WTD aksiyonuna takımda kullanılan malzemelerin etkisi

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında skoylu tarafından paylaşıldı.

  1. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    O zaman Gelelim levreğin av verme zamanlarına bu mantıkla yürürsek aynı yere; aynı yer aynı zaman. sabah alaca karanlık vakti. hadi yeride vereyim ambarlı 1. İskele sol tarafı. Sıra ile bir noktadan geçiyoruz. Tarkanla beraberiz biz bir kofana çıardık arkamızdaki aynı noktadan geçişte 1 levrek aldı. 2.tur tekrar lüfer böyle devam etti. gün ışığıyla beraber ne levreği ne lüferi kesti gitti. Şimdi bu balıklar yemlendikleri merayımı terkettiler? Yoksa yemlenmeyimi durdurdular, bu sırada biz de tabi takımları değiştirdik zarganasından isparisine izmaritine kadar döndük. Ne oldu.

    Eğer balık sürekli av derdinde olsaydı Bizim akşama kadar süren zamanda sürekli bu balığı tutmamız gerekmezmıydı? o saatten sonra maalesef hiç balık alamadık. taki bir ertesi gün sabahına kadar da olmadı. o zaman Balık sürekli açtır olayı biraz düşündürücü oluyor bence.
     
  2. roy

    roy roy

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Peki bu berkleyin piyasaya sürdügü cezbedicel bu tarz mantikla imal edilmis ürünlermidir Serdar abi? Yoksa fasa fiso avci avlamaya yönelik sarlatanliklar midir?
     
  3. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Tam beklediğim durum üstadım.

    Levrek ve lüfer, avcı balıklar. Bunların alacakaranlık zamanında daha saldırgan oldukları bilinen bir fenomendir. Bunun sebebi için en çok kabul edilen açıklama ise şöyledir.

    Balıkların gözlerinde, ışık miktarını vs. ayarlamak üzere çeşitli mekanizmalar bulunur. Örneğin Zargana, orjinal bir doğal güneş gözlüğü kullanır, gözünün içinde. Yem balıklarda bu ışığa adapte olma süreci, avcı balıklara göre daha yavaştır. Yani, gün doğarken ve batarken, avcı levrek kolayca karanlık ve aydınlığa adapte olabilirken, yem balık buna o kadar çabuk adapte olamaz (zargana da dahil).

    Bu nedenle avcı içgüdüleri, gün doğumu ve batımında yemler yeni ışığa adapte olamamışken, avcıyı kolay farkedemeyecek haldeyken, bir an önce saldırıp, kolay bir av yapmaya güdüler bunları. O nedenle de sabah ve akşam alacakaranlığında bunlar son derece saldırgan olur ve çok kolay yakalanır.

    Bu durumda, takımları daha efektif yapıp, balığın daha az saldırgan ve daha seçici olduğu zamanlarda da iş yapacak bir formül bulmak gerekir. Gereken de budur.

    Bu açlık tokluk değil, balığın havanın oturmasıyla o saldırgan güdüden kurtulmasına bağlıdır. Biz bunu balık doydu, tok gibi algılarız.

    Lüfer için iş daha kolay aslında ama, eminim sen gene kızacaksın. Orayı yemleyin, bütün veya iri parça balıklarla. Çuvala doldurup atmak değil, avuç avuç denize yayarak. Yemleme, yem bolluğu lüferin yem çılgınlığını tetikler ve önüne gelene saldırmaya başlar. Ha, tabi, orayı nasıl yemlersin, oraya atacağın yem dibe ancak yalova varınca iner mi gibi sorunlar ayrı. Bu, akıntı vs. koşulları uygunsa, umduğundan çok daha iyi netice verir.

    Ben biraz taşla, biraz gazete kağıdına sarıyorum ve misinayla indiriyorum yemi. Dibe iniyor öylece, silkeleyince sertçe, gazete dağılıyor ve yem oluyor ortalık.
     
  4. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    Abi benim görüşüme ve tecrübelerime göre avlandığımız alanlarda 2 tip balık var, birincisi orasını evi bellemiş oradan pek fazla uzaklaşmayan ve dah çok teke, yengeç, kaya balığı ve horozbina balığı ile avlanmaya alışmış ve ortamın şartlarına ve bu şartların getirdiği strese göre davranan ve oldukça kurnaz olan balıklar ikinciside avlak olarak o gürültüden uzak daha sakin sessiz ve görece olarak derinde yaşayan balıklar. Birinci tip balıklar oldukça kurnaz ve günün her saati yakalaması kandırması oldukça zor çünkü daha önce yakalanmaya çalışıldığından bizim attığımız sahtelere veya canlı yemlere itibar etmiyorlar. Bu tutulmaz demek değil tabii ama oldukça zor ve uzun süren bir av oluyor. Birde günün çeşitli zamanlarında özellikle akşam ve sabah kendi sakin köşelerini bırakıp av yaptığımız alanlara yanlayan balıklar bunlar biraz cahil oldukları için kandırması kolay oluyor. Tabii bunlar benim görüşüm yanlışları olabilir hatta komple hatalıdırda ama paylaşayım dedim.
     
  5. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Berkley derken, Ultrabite diyorsun sanırım.

    Bunlar aynı mantıkla üretilmiş ve cidden faydalı olan şeyler. Ama doğru kullanılmaları gerekiyor. Akıntı vs. nazara alınmalı.

    Ama onlar havyardaki levreğe fayda etmiyor.

    Fakat o kadar berbat ve kalıcı kokuları var ki, benden uzak olsun aman diyorum sadece.
     
  6. Kadir Levrek Peşinde

    Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

    Mesajlar:
    5.239
    Şehir:
    Aksaray
    Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    gözleme sorununuz var harhalde:) video da nerede kaçırdım diye bir söz etmişim:) ilk bölümde küçük balıklarr sıcradığında benim sahte o bölgeyi 1 mt geçmiş:) ben ne diyorum levrek deyilmiş diyorum....farklı bir noktadan sağ kanat dan başka bir levrek tarafından sahteye atlandığını görüyoruz..

    abi bana wtd yi öğretme..bana bu satten sonra levrek nasıl tutulur öğüt verme..onca para döktük döktüğüm paranında hakkını verenlerdenim..hayalim yeni farklı ekipmanlar ile levrek tutmak..bohcacıların eline geçemiyeceği sahteler ile..forumu inceledinmi gece su üstü sahtesi ile kaç kişi balık yakalamış..!! kaç kere yakalamış!!

    bana çalışmadığım yerlerden saldır abihihi

    hangi 3 5 balıkdan bahsediyorsun abi:) ..millet levrek bulamıyor ben canlı yayında levrek atlatıyorum sahteye..:) kaç tane gördün böyle video bu forumda başka forumlarda.. yaban tvlerde bilmem nerelerde:D

    klips nasıl baloncuk yapıyor onu göstermedin hala abi:D
     
  7. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Tamamen hak veriyorum bir kısım mera balığı zaten her zaman renklerindende belli olur, o kadar uyanıktırlarki sorma. diğer grup ise göç grubu zaten o kadar yol tepmekten dediğin gibi gelip geçici hızlı av yapmanın derdinde olan türler.

    güzel tesbit bende kesinlikle bu duruma inanırım ve sıkıca testleride yapılmıştır.
    Örnek Mavride çapariye kraçalar gelirken Kerteriz üzerinde oturursanız taşa. sarıkuyruk el gibi istavritler alırsınız. meranın kendi balığı Oradada zeten takıma ufak balık gelmez.

    Kesinlikle aynı düşünüyoruz.
     
  8. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Katılıyorum kadir konusunda haklı Serdar adam bu konuda fenomen oldu diye defalarca yazdım daha önce bu konuda denedikleri uyguladıkları bence hatırı sayılır durumlar.

    +100
     
  9. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Kadir, hala aynı sayıklamadasın.

    Su üstü sahtesi, su altı sahtesi, allahın poşeti, şunun silikon kurdu vs. ile nasıl levrek yakalanıyor patır kütür, gel, kendin gör burada.

    Sana dedim, o gittiğin merada, hiç sahteye filan para verme, şıp şıp denen lolipop çubuğu ile daha çok levrek yakalarsın. Yeterince açık ve net mi?

    Abartıyorsun meseleyi, levrek tutmak sanki muazzam bir haltmış gibi bir havaya giriyorsun. Gören görmeyen marsa sonda yolluyorsun sanacak.

    Video mu? Bizim levrekçiler zahmet etmez levreğe video için, o kadar kanıksadılar zira.
     
  10. GencoGnc

    GencoGnc Genco

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    369

    Cevabım da daha önce söylediğim gibi şudur;

    Fırdöndü klips gibi eklemeler muhakkaktır ki aerodinamiği,güç iletimini vs çok az da olsa bozacağından,sahteyi direk ipe bağlama kadar başarılı olacağını düşünmüyorum.

    Fakat asıl nokta fayda durumudur.

    Bir örnekle açıklayayım: 1979 yılında Ford fabrikası o yıl piyasaya sürdüğü 100.000 arabada 1/1000 oranında benzin deposu sızıntısı üretim hatası fark ediyor ama bütün arabalar satılmış. Normalde araçların hepsinin geri çekilmesi gerekirken kapitalist amcalar hemen bir toplam fayda hesabına giriyor :

    Piyasadaki 100 araçta sızıntı var,bunlardan yarısı havaya uçsa eder 50 araç,her araçta 2 kişi ölse yapar 100 ölü, kişi başı 100.000 usd den edeeeeer 10 milyon dolar tazminat.

    Peki 100.000 aracı piyasadan geri çağırmanın maliyeti nedir: 100 milyon dolar.

    Ve karar: Ses etmeyin,havaya uçacakların parasını hazır edin,araçları aynı şekilde üretmeye devam edin.


    Tıpkı bu şekilde; ben de 6 ipi direk rapalaya bağlayıp,her defasında yeni sahte denemek için kesip yeniden bağlamak yerine klipsi tercih ediyorum ve muhtemelen 6 yerine 5 balık tutuyorum.

    Söylediğim gibi eğer klipssiz kullanmanın faydası %20 ye kadarsa kolaylığından dolayı klipsi tercih ediyorum. Ama ya % 50 den fazlaysa? Burada takılıp kalıyorum işte.
     
  11. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    La Havle

    Ya serdar Ben neden tutamıyorum bu zamanda bendemi bi eksiklk var acaba? benmi çok zayıf kalıyorum bu işlerde bakıyormusunki tutacaksın diyeceksin bakmıyorumda ama deneyen bir sürü insan var. nasıl olur bu dediklerinde bir sıkıntı var anlaşamıyoruz yine Balık vardıda bizmi tutmadık dön tersine bizmi zayıf kalıyoruz tekniklerde......
     
  12. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    Aynen abi kışın 4 lü dolaşan bir grup vardı ve denemediğim şey kalmadı silikon, teke, ispari, izmarit yok abi gelmiyor balık atmadığım takla kalmadı. Hadi alıda koymayacam tutacam ohh yakaladım diyip tekrar salacam köfteyi hatta kendilerine de söylüyorum ama levrek arkadaşlar dinlemiyor :D
     
  13. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Tabiiki gelmedimi gelmiyor bunu herkes biliyor. Serdar ise ben getiririm diyor adamın saçını başını yoldurur, Boğaçla bir balık çektik. son anda takımı benim kendime aşırı güvenimden sıkı bastım yukarı beden kaldırır diye kaldırdı elimi attım sudan kaldırmak için Kepçeçi gelene kadar patladı adamın gözlerinden yaşlar akar Aktıda.
     
  14. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Genco, olayın özü bizim forumlarda bir türlü anlatamadığımız olay şu.

    Balık varsa illa gelmez. Balık gelmiyorsa, yok demek değildir. Bir şey balık tutuyorsa, o şey tam, süper, mükemmel, ötesi yok demek değildir.

    Levrekler son bir kaç yıldır ciddi şekilde çoğaldı ve yem seçme davranışları azaldı. Bu bir.

    Büyük levrekler var, ama köşe başlarını tutmuşlar, kolay yakalanmıyor. Levrek diye geçilen raporlar genellikle ispendek sadece.

    Şimdi, sen bri sahte alır, güzel bir aksiyon verir, iyi kullanırsan, boş dönmezsin genelde. Üstelik çok daha büyük harbi levrekleri de sık sık tutarsın.

    Ama sahtenin önüne klips takmak gibi şeylerle, iyi aksiyon yapamaz hale getirirsen, 3-5 levrek tutunca kendini astronot filan sanmaya başlarsın, örnekleri ortada işte.

    Şimdi olaya şöyle bakalım. Elindeki sahtenin aksiyon puanı 100 olsun. Bu puanı, sen onu ideal kamış vs. ile ideal kullanınca alacaktır.

    Ama kamışın uygun değil, sen aksiyon yapmayı bilmiyorsan vs. bu değer düşecektir, mesela 70 olacaktır.

    Hal böyleyse, sen ona klips taksanda, takmasanda 70 aksiyonla çalışacak ve ona göre 70 aksiyona kanacak balıklarda kalacaksın. Bu da denizdeki balığın %10 - %15 i filan benim tahminim. Zira levrek artık sürüyle geziyor ortalıkta, öyle böyle değil.

    Ama sen çok iyi sahte ve malzeme ile, çok iyi kullanıp, 100 puanlık askiyon üretiyorsan, buna boy ve sayı olarak daha büyük levrek vs. yakalarsın, ciddi ciddi çok farkeder, 10 - 20 misli gibi.

    Ve klips takarsan o sahte hiç bir zaman 100 puanlık aksiyon yapamaz, düşer 70 puana.

    Sanırım anlıyorsun. Sen zaten sahtenle 70 puanlık aksiyon yapıyorsan, klips tak takma farketmez, %10 - %15 gibi balık tutma şansın olur.

    Ama 100 puanlık aksiyon yaptırabilirsen, %80 - %90 şansın olur, dahası büyük levrekler için çok daha fazla şansın olur. O zamanda klips takıyorsan, küt diye 70 puana düşer, şansını azaltırsın.

    Bana %10 şans yeter, giderim, tutarsam usta ben, tutamazsam kabahatli balık olur, gene benim ustalığıma, zevkime halal gelmez diyorsan, tak klipsi.
     
  15. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Üstadım o merada değilsin de ondan. Orası levrek için daha efektif bir mera. Su vs. koşulları çok daha uygun. Ve kıyı.

    Sen ise tekneyle geziyorsun, o meralara giremezsin pek.

    Ha, ustalık dersen. Bizim bir ahbabımız var işyerinden. Profesyonel aynı zamanda. Teknesine biner gideriz, 10 tekne döner merada, hiç biride alamaz, gezer ortada. Biz alırız, 1 kg'luk ispendekleri de salarız ufak diye. Tekneciler dibimize girer, takımı kapmaya çalışrı filan, burnumuzdan getirirler.

    Birde Celal vardır, gene işyerinden. Gene gideriz onun teknesiyle, aynı mera. Yahu celal biraz yavaş git, yok. Celal kır dümeni, yok. Celal, döünşte geniş al, harmanla şöyle yok, lan diye olduğu yerde döndürür tekneyi, bizim takım iner dibe yosun olur kalır. Sonuç, hiç bir şey tutamadan geliriz hep.

    Kısaca, bu işin püf noktaları çok. Tekneyi kullanmaktan, merayı tanımaya, takımı düzgün kullanmaya vs. vs.

    Ama kıyıdan şans daha yüksek, çok yerde levrek yakalamak basit bir mesele oldu.
     
  16. roy

    roy roy

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Valla burda tatil ayi. Tatilciler dönüyor. Ve inanin tatli suda sahte ile nal toplayan tipler deniz kiyisinda her seferi 3-5 levrek çikarmis rapor koymuslar :)
    Bu levrek çok akilli zeki bir balik degil. Sahtenin aksiyonu iyiyse merada da levrek varsa atliyor.
     
  17. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    Rapala klipsi evet, arkadaşlar kullandığınız sahtenin önünde halka varsa zaten rapala düğümü atmanızın bir mantığı yok, eğer o halkayı çıkarıp rapala düğümü atacam ve daha iyi aksiyon alacam derseniz eğer bu sizin tercihiniz olur ama inanın pek bir fark görmeyeceksiniz. Bu arada kullandığınız sahtenin ucunda halka var ve klips kullanmıyorsanız eğer rapala düğümü atmanıza da gerek yok normak düğümü atın ve yollayın.
     
  18. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Değerli üstadım
    Tutttuğumuz levrekler uzaydanmı geldi. sonuç denizcilik bilgisine kaptanlık terübesine kaldıysa 1,18 mt derinlik boyu olan tekneyi 1,30 mt lerden geçiren bizler sabahlara kadar taşların dibinde kıyıya 45 cm geçen bu kadar dümen bilgisine yetisine sahip bizler acaba nerde yanlış yapıyoruz ya Merayı tanıma bilgisimi. ta eşek adasından marmara ereğliye kadar taş taş mt mt yazabilir durumda olan bir kişi hem anadolu hem avrupa ayakları dahil. nasıl olur
    Takım düzgün kullanmaya gelince. literatüre Tasma sanatı tasagami adını vermiş bir kişi olarak biz neyi yanlış yapıyor bilmiyoruz acaba? Sıkıntı nerde Serdar nerde nasıl bolda biz sürekli ve devamlı Levrekcılık yapamıyoruz acaba.
    Sadece Zevk için bazı zamanlarda sürekli bu balığı kovalıyoruz.
    Şimdi nedenlerini sen söyle. Ayrıca Bana sadece bir silikon yeter su üstüne. derinede 20 metrelere ise kefal yavrusu, tamamen durgun sularada teke bu kadar ötesinde ne var?
     
  19. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Üstadım, şunu size bir türlü anlatamadım.

    Teknik + Mera + Takım + Balık = Sonuç

    Bu toplananlar değişmeden, o denklemin sonucu değişmez.

    Gelmedi gelmiyor dediğin anda, teknik aynı, mera aynı, takım aynı, balık aynı ise, sonuç değişmez, sıfır olur.

    Sonuca baktın, sıfır, o zaman yapman gereken toplananları değiştirmendir. Başka meraya gidersin, başak takım takarsın, başka teknik denersin.

    Ama siz nedense, bu basit denklemi kavrayamadınız üstadım. Sonuç sıfır mı?_ Merayı değiştiremiyorsun o an, oradaki balığı da değiştiremiyorsun. O zaman teknik ve takımını değiştirmediğin sürece, o sonuç değişmez. Pozitif sonuç verecek teknik ve takımı bulmak, bunun için biraz hesap, araştırma filan yapman gerekiyor hepsi bu.
     
  20. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Ya tamam Soytarıda olduk diyelim. ki üstüme alındım resmen.

    "Soytarının Teki krala derse KRAL ÇIPLAK" o zaman ne demek lazım.

    Ne lafı dinlememiz gerek bi anlat bakalım bilelim.anlıyalım bi...... hala bi numara anlamadık...