Muharrem bey aldiniz rapala su anda en fazla satilan ve talep goren bir cesit,,,bulanik sularda cok is gorecegine eminim...levrek icin bence yesile ve kirmiziya yakin renkler daha verimli gibi geliyor...saygilarlarimla
ukalalık etmek istemem...skitter pop durgun sularda daha çok işe yarıyor...hele sabah erken saatte durgun suda olması gerektiği gibi kullanıldığında harikalar yaratıyor...bende benzer model olan river2sea buble pop kullanıyorum...son derece memnunum...
muharrem her zaman kardeşim...parasını verdikten sonra bence arkadaşından isteyebilirsin...ayrıca çok ufak olduğu için yer tutmaz...kamışda gelir mesela...sen al bak zevkli balık nasıl avlanıyor gör...bununla ilgili her konuda yardıma hazırım...
Murat abi ve turgay abi nasılsınız.Murat abi hatırlarsın sheakpeare cosmos kamış aldığımı söylemiştim.Bugun kullandım berbat abi çok yumuşak.aksiyon verirken çok zorlandım.jöle gibi desem yeridir bu kamış.Satıcıyı aradım durumu belirrtim yarın değiştiriyorum abi.Kabul ettiler.Ya para iadesi yada kamış değişimi.Bence 2.seçenekAyrıca 1.90 alıcam...orta sertlikte bir kamşa alayım dimi. abi az daha para ekliycem 70 tl ye başka ne kamışlar olabilir.Saygılar.Bu adam sheakpeare bayisi.....
Muharrem, kendince tecrübe etmiş olman daha güzel oldu, kamışlarda aksiyon, yani kamışın esneyebilme kabiliyeti, markadan markaya değişebiliyor, Bir markanın MH (Midium Hard, orta set) esneklikteki kamışı ile d,ğer bir markanın aynı MH kamışı birbirini tutmuyor. Yada aynı markada olsa 2,10 bir MH kamış ile 2,70 başka bir MH kamışta esneklik açısından birbirini tutmuyor. Söyleyeceklerim tamamen kendi fikrimdir, Shimano catana 2,70 MH kamış ile ben istediğim aksiyonu veremiyorum ama 2,40 H ile verdiğim aksiyondan çok fazlasını 2,10 MH bir kamışla verebiliyorum. İşin zor, , yumuşak esneklikte bir kamış alma, sert aksiyon yapman gerektiğinde kamışa vurduğun darbe sahteye ulaşıp istediğin hareketi vermeden kamış tarafından emilebiliyor, değiştirmek için dükkana gittiğinde kamışı al, parçaları birleştir, dükkandan dışarı çık, at arabasına kırbaç vuruyormuş gibi kamışı sert hareketler ile arkandan yere paralel pozisyondan yukarı pozisyona 90 derece hareketler ile atma hareketi yap, ve bunu yaparkende kamışın ucunu dinle. Resimdeki gibi Denemelerde sert olduğuna kanaat getirdiğin kamışı al derim. Dün baitcasting ile ilgili sorduğun soruya bir önceki sayfada cevap yazdım
Sagol murat abi.Makine ve kamış resimlerini koyduğun msj dan bahsediyorsun değilmi.Okudum abi.Bu arada abi makinaların değerleri var ya 5:0.1 6:01 5:2.1 gibi.Bu değer daha yüksek olursa spinde daha mı iyi mesela 6:1.1 gibi.(5 e nazaran)Benim kabaca bildiğim aslında şöyle.En ez 3 bilyeli olmalı ve devirleri 5:1.1 5:0.1 olmalı bir forumda okumuştum.Ama burada bilye okadar da önemli değil anlaşılan.Çünkü shimano nun oyle makineleri varki tek bilyeli sorma.Bu arada bait casting makinalar banax 75 tl kusur bişeymiş abi geçen 90 dedim sanırsam.Kamışa gelince mesele ,evet haklısın deneyim insanın en iyi fikir dostu.Bu malı satanın fikrini değil kullananın fikrini sormak lazımmışKulağıma küpe oldu.Bir daha hiçbir satıcının tavsiyesine uymayacağım.Bu hatayıda şöyle yaptım.Senin tavsiye ettiğin shaekspeare kamışı buldum ama atar degeri yerine çeker değeri yazıyordu 10-30 lb (yada yanlış kamışı buldum ama ugly stik ti eminim)Bu yüzden heralde bir yanlışlık oldu diye almadım.E bilgimde yokdükkan sahibi de baktıki bu saf, kaktırayım elimde kalanı ediNeyse abi uzatmayım.Yarın dolanıcam baya bi.Gözüme kestirdiklerimi forumda paylaşcam fikir alıcam yine.İyi akşamlar....Bu arada birinci resimdeki gibi olan kamışa yönelmeliyim sanırsam...
Murat abi nasılsın kamışı aldım 1.98 Ugly stik lite sp1166-2m 6,6 medium 6-15 lb line Yalnız bu lb nasıl oluyor abi yani kaç gram değerleri oluyor.Birde 2 modeli vardı kalın ve ince si ben ince olanı aldım. Saygılar
muharrem merhaba...lb pound ölçü birimidir...2.72-6.80 kg kamışın kendi çeker değeri...yani yere paralel tuttuğunda kaldırabileceği ağırlık... muharrem kamışın üzerinde acaba oz yazan rakamlar varmı...varsa yaz...o atar değeri oluyor...medium orta aksiyon demek...
muharrem bilmiyorum istediğin kamışı aldınmı yada düşündüğün kamış bumu ama sanki biraz acele etmiş gibi gördüm seni öncelikle bu sipin işi doğru kamış doğru makina doğrumisina seçiminden evel bunları seçerken nelere dikkat etmeliyiz, hangi balığı avlıyacaz hangi yöntemle ve hangi sahtleri kullanıcaz diye aklımızda bağzı şeyleri özeltlemek lazım benim sana tavsiyem bu linki okuman http://balikavi.net/forum/showthread.php?t=25756 ve kamışlar bölümündeki sabitlenmiş konuları bi gözden geçirmen mu arada belki murat abi görmemiştir ben gördüm ben yazayım 6-15 lb demişsin aslında ugly stiklerin üzerinde atarları yazar ama demkki oradakinde yazmıyormuşu fak bi hesap kitap işi Formül: (kamışın çekeri X 453,6 gr = sonuç/16 = atar) formülü bu ama kesin bir sınır değildir yaklaşık atarlarıdır ayrıca kamışlarda çeker olarak verilen değer kamışın yüzüklerinin kamıştan kopmadan nekadar dayanazağının göstergesidir bu yüzden makinaya saracağın misinayı bu değerlerden yüksek tutmamalı olurya bir azman gelir bulur seni misina kopmaz kamışı 2parça eline verir o zaman kamışamı üzülürsün kaçan balığamı yanarsın bilmem demem odur 15lb dene fazla çeken bir misina sarma formülü uygulayıp baktığımızda 170-425gr yapıyor aslında bu sayılar bana uçuk geldi formüle göre değerleri uygularsak bu çıkıyor Cabelas girip senin kamışı buldum oradaki özellikler bölümündede 1/8-5/8 oz yamış çevirince 3,5gr-17,7 gr çıkıyor bu değerler daha çok hoşuma gitti daha gerçekci kamışının burada özellikleri yazıyor http://www.cabelas.com/cabelas/en/t...parentType=index&indexId=cat601233&hasJS=true daha önce yukarıda yazdığım gibi kullanıcağın sahteye göre bu atarlar uygunsa problem yok
Sevgili Muharrem Arkadaşlar güzel bilgiler vermişler. Bende kendi tavsiyelerimi söylemek isterim. Bait Casting makaraları kanımca Türkiyede yeterli sayıda ilgi ve kullanıcısı olmayan bir konumdadır. Zira kullanımı normal makaralara nazaran daha zordur.Bu bakımdan ilk başlarda avcılar tarafından kullanılması doğru olmayacaktır. Bu bakımdan ilk önce bilinen tip makaraları kullanmaya alışmalı bunu layıkıyla yerine getirdikten sonra başka makara tiplerine yönelmelisin. X Rap Sub Walk serisi kandırıcılara gelince. İsmi üstünde zaten bu kandırıcı su sathının altından gelmesi için tasarlanmıştır.Gagasız olmasına rağmen su üstünden değilde takriben pek fazla dalmayarak en fazla bir metre derinden gelecektir. Bu tipin Walk 13 gibileri su üstünden geldiğinden hem gözlenebilmesi açısındanda kolay ve hemde gördüğü dirençin az olmasından dolayı su üstü gagasız tiplere WTD aksiyonu verdirebilmek daha kolaydır. Ancak Sub Walk tiplerde WTD hareketi verdirebilmek daha zordur.Maalesef X Rap Sub Walk kandırıcısı bu yüzden hantal kalmaktadır.Sadece iyi bir su üstü gagasız WTD aksiyon tatbikatcısı olduktan sonra SubWalk'lara geeçmeli ve netice alabilmen açısındanda bu şekilde davranmalısın. Seceğin kamışlarta gelince herşeyden evvel kullanacağın kandırıcıların ağırlığının,kamış üzerinde yazan aksiyon aralıkları içinde kalmasına özen göstermelisin.Su üstünde gerekli WTD hareketini başarıyla gerçekleştirmen için makaranın devir sayısı 1'e 6 ve civarında olmalıdır(Gear ratio) Kendi fiziki boyunla orantılı bir kamış uzunluğu daha iyi olacaktır. Kamış boyu uzdaıkca uzağa atman daha kolay olsada gerekli WTD hareketini nispeten daha kısa kamışlarla yapabilirisin.Örneğin 2,10 bir kamışa 2,70 boyunda bir kamıştan daha iyi WTD'yi başarabilirsin. Daha kısasını tercih etmek uzak atışlarda birazcık yetersiz kalacaktır. Artık piyasada normal monofilamentlerle hakiki incelikte çok yaklaşan iyi kalite misina ipleri bulunabilmeltedir.En ince misina en uzağa atış yapmanı sağlayacaktır.Ancak normal misinaların incelikte kopma riski çok fazladır.Bu bakımdan çok ince ancak mukavemette hayli yüksek misina ipi kullanmak avantaj olacaktır. Burada dikkat edilecek en önemli husus misina ipini kullanma becerisine ermen olacaktır.Aksi takdirde şayet alışık iyi bir normal misinayla spin atççekcisi değilsen ilk başlarda bunu halletmeli sonrasında misina ipine geçmelisin.Yoksa misina ipini karıştırır,işin içinden çılkamazsın. Kandırıcı tiplerine gelince.Bu güne kadar kullandığım su üstü kandırıcıları içersinde bu işi en iyi başaranın River2 Sea Rover serisi olduğunu net ifade edebilirim.Keza bu markanın Bubble Pen'ide başarılı bir WTD aksiyoncusudur. Wtd aksiyonunda işaret parmağını kamışa yapıştırarark ve bu parmağını kullanmaya alışman sana net WTD'lerde çok önemli katkı sağlayacaktır. Sevgiyle kal
ali kemal hesaplama işini yaparken 453,6 olarak değil 0,453 olarak hesaplanıyor...bende bunu amerikada yaşayan bir arkadaşımdan öğrendim...oda amatör balıkçı...misina işine gelince aynen sana katılıyorum...kamış yere paralel tutulunca kaldırabileceği ağırlık yazan diğer değerler...
Turgay öyle de hesapladım. Hatta hesap makinası integral türev alan mühendislik hesabı yapan bi makina, çeviri kataloğundan uygulama yaptım. Dediğin gibi1 lb=0,45359237kg yapıyor. Buda yaklaşık yarım kilo eder yani 500 gr da azıcık az 0,45359 kg eder. Grama çevirmek için 1000 çarptım çünkü 1000 er 1000 er artar çeviride ozaman kg ı gr çevirmiş oluruz. 453,6 gr yapar. Bundan sonra işlemler gram üzerinden olur. Sabit sayı olan 16 ile böldüğümüzde atar çıkması lazım. Bunu arkadaşın kamışına uyguladığımızda 6lb için 2,72155422 kg yapar. Kg mı gr a çevirecez 2,72155422 kg X1000=2721,55422gr olur bunuda16 ya böleriz. 16 sayısı sabit sayı 2721,55422gr /16 = 170,0971388gr yapar. Yani net 170gr. Eğer 1lb=0,45359 kg olarak işlem yapsak yani 1000le çarpmayıp çeviri yapmazsak sonuç 0,170097138 kg yapıyor ee sonunda yine kg ı gr ma çevirecez. Yani yine 1000 le çarpıcaz sonuç yine aynı 170 gr Turgayım aslında birşey farketmiyo. 0,45359 olarak kullanırsan kg üzerinden hesaplamış oluyorsun. Sonunda gr a çevirmek için 1000le çarpıyorsun. Yada ilk baştan 1000le çarpılmış olan 453,6 olarak kullanırsın işlemleri gr üzerinden yapmış olursun. Tekrar 1000 le uğraşmazsın Matamatik olarak doğru arkadaşım. Verdiği değrler ve kamışın çeker gücü olan değerlerde doğru. Arkadaşın aldığı kamışı cabelesda buldum. Orada aynısı yazıyor. Çeker bölümünde ama atarlarını bu formül üzerinden hesapladığımızda formül insanı yanıltıyor. Aslında biyerde okumuştum kamışlar bölümünde sabit konuların içindeydi sizinde opkumanızı tavsiye ederim. Atarı düşük olan kamışların çekerleri yüksek olanları var. (yani atarı düşük diye, çekeride düşük olacak diye bir şart yok ) Bu kamışlara yüksek ağırlık takarak (yüksekten kastım atarından fazla çekerinden düşük ağırlıklar) tekneden aşıya sarkıtılabilir ve çekilebilir. Özellikle dikatinizi çererim ATILMIYOR sadece SARKITILIYOR demek oluyorki bu kurulan oran hesabı her kamış için uygulanmaz özellikle bu tarz kamışlar için yanıltıcı olabilir. Zaten yukarıda işlemlerle matamatikle anlatılmış olanda bu sanırım. Ozaman bu kamışları spin kamışı ve hafif jig kamışı olarakta kullanabilriz ( buda ek bir kullanım alanı olur)
Arkadaşlar 1/8 - 5/8 ozyazmakta kendi sitsinde bunu şöylemi hesaplayacaz diyelim 1 oz = 28.349523125 : 8 = 3,5....gr gibi mi. Olyleyse 3.5 gr 18 gr arası çıkmakta eğer bu doğruysa ben 20 gr atabilirmiyim kırarmı kamışı sahtelerimden bir ikisi 19 gr.... Ayrıca ugly stiklergein hiç birinde gr yazmıyordu.ugly stik olanlarda gr olarak yazmıyor hep lb idi.....
muharrem kardeşim ben sana sçyleyim aldığın kamış gayet güzel nekadar bilinçli aldığını bilmiyorum ama 20 gr atmak risklidir ha kırıl kırılmaz orası ayrı bikaç defa atarsın kırılmaz ama bi gün o kamış yorulur ve kırılır benden sana arkadaş tavsiyesi bu kamış elinde dursun önümüz yaz zaten küçük sahteler iş yapma oranı ve şansı artar bu kamışın yanına çok bir maliyeti olmayan pelistik london 15-40gr atarlı bir kamış al oda ugly stick kamışın kopyasıdır hatta görünce bu ugly stick diyeceksin ama yan yana koyduğunda sarı ve kırmızı desenlerin dizilişlerinin farklı olduğu anlıyacaksın aşırı yüklenmere dayanıklı ve zorlanmalarda U şeklini alır ugly stick le atamadığını bu kamışla atarsın bende pelistik london 270 15-40 gr var gayet memnunum çokta hor kullanmasamda zarar gördü ama hiç banamısın demiyorbu kamışın yanına bende 5-25 yada onun gibi 15gr altı küçük sahtelri atmak için kullanacağım bi ugly stik bakıyorum
Arkadaşlar Abiler bu konunun açılma amacı RAPALA X-RAP SUB WALK tı ama malesef dün fırlatırken koptuElveda demek zorunda kaldım.Ayrıca nacizane bir fikir tavsiyedir spinde 0-22 den düşük misina kullanmayın ufak takılmada zorlamada kopmakta.Bir sakınca görmüyorum bunu söylemekte misina Angel Kill 0.18 dir arkadaşlar.Bu durum ya normal yada bana çürük denk delgi. Taabi böyle durum oldu diye kötüleme yapmıyorum.Yanlış anlaşılmasın.. Saygılar
0,18 mi? hedef balık ne zargana mı? Ah be muharrem 0,18 çok ince be abisi, ben yine örgü diyeceğim ama, eğer örgü alamıyırsan, en azından başlangıç olarak 0,24 kullan.
Murat abi kaçkez dedimörgü diye ama satıcılar örgü tuzlu suya olmaz diye çeliyolar aklımı.Bu arada önceki mesajları okudunmu.kamışı aldım nerelerdesinn abi iki gundur yoktun
Okudum Muharrem, okudumda bu lbs hesapları oz hesapları benim kafamı karıştırıyor, ben gidiyorum satıcının dükkanına, kamışın birini beğeniyorum, alıp kamışı sokağa çıkıyorum, alıyorum elime , at arabası kamçısı gibi 3-5 kez çaklatıyorum , içime sinen kamış benim istediğim aksiyonda ve çekerde oluyor sen bu yöntemi kullanma, ugly sticklerin üzerinde gram olarak değer yazıyor yahu, sen nereden aldın?
Abi denedim kamışı memnunum hesaplara göre 5-18 gr gibi bişey çıkıyor.Ama 19 gr sub walker(kopmadan önce) i de denedim rover 128 ide denedim.Bana mısın demiyor abi belkide hafif geliyo pek uzağa fırlatamadım.Ama belkide alışınca atarım.Şimdi sana sorum ip misina alıcam 0.22 iyimidir 20 lik makina için.Bir ara 0.30 luk aldım ama eski 40 lık makinam yetmedi 100 m sarmayaMisinaya göre aynı ölçüde değiller galiba daha kalın. Bu arada sıkmıyorum dimi soru soru üstüne.