Vedat Abayoğlu'nun balık satma, satmama konusundaki videosu, Lütfen izleyiniz

Konu, 'Videolar' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ben fikrimi defalarca yazdım,tekrar etmenin bir anlamı yok bence,bu site amatörlerin sitesidir,siteye giriş yapınca en üstte olan yazıya bir göz at,ne yazıyor orada"BALIK AVI-Amatör ve Sportif Balıkçılık" profesyonel diye bir kelime geçiyormu o başlıkta,başka bir lafa gerek yok sanırım...

2. Denizde ticari balıkçılık yapan bir kişi, boş zamanlarında yahut deniz sezonu dışında amatör tatlısu balıkçılığı yapabilir sanırım. Bu kişinin amatör kimliği ile aramızda olmasına birşey diyemeyiz elbet. Bu forumun amatörlere ait olduğunu unutmadığı sürece.

3. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ama sen kişiselleştiriyorsun,bak bize bölücü diyorsun,nerde ne zaman bölücülük yapmışız,yani bu site amatörlerin dediğim içinmi bölücü oluyorum,bunu ben söylemiyorumki,site açılırken bu belirtilmiş zaten...

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Peki profesyonel ile amatörü ayıran ne?

1. Profesyonel manyat, uzatma, gırgır veya trol ağı kullanabilir.
    2. Profesyonel parakete serebilir.
    3. Profesyonel tuttuğu balığı satabilir.

O halde, bu konulara dair tartışmalar elbette bu forum için off topic olacaktır.

Ama gelip bir profesyonel bize, levrek tutmak için canlı gancur nasıl kullanılır, nasıl çekilir, iğneye nasıl vs. anlatsa etse, bu acaba konu dışı mı olacaktır?

Veya, levrek sevdasının tavana çıktığı bugünlerde, şu şu mekana gidip, şöyle yaparak şu balıkları tuttuk dese, bu bizim zararımıza mı olacaktır?

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Yapıyorsun işte. Küçük balıkçıları amatör ve profesyonel olarak ikiye bölüyorsun. Bir grup balıkçıyı ötekileştiriyorsun ve kovuyorsun.

Gerçi siteye şöyle bir baktım da, amatör balıkçı sitesi gibi bir ifade de göremedim ama.

6. MehmetKordan

MehmetKordan MEHMET KORDAN

O kadar saçma ki ..

Neyi anlatmaya uğraşıyorsun güzel abim, konu nereden nereye geldi..

Bana ne profesyonel adamdan bana ne bu tutuğu levrekten , amaç sadece balık tutup yemek olsaydı olay amatör olmazdı.

Amatör yetersiz bir tanım mıdır ? Evet bana göre sığ ve içi boş bir tanımdır.

Senin söylediğin ne alaka ben hala düşünüyorum, neden ben o adamla aynı göl de avlanmak istiyeyim. Ben yakala-bırak yapıyorum ,o adam hem limitlere uymayacak hem de balık satacak ...

Yok öyle bir dünya bir süre sonra o iş ağ çevirmeye kadar gider..

Gelip burada bunu savunmanın mantığını anlasam,her şey belki daha kolay olacak.

Senin belki o torbacılardan öğreneceğin şeyler vardır ama benim yok olamaz da hiçbir amatör balık avcısının da olmamalı..Yeterince bilgili insanlar var zaten her konuda.

7. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Bölücülüğün Türkiyemizde ne ifade ettiğini benden iyi bilmen lazım..

Sitenin girişinde olan yazı,İyi bakarsan görürsün...

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Zaten bunu resmi olarak yapanlar var mı? O zaman sorun ne?

Gelirsen, boğaza lüfere gidersek, tekneyle varacağımız yerde etrafımızda bir sürü profesyonel balıkçı olacak mesela. Herkeste aynı takımla, aynı şeyi avlıyor olacak.

Evet, bir torbacı var mı? Bir bohçacı var mı? Ama onlar var, daha kötüsü, işin de aslı onlar amatör.

Adama profesyonel değil, limiti aşıyor, o zaman bunu topa tutarsın elbette. Ama profesyonel olduğu halde, ben seninle yanyana gelem deme hakkın nerden geliyor? Yani, birinin kanunen vs. caiz şekilde balık satıyor olması neden sorun olsun?

Daha basit bir örnek verelim. Geldim yanına gölde. Senle birlikte mısır attım, kaşık çektim vs. Sen yakaladın 3 ben yakaladım 5 balık. Sonra götürüp sattım. Bunda beis nerede? Diyeceksin ki limit filan. İyide benim cebimde sarı kağıdım filan var.

İşin doğrusu şu ki, olaya hep kötü örneklerle gelip, bununla genele varmaya çalışıyorsunuz. Siz profesyonelleri içinize almadığınız sürece, onların size saygı duymasını bekleyebilir misiniz?

Galata köprüsünün altında amatörler olta atıyoruz. Adam profesyonel, geliyor oltalarımızın tepesine barbun ağı atıyor. Neymiş, biz profesyonelizmiş. Has.... Anladın sen onu. Ama bu duruma bir çözüm getirmenin yolu, onları aramıza alabilmek. Bizim açımızdan olayın ne olduğunu görmelerinin tek yolu bu. Mesela hiç kimse bunu böyle düşünmüyor.

9. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    İyi bir göz doktoru var mı abi tanıdığın? Bakıyorum, bakıyorum göremiyorum şahsen. Sadece şöyle bir yazı var:

Bende bu yazı ne kadar okursam okuyayım "Bu siteye/foruma sadece amatör balıkçılar katılabilir" filan gibi hiç bir anlam çıkaramıyorum. Bu yazı sadece duyarlı olalım babında bir şeyler söylüyor hepsi bu.

Evet, neresinde bu sitenin içinde, bu site sadece amatör balıkçılara açıktır babında bir uyarı?

10. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Valla benim gözlerim kötüde,senin gözlerin bendende kötüymüş,resmini çektim bir iki saatlik işim var,daha sonra laptopu açıp oradan ekleyeceğim,şimdi IPAD kulanıyorum,resim eklemek kolay değil buradan...

11. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
  12. DÜSSELDORFLU

DÜSSELDORFLU Boran RESNE

Herkeze selâmlar,,

Bir an merak edip , Fransa ve Benelux ülkelerini biraz dolastim..
    Kararlar , tek bir sese akord edilmeden önce, Hollanda disindaki ülkelerde Amatör , yakaladigi avi satamaz prensibi kabullenilmis. Hollanda, sadece Morue (Morina) baligini yakalamis olan bir amatörün avini satabilecegi kuralini uygulamis. Kayiktan ag ile yapilan avlar bile „Ticaret olmadigi müddetce“ cümlesi esliginde amatör statüde sayilmis.

Akademisyenler, ilgililer bilgililer bu ise hukuki bir zeminde ortak bir cözüm ararlarken ,, Avrupa Oltacilar Federasyonu (AEPL) bir tanim yapma ihtiyaci duymus. Üzerine misina yahut ip konmus kamisla balik avciligini hobi olarak yapan bir kisi yakaladigi avi satamaz ! demis. (Dikkat edilirse tanimda, ag, file , Amatör ve Profesyonel kelimeleri kullanilmamis !)

VE,, Hobi balikciligi , tüm ticari av faaliyetlerinin disinda kalan balikciliktir diyerek daha aciklayici bir tanima gecmis.

Simdi , ister O’rada ister burada olsun, tanimlar gayet acik ve NET !

Peki tanimlar acik ve net ama,,, dogrumu , tammi, her soruya ve sekle aciklik getirebiliyormu ?
    KOCAMAN 1 HAYIR !

Zira ,,
    Kabiliyetini ispat etmis bir kisinin, bu kabiliyetini para kazanma ve hayatini idame ettirmek icin kullanabilmesinin O’nun en dogal , anayasal ve Demokratik hakki oldugunun görüsüyle ve „Mükellef yahut şu veya bu sinifin talebesi sayilmadan önce , faaliyetindeki AMAC’A bakilarak yaklasilmasi esasi unutulmus !

Buradan yola cikacaksak,,
    insanin ,, belli ve legal bir gelirin üzerinde duydugu ihtiyaci , kabiliyetleri dogrultusunda yardimci bir isle AMACA UYGUN OLARAK dengelemeye calisabilmesi konusunu tartisip,,anlasilir bir düzene oturtmaya calisalim.

Zira Kimimiz yok öyle birsey derken, kimimiz var, vaaar , olmazsa statüler, kriterler, tanimlar olmaz diyor ..Kimimizde bilgi olmadan önce fikir vardi demeyi tercih ediyor !! Neticede Forum altinda bizler ,,, Türkiye genelindede en yetkili zat-i muhteremden bu isin halâ farkina varamayan digerlerine(!) kadar ,,,Akla , mantiga, sirkülere, tabiata ve insanliga uygun olani yapabilmek zorluguyla karsi karsiya kaliyoruz .

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Hadi okuyalım Selim Abi...

Ben orada, buraya amatör olmayanlar giremez, gelemez, yazamaz gibi hiç bir ibare görmüyorum.

Hatta, bu kurallara göre, bir gırgır reisi olan Burhan Reis, gelip, "maşallah ne palamut tuttuk uşşağım" diyerek rapor açabilir, gırgırın resimlerini de sayfa sayfa döşeyebilir.

Zira adam zaten 2/2 (aslı 3/2) olan tebliğe tabi değil ki, o tebliğe göre de, gayet yasal bir av yapmış, o sayfadaki 1/c maddesini çiğnenemiş olacaktır.

Ha, bunu yaparsa, "Abi burası bunun yeri değil, giti onu şu foruma as sen. Burada biz olta diyoruz, yem diyoruz, spin diyoruz, varsa buna dair bir heyecanın dinlemekten mutlu oluruz" diyerek ilk tepki veren kişide olurum, o ayrı mesele.

Evet, forumda, profesyonel olan yada amatör olmayan buralara gelemez diye hiç bir kuralda yok zaten.

Var, göremiyorsam, cut&paste edersen sevinirim abi.

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Buradaki sorun aslında sadece şundan ibaret.

Amatör balığını satabilir mi? Satamaz kardeşim, bu açık ve net. Eee o zaman, o zaman o profesyoneldir, olmalıdır. Tamam, buna hiç kimse bir şeyde demiyor.

Sorun buradan sonra başlıyor. Profesyonel isen, sen beş para etmezsin, tu kakasın, şöylesin böylesin, aramızda istenmiyorsun babında bir tribe giriliyor.

Kanunu da aynı olsa da, etik vs. bakımından, balığını satan amatör değil. Tamam, kabul. Sorun, bunu yapan amatör olmadığı cihetle, amatörlerin arasında olamaz, hatta lanetlenmelidir şekline varan yaklaşım.

Neden biz gibi balık tutan, ama farkı tuttuğunu salma hakkı olan birini, biz lanetleyelim veya aramızda istemeyelim? İşte asıl meselenin koptuğu yer burası.

Balık sattı gibi ucuz bir bahaneyle, üstad seviyesinde bir sürü balıkçı, maalesef aramızdan dışlanıyor. Bu bir tür kara propaganda haline getirilip, çamur atmak, kişileri karalamak ve itibarını düşürmek için kullanılıyor. İşte asıl yanlış tam burada oluyor.

Bu noktada karışan şey, amatörün balık satma hakkı meselesi. Yok böyle bir hak, bunun tartışılacak yeri bile yok. Fakat bunu yapmanın legal olarak hakkını kazanmış biri neden aramızdan azledilmeye çalışılıyor?

15. DÜSSELDORFLU

DÜSSELDORFLU Boran RESNE

Buradaki sorun aslında sadece şundan ibaret.

Amatör balığını satabilir mi? Satamaz kardeşim, bu açık ve net. Eee o zaman, o zaman o profesyoneldir, olmalıdır. Tamam, buna hiç kimse bir şeyde demiyor.

Sorun buradan sonra başlıyor. Profesyonel isen, sen beş para etmezsin, tu kakasın, şöylesin böylesin, aramızda istenmiyorsun babında bir tribe giriliyor.
    ...............

Sahsen , sahislari hedef alan yazilardan kacinirim ! Saygin ugrasida bulunan herkezle, müsterek degerleri paylasma ve koruma prensibini savunurum. Kisinin korunmadigi , dislandigi yerdede bunu basarmak zor olsa gerek !

16. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
  17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Müşterek değerler paylaştığımız insanları böyle dışlayınca, bunu başarmak zor değil, imkansız oluyor haliyle.

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
  19. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Sen profesyoneller bölümündesin O zaman:)

Ne forum kurallarında,nede forumun başlığında profesyonel kelimesinin P sini görüyormusun..

Ben bu anlamsız tartışmayı sürdürmek istemiyorum,söylenecek sözler,konu içinde söylenmiş...

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Görmüyor oluşum zaten asıl mesele. Burada ben profesyoneller olamaz diye bir şey görmüyorum, göremiyorum.

Ha, her forumun bir teması vardır. Buranın da teması amatör balıkçılık, yani küçük çaplıi eğlence amacıyla yapılan balıkçılıktır. Büyük ölçekli balık avlarının bu temaya ters olacağı zaten açık seçik ve nettir.

Asıl sorun, bu amatör temalı foruma profesyonellerin katılıp katılmayacağından ziyade, bizim bu forumda profesyonelleri kınayıp, itibarsızlaştırabilir miyiz, budur.