...Yapay Balık Yuvaları (Fish House)lar, gerçek balık yuvalarından esinlenerek Japonlar tarafından 1 asır önce bulunmuştur. Denizlerde mercan kayalıkları veya döküntü kayalıklar, batık gemiler balıkların sığınma, beslenme ve avlanma alanlarıdır. Mercan, karagöz avcıları bol av buldukları yerlerde döküntü kayalıklar olduğunu bilir. Aynı yerde tekrar avlanmak için kerteriz alıp öyle ayrılırlar. ...Yapay balık yuvaları birçok ülke tarafından benimsenmiş olup, başarıyla uygulanmakta, balık verimi katlanmaktadır. Ülkemizde de Ege Ün. Su Ürünleri Fakültesi 90lı yılların başında İzmir Belediyesi ile anlaşarak çok sayıda eski otobüsü körfez ağzına atıp balık yuvaları oluşturdu. Daha sonraki yıllarda da bazı sponsor firmalara yaptırdığı beton, içi boş küpleri Çeşme açıklarında atarak yapay yuvalar oluşturdu. ...Yapay balık yuvaları (Fish House)nın yapımı çok basittir. En güzel metod yüzeyi olmayan sadece ayrıtları olan içi boş küpleri tek noktadan 50 - 60 m derinliğe bırakmaktır. Küplerde kesin ölçü yoktur. 50 cm ile 100 cm kenarlı olabilirler. Küp olması da şart değil, dikdörtgenler prizması veya diğer şekiller de olabilir. Atılacak küp sayısına da kısıtlama olmaz. 50 adetten 250 adede kadar olabilir. Önemli olan küpleri ucuza mal etmek ve dayanıklı olmasına dikkat etmektir. Demir, boru veya plastik iskelet üzerine beton kaplayarak yapılanlar genellikle tercih edilenlerdir. ...Dökülen malzeme sonucunda oluşan balık yuvaları genellikle piramit görünümlü dev bir sünger taşına benzer. En tepe noktasından bir zincirle yüzeye şamandıra bağlanır. Şamandıraya da bir flama ve "balık yuvası" plaketi bağlanır. ...Yapay balık yuvalarına birkaç ay içinde balıklar yerleşmeye başlar. Avcı balıklar da yuvanın etrafına dolanmaya başlarlar. Daha sonra da oltacıların vazgeçemeyeceği avlak yeri olur. Oltacıların diyorum, çünkü ağcılar ağları yırtılır diye üzerine ağ atmazlar. Balık yokedicisi troller de yanından bile geçmezler. Zaten yapay balık yuvalarının çevresinde ağla avlanmalara yasak konmuştur. ...Ülkemizde de Ege ve Akdeniz'in uygun yerlerine "fish house" lar yapılabilir. Ya sponsorlar bulunabilir (Balık ve deniz meraklısı çok işadamı var.) ya da balikavi.net hatıra ormanı gibi kampanya yapabiliriz. ...Ne dersiniz?
bu aklıma gelmişti hem trolları engellemek hem balıklara üreme alanları sağlamak hemde amatör balıkçılara gün yüzü göstermek için iyi bir fikir.ben kayalıktan ziyade araba hurdalarını düşünmüştüm.güzel yuva olur
...Hiçkimse balıkları çoğaltmaktan, avlanılacak yerleri garantiye almaktan hoşlanmadı anlaşılan. Evde rapala imal etmek daha ilginç olmalı.
Hayati abi mükemmel bir konuya değinmişsin Yalnız o İzmir'deki otobüslerin şöyle bir akıbeti olduğunu duydum ki insallah yalandır. Körfez girişine yuvalar atılmış belli bir dönem sonra uyanık bir mütahit bir şey karşılığında,ne olduğunu hatırlamıyorum, o çöpleri (?)(!) oradan kaldırmayı teklif etmiş ve kabul edilmiş... Umarım yanlış ve yalandır. Ben bu konuda yapılacak her şeye katılırım. Heryere ilan verelim iett ile görüşelim, Belediyelerle görüşelim İlgili bakanlılarla görüşelim. Japonların sırf bu iş için gemi batırdıklarını biliyorum bizler de yapabiliriz aynı şeyi... Kısa süre önce 50 çeşit balığın barınağı olan Marmara Denizini doldurursak herhangi bir şeyle ondan sonra isteyen trol mu atar isteyen radarla balığı bulup tepesine mi indirir Gırgırı kendisi bilir. Haydi bu böyle gitmez ben bakanlıkla küçük balıkların avlandığını ve bu konuyu görüşmeyi teklif ediyorum...
Hayati abi geçen sene bir amatör balıkçılık derneği için Yakup abimin yapay resiflerle ilgili bir çalışması olmuş bende kendisine 3 boyutlu görsellerin oluşturulmasında yardımcı olmuştum. Bu resmi daha önce bir konuda yayınlamıştım ama sanırım burdada yayınlamak yararlı olacaktır. Konuyla ilgili çok fazla teknik bilgim yok. Bu konuda sorulacak sorulara Yakup abi cevap verecektir sanırım
serik civarında 4- 5 araba attılar suya kıyıya trolcüler şikayet etmiş meclistende baskı gelmiş jandarma atanları arıyor haberiniz olsun trolcüler bu ülkede kıyıya araba atmışlar diye şikayet ediyor kimse sen nerden biliyosun demiyor.
arkadaşlar daha önce böyle belediye başkanlarıda var diye bir konu açmıştım. Burhaniye belediye başkanı Sn Fikret AKOVA betondan yapay balık yuvaları yaptırmıştı dün burhaniye iskelesinde bir kısmını gördüm müsait bir zamanda körfezin belirli yerlerine atacaklarmış. Yuvalar kare şeklinde ve içleri boş bayağıda büyük yapılmış yani trol ağlarının çekemiyeceği şekilde artık kendi tutacağımız balığı kendimiz üretip kendimiz koruyacağız. Darısı tüm sahil kıyısındaki kentlerin başına diyelim.
Benzer bir çalışmayı Çıralı da yapmışlar. Yerli halk kendi imkanları dahilinde eski arabaları alıp içlerine beton basıp çıralı açıklarına belli aralıklarla atmışler. Eskiden balık çokmuş ama troller yüzünden yuvalar dağılmış vs. Halk böyle bir çözüm bulmuş. Ama ne derecede doğru bir uygulamadır vs.. bilemiyorum tabi.
bu uygulamalarda doğru olmayan birşey göremiyorum.Sonuçta araba olsun beton olsun balıklarında bir sığınağa ve yumurtlayacağı bir barınağa ihtiyacı var. Trollerin bozduğu yuvaları yeniden yapılandırmak amaç yoksa arabaları hurda olarak eritebilirlerde.Sonuçta olta balıkçılığı yapanlarada bir avlak sağlanmış oluyor.
Sanırım sitede bundan 4-5 ay önde böyle bi şeyler okumuştum. Münir beyin bahsettiği olabilir. Burhaniye ayada altınoluk civarındaki belediye başkanıydı sanırım. Belirli bölgelerde uygulanambilir çok verimli olacağı kanaatindeyim. Aslında hurda arabadan çok şekil şekil betonların atılması daha uygun olur diye düşünüyorum. Şidmi hurda araba en nihayetinde pas yapar denize zarar verebilir. Ama betonda zamanlar çatlar, mevsim geçtikçe ufalanır gider dimi ... Aslında bu uygulama için heyecana kapılıpta aklımıza ne geliyorsa atmak yerine, hem denize en az zararı verecek hemde en uzun süre dayanacak hemde balıkların yuvalaması için en elverişli malzemeyi bulmak lazım.
Emre'ye katılıyorum. Hurda araçlar denizlere atılmadan önce kesinlikle Motor, Debriyaj, Fren aksamları, tekerlek ve diğer aktarma organları, döşemeler, plastik parçalarının tümü, akü, soğutma suyu ve petrol ürünü tüm kimyasal madde bulaşmış parçaları, yakıt deposu vs. doğaya zarar verebilecek tüm parçaları sökülmeli, suya sadece karoseri dediğimiz kalıp atılmalıdır. araçları hurdalıktan alıp suya atmak faydadan çok zarar getirecektir ve muhtemelen bu araçlar benim yukarıda söylediğim şekilde zararlı parçalardan arındırılmış şekilde atılıyordur (Umarım ).
Bildiğim kadarıyla 1970 li senelerde Büyükçekmece Albatros açıklarına dönemin hurda otobuslerinden 20 adet civarı denize bu maksatla atılmış. DÜşünce olarak çok güzel ve oldukça ekonomik ancak atılacak materyalin bizzat kendisinin zararsız olmasıda onemli tabiki, Kurşun içeren boyalı olmayacak, asbest içermeyecek, atık plastik vs. olmayacak gibi
Biz bunu yaparız sonra gelir birkaç akıllı bu yuvaların üzerine dinamit atar çıkan 3-5 zavallı balık için binlercesini dipte öldürür... Burası Türkiye unutmayalım bunu
Atar ş.sizler Gerekli bilgilendirmeler yapılmadıkça Cahillikler giderilmedikçe hepsi de olur Önemli olan cahillik ve bilgisizlikle mücadele Her şeyin başı eğitim
Biraz geç oldu belki ama nereye atılmış bu yuvalar tam olarak! Önümüzdeki ay Burhaniye'de olacağım da...
Bu araçlar zaten demir yığını bir hurda olarak atılıyor.Amaç amatör balıkçılık değil elbette doğal dengenin korunmasıBu yüzden arındırılıyor.
Hayati Bey cok degerli bir konuyu acmissiniz. Son zamanlarda siteye giremedim.Belki de kaciracaktim. Ikinci dunya savasindan sonra ozellikle Pacificteki atollerde batan gemiler dusen ucaklar simdi cennet Korunakli balikevleri yapmak cok guzel bir fikir, buna deniz milli parklari, avciliga tamamen kapali yerler de eklenmeli ki baligin korunakli , rahatsiz edilmeyecegi bir kac alan kalsin.Ordan rahatlikla uresin. Daha ciddi bir uyanis lazim bunlar icin .Orgutlenme lazim. Halki baska bir boyuta sevgi ve saygiyla goturebilmek lazim. Bizler belki de burda bunun ilk yapi taslarini atabiliriz. Insaallah bir birmizin becerikli taraflarina dokunup ilhamlar yaratarak daha guclu ve ne yaptigini bilen bir gurup haline geliriz. Paylasiminiz bu konularda ki istegimizi ve halati ruhuyemizi kamciliyor. Bizleri ilhamlandirmaya ve bu yolda yuruyen zincirimizin bir Baba bir Abi olarak guclu bir halkasi olacaginiza inancim sonsuz. Kendinize iyi bakin.Gorusmek dilegiyle.