Vedat Abayoğlu'nun balık satma, satmama konusundaki videosu, Lütfen izleyiniz

Konu, 'Videolar' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Serdar Koylu Bey,

Size burdan acik secik soyluyorum, kendi paranoyanizda yarattiginiz bir tanimlamayi derhal amator balikciligimiza mal etmeye ugrasmaktan vaz geciniz. Bu sizin mantik oyununuzla kaidesini bulacak bir konu degildir. Sizin keyfi keder sallamalarinizlada anlamini bulacak bir konu degildir.

Amarikayi yeniden kesfetmeye gerek yoktur.

Amator Balikciligin adini ne oldugu ne olmadigi dunya da coktan adi konulmus, gerekleri ve isleyisi acikca gonul vermisleri tarafindan yasanan bir hadisedir.

Bir disiplindir, balikcilikta banbaska bir bakis acisi ve dunyadir.

Bu kavrami sakiz gibi uzatmaya cignemeye, icinde satisa yonelik kapilar acmaya hic gerek yoktur.

Bu sizin tutugunuz 7m kopek baligi masalina da benzemez. Renkli bir palyoco hikayesine de asla donusturulemez.

Buna ne sizin gucunuz yeter ne de baskasinin.

Lutfen kendinize acilen geliniz.

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Tamam o zaman.

Sende buna de ki, bu bohçacılıktır mesela. İllegal avcılıktır.

Olayın pirelendiği yeri görebilmiş değilsin. Amatör avcılık, nedir? Bu sorunun cevabı asıl sorun.

Tebliğde var bir cevap, ama o cevaba göre, bohçacıda aslen amatör avcı, fakat limitleri, yasakları çiğneyen bir avcı.

Ve bu durum, o bohçacıyı, amatör dışı bir şey değil "illegal av yapan amatör avcı" olarak görmeyi gerektiriyor. Çünkü, zaten ona bir ceza tahakkuk edebilmesi için, onun amatör avcı olarak kabul edilmesi, bu duruma göre de ilgili amatör kurallarını çiğnediğini için ceza verilmesi gerekiyor. yoksa, adama sen amatör değilsin dersen, o da değilim tabi der, senin ve tebliğin koyduğu amatör kuralları ile onu yargılayamazsın, yanlış, doğru, legal, illegal diyemezsin.

Bu husus öncelikle atlanıyor işte. Bu noktada herkes kendince bir amatör tanımı yapıyor, bu tanıma girmeyenleri, amatör olmamakla suçluyor. Tamam, o amatör değilse ne? Eğer adam amatör değilse, sen neye istinaden onu amatör kurallara göre yargılayabiliyorsun? Konu limitler ise, 5 kg filan demeyip çuval doldurmaksa mesela, tebliğ en azından bunu yapanı da amatör olarak kabul ediyor zaten.

Gördüğün gibi, karmaşa baya ciddi. Biz, burada olaya devlet, bürokrasi gözünden bakarak bir sınıflandırma yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. O zamanda amatörlüğü, herkes kendi kitabında yazan gibi anlıyor, kavga dövüş bitmiyor.

Yani, herkes amatör avcılığı sen gibi görmek zorunda değil ve görmüyorda zaten.

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:

Sizin oralarda gecenin bir vakti oldu herhalde.

Sen bir yüzünü gözünü yıka, kendine gelde, ondan sonra bakarız bir ara.

4. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Ben zaten kendimden sorumluyum...

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Umarım yıkamışsınızdır elinizi yüzünüzü, gitmiştir uyku sersemliğiniz.

Şimdi bakalım ne diyorsunuz, ne demişsiniz:

Sahi mi? Size verilecek tek bir cevap söz konusu olabilir:

Size burdan acik secik soyluyorum, kendi paranoyanizda yarattiginiz bir tanimlamayi derhal amator balikciligimiza mal etmeye ugrasmaktan vaz geciniz.

6. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Yayınlanmış olan videoda konuşmalarını duyduğumuz kişilerin yanlış bildiği ve dolayısıyla yanlış bilgi verdiği bir hususu da bu vesile ile düzeltmek isterim.

Amatör ve Ticari Sirkülerler 2004 ya da 2006 yıllarında değil, 1995-1996 sezonunda birbirinden ayrılmıştır.

Bu ayrılma işlemi de Ankara'lıların :) talebiyle değil, tüm dünyadaki örneklerinde olduğu için, yani gerektiği için yapılmıştır.

1995 yılında yayınlanmış olan 29 nolu Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen sirkülerin 29/1 nolu Ticari ve 29/2 nolu Amatör Sirküler olarak ayrılması sonucunda 29/2 numaralı ilk Amatör (Sportif) Sirküler 9 Mayıs 1995 tarihinde Resmi Gazetede 22282 sayı ile yayınlanmıştır.

Ankara'lılar olarak anılan ancak o videoda adı geçmeyen iki dernek RASTGELE-DER ve AMOBED (ne yazık ki kapandı) öncelikle 35/2 (2002-2004) ve 36/2 (2004-2006) Amatör Sirkülerlerlerinin uygulanabilir bir hale getirilmesi için emek vermişlerdir.

Bu iki derneğin Amatör Su Ürünleri Avcılığı Kurallarına ilişkin yaptıkları çalışmalar o zamanın ilgili otoritesi olan Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne (KKGM) iletilmiş ve en basitinden o tarihe kadar Amatör Balıkçıya denizlerde uygulana gelen ZAMAN YASAĞI kaldırılmıştır.
    O tarihe kadar hep Ticarinin lehine olan balık boy sınırları eşitlenmiştir.
    Yine Amatör Balıkçıya gün batımından sonra uygulana gelen AV YASAĞI kaldırılmıştır.
    Amatör Balıkçıya o tarihe kadar reva görülen "bir oltada iki iğne ya da iki oltada birer iğne" kuralı kaldırılmış ve bu günkü haline getirilmiştir.

Yapılan müracaatlar ile daha neler değişti diyenlerin tüm detayı görebileceği http://www.bsgm.gov.tr/mevzuat/mevzuat_ana.html#sirkuler linki altındaki sirküler ve tebliğleri açıp incelemelerini öneririm.

Saygılarımla.

7. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Ya serdar be,sen hakikaten akıllanmaz bir adamsın.İyi bir adam olduğunu ben biliyorum.Hani seni gören biride bu şekilde yazan adam bumu demekten kendini alamaz.

Sana dedimki zaten bu yazdıkların Hüseyinin konusunda enine boyuna tartışıldı gün lerce ve sayfalarca..

Neden konuyu tekrar aynı yönde geliştirdin.

Canlı,canlı kendimi getirdim önüne,anlattıklarımı al eline ne dersende de.Neden insanları çileden çıkarmaya uğraiıyorsun.

Albeni eline oyna istersen bir görelim hele ne dersin.

8. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Bu vesileyle bunuda tam öğrendik,sağolunuz

9. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Seninle tartismiyorum... Seni bilen biliyor...Seninle laf da yaristimiyacagim.

Sadece bilmedigin konularda ahkam kesmeyi birak ...

10. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))

Serdar kardeşim, gözüm,

Senin dediğini teori ile pratiğin birliğini sağlamak olarak almak, anlamak arzusundayım ama olmuyor yahu.

Sen denmeyenleri denmiş gibi kabul ederek tüm geçmiş tanımları bir yana koyup yeniden tanımlamak telaşındasın ki bu o kadar basit bir iş değil.

O kadar uzatıp, konuyu öyle tepelerden, vadilerden dolaştırıyorsun ki seni anlamak zorlaşsın diye emek veriyorsun diyeceğim neredeyse. :rolleyes:

Aşağıya aktardığım iki cümlelik basit tanımda anlaşırsak ben yine seni anladım deyip, rahat bırakacağım. Söz. :)

Amatör Balıkçı avını satmamalıdır.

İster bir kez, ister çok kez satarsa Amatör tanımın da, Amatör Felsefenin de, Amatör etiğinin de dışına çıkar.

Ne diyorsun?

11. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Hay elim kırılaydıda şu veya bu sebeplerden dolayı olsada birkaç kere bu suçu işlemeseydim.

Yahu bunun affı yokmu.Amaç ve gaye olarak,bu işi istikrarla,hırsla sürdürenlerle ben aynı kefedemiyim.Biri çıksada söylese yahu...

12. fethigürcan

fethigürcan fethi gürcan

Amatör: Bir işi para kazanmak için değil, yalnız zevki için yapan, hevesli, meraklı (kimse), profesyonel karşıtı.
    Profesyonel: Bir işi kazanç sağlamak amacıyla yapan (kimse), amatör karşıtı.
    Türk Dil Kurumu Sözlüğü böyle diyor.

13. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Varmı bunun ötesi,Türk Dil Kurumu ne güzel açıklamış işte...

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Amatör Balıkçı avını satmamalıdır.

Tam olarak böyle değil, "amatör balıkçı avını satamaz." satarsa kuralları, regülasyonları çiğnemiş olur. "Satmamalı" dediğimizde, bunun anlamı daha farklı. Belki ikisi aynı kapıya çıkıyor olabilir, fakat, birisi dilek, gereksinim gösterirken, diğeri bir emri gösterir. Bu bir emirdir, emre itaatsizlik bir şekilde de suçtur. Cezası ise malumdur, kanunda yazar.

İster bir kez, ister çok kez satarsa Amatör tanımın da, Amatör Felsefenin de, Amatör etiğinin de dışına çıkar.

Bunu söylemek çok kolay değil. Çünkü ortada, amatör balıkçı nedir, ne değildir, felsefesi nedir, etiği nedir gibi bir konsensüs maalesef yok. Bütün kavga da buradan doğuyor aslında. Bu felsefeyi, herkes kendi kafasındaki modele göre koymaya çalışıyor.

Bu da benim en açık gördüğüm husus zaten. Etik olarak, kimsenin etiği kimseyi bağlamaz. Yeni gine kabilesinin etiğine göre anadan doğma gezmek gerekiyor diyerek, biz burada etiğe aykırı mı yaşamak zorundayız?

Eğer bir etik vs. konacaksa da, bu, malum güncel amatör, profesyonel tanımları üzerinden yapılamaz.

Bohçacıya denebilecek tek bir şey vardır (maalesef):

"Sen, amatör balıkçı olarak senin için konmuş olan düzenlemelere uymuyorsun. Bu yüzden şöyle şöyle bir cezayı haketmiş bulunuyorsun..."

15. "Para kazanmak, maddi menfaat sağlamak..."
    amaç ya da niyet mi, buna bakılacak demek ki...
    sonuç mu diye değil.

16. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Boyuna yazıyoruz işte üstad, o kadar muhalefete rağmen.

Siz bir insanın amatörlüğünü vs. balık satmakla ölçemezsiniz. Amatör kavramı yetersiz, artık bu kavram bırakılıp, daha özgün kavramlar ortaya konmalı.

17. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Ne gibi mesela? Bakma sessiz sessiz takip ediyorum, ne zaman düzelecek diye:)

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Peki sen niye kesiyorsun ki ahkam, bilmediğin konularda?

Kim diyor, nerden çıkıyor, amatörlüğün temelinin balığı yemek olduğunu?

Hem bunu söyle, hemde ondan sonra bohçacılardan şikayet et. Ne var bunda, adam yaz boyu yiyeceği balığı hazır fırsat varken yakalıyor, ne var bunda, nesi yanlış bunun o zaman? Ne de olsa, amatörlüğün anlam ve önemi, balığı afiyetle yemekse, neden yemek için tutan adama bir şey diyorsunuz, neden limit filan tartışması yapıyorsunuz?

Ufak balık tutan mı? Eh, o da yeniyor zaten afiyetle. Nesi yanlış bunun, tam olarak amatör balıkçılığın temeline uymuyor mu hatta?

Zaten tartışamazsın ki? Çünkü temelsiz konuşuyorsun. Kendince bir amatör, bir balıkçılık doktrini uydurup, herkesin bu doktrine, etiği uymasını bekliyorsun.

Evet, ben tutacağım balığı ve de aynen salacağım geri, kaç senedir olduğu gibi, gene denizde kalacak, soframa gelmeyecek. Ben şimdi amatörlüğün anlam ve ruhuna ters mi yapıyorum? Amatör değil miyim yani?

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Ben sana sorayım çağrı.

İşte Vedat abi, o bir amatör olarak aramızda kalsın mı? Ama bak balık satıyormuş, ona göre?

Amatörlük bu mu, bundan mı ibaret? Bizim ismet abi vardır, darıca'da. Profesyonel ama uzun oltacıdır. Gelip aramıza girmesin mi? Sizin oralara balığa gider, sinarit filan tutar gelir sık sık. Gelip burada, sinarit nerde, nasıl tutulur yazmasın mı? Ne de olsa profesyonel, olur mu, hiç, zinhar giremez bu forumun kapısından, bu mudur yani?

20. emreseven

emreseven Emre

Amatör nedir ; Varsa bir bilen tarifini yapsın.Amatörden kastınız anladığımı kadarıyla bu işi sportif olarak gören,yemek için yada hobi olarak balık tutan kişi.

Kendi adıma konuşayım evet ben buyum.Ama nispeten 'tecrübeli' bir amatörüm.Balık satmaktan bahsediyorsunuz.Amatör balığını satamaz,satarsa amatör olmaz.

Elmayla armudu karıştırmayalım.Bazılarının ne yazdığını anlamak için şifre çözücü lazım.Türkçe olmasına rağmen anlaşılmıyor.Sorun çözmekmi yoksa ortalığı daha fazla toz duman etmekmi anlayamadım.

Ben amatörüm, tuttuğum balığımı satamam manasına da gelmez.Hiç sattım mıı ? Hayır! Gün gelir,o günkü balığım hedefimden fazladır.Satarım.Ancak bunuda gidip balıkçıları dolaşarak yada üzerine satılık tabelası asarak yapmam.

Biri gelir sorarsa,isterse düşünürüm.Ki olmuşluğuda vardı.Ancak o balığı satmadım,Kafamda apartman görevlisine vermek vardı.Verdim.

Şimdi beni kim amatör balıkçılıktan çıktı diye itham edebilir ?

Birşeyi bir kere yapıyor olmak, onu itham etmeye yetmez.

Geçerli sebep bana göre ;

Kişi her daim, balığa çıkarken ,kar amacı güderek,yada satmayı planlayarak gidiyor ise, amatör balıkçı değildir.

50 tane lüfer tutupta,evinde derin dondurucusu olmayan bir arkadaş, söylesin bana, elinde kovayla balıkçıya gitmez mi?

Bana o kadar tutmazdım diye cevap verilmez umarım.Tutan ve satan çok fazla arkadaş var burada.