Soylediklerinize katiliyorum. Elinize saglik. Bu av ve rapor sahibi ozelinde tartisma yaratmak istemiyorum. Yazmayayim dedim ama bu sefer de icim elvermedi. Rapor sahibi arkadas darilmasin, kim oldugu ile ilgisi yok, fotografta gordugumun bana dusundurdugunu soyluyorum sadece. Fotografta 40 civari cinekop saydim. Metre kulanarak limit alti olmadiginin ispati en azindan bir caba olarak guzel bir davranis. Fakat 50 tane cinekop/lufer tutup en irisini olcerken resmini cekebilirsiniz, digerleri ise cogunlukla limit alti olabilir. Bu rapordaki baliklar oyledir demiyorum, tekrar ediyorum, bu raporu gorunce aklima gelenler bunlar diyorum. Benim amator balikcilik anlayisim bu degil. Bir seferde 40, 50 tane cinekop avlamayi amator balik avciligi olarak gormuyorum. Aile efradinin sayisi neyse bir ogunde yetecek kadar (10, bilemedin 15 cinekop veya 5 bilemedin 7 lufer) avladiktan sonra esas amac olan hobi keyfine doyup avi bitirmektir. 40, 50, belki daha da fazla cinekop avlayan adami amator balikci olarak degil, balik toplayicisi olarak goruyorum. Boyle raporlari, amator balikciligin esasinda ne oldugunu anlatma cabalari bakimindan faydali bulmuyorum. Bu raporun sahibi arkadas ozelinde soylemiyorum, kimse uzerine alinmasin, konu bu rapor uzerinde gelistigi icin mecburen buraya yaziyorum. Bu kadar cok balik avlayip raporlayan bir arkadasa saka yollu "evde kac kisiniz?" diye sorararak takildigimizda aldigimiz "az kisiyiz ama ben avladigim baligi konu komsuya, arkadaslara dagitiyorum" yaniti elbette kimseyi tatmin etmez, etmiyor. Dolayisiyla insanda ister istemez "belki de koprude tutulan cinekoplarin cogu satiliyor" (aslinda bu bilinen bir gercek) fikri uyaniyor. Avladigi baligi satan adama amator balikci denmeyecegini de herkes bilir herhalde. Sadece lufer degil, her turlu balik icin gecerli olmak uzere; sayi, uzunluk, agirlik limitlerine uygun olsa dahi amatorun vicdaninda rahatsizlik yaratacak miktarda, olcude baligin bu sekilde raporlanmasini dogru bulmuyorum. Daha da onemlisi, teblige uygun olsa dahi abartilmis avlarin raporlarini tebrik edenleri yadirgiyorum. Mesela bu konu ozelinde, her zaman limitlere dair en hassas davranan, yaklasimini hep takdir ettigim bazi dostlarimizin ozellikle bu avi alkislamis olmalari da ban cok tuhaf geldi acikcasi. Balik tutma tecrubesi olmamakla, oturdugu yerden insanlarin raporlarina dil uzatmakla, kiskanclikla, klavye sovalyeligi yapmakla suclanmayi hic mi hic umursamiyorum. Hatta amator avci gibi davranmadigi acik olanlarin beni bu sekilde elestirmeleri beni utandirmaz, bilakis bundan gurur duyarim, bu sayede "demek ki dogru bildigimizi dogru soyluyoruz" derim. "Senin gibiler oldukca kimse rapor acmaz, ondan sonra da niye hic avlar raporlanmiyor diyorsunuz" gibi elestirilerin sahipleri de bir gun bu goruslerinin yanlis oldugunu anlayacaklar umarim. Bir tane dogru vardir, onu da beraberce paylasalim, amatorluk neymis ogrenmeye calisalim diyorum. Keyif icin, bir hobi olarak yapilan amator balik avciliginin toplayiciliktan farkini beraberce ogrenelim, genc kardeslerimize ogretelim istiyorum. Havalarin duzelmesiyle birlikte, yeni edindigim spin takimla ilk at-cek denemelerine baslayacagim. Insallah sansim olur da irice bir levrek avlayabilirim. Ne kadar buyuk olursa o kadar da keyifle suya iade edecegim, video goruntusunu de insallah sizlerle paylasacagim. Herkese tadinda avlar dilerim.
Fikirlerinize saygi duyuyorum.Ama cogu dediginize katilmiyorum.Ustune alinma yazmisin iyi guzelde nasil almicamki? 40-50 av yapana ey avcisi demisin.Yani direk sahsima hitaben soylenmis.iki kisi 40 kusur balik amator tebligede uygun kendi vicdani tebligimede.Fikirleriniz icim tesekkur ederim.Herkeze hayalindeki avlari tutmasi dilegyle rasgele
Teşekkür ederim.Estafurullah kendı yagımızda kavruluyoruz. Klasik mantarlı takım. balık genelde dipten 5 - 15 tur arasında oluyor.
Kimse çinekop tutmasa çinekoplar buyuse kofana olsa herkez kofana tutsa.Balık popülasyonuna göre ımkansız birşey.Bu balıgın % 70 i 25 cm boya gelmeden insan elıyle ve dogal yollarla zaten ölmesi gerekli.doğal dengenin kurulması için. Zaten bu balığın en lezzetli dönemi karadenızden marmaraya çıkarken 24-30 cm arasındakı boyudur. çinekop akdenıze ve okyanusa çıktıgında eti değersız olur.Lezzetini kaybeder.ve bünyesinde ağır metaller barındırmaya başlar.bu balığın sirkülerdeki limiti 20 cm dir yeterlimidir dersenız değildir,ama daha önceki limite göre ( 15cm) süperdir yemede yanında yattır.Kaldıki 174 Alo gıda hattını aramaktan artık call center elemanlarıyla kanka olduk. gittigim her semtte her şehirde 12-14 cm arası çinekopları göruyorum,özellikle bu aralar iyice küçük satmaya başladılar.Greenpeace le beraber limiti üste çekmek için çok emek harcadık biz amatorler,ilk defa bir kampanya bu kadar ses getirmişken,bunun kıymetini bilmeliyiz.20 cm limiti yeterli olmasa bile buna uymaları bile bizim için bir başarıdır.Bu ırkın yumurtlama boyu 21.24 cm arasındayken başlar.Önemli bu balığı yumurta döktükten sonra avlamaktır.Hedefimiz inşallah bu lımıtlerdir. Ama henuz 20 cm lımıtıne uymayan bınlerce profesyonel balıkçı varken,bu bıraz ımkansız gibi. Kofana konusuna gelincede o avda eleştirilcek hiç bir şey yoktu. iki kişi tuttum yazmış zaten inşallah daha ıyılerını tutar.Helal olsun afiyet olsun.
Sevgili kardesim, evet, yazdiklarimin bir kismi dogrudan senin avini elestiriyor, bir kismi ise senin ozelinde degil, genele dair elestiriler. Guzel yaklasimin icin tesekkur ediyorum, ben de senin fikrine katilmamakla birlikte saygi duyuyorum. Senin bu avinin sayi itibariyla asiri oldugunu dusundugumu soyledim. Tebligdeki 5 kg limitine uygun olsa dahi benim vicdani limitlerimin disinda oldugunu da soyledim. Sen oyle dusunmedigine gore, senin vicdani limitin benimkinden daha yukarilardaymis demek ki. Ha simdi biri de diyebilir ki "tebligdeki limitlerin gercekci olmadigini, cogunlukla bilimsel gercekler disinda farkli kistaslara (siyasi baski, rant kavgasi, vs.) gore belirlendigini hepimiz biliyoruz, benim vicdani limitim de 50 kg baliga izin veriyor". Demez misin "yuh be birader , sende de ne vicdan varmis?" Ayrica, bahane arayan birisi cikip diyebiliyor ki "bu avi 3 arkadasimla birlikte yaptik". Bunun orneklerini de cok gorduk forumda evelce. Asagiya kopyaladigim son derece akilci fikirlerin, hassas yaklasimin senin bir amator avci bilincine sahip oldugunun kanitidir. Kimsenin amator olup olmadigini yargilamak durumunda degiliz elbet. Ben sadece senin gibi bilincli birisinin 40 tane, 50 tane balik avlamasina sasiriyorum. Bravo, cok balik avlayabiliyorsun, demek ki usta avcisin ama mesele o degil. Mesele toplayiciliktan amator avciliga gecebilme meselesi. Ben sahsen, asagidaki fikirlerini okuduktan sonra, senin gibi bilincli, cevre duyarliligina sahip, etrafindaki avcilari bu yolda egitmeye calisan kardeslerimizi az ve oz balik avlari yaparken gormek, eve mumkun oldugunca et goturmek yerine balik avlarken aldigi keyfi amacladigini duymak istiyorum. Cok sey mi istiyorum...
13 SENEDİR BU HOBİYİ ZEVKLE İCRA EDİYORUM.BİRKEZ OLSUN BALIK SATMAMIŞIMDIR.TUTTUĞUM BALIĞI ZATEN YEMİYORUM AİLEM YİYOR..HARCADIĞIM PARA,YEDİĞİM RÜZGAR,TITREDIGIM GECELER,TUVALETIMI TUTMAKTAN AGRIYAN BOBREKLER,YURÜMEKTEN ŞİŞEN AYAKLAR,KIZ ARKADAŞIYLA EDİLEN KAVGALAR,USTUM KOKUYOR DIYE OTOBUSE BİNMEYIP SAATLERCE YURUDÜĞÜM YOLLAR,UYKUSUZ SABAHLAR,ARKADAŞA ATILAN KAZIKLAR. MECNUN LEYLA İÇİN BU KADAR EMEK HARCAMAMIŞTIR.BU KADAR EMEK BU KADAR FEDAKARLIK SADECE MUTLU OLDUGUMDANDIR.BU HOBİYE OLAN AŞKIM İÇİN ÇOK FEDAKARLIK YAPMIŞIMDIR.BU KADAR EMEKTEN SONRA KİMSE BANA SPORTIF BALIKCI DEGILSIN ZEVK ICIN AVLANMIYORSUN ET AVCISISIN KASAPSIN GİBİ HİTAMLARDA BULUNURSA İŞTE O ZAMAN İŞİN RENGİ DEĞİŞİR.AVLADIGIM BALIK SANA ÇOK GELEBİLİR BU BİR GÖRÜŞTÜR SAYGI DUYARIM AMA KENDIME BU TARZ YAKIŞTIRMALARIDA SOYLETMEM. SATMIYORUM.YEMIYORUM. EE BUNDAN NASIL ET AVCISI GİBİ BİR ANLAM ÇIKARABILINIR?
Hepsini bosver, neticede bir yere kadar sikinti verir, gelir gecer ama bu dedigin cok onemli. Bunu asla ihmal etmeyesin. Bobrege dair cok sikintilar yasadim, aci tecrubeler edindim. Sen sen ol hobinin sagligini tehdit etmesine izin verme. Keyifli ve tadinda avlar dilerim.
ÇOK GÜZEL AV OLMUŞ TEBRİKLER.KEREM BEY SİZİN YORUMLARINIZI PÜR DİKKAT OKUYUP TAKİP EDİYORUM ELİNİZE KOLUNZA SAĞLIK RAPORLARINIZ ON NUMARA KİMİN NE DEDĞİ ÖNEMLİ DEĞİL SİZ KENDİNİZİ BİLİYOR OLMANIZ YETERLİ.RAPORLARINIZIN DEVAMINI BEKLİYORUM RAST GELSİN.
5-15 tur demek, minumum 4 metre ile -15 metre arası demek, bu durumda klastik mantarlı takıma kurşun takıyorsunuz fakat havada kalıyor doğrumu anladım.