ARKADAŞLAR. Malum küresel ısınnma kızıldenizden akdenize sızanbalıklar vs derken aslında ciddi bir cevre sorunu ile karsı karsıyayız. tatlı su olsun deniz olsun yakaladıgımız balıklardan a. normal bölgesinin dışında yakaladıklarımız b. normal mevsimi dısında rastlanmaya başlanan azalan veya artan balıklar c. yeni rastlanmayabaslanan türler yada ne oldugu bilinmeyen türleri d. mevsim öncesi veya mevsimi aşarak yumurtaya yatan havyarlı çıkan türleri. burada paylasalım aramızda bulunan veya gerek görüp haber verecegimiz akademisyenler elbet bu birinci elden gözlemleri degerlendireceklerdir. hem de bizler burada sularımızdaki balıkpopulasyonu konusunda birbilgi birikimi olusturmuş oluruz. umarım önerimi olumlu karsılar ve katkılarınızla zenginleştirirsiniz rastgele.
Bu konu bilgi birikimine ve gerekli akademik calismalara yardimci olabilmesi acisindan cok onemlidir. Herkesin boyle bir gozlugu takip, dogaya burdan bakarak bulduklariyla derledikleri bilgileri bu sayfada toplamasi cok onemli bir calismadir.Bu destegi esirgemeyeceginizden eminim. Balikcilarda, balik halini gezerken, baliginizi tutarken , gazetelerde ,magazinlerde ulkemizde tutulmus, bilmediginiz, gozunuzun asina olmadigi bir balik veya deniz canlisi bilim acisindan buyuk onem tasiyabilir.Yaninizda bir fotograf makinasi olmasi ve turun yada garipligin fotografini cekmeniz, bu turu sorusturmaniz, yada buldugunuz gariplik hakkinda toplayacaginiz metaryal (nerde gozlemlenmis yada tutulmus, olculeri, yakalandigi yerin derinligi, ne cesit oltaya yada yonteme gelmis oldugu VS) cok buyuk bilgilerdir..Bu sayfalarda bu bilgilere daha buyuk eklemelerde olacaktir. Saygilarla...
Bzim burda(Taşucunda) ilk kez bu sene gördüğüm bir gelişme var.Daha çnce hiç görmediğim türden kırmızı renkli yosunlar deniz dibindeki kayaların üstünü sarmış durumda.Normal mi değilm bilmiyorum ama 2 gün önce levrek yavruları gördüm..İşin garibi kıyıda yumurtlamak için gezen baraküdaların azalması...Akdenizde tükenme tehlikesi olacak belkide en son tür ama bu bile böyle azaldıysa vah bizim halimize....Bu arada gerçekten balık yok...
eyvallah evet dostlar herkes kucuk buyuk önemli önemsiz demeden gözlemleriniyazsın lutfen bu konu cidden çok öenemli ve biz üzerinde durdukça önemi dahada artaccak hadi attıgımız taş bir kuş vursun bu sefer:=)
Haziran 1de Marmarayı tamamen terk edip KAradenize geçmesi gereken Çinekop Sarıkanat MArmarada belli noktalarda yatakladı yani göçünü tamamlamadı burada kaldı. Her akşam yemliye gündüzde çapari ve kaşığa Çinekop Sarıkanat geliyor, balık akmadığı yani göç etmediği için bu balık Ağustos sonunda gelecek olan Lüfere kadar marmarada tutulacak. İşin uzmanları bu iş 20 senede bir olur diyorlar.