütfen izleyiniz

Konu, 'Videolar' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Vedat amcam , tabi Tarik beyin fikirleri kendi bakis açisindan dogrudur.
    Bu topraktan böyle adam yetisiyor fikri bana yanlis geliyor. Bu toprak iyi adam yetistirir iyi kadin yetistirir (veya 18sene öncesine kadar öyle idi) lakin bu baska birsey. Bu konuda Serdar abiye hak veriyorum ben. Bu topragin insani baligi yemek için tutuyor. Yemek, satmak, komsuya akrabaya hediye edip bir duasini almak. Ortada bir menfaat durumu var yani. Bizim balik avcimiz balik avi hobisini sportif bir hobiden çok menfaat elde edebilecegi bir hobi veya hobi bile degil sadece bir faaliyet olarak görüyor.
    Bir fikrin veya görüsün toplum nezlinde kabul görüp genelin uygulamasina geçmesi belirli kriterlerin olusmasi ile mümkün oluyor. Konumuz sportif amatör olta balikcisi balik satar mi, satmaz mi, satmis ise ne olur vs.. iken nerelere geldi.
    Sportif amatör olta balikciliginda yüksek kalite ve standart bekliyorsak bunu toplum nezlinde o seviyeye yükseltebilmenin yollari üzerinde durmaliyiz. Benim fikrim bu yönde.

2. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Roy.

İşte geldim,işte gidiyorum.

Rahmetli babamın dedikleri aynen çıkmıştır.

Dinlemedim onu,20 yaşlarımdaA>vrupanın hemen her ülkesini gezdim.Güzel iş imkanlarıda vardı o zamanlar.Ama canımyurdumunda her yönünü gezmiştim zaten.Okadar bakir,o kadar temizdiki.

İnsanları,hele o köylüleri.

Her etnik toplulıuklarında köylerini gezdim.Yaylalarında ovalarında kamplar yaptım.

Yani Avrupa beni cezbetmedi,yurdumun güzellikleri bana doyasıya yetiyordu.

Kim yada kimler bu güzel hüviyete adeta geri dönülmeyecek şekilde neşter attıysa allah nezdinde onların affı olacağını sanmıyorum.

Artık ümitsizim.Benki bukadar sevecen tabiatlıyım,yaşadığım yerde blokeyim,bana iyi adam diyorlarda ben işte artık diyemiyorum.

Nereye gitsemde bulacağımı sanmıyorum.Gökçeada dediler gittim.

Öyle bir yerki,hani derler ya,

Selam verdim,rüşvet değil deyu almadılar.İşte böylesine bir yer.

Köylümüzkendi köyünde,şehir belasına bulaşmadan dünyanın en iyi köylüleriydi.Ne kadar övgü yazsam,işte o kadar layıktılar.

Ama bilinizki şehre göçmüşleri,hani ne o şehirli olabilmişler nede köylü kalabilmişler,işte o büyük ve gittikcede büyüyen kısım var ya,hani oiki arada b ir derede kalmışlar.

Ne sen,ne ben nede bizim gibiler asla ve asla senin o zannettiğin şekle asla gelinmeyeceğini,buna kimselerin gücününde yetmiyeceğini göreceğiz.

Ha sen oralardan görürmüsün bilmem.36 yaşının ne kadarını burada geçirdin ne kadarını oralarda geçirdin onuda bilmem.Ama bildiğim oralardan buraların ne hale geldiğini,yada gelmek üzere olduğunu anlıyamazsın.

Anlamada zaten,üzülürsün.

Bunlar acı gerçekler.Bunları işte artık kafayı yemek üzere olan benim gibi biriisi yazmaya cesaret eder.

Şehiremi dönmek,yapamam kedilerimi bırakamam,onlarıda oralara götüremem,mahkumum ben.

Tesellliyi ise hiçbir maddi menfaat gözetmeksizin sizlerde arıyorum.Yazarak anlatarak davet ederek ve olabildiğincede birlikte olarak.

Kimseler bana,böylece geçirdiğim emeklilik hayatıma özenmesin.

Ben eyyamcı,yada tavşan pisliği gibi bir adam değilim.Mertce açıkca,aklımın erdiğincede kimseden korkmadan davranırım,yazarım vede çizerim.

İşte benim gerçek tarafım bu

Sevgimle kal

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Görebildiğim kadarıyla, konu bir konsensüse doğru gidiyor işte.

Şimdi ne diyeceğiz bu adamlara? Mevcut duruma bakınca, el mahkum amatör diyeceğiz. Zira sadece iki sınıflama var: ruhsatı olanlar profesyonel, geride kalan hepsi amatör.

Bu doğru, pek iyi demiyorum. Ama mevcut durumda olan biten bu.

Şimdi bu arkadaşlara, amatör demezsek, denecek başka bir tanım maalesef yok. Bu tanımı bir ortaya koymalıyız. Ben oylama olsa, öneriniz olan geçimlik balıkçı terimine kabul oyu kaldırırdım şahsen.

Fakat burada olan şu. Bizim koyduğumuz isimle, geçimlik balıkçılık yapanlar, topa tutulmayı hakedenler mi? Ruhlarındaki balıkçılık güdüleri, amatör filan değil zira.

Ve paradoks burada başlıyor, öyle ama, bunlar tarif olarak amatör.

Aslında pek büyük bir bürokratik sorun yok. Bir sarı kağıt almaları kafi geliyor.

Fakat bunların dahil olacakları mecra neresi? Profesyonel denmek için çok küçükler, amatör denmek için tescilli olarak yanlış yerdeler.

Bence, bu insanların olması gereken asıl yer, balık tutma stillerinin büyük oranda benzer olması nedeniyle, amatör balıkçılardır. Kanundan bize ne bu noktada. Bizim meselemiz paylaşım vs. Bu açıdan, onlarla aynı kefede olmamız gerektiğini düşünüyorum. Hukuk açısından profesyonel hukukuğuna tabi olabilirler, fakat bu balıkçılık bağlamında amatörlerin arasına tabi oldukları gerçeğini değiştirmez.

4. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Vay be okudukca bazı yorumları,kafamda değişik fikirler oluşmaya başladı,ama iyi oluyor gözümüz açılıyor...

5. halit

halit HALİT DEBBAĞ

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin 10-40g kamış 240cm
    Favori Makine:
    spro dxi 430
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan 4,5 kilo turna
    millet işi gücü bıraktı vedat bey in balık satıp satmadığını merak ediyor ne enteresan kişiler var aman Allah'ım.
    hali hazırda vedat bey gibi değerli üstadlar var aramız da onların engin bilgileri lazım bizlere.
    amatör balıkçı profesyonel balıkçı yok böyle bir şey arkadaşlar. konu tamamen vicdan meselesi. herkesin için az da olsa profesyonellik vardır. küçük balık gelir suya iade edersin. ihtiyacın dışında balık almazsın ki gelecek de çocuklarımız avlanacak avlaklar balıklar bulabilsin. balık satmak ne zamandan beri etik dışı oldu. gerçekten av sezonu bitince millet birbirine sataşacak yer arıyor. iş güç olmayınca sanırım.
    ayrıca bende tepki alacağım hadi hayırlısı.
    kendi fikrim yapmadım ama şayet satacak kadar çok balık yakalarsam satmak ta sakınca görmüyorum. şahsen benim her deniz avım en az 80 lira civarında masraf demek. benim yatlarım katlarım anadan babadan kalma dairelerim yok. kimse kusura bakmasın sanırım konu anlaşılmıştır.

6. timursen89422

timursen89422 timur

Sevgili Vedat abimiz M.Akif'in bir sözü vardır şöyle diyor
    "Yeis öyle bir bataktırki, düşersen boğulursun...
    Azmine sımsıkı sarıl ,bak ne olursun..."
    Ümitsizliğe gerek yok :)
    Bu ülkede çok yasaklar vardı uyulmayan trafik ,otobüslerde sigara içme vb. Ama nezaman yöneticiler işi sıkı tuttu takip ve ağır cezalar gelmeye başladı bu kurallarada büyük oranda uyulmaya başlandı:) Balık baştan kokar der atalarımız
    Eğer idarecilerimiz doğayı koruma ve amatör balıkçılık ile ilgili konuların üzerine biraz eğilsinler Güzel günlerin gelmesi dahada yakın olacaktır Çünkü birçok forum var amatörleri bilinçlendirmek adına birazda devletin desteğiyle daha kısa zamanda aşılır bu yollar...Bizim insanımızın mizacı olsa gerek birazda zorlamayla kurallara uyuyoruz maalesef:D :D

7. 4443

4443

Bu girişimler el ayak olabilir küçük şeyler ekletebilir, değiştirebilir ama kağıt üzerinden öteye gitmesi pek kolay değil bunu gözardı etmek hayalperestlik gibi bi durum sanıyorum , aynı zamanda bütün kesmi ( toplumu ) bilinçlendirmeyeceği gerçeğinide değiştirmez ..

Tanıdığım ve samimiyetimde yüzlerce insan var olta atan ve bu insanların büyük oranda hemen hemen tamamı internet ortamından uzak ve bi haberler aynı zamandada tamamı zaman zaman balık satan insanlar :)

Balık baştan koktuğu sürecede bu devam eder yürür kervan böyle gider ..

Bence, bu insanların olması gereken asıl yer, balık tutma stillerinin büyük oranda benzer olması nedeniyle, amatör balıkçılardır. Kanundan bize ne bu noktada. Bizim meselemiz paylaşım vs. Bu açıdan, onlarla aynı kefede olmamız gerektiğini düşünüyorum. Hukuk açısından profesyonel hukukuğuna tabi olabilirler, fakat bu balıkçılık bağlamında amatörlerin arasına tabi oldukları gerçeğini değiştirmez.

Serdar abininde son paragrafı hoşuma gitti doğrusu ...

İnsanın vicdanı ile başbaşa kalacağı ve hesaplaşacağı durumundan öte gitmeyecek bir tartışmanın serpişimleri bunlar hayırlı geceler cümleten ...

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    İki konu birbirine karışmış halde.

Birincisi şu. Geçimlik balıkçılık yapan nedir? Yada gidip bir şekilde tuttuğu balığı satmak üzere oltayı alıp çıkan vatandaş nedir?

Bu vatandaş, hiç bir tereddüte mahal bırakmayacak şekilde profesyoneldir. Belki, ruhsatlı, yani legal, yani caiz yoldan bunu yapmaktadır. Belkide kaçak, korsan, illegal yoldan bunu yapmaktadır. Ama her iki durumda da bu onun aslen profesyonel olduğu gerçeğini değiştirmez.

Bir amatörse, eğlence olsun diye evden çıkmış, balık tutmuş, ama gidip bunu satmışsa?

Bu durumda o profesyonel olur mu? Bence olmaz, bunun yerine o, aynı şekilde illegal bir amatörlük, kuralsız bir şey yapmış olur.

Bu durumda elimizde dört tip adam olacaktır.

1. Ruhsat vs. işlerin tam, bildiğimiz profesyonel.
    2. Ruhsatı filan olmayan, kaçak korsan profesyonellik yapan.
    3. Amatör olarak balık tutan.
    4. Amatör olduğu halde balık satarak illegal iş yapan.

Burada bir suçu kabahati vs. olanlar kim? Elbette 4 ve 2. Peki bunların yapması gereken ne? Gidip 1 numara olmak, yani ruhsat vs. alıp profesyonel olmak.

Sorun burada başlıyor. Biz profesyonelleri, yani balık tutup legal olarak satanları dışlıyoruz. İşte yanlış tam olarak burada.

Biz amatör veya profesyonel olmasına bakmaksızın, illegal bir avcılık yapana karşı bir duruş geliştirmeliyiz. Adam 19 cm'lik bir çinekop tutmuşsa da, yasak sezonda turna tutmuşsada, tuttuğu balığı satmışsa da, yasak yerde gırgır atmışsa da, bizden tepkiyi görmeli.

Fakat legal bir durumda, profesyonel olduğu halde, balık sattığı için eleştirilmesi, topa tutulması, dahası buralara sokulmak istenmemesi, işte bu abes olan oluyor.

Dikkat edin, adam profesyonel. Yani bu işi zaten para kazanmak için yapıyor. Bu adama sen niye balık satıyorsun demek abes oluyor. Ha, bu işi ruhsatsız filan yapıyor da olabilir, bu da eleştirilebilir.

Benim üzerinde özellikle durduğum husus şu: Amatör veya profesyonel, küçük ölçekli balıkçılık yapan herkes bu "küçük balıkçılık" çatısı altında yer almaktadır. Burada bizim, balık satanlar veya satmayanlar olarak bu çatıyı anlamsızca bölmeye çıkmamız hatadır.

Yani, Vedat Abayoğlu, gider, ilgili evraklarını tamamlar, tuttuğu balığı da satarsa, bu onu bizim grubumuzun dışına itemez, itmemelidir. Orhan baba profesyonel tekne hizmeti veriyormuş, bu onu karalama vesilesi olamaz, olmamalıdır.

Bizim bu bağlamda, küçük ölçekli balıkçılık yapan herkesi bir pota içinde görmemiz herkesin faydasınadır.

Neden? Söylenmiş işte, kimin haberi var, kim kimi denetliyor ediyor? İşte bunu sağlamanın yolu, öncelikle tüm küçük ölçekli balıkçılık yapanları bir araya getirip ortak meseleleri ortaya serebilmektir.

Bu noktada öncelik, insanların kendi amatör etiklerini, tanımlarını uydurup uydurup, herkesi böyle görmek istemesini ortadan kaldırmak gerekir. Adam şunu yapıyormuş, bunu yapıyormuş, amma birde kendine amatör diyormuş, nasıl amatör dermiş?

Ne farkeder ki? Hebelep dese, tombitirini dese, profesyonel dese, amatör dese, bu neyi değiştirir? Sen amatör değilsin demekle elimize bir şey geçer mi?

9. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))

Serdar, ne konsensüsü, ne mutabakatı kardeş?

Yine soracağım.
    SEN CİDDİ MİSİN?

Avını satan kişilere AMATÖR BALIKÇI demek konusunda mutabakat yolundayız, öyle mi?

Yeter yahu.
    Sen gerçekten bir muammaymışsın da ben yıllardır bunu fark etmemişim.

Kardeş, o SARI KAĞIT dediğin belge günümüzde nasıl alınıyor, hangi şartlar gerekiyor biliyor musun? Değişen kuralları arayıp, bulup, okuduğun, bilgini tazelediğin de oluyor mu?

Alp'i dellendirdin. Sıra bana geldi herhalde ama ben müsaade alıp, gitttiiiim. :rapture:

Bak ne demiş arkadaş.
    Haydi sana kolay gele.

10. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Buraya kadar her şey normal,bizde hemen hemen aynı şeylerden bahsettik...

Şimdi birde yazının tamamını okuyup karar vermek gerekiyor,şimdi bu ne Serdar,üsteki alıntı ile,yazının tamamı hiç bir birine uyum sağlıyormu sence...

11. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Serdar, hele bir de aşağıdaki lafları etmişsin ki.

Vay ki vay. :eek:

Benim zamanım değerli arkadaşlar.
    Sizlere kolay gelsin.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Mesele bu değil ki.

Mesele ne dediğimizden çok, dedikten sonra ne yapacağımız.

Şimdi ben, tutuyorum balığı, birde satıyorum. Sende diyorsun ki, ama sen amatör değilsin. Tamam, değilim, aha sarı kağıdı, koop üyleiği vs. vs. itirazın var mı?

Ne yapacaksın, beni bu forumdan kovacak mısın?

İşte olayın kilitlendiği yer burası. Şunu nedense bir türlü göremiyorsunuz. Adama taktığımız lafı değiştirmek, hiç bir şeyi değiştirmiyor. Adam kendisi buraya ait hissediyor. Çünkü, avlandığı yer, avlandığı aletler vs. asıl bu sahada kullanılan aletler.

Evet Tarık Abi, konu mankeni ben olayım, hadi tartışalım. Ben amatör değilmişim, ne olacak şimdi? Sen "amatörüm diyooosssunn" diyorsun, tamam onu da demiyorum, profesyonelim ben. Bundan sonra ne olacak?

13. 4443

4443

Günün birinde tekrar benzer bir durum tartışılacak ve bu konu başlığındaki serpişimler , yorumlar örnek gösterilecek ve sonuç tabiki aynı :) kah amatörsün kah profosyonel kimin umrunda bende merak ediyorum doğrusu ..

skoylu

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=3261&page=3

Adı Mehmet. Tanıyan vardır büyük ihtimalle. Bir kaç kişi ile, sarayburnunun müdavimlerindenmiş. Balıkları geçim derdine tutan bir arkadaşmış. Bir yerde çalışmıyormuş herhalde. Balık tutup biraz olsun gelir sağlamaya çalışıyor sanırım. Esmer, zayıfça bir arkadaş..

6 yıl önce tek bir tepki dahi almamış bırakın bahsi dahi edilmemiş akla dahi gelmemiş Mehmet arkadaşın geçim sağlaması

Benimde dikkatimi çekmemişti doğrusu şu günlerde tartışmaları sürünce dikkatimi çekmiş oldu

Bir 6 yıl sonra bu yazılanlarıda birileri çıkartıp biryerlerde paylaşacak demem o ki kısa ve öz tartışmadan öteye gidemez en azından 20 yaşı üzeri neslin yok olması gerekiyor sonrasıda muamma tabiki ...

14. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Bunu Tarık beye veya bizlere niye soruyorsun,git forum yöneticilerine sor,en doğru cevabı verecek olan onlardır...

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bu onların sorunu değil aslen. Sorun, bu forum veya neyse, ben profesyonelim diye, beni buralardan kovacak mısınız? Sizle aynı yerde olamayacak mıyım? Beni lanet, aşşağılık adam olarak ilan edecek misiniz, profesyonelim diye?

16. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Benim kimseyi yargılama hakkım yok Serdar,hele hele senin şu yukarıda etmiş olduğun kelimeleri,hiç bir kimseye söyleme hakkım yok,çünkü benim kendime saygım var,kendine saygısı olanda,başakalarınada saygılı davranır,bunu yaz bir tarafa..

İşin başka bir boyutuda,amatörle profesyonelin bir arada forumda bilgi paylaşımı,ya Serdar profesyonel bir kişi bu işi para için yapar,her kim olursa olsun onun rakibidir,bu kişi sence bu forumda,sana bana bilgisini aktarırmı.
    Mademki profesyonel olarak bu işe soyunmuşlar,o zaman kendi ortamlarını(site,forum,face)oluşturup kendi aralarında bilgi paylaşımında bulunsunlar,bazı şeyleri dahada açık yazdırma bana,kalp kırmak istemiyorum...

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Tarık abi, vay ki vay... Sen amatör olmuşsun vay ki vay, başımıza taş yağacak senin yüzünden, marmaradaki balıklar bile kaçtı bak, vay ki vay...

Yani, vay ki vay demekle bu iş olmuyor. Neyse mesele açık açık yazacaksın. Bu budur, bundan dolayı da böyledir, şöyledir, neyse onu diyeceksin.

Amatör olamk veya olmamak, zerre kadar önemli değil. Adam amatör değilse, profesyonel, eeh, ne var bunda? Profesyonel olunca, vay ki vay mı olacak?

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Ama bende tam tersini diyorum. Adam elinde kamış sarayburnunda benim yanımda, benle bir aynı şekilde istavrit tutuyor. Şimdi ben bu adama hangi sebepten, sen bir git, benim yanımda yer alma diyebilirim ki?

Ben, en çok bilgi aktarımını profesyoneller arasında gördüm dahası. Öğrendiğim pek çok şeyi de onlardan öğrendim. Yani:

bu kişi sence bu forumda,sana bana bilgisini aktarırmı.

Sorusunun cevabı, kesinlikle evet hemde. Tecrübeyle sabit.

Siz onları dışlarsanız, ancak bölücülük yapmış olursunuz. Dahası, bu kamplaşma, uzun vadede birbirini yemeye döner. Anlamsız, abes bir bölücülük yapıp, gereksiz yere can sıkmanın da, insanları üzmenin de, paylaşımı yok etmenin de anlamı yok bence.

19. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Amatörlüğü savunmak,ne zamandan beri Bölücülük oldu:mad:

Benim fikirlerim bu yönde,gerisi...Tabiki forum yöneticileri ve bu forumda üye olanlarındır...

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Amatörlüğü savunmuyorsun ki sen abi, arada bir fark var. Amatör olmayan defolsun gitsin, kendine kendi forumunu, grubunu vs. neyse kursun diyorsun, kaba tabirle.

Yönteim ortada yok, olsada çok mesele değil. Ben senin fikirlerini yorumluyorum. Yönetim gelir benim fikrim de aha bu derse, o fikri de ayrıca yorumlarız.

Yönetim söylüyor diye hiç bir şey doğru olacak değil, yanlış olacakta değil. Herkes fikrini koyacak, olayı kişiselleştiremeden, tartışacak, bakacak edecek ki, daha doğru bir şeyler çıkabilsin ortaya.

Evet Selim Abi, soru gayet açık ve net. buradaki çoğunluk ile aynı şekilde balık tutan bir profesyonelin, aramızda olmasının istememek için gerekçemiz ne olabilir?