Vedat Abayoğlu'nun balık satma, satmama konusundaki videosu, Lütfen izleyiniz

Konu, 'Videolar' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Speedmaster Game Type 2.70 10-50
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Fi tarihinde çok yakın bir dostum da balık satmıştı. Hemde güzel bir paraya.

Şimdi mi?

Sorsan kafansını eğer haklısın adaş der:)

Kendisi hala çok yakın dostum, aramızda bilgi alışverişi bir hayli fazladır. Neticede yapmış bir hata, ne yapalım dostluğumuzu mu bitirelim? Tabiki de huylu huyundan vazgeçmez deyip kestirip atmak yersizdir. Önemli olan verilen emeğin ve alınan zevkin para ile ölçümlendirilemeyeceği gerçeği.

Ama sorum o değildi,

Soru özgün kavramlar nelerdir, ortaya nasıl konulur.

2. fethigürcan

fethigürcan fethi gürcan

Konu balıkçılık, resim, karikatür vs. olabilir hatta seks olabilir.
    İşin içinde para menfaat kazanç varsa bunun adı profesyonellik olur.
    Kadın adamla para ya da herhangi bir menfaat karşılığı yatıyorsa bunun adı orospuluktur."Ama ben bu işi yaparken çok zevk alıyorum ..." dedi diye onu amatör sayamayız, bu kadını amatör saymak için kıvırdıkça biz de profesyonelmeşeye başlarız.

3. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))

:D

Farkında mısın?

Ben "Amatör Balıkçı avını satmamalıdır." dedim.
    Yani şimdi de ben yumuşattım, yuvarladım.
    Sen geldin kesin çizgiler koydun.

İster bir kez, ister çok kez satarsa Amatör tanımın da, Amatör Felsefenin de, Amatör etiğinin de dışına çıkar. dedim.

Konsensüs yok dedin.

Yahu o konsensüs vaaaaar.

Var da sen kabul etmiyor, yeniden tanımlayacağım diye debeleniyorsun.
    Var da bu genelin kabulünü görmüş olan etik değerler ile yeni yeni çimlenen o felsefe bazılarının işine gelmiyor, hatta cebini yakıyor.

"Evet, ben TİCARİ BALIKÇI kimliğimle yan gelir ya da geçimimi sağlıyorum.Zaman zaman da AMATÖR BALIKÇI kimliğimle bu avları yapıyor, sizlerle de sadece bunları paylaşıyorum." demek bu kadar zor mu bu yahu?

Ticari gelip AMATÖR BALIKÇILIK forumunda yazacaksa yazsın tabii ki Serdar. Mutlaka faydası olur, zararının olacağını hiç sanmam.
    Ben de TİCARİ BALIKÇILARIN forumlarına üyeyim mesela. Gidip oralarda gerektiğinde fikir beyan ediyorum.

Ama bana TİCARİ YÖNTEMLER ve TİCARİ KİMLİKLE yaptığı avı AMATÖR BALIKÇILIK ürünüdür diye yutturmaya, bunu yaparak EGOSUNA CİLA çekmeye kalkışmasın.
    AMATÖR KİMLİKLE yaptığı avını lokantaya ya da otele götürüp rakı masasına dönüştüren, bu yoldan avanta sağlayan bile benim nazarımda AMATÖR BALIKÇI DEĞİLDİR.

Ben bir AMATÖR BALIKÇI olarak inandığım ne varsa yazdım, diyeceğim her ne varsa dedim.

Şimdi seni konsensüs oluşumu çalışmalarınla başbaşa bırakayım. :)

RASTGELSİN.

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Aynı şekilde. Kimseyi bu yüzden öyle katrana daldırıp tepesinden bir çuval kaz tüyü dökerek ray üzerine oturtma hakkımız olamaz. Ha, biraz laf eder miyiz, elbette.

Gidebilir, fakat bunun bir cezai yaptırımı olduğunu bilmelidir. Bu ypatığı yanlıştır, aymazlıktır, kural tanımazlıktır, ayıptır, ama her durumda genede amatör balıkçıdır.

5. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Son mesajinin son paragrafi bohçacilik ile çelismiyor mu Serdar abi?

6. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Ya Tarik Abi,

Bu nedir ya...

Allah rizasi icin artik...Boylesi adamlara kimsenin artik tahammulu olmamasi lazim. Acikca bunlara ne olduklari ve ne olmadiklari soylenmesi lazim.

Milletim, insanim sunu anlamaktanm aciz mi?

Amator balikci balik satmaz,
    Baligina satan amator balikci olmaz.

Amator bir anlam kaymasiyla , dilimizde kullanilan"ehil olmadan, tam yetkinlige ulasmamis, olgunlasmamis, tam anlamiyla ustalasmamis" anlaminda Amator Balikcilik tanimi icersinde kullanilmaz.Burda amator acikca ifade edildigi gibi ticari hic bir amac gutmeyen anlamindadir. Kanunlarin amator balikciya izin verdigi sinirlar icersinde baligini tutar, salinacagi salar, gene kanunlarin izin verdigi avini isterse sofrasina goturur.

Bu kadar ...Sayfalarca deveye hendek atlatmaya ne gerek var...

Kendi kafalarina gore, kendi akil melekelerinde ,efenim boyle bir ruzgar esiyor diye Koca bir Milletin algilayisina deve muamelesi yapilmasina, sonrada onu bu hendege surmeye calisanlara niye tahammul ediliyor.

Bu adam esnaf balikciyla, amator balikci arasindaki farki bile gormuyor.

Yillar yili esnaflik zihniyetiyle amator balikcilik bu Ulkede cizgisini bulamadi.
    Hala Milleti esnafliga cekmeye ne gerek var.

Esnaf, dusune bileceginiz en kucuk capli ticari balikciyi, kimi zaman evine balik goturup, kimi zaman satsa bile balikciliga halen esnaf kulturunu bulastiran bu balikciyi cok mu seviyorlar...

Gitsinler Abim. Geleneksel Esnaf Turk Balikciligi sitesini, dernegini kursunlar, bu kafayi orda yasasinlar.Biz de ne olduklarini bilelim, saygi duyalim, takdir edelim.

Ama bilmeliler ki amator kisvesiyle eger balik satiyorlarsa, bir tane bile satiyorlarsa adlari dunyada "poucher" Ulkemizde bohcacidir ve yaptiklari kanunsuzdur.

Bu tanimlamalarin yapilmasi birbirinden ayrilmasinin geregi sadece bu disiplinleri saglikli ve amacina uygun calistirmak degildir.Bunlarin uzerine kurulacak devlet duzenleme ve kanunlarinin isleyisi icin de bu bir zorunluluktur.

Devlet, kanun seni nasil olcecek bicecek. Sen burda kafana gore balik saticisi kucuk tacir, orda balikcilik hobisinin, keyfini, mesgalesini, sporunu suren , yapan amatorsun.Var mi boyle bir kafa...

Senin kafan buysa git yap kardesim...Ama sen oysan ve sen hala amator sen ben neyim ya...

Dunya benim balikciligima amator demis.Seninkine degil.Ben bunun adini koymadim, ben bunun cizgisini cekmedim.Kafadan da sallamadim. Seninkisinin sen bile bilmiyorsun daha ne oldugunu.Benim isime bunu bulastirma kardesim...

Benim mesgalemin adi Amator Balikcilik, dunya uzerinde tanimi var,kulturu var, gecmisi var, tarihi var, amaci, gelecegi, hedefi var.

Daha ne bu...Tegdiydi tegmediydi...

Yeterinde yeteri var artik.

7. emreseven

emreseven Emre

Kimsenin kimseye laf etme hakkı yok.Bu arada bir modadır gidiyor.O zaman kural konsun,forumda bu tarz yazılar,raporlar yayımlanmasın.Tartışmalarda bu sebepten zaten.Laf edermiyiz ? Edemeyiz.Ediyorsak ta şekil ve şart önemli.

Bu kadar çok tabiri varsa bu dediğinizin, şimdi isim isim saymak istemiyorum ama burada dünyada kadar insan var bu şekilde davranan.

Vah vah, ne kadar ayıp,ne kadar aymazsın..Ne oldu. Sonuç ?

Ben tuttuğum balığı hiç satmadım.Ama bu böyledir,şu ise şöyledir diye kural koymak tamamen saçmalıktır.Ben satmadım.Ancak satan her insanıda satıyor diye yargılayamazsınız.

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Aslına bakarsan aynı şeyi düşünüyoruz. Bence, karaköy iskelenin dibinde 4.9 kg istavriti kovaya doldurup gidende, gittiği yer her neresi olursa olsun, amatör değildir.

Ama soru şu? Peki nedir?

Bir çatı koyuyoruz: Amatör balıkçılık.

Bunu diyerek, öncelikle profesyonel balıkçıyı kapının dışında bırakıyoruz. Diyoruz ki, sen gelme, burası amatörün yeri.

Sonra ticari olmayan, en doğru tabirle illegal profesyonel balıkçılık yapana da uzak ol bizden diyoruz.

Sonra birimiz çıkıyor, amanda amatörlük tuttuğun balığı yemektir diyor.

Dahası, buralara yazılmayan bir sürü amatörlük tanımları.

Artık bu keşmekeşi gidermek için bir şeyler yapmak gerekiyor. Yani işte bu adamları ayrı bir şekilde, ne bileyim, alemciler diye gruplamak gerekiyor. Tıpkı bohçacı gibi bir isimle.

Ha, iyide birbirimizin kafasını kırmadan bunu nasıl yapabiliriz? İşte bunları böyle tartışarak. Var mı başka yolu?

Ama daha önemlisi, o gurupları kınamaya, ötekileştirmeye çalışmadan. Bu yüzden, öncelikle bu "para için değil zevk için balık tutan" teriminden daha geniş, daha kucaklayıcı bir temel, bir kavram bulmamız gerekiyor (mu acaba, tabi önce bunu da bir tartışmak, somut şeyler ortaya koymak gerekiyor).

9. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:

Yok, yazdım yine yazmaya da sonra yazdıklarımın hepsini sildim. :rolleyes:
    Artık bir süre yazmayacağım.
    Yazıyorum da ne oluyor ki?
    Bakıyorum da bu yazışmalar da başkaca bir EGO YALDIZLAMA halini aldı.

Iııh ben yokum artık.

Seni sen ve seninle aynı düşüncede olanlarla bırakıyorum Serdar kardeşim.

Hele bir o KONSENSÜSÜNÜZÜ sağlayın ve eğer mümkün olursa en yalın haliyle yazın bakalım.

Onu okumak ve o zaman görüş beyan etmek en doğrusu olacak.

Yoruldum yahu. :D

Size kolay gele.

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Herm çelişiyor, hem çelişmiyor roy. Zira ne bohçacılığın tanımı belli, ne amatörlüğün. Bak, biraz üstte, balığı satan bohçacı. Ama ben kendi adıma, gidip suyun başına toplanıp, yağmalayarak kovalarla, çuvallarla balığı götürüp derin donduruculara istifleyenlere bohçacı diyorum mesela.

11. makca

makca Mehmet AKÇA

En İyi Avı:
    ALABALIK 50cm(HAVUZDA)
    Senelerdir bu mevzu kafamı kurcalar.
    Bu gün için emekliyim,çalışabişiyorum istediğim malzemeyi alıp balığa gidebiliyorum.
    Evde her türlü malzemem var.Arabama benzin alabiyorum vs.
    Fakat yarın bir tek emekli maaşıma kalsam ve balık tutma amacı ile yeni ekipman, malzeme alabilmek veya teknem olsa ona yakıt alabilmek için
    yakaladığım balıkların bir kısmını satsam ben amatörmüyüm yoksa profosyonelmiyim?

12. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Agzina, kalemine, aklina saglik Fethi Bey...

Senin bastigin tusa, yazdigin ekrana kurban olayim, ne guzel soylemissin.

Her seyin her gun o...pu olmaya basladigi bu dunyada simdi de amator balikciligimizami sira geldi.

13. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:

Sevgili Alp,

Hele bir dur bakalım.

Ortaya her neyi istiyorsa koysun. Olması gereken YENİ regülasyonu ortaya koysun arkadaşlar.

Hele bir fırsat verelim.
    Sen de rahat et, ben de, bizim gibi düşünenler de.

SONUÇ isteyelim. (Ben istedim bile hihi )
    Ahan da SONUÇ deninceye kadar hele biz susalım.

Arkadaş tüm dünyanın yaptığı tanımlamayı kabul etmiyor.
    Yeniden tanımlayacak hem de KONSENSÜS sağlayacak.

Hele duralım kardeş. :thumb:

14. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Tekrar eden şeyleri tekrar, tekrar yazmaktan hiç yorulmuyorum:)

Yukarıda beyan ettiğiniz şeylerin gerçekleşmesi için öncelikle toplumun zihniyet,ruh ve bedenini ıslah etmesi gerekir ki bu çok uzun vade isteyen bir durumdur

15. Cgrtn

Cgrtn Çağrı

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Exsence 4000S
    En İyi Avı:
    Ya sabır...
    Kısmından önce,

Lükslerimizi üzerimizden atsak da sonra balığı satıp satmama konusunu tartışsak?

Mesela tekne? Mesela yeni malzeme?

16. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Esnafsin, profesyonel balikcisin. gecim ariyosun.Bunuda izinlerini alip, kucuk buyuk artik tesekkulunu nasil yaparsan gucun neye yeterse yapmaya muktedirsin.

Tek muktedir olmadigin sey kendini amator balikci sinifina sokamazsin.Esyanin tabiyatina aykiridir.

Gelirsin buraya istersen , kendini tanitirsin, Amator balikci kardeslerim ben ekmegini balikciliktan kazanan bir dostunuzum, profesyonelim bugun bu muthis baligi yakaladim, ilginizi ceker diye de buraya actim dersin.Kimse sana hic bir sey diyemez. Akli olan tesekkur eder, dahasina rast gelsin der...Kazanci, bereketi bol olsun" demeyi de unutmaz.

17. emreseven

emreseven Emre

Geçinmek için yapılanda ne sakınca olacak abi.Ben anlayamadım hakikaten,savaş açtık ya hepsine.Tekneler denize açılmasın,engelleyin.Hatta devlet onlara başka ekmek kapısı göstersin.

Devlet mazottan ötv almıyor adamlardan yahu.Çok alakasız falan gelebilir belki bazılarına.Ne farkı var, oda satmak için tutuyor ? Ayrımını iyi yapın.Galata köprüsünde balık tutan,arkasında tepside teşhir edenlerle, 40 yılda bir tuttuğu balığı satan adam aynı değildir.

Ne kadar uzadı,nerelere gitti konu.Vedat amca bir konu açtı.Amatör nedir diye tartışılmaya başladı.

Cem Liman'ı eleştirmeyen zihniyet, burda gelip neleri eleştiriyor.

Helede konuşulacak,çok daha büyük sorunlar varken !

18. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Senin anlamaktan aczettiğin konu da bu işte.

Kim bu amatör balıkçı? Kim koyuyor kimin amatör balıkçı olduğunun tarifini?

Kim diyor bunu, amatör balık satmaz diye? Kim diyecek, tebliğ diyor. Buna fikir beyan edebilecek yağane erk bu tabi olduğumuz kanunlara göre.

Ve tebliğe bunu yapanlar amatör balıkçı zaten, ama kabahat işleyip cezalı duruma düşen amatör balıkçı. Bizde mahkeme değiliz, ceza kesme yetkimiz yok bu bağlamda.

Eğer amatör balıkçının tarifi, tebliğde yazansa, sarı kağıt almayan herkes, bohçacı da olsa, amatör balıkçı, bu 2 x 2 = 4 şeklinde gayet net.

Ve senin kıstasın buysa, 15 cm çinekop tutanda aynı durumda, ama çıkıp bunu yapan amatör balıkçı değildir demiyorsun. Daha doğrusu, sen desen kaç yazıyor, bunu yapan bir sürü, buralarda da yazan eden arkadaş, kendini amatör balıkçı olarak görüyor, ne yapacaksın?

bu kadar insanı sürüp, dağıtıp, şu gezegendeki tek amatör benim mi diyeceksin?

Tek yolun var, artık amatör kavramıyla, öbürlerini birbirinden ayırmak.

İşe buradan başlaman gerekiyor. Ama sen bunu söyleyene de bir de get şurdan diyorsun.

19. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Ben daha önce söylemiştim sanırım Vedat amca.

Amatör balıkçılıkla sizler kadar yoğun uğraşan birisi mutlaka hayatında birkaç kez balık satacaktır. 20 kiloluk sinarit, 30 kiloluk akya geldi. Oturup yiyecek halin yok ya. Parça parça bölüp dondurmak, tuzlamak birer yöntem olabilir. Bu gibi durumlarda satmak veya birşeylerle takas etmek de o balığı ziyan etmemek için bir yöntem olabilir. Önemli olan dediğin gibi bunu düzenli hale getirmemek, asıl amacın bu olmaması. Zaten geçimini balık yakalayarak sağlayan adam trofe peşinde koşmaz, gündeliği doğrultmak için gidip kupes veya kolyoz gibi garanti balıkların peşinden koşar. Değerli vaktini de buradaki acemilere birşeyler anlatabilmek için harcamaz. Sen yakaladığın koca sinariti bize hediye etmiş birisin, seni tanımıyor muyuz? Dediğim gibi sizin seviyenizdeki amatörler ister istemez, ender de olsa balık satacaktır. Bunu eleştiri konusu yapanlarda ben iyi niyet aramam.

20. Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Yok abi degilsin.

Samimiyetle soyledin mi, tovbe ettin mi...Degilsin bitti gitti gecmiste kaldi.

Amator balikcilarin duayeni, Ustadisin.Amatorun kiralisin.

Fikrini degistirmek, Allah Mecbur ettirmesin gunu gelir balik satarak hayatini kazanmak zorunda kalirsan, ki bu hic ayip degil, senden tek bekledigimiz biz amator dostlarina "Profesyonel balikciliga ama kucuk ama buyuk dondugunu" soylemektir.

Profesyonel balikci olarak seni bilelim, senin avina o gun amatorun, profesyonel balikciya baktigi cerceveden deger bizelim, yorum yapalim.icabinda takdir edelim.

Bu kadar ...Her sey samimiyet...

Herkes durdugu yeri bilsin, durdugu yeri acik acik paylassin.

Boylede diyebilirsin...

Ben profesyonel balikciyim ama kalktim gittim amator dostlarimla amator bir gun yasadim...Bu baliklari tuttum. Satmak icin degil, amatorlugun keyfini tekrar yasamak icin.Buyrun dostlar...

Bu samimiyeti gostermek kimin icin niye bu kadar zor oluyor anlamiyorum Ustadim.