Vedat Abayoğlu'nun balık satma, satmama konusundaki videosu, Lütfen izleyiniz

Konu, 'Videolar' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Haa o zaman site yönetiminden bir ricada bulunalım ve onlar açıklasın,bu sitenin kimlere açık olduğunu,en doğrusu bu...

2. suats

suats Suat

Favori Kamış:
    Lınefeeve okuma Dam
    Favori Makine:
    DAM okuma Ryobi Mitchel
    En İyi Avı:
    Kırlangıç 3 kg
    :p Bundan sonra limit altı balık yakalayıp,limit üstü balık salıcam:laughing: Dahası yakaladığım balıkları açık artırmaylada satacağım:laughing: Balon balığınında bu sene tadına bakacağım:hungry: :laughing: offf be biraz rahatlayın .......:p :p :p :p

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Rüya görüp görüp sayıklıyorsun sadece. Bak ne yazıyorum ben:

Bu büyüklükte iğnelerle bir şeyler tuttuğumu hatırlıyorum. Beyaz, Dev kalamarlar filan böyle (bu büyüklüğe yakın) iğneler ile avlanıyor.

Peki videoda ne avlanıyor?

Zaten senin saçmaladığını da söylediydik di mi? Saçmalayacak boş laf edecek o aklınında laf anlayamayacak olması da normal zaten. Bak ne demişiz:

500 kg. luk bir orkinos veya 750 kg. lık bir lahos için bu iğne hiç büyük görünmüyor

Bizim duyduğumuz, orfoza benzeyen 750 kg (1500 lb) orfoza benzeyen o balıkların var olduğu, var mıdır, var diyor bu gibi iğneleri kullananlar. Ve dikkat et, burada "500kg orkinos ve 750 kg orkinos bunlarla yakalanıyor" diyende yok, anlaman kıtsa ben ne yapayım. Bir o balıklara bak, bir bu iğneye, istavridin yanındaki çapari iğnesi kadar kalmıyor mu yanında?

Sadece öküz altında buzağı arıyorsun. Kalamar, dev kalamar dediğinde, sence giant squid mi kastediliyordur? Sakın humboltlar olmasın onlar? Humbolt, 3-4 farklı takımla avlanır. Derindeki humbolt, kalamar zokası ve iğnesi ile tutulmaz. Ya böyle kocaman iğne ile bekleme yaparsın, yada daha küçük iğne ile denersin. Çünkü 800m'den çekerken, senin yakaladığın kalamara balina bile yapışabilir, ama başkaları kesin yapışır. Klasik kalamar zokası da su koyverir, açılır, kırılır gider. Bu yüzden, böyle kalın ve büyük iğnelerle avcılığı yapılır.

Ha, gecedir, yakarsın lambayı, 8m'den kalamar zokası ile pıtır pıtır toplarsın, bu başka türlü avdır.

Sana dünyaları ben tuttum tribi yapan eden de yok zaten. Ama demek o kadar beceriksizsin ki, benim yazdıklarımdan bu lafları çıkarak bir aşşağılık kompleksine sahipsin. İyi bir deli doktoru, bu kompleksi aşmana yardımcı olacaktır, modern tıbba güven.

Ha, videodaki iğne, o iğneden küçük diyorsan, hazır gitmişken birde iyi bir göz doktoruna uğraman faydalı olacaktır.

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Balığın satılıp satılmaması, ehliyet kadarcık bir kağıda bakıyor altı üstü.

Bu kağıt var veya yok sebebi ile, insanları tu kaka ilan etmek, ne kadar hakkaniyetli sizce?

Adam kağıdı almış, cebine koymuş, tutmuş satmış hatta. Eee, sonrası, vvay efenim, sen bizden değilsin falan filan teraneler, adamın burnundan getirilmiş ki, işte böyle konular açılmış, cevaplar videoya çekilip yayınlanmış.

Bizim böyle egolarla işimiz olamaz, bence olmamalı. İnsanları, belki en çok amatör ruha sahip dostlarımızı, böyle ucuz bahanelerle üzmek, küstürmek gibi bir lüksümüz olmamalı.

5. suats

suats Suat

Favori Kamış:
    Lınefeeve okuma Dam
    Favori Makine:
    DAM okuma Ryobi Mitchel
    En İyi Avı:
    Kırlangıç 3 kg
    Serdarcım maşşalahın var:p Yedi düvele kılıç sallıyorsun:laughing: Artık seni takip edemez oldum valla.:p Artık kafam basmıyor:p

6. MehmetKordan

MehmetKordan MEHMET KORDAN

Yav kimin haddine Vedat beyi eleştirmek ama Vedat bey zamanın da bir hata yaptı diye bunu gayet doğal sıradan görmekte gelecek nesilde ki insanlar için sakıncalı değil midir.

Amatör adama balık satmak yakışır mı? Ayrıca konu bana göre Vedat abinin balık satması ile alakalı olmamalı sizce sayfalarca bu mu tartışılıyor. Bunun usulü gayet açık herkes satabilir usulünce, Vedat abi de satabilir sende satabilirsin ..

Bunun tabana yayıldığını düşün ve böyle bir kültür oluştu 20 sene sonra bundan nasıl vazgeçecek insanlar ?

Ayrıca konu farklı bir yere gitmeye uğraşıyor gelip gidip vedat abi'nin balık satmasını hatırlatmanın manası ne??

Çok çok iyi hatırlıyorum bir konuda vedat abi'ye bu balık satma mevzusun da senin için böyle böyle şeyler geliyor kulağıma doğru mu diyen insan da sensin abi ?

Yani bu tavırların tamamen farklı olma çabası mı nedir ? Ortada bir yanlış varsa vardır basit.

Ehliyet diyorsun ehliyetsiz araba kullanmak ne kadar tehlikeli ise bunun da sonuçları olur muhakkak...

Dip not: Vedat Hocam sizinle hiçbir sorunum yoktur i balık satma mevzusu da umurum da değildir.
    Benim takıldığım nokta bunun normal bir şeymiş gibi anlatılması.

7. toprak126

toprak126 Baki Toprak

Vedat abi,ben budefa farklı bır soru sormak istiyorum.Yanlız merak ettiğim için soruyorum.Yemlik balık haricinde sen hiç para verip balık aldınmı? Baki Toprak 1960

8. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Git aynanda kendine sunlari, su dediklerini bir oku.Bir dinle bir seyret kendini...Bak bakalim sen inanacakmisin...:) :rolleyes:

Neyse seni gene fazla ciddiye almaya gerek yok.Okuyan zaten anlar.:)

Hem daha bende boyle cok senin kaleminden cikmis hikaye var.

Sen dur bakalim...;)

9. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Şayet Sennur ortalıkta olsaydı,o senelerdir adeta küçük Hanım Ağa gibilerinden bu siteyi yönetiyor olsaydı senin kulağını öyle bir çekerdiki.

Sen inatla,azimle,çarpıtarak,konuyu ana gayesinden saptırarak,sakız gibi uzatarak ne yaptığını sanıyorsun.

Senin işin gücün yokmudur.

Hadi ben emekliyim,bu yağmurda fırtınada balığa falanda gitmiyorum,sen işine baksana yahu..

Bu sitede amatörlüğün birinci ve temel niteliği geçerlidir.

Amatör balığını satmaz,üyeleri üzrinden para kazanmayı gaye etmez o kadar..

Gerisini açarsın bir sohbet konusu tartışırsın

Elbetteki burnumdan getirdiler bak burada haklısın.

10. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Çok seyrek olarak almışımdır

11. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Emsali sadece bazı Muz Cumhuriyetlerinde falan görülür şekilde ülkemizde bu satma işinin cıcığı çıkarılmıştır.

AT girme çabsında uğraşan bir milletiz.Alırlar,almazlar o başka konu.

Ama kıyısndan ,köşesinden bu çabamız sürmekte,arada kesilir gibi olsada görüşmeler devam etmekte.

AT'nun masaya yatırdığı konularda en çok başımızın ağrıyacağı iki konu var öncelikle .

bUNLAR TARIM VE BALIKCILIK KONULARI.

Bu haliyle kabul edilebilecek,savunabileceğimiz hiçbir kıstas yok önümüzde özellikle balıkcılıkta.

Amatör balıkcılık kavramı ise sanırım maddelerden sadece bir tanesi.

Benim Catch and Release diyen ve hatta arayada Kiss lafını sıkıştıran birisi ile asla sorunum olmaz.

Sevgiler

12. emreseven

emreseven Emre

Vedat amca,

Sizin babacan tavrınıza, yapınıza bu yazı yakışmadı doğrusu.Sanırım tüm yazılanları okumadınız.Sakız gibi uzatılma hikayesi var evet.Ama bunu kişiselleştirmek ne kadar doğru.Olayı gereksiz mazilere götürenler doğru yapmış yani.

Çok uzun ve anlaşılması zor mesajlar var evet.Kafa karıştırıyor evet.Bende sevmiyorum kabul.Ancak yazılan yazının anafikrini anlamaya kimse çalışmamış heralde.

İstisnalardan bahsediyoruz.Bu tarz istisnalar var,herkesin başına gelmiştir,yada gelebilir.Bunun için kimseyi tukaka ilan etmeyelim diyoruz.Ki bu başlığı amacınız da buydu sanırsam.

Siz bunu söyleyene etmediğiniz lafı bırakmıyorsunuz.Nedense saf belirleme olaylarına girilmiş artık forumda.

13. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Serdar sen kimi savunuyorsun..Vedat abiymi..Yasa dışı bu işi yapanlarımı..Yada sende böyle davranıyorsun,aynı zamandada kendini savunuyorsun da bizmi anlamıyoruz..

Vedat abiyi dışlamak ne haddimize,keşke her kez onun gibi yapmış olduğu eylemin yanlışlığını anlayabilse,sence biz Vedat abiyimi eleştiriyoruz burda.

Bizim eleştirimiz,bu işin yapılabileceğini söyleyenlere,bir kere hata yapmış,ama hatasını anlamış olanlara değil,yanlışın neresinden dönersen kârdır,ama yanlışı bile bile yapanlarla ve onu savunanlarla,kusura bakma ama bu kendini amatör olarak görenlerle,benim işim olmaz.

Bir lafımda kanunda(sirkülerde)olan,günde 5 kilo balık yakalama maddesine olacak,bana bir söylesin,kim acaba günde beş kilo balık tüketiyor,benki balık her gün soframa gelse yerim,ama 5 kilo balığı tüketemem her gün,Eee tutmuşum bana kanunun vermiş olduğu miktarda balık,2 kilosunu tükettim,geriye kalan 3kilo ne olacak,neden bu miktarı yüksek tutup,insanların aklına maddi kazancı getirirler anlamak mümkün değil.

Şayet avrupa birliği normlarına uygun hale getirilmeli deniliyorsa balıkcılığımız,sirkülerin şimdiki halinden,bir çok maddenin değişmesi lazım.
    Bak her şeyi açık açık söylüyoruz,bende kendi adıma doğru olanı söyliyeceğim.
    Ben öyle ahım şahım okumadım sirküleri,ezbere falan hiç bilmem,bir ara gözden geçirdim ve içinde sizlere verilmiş hakların çok geniş tutulduğunu gördüm,ne demek günde beş kilo balık,bilmem kaç tane turna veya alabalık.

Sularımızı ve balıkcılığmızı korumak istiyorsak,kanun koyanlarında daha dikkatli kanunları yapması gerekiyor,açık vermeyeceksin,heleki bu kanunları Türkiyede çıkartıyorsan,örnekmi buyur yazılanları oku,hatta kendin ne yazıyorsun,onu oku...

14. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.

Selim kardeşim benim de derdime derman oldun, nedir bu 5 kilo ben anlamış değilim ne yapacak adam beş kilo balığı ve sonunda satacak, bence amatör balıkçılar için bunun yarısı 2.5 kg, önerilmesi gerekir bu öneride yeni sirküler için bizlerin tarafından yapılması çok uygun olur, sana katılıtorum, sevgiler.:)

15. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Günlerdir yazıştığımız konu devamlı kişiselleştirildiği ve asıl hedeften saptırıldığı için alenen KABAK TADI verir oldu. :help:

Gelin kim yapmış, ne yapmış, ne yapmalımıymış, yaptıysa ne olmuşu bir yana bırakalım da verdiğimiz emek bir halta yarasın. ;)

Keşke rayından çıkmayan tartışmalara devam etsek de, bu tartışmaların sonucunda ortak bir KONSENSÜS sağlansa, varılan ortak fikirler için de birlik olup, yetkili ve sorumlu kuruma gidip biz böyle olmasını istiyoruz diyebilsek. Ama biz havanda su dövmekteyiz. Hatta az daha ileri gidersek birbirimizi dövmek isteyecek duruma geleceğiz. :fish:

Az önce Cem Kaptanın Günlüğü face grupta benzer bir konu altına aşağıdaki mesajımı yolladım. Bu kadar kızışılmış olmasa da :) orada da benzer bir konu tartışılmakta.

Evet, “Özellikle Küçük Ölçekli ve Geleneksel Balıkçılık konusunu dikkatle okursak ülkemizde "amatörlük" adı altında yapılan balıkçılığın önemli bir bölümünün, aslında Küçük ölçekli ve Geleneksel Balıkçılık olduğunu GÖREBİLİRİZ.” Doğrudur.

Bu örnekleri denizlerimizde ya da iç sularımızda GÖRMEK mümkün.
    Bu kişiler kendilerine AMATÖR diyebilirler.
    Bu kişilere başkaları da AMATÖR diyebilir.
    Benim de bıdılık bir kayığım var, ara sıra yük te taşırım diye kendime ARMATÖR diyebilirim. Dilimin kemiği yok ki derim. :fish2:

Peki bu doğru mudur?
    Yani Küçük Ölçekli ve Geleneksel Balıkçılığın AMATÖR BALIKÇILIK ana dalı altında yer alması gerektiğini düşünmek doğru bir yaklaşım mıdır?

Daha önceki bir mesajımda FAO tarafından da yeni tanımlanmış olan bir daldan, Geçimlik Balıkçılık - Nafaka Amaçlı Balıkçılıktan bahsetmiştim.
    Yazışanların çoğu kılıçları çektiği ve vuruşmakta olduğu için sanırım bu mesajım güme gitti. :rolleyes:

Günlerdir üzerinde tepindiğimiz işin adı Geçimlik Balıkçılık - Nafaka Amaçlı Balıkçılıktır.

Adını koyduk mu?
    Biz koyamasak da, beğensek ya da beğenmesek de FAO koymuş.

Hadi şimdi bu BALIKÇILIK dalının (Geçimlik Balıkçılık - Nafaka Amaçlı Balıkçılık) hangi mevzuatta yer alacağına, günümüzde adı 3/1 Ticari ve 3/2 Amatör olarak bilinen tebliğlerden hangisi altında yapılanması gerektiğine ilişkin görüşlerimizi yazıp, tartışalım.

Rica etsem bu mümkün müdür?

16. 4443

4443

Tarık abi ;

Bölgemizde geçimlik balıkçılık yapan çok fazla, sanıyorumki bu sadece bizim bölgemizde olan bir şey değil , samimiyetimde tanıdığım yüzlerce olta sallayan insan mevcut ve bir çoğuda FAO'nun ismini koyduğu gibi Geçimlik balıkçılık yapan büyüklerim ..

Hiç bir zaman yadırgamadım şahsen ve hiç bir zaman farklı bir gözle bakmadım çünki tebliği bende geç tanıdım ( kısmen )..

Neden dersekte ?

Tebliğin içinde yer alan maddeleri bilmiyorlar amatör balıkçı balığını satmaz kelimesinden haberleri dahi yok bu kısa belirttiğim bir kaç satırda çok ciddiyim abartmıyorum yada sadece örnek olması açısından yazmıyorum ..

Şimdi günümüz teknolojine uyum sağlama mecburiyeti olmadığı için her hangi bir platformda vakit geçirmiyorlar , zaten eskilerde pek taraftarı değil bilgisayar başında oturup zaman geçirmenin en azından büyük bir kesmin ..

Bu nokta çok önemli , sadece kendi bilgi birikimimizle geçimlik balıkçılık yapan insanları yadırgamak aşağılamak yada teraziye koyup kendi penceremizde tartmak sanıyorumki tamamı ile doğru bir durum değildir çünki aşılamada ve bunu benimsetmede çok eksiğiz genel olarak ..

Biz ne ler yaptık acaba kendi payımıza , hangimiz geçimlik balıkçılık yapan insanları bilinçlendirme girişiminde bulunduk ( sanal ortam'la bağdaştırmayacağınızı ümid ederek yazıyorum ) normal yaşantımız içerisinde hangimiz tebliğ dağıtma girişiminde bulunduk sadece sözlü girişimlerden bahsetmiyorum bununla beraber aynı şekilde amatör oltacı arkadaşlarımda dahil...

Örneğin Mersin amatör balıkçılar derneğine buyrun gelin amatör tekne sahiplerinin %90'ı geçimlik balıkçılık yapıyor bunları bilinçlendirmeye girişim dahi yokken bu çatı altında , tartışılan konu içerisindeki bazı yorumlar beni sadece gülümsetiyor ...

Konuya dahil olup birebir atışmalara girme gibi bir durumum asla söz konusu olmayacaktır herkezin fikrinede düşüncesinede doğru bulmasamda fikirlerimle uyuşmasada saygı duyarım ...

Temelinden gelen alışkanlıklar kolay değiştirilemez ve ciddi anlamda geçimlik balıkçılık kısmen ihtiyacı olmasada alışkanlıkları üzre yapan insan sayısıda çok fazla ...

Yasak olan şeyler toplumumuza hep tatlı gelmiştir zaten , bende bu toplumun bir bireyi olarak atılacak adımların ve ya girişimlerin takipçisi ve yandaşı olacağım sevgiler dilerim ...

17. Tarık ERSAL

Tarık ERSAL Tarık ERSAL

En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))

Hüseyin kardeşim,

Ben de diyorum ki Geçimlik Balıkçılık olarak adlandırılan işi yapanlar tabii ki yerilmesin.
    Kimsenin onları yermeye, dışlamaya hakkı yoktur.
    Ama o da gelip "senle ben aynı yapıdayız, ben de AMATÖRÜM" demesin.

Nasıl ki marketlerde, manavlarda her türlü ticari evraklar alınıp, verilerek, gerekli vergiler ödenerek sebze satılmakta ve faturalandırılmaktayken, köylü Mehmet amca tarlasından yaptığı hasadı el arabasına koyup satıyor. Ama marketin yaptığı resmi ve kaydi işlemlerin hiç birini yapmıyor, kazancını vergilendirmiyor.
    Aha bu da aynısıdır.
    Bu işin TİCARİ boyutunu devlet düzenlermiş, düzenlemezmiş, takip altına almış ya da alamamış ayrı bir mevzu olmalı. Tamam.

Ama ben balkonumda yetiştirdiğim domatesi satmam arkadaş. Ailemle, eşim, dostumla, "bak bunu ben yetiştirdim" diye övünerek yeriz onu.
    Komşum satıyormuş. Olabilir. O satarsa, yani TİCARETİNİ yaparsa, o saksıda yetiştirdiği domatesi PARAYA çeviriyorsa çevirsin.
    Sonuçta onun yaptığı ile benim yaptığım aynı şey değildir.

BEN AMATÖRÜÜÜÜÜM.

Öyle mi?

Bir sorum daha var.
    Senin bahsettiğin derneğin üyelerinin %90 ı avını satıyorsa o derneğin adının amatör balıkçılar derneği olması doğru mudur? Onlar AMATÖR mü?

" hangimiz geçimlik balıkçılık yapan insanları bilinçlendirme girişiminde bulunduk ( sanal ortam'la bağdaştırmayacağınızı ümid ederek yazıyorum ) normal yaşantımız içerisinde hangimiz tebliğ dağıtma girişiminde bulunduk?" Diyorsun ya.

Madem sen de sordun cevap verip, ayrıca az da övüneceğim. :D

Biz 2008 yılında arkadaşlarımla Amatör Balık Avcılığı Kurallarının 40.000 adet basımını sağlayıp, tüm Türkiye'ye dağıttık.

BKZ: http://www.rastgele.org/index.php?mod=yazi&id=18

Elimizi bağlayan yok ya. Hadi yine yapalım. :)

18. Amatörlüğün tanımı yapıldı evvelce. Para kazanmak, maddi menfaat sağlamak amacıyla yapılıp yapılmadığı esas kriter. Niyet maddi menfaat sağlamak değil ama sonuçta maddi menfaat sağlanmışsa amatörlüğün felsefesine, etiğine uygun davranılmamıştır. Ama amatör kimlik yine de muhafaza edilmektedir.

Tarık abi, senin dediğin geçimlik balıkçılık amatörlüğün hiçbir tarafına sığmaz. Çünkü kafadan niyetin içindedir maddi menfaat. Ticari balıkçılıkla ilgili kanun, yönetmelik veya tebliğleri bilmiyorum ama oralarda düzenlenmesi gerekir.

Şu da unutulmamalı ki, maddi menfaat işin içinde ise bir ekmek kavgası vardır işin içinde ve ekmek kavgası yapan kişi, gömleğinin biraz bol olmasını ister. Bu da her daim biz amatörleri rahatsız eder.

19. 4443

4443

Tarık Abi yazdıklarının bir çoğunda hem fikiriz zaten , yanı sıra bu gibi girişimler daha çok olmalı sadece sosyal ağlarda genel kitleye ulaşmak mümkün değil yürekten kutlarım sizleri ..

Bir sorum daha var.
    Senin bahsettiğin derneğin üyelerinin %90 ı avını satıyorsa o derneğin adının amatör balıkçılar derneği olması doğru mudur? Onlar AMATÖR mü?

Bu soruda sanıyorumki dernek yetkililerini eleştirmek daha doğru olacaktır güzel abim alışkanlık haline getiren sadece geçimlik balıkçılık yapanlar olamaz öyle değil mi ?

Şahsen şunu diyebilirim bu dernek çatısı altında amatör ruhu benimsemiş insanların ( yetkililerin ) olmadığı gerçeği çıkmakta değil mi sizce de ?

Sevgiler .

20. 4443

4443

Yani kısacası balık baştan kokuyor ...