yapay göl için balık ithalatı..

Konu, 'Genel Konular' kısmında ErenSaruhan tarafından paylaşıldı.

  1. ErenSaruhan

    ErenSaruhan Eren SARUHAN

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    221
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    SHIMANO Nexave - Vengeance
    Favori Makine:
    SHIMANO Exage 3000 & DAIWA MegaForce
    herkese merhabalar..
    yaklaşık 4500 m2 alan üzerine kendimize ait yapay bir gölet yapmak için girişimlere başladık. yaptığım araştırmalar dogrultusunda ev temeliyle beraber göl için kazıya başlanacak. su doldurulması bitki hayatı başlatılması falan derken önümde sonbahara kadar bir süre var.

    http://www.balikavi.net/forum/archive/index.php/t-10526.html bu konuda dahil yaptığım araştırmalarda balık ithal edebilecek bir firma bulamadım. bulduklarım almanya ile çalıştıklarını , istediğim balıkları almanyadaki üreticilerden bulabilirsem getirebileceklerini söylediler.

    gölette bulundurmak istediğim balık hepimizin bildiği ( largemouth bass ) kocaağız levrek. amerikada bu türün aşılamasını yapan firmalar gayet fazla , fiyatlar cok uygun ama ucakla kargo göndermiyorlar. bu balıkları getirtme konusunda yardımcı olabilirseniz çok iyi olur. konuştugum ithalatçılar türlerin yasaklı listesinde olmadığını ülkeye girebileceğini söylediler. gölü sazan yada alabalıkla doldurmak istemiyorum. eğerki sonradan bu levrek türünü bulabilirsem çok pişman olurum.

    aşağıya örnek olması için link veriyorum. levrek tek başına salınmıyor. hazırlık aşamaları var. Fathead Minnows (Pimephales promelas) , Golden Shiners (Notemigonus crysoleucas) , Coppernose Bluegill (Lepomis macrochirus) , Redear Sunfish (Lepomis microlophus) bu balıklar en az 1 mevsim öncesinden suya bırakılmaliki sudaki bitki ve balık hayatı dengelensin. daha sonra levrek suya bırakıldıgında kendisi için mükemmel ortama kavuşuyor. beslenme ve büyüme hızları normalden bikaç kat fazla oluyor.

    http://lakework.com/fish-stocking-2/


    eğerki aramızda balık ithalatıyla uğraşan ve yardımcı olabilecek varsa benimle irtibata geçebilirler..
     
  2. sabriyazici

    sabriyazici sabri

    Mesajlar:
    10.747
    Şehir:
    içerenköy - İstanbul
    çok güzel bir düşünce başarılar dilerim
     
  3. Erhan KIZILTAŞ

    Erhan KIZILTAŞ Erhan

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    87
    Şehir:
    Başkent
    Favori Kamış:
    Bauer 210cm 8-30gr Spinning Rod
    Favori Makine:
    SHIMANO NEXAVE 2500 FC 3XSSS+1 BB
    En İyi Avı:
    The person you have called cannot be reached at the moment
    Benim için güzel bir hayal olan, senin için gerçeğe dönüşüyor:D Benim tanıdığım balık ithalatçısı yok ama kafama takılan birşey var. Largemouth Bass' ın iç sularımızda olmadığını biliyorum ama senin bu balıkları ülkeye sokmanı hangi Devlet Birimi kontrol edecekse sana demeyecekler mi: "Kardeşim sen bu balıkları ülkeye sokuyorsun ama bunları besleyeceğin yer evinin içerisindeki akvaryum değil. Besleyeceğin göletin güvenlik tedbirleri olacak mı? Ben bu türü iç sularımda görmek istemiyorum. Senin göletinden balığı tutup iç sularımıza bırakılırsa ülkemizdeki balık türlerini tehtid eder. Bunun sorumluluğunu sen kendi başına alamazsın ve biz de durumu açıklayamayız" vs. gibi bir yaklaşım olabilir mi diye düşünmeden kendimi alamıyorum:D

    biraz karamsar oldu ama inşallah planını gerçekleştirirsin:)
     
  4. Querorz

    Querorz Fatih

    Mesajlar:
    866
    Şehir:
    Gaziantep
    Ben bu konuyu ciddi şekilde araştırmıştım ( Pondboss forumunu tavsiye ederim size ) . Large Mouth Bass'i bildiğim kadarıyla akvaryumcular rahatlıkla getirebiliyorlar. Ben Gaziantep'deki akvaryumcuma sorduğumda getirtebileceğini söylemişti. Çok masraflı olacağını da sanmıyorum.

    Anladığım kadarıyla siz de ciddi bir araştırma içine girmişsiniz. Size bir kaç soru sorabilir miyim?

    Örneğin taban malzemesi olarak ne kullanacaksınız? Bu en büyük problem bence. Pvc Liner? Beton? Planınız nedir bu konuda?

    Bir de suyu nerden sağlamayı düşünüyorsunuz?

    Bu tarz işler yapan bir firmayla mı anlaşacaksınız yoksa kendiniz mi yöneteceksiniz süreci?

    Eğer sorun olmayacaksa öngördüğünüz masrafları da çok merak ettim? Nasıl bir fatura çıkacak böyle bir hayalin gerçekleşmesi için?

    Umarım gerçekleştirebilirsiniz. Başarılar :) .
     
  5. ErenSaruhan

    ErenSaruhan Eren SARUHAN

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    221
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    SHIMANO Nexave - Vengeance
    Favori Makine:
    SHIMANO Exage 3000 & DAIWA MegaForce
    Erhan bey baliklarin denetimini yapan yada ülkeye girisi yasak olan türlerle ilgili bi liste yada aciklama bulamadim. Gölden yakalanip baska sulara birakilmasi konusu hala kafami mesgul ediyor.2 tane canavar gibi bekci kopegimiz var.onlarda koruyamazsa koyariz kamera belki caydirici olur.zaten duvarla cevrili olucak isallah koruyabiliriz.

    Fatih bey oncelikle o akvaryumcuya ulasmami saglarsaniz cok memnun olurum:) yapim isleri icin firmalarla anlasmayi dusunmedim.kazi isi haric gerisini gucum yettigince yapmaya calisacagim.taban malzemesi olarak beton pvc gibi dogal olmayan seyler kullanmak istemedim.topragi silindir benzeri bi aracla sıkıstırıp uzerine asfalt alt malzemesi olan sari kumlu micirdan dökmeyi düsündüm.en üstede kalin kum döküp tabani bitiricem.daha sonra baliklara yuva olmasi icin kenarlara buyuk taslar koyulacak.belki taslarin sabitlenmesinde beton kullanmam gerekebilir.masraf olarak net bi hesap yapmam simdilik mumkun degil gibi.ama gölet kazilip harfiyat atildiktan sonrasi asiri bi masraf gibi gorunmuyo. Temel insaat malzemesi kullanilacak sonucta. Ilk su dolumu sıkıntılı olacak.kacaklar topragin doymasi derken cok ugrastiracak.ama duzene girdikten sonra gunes enerjisiyle calisan gunde 800 litre su cekme kapasiteli bi pompa su devri icin yeterli olacaktir.
     
  6. aknysfsrn

    aknysfsrn AKINYUSUF

    Mesajlar:
    825
    Şehir:
    adana
    Favori Kamış:
    D.A.M SPEZIPOWER TELE SURF 420
    Favori Makine:
    Shimano aero
    En İyi Avı:
    Yumurtalık Pistaş mevkii LAGOS 5 kg
    forumumuzda yurt dışından balık getiren abilerimiz vardı sanırım onlar daha iyi bilirler diger koşullar için ise http://www.tesvik.com.tr/ bu siteyi incele numaraları var ise ara derim hangi belgeler ne şartlar gerekiyor sana yardımcı olabilirler bu sitede ayrıca şöyle birşey yazıyor Yurtdışından ithal edilecek her ürün için, Kontrol Belgesi, Garanti Belgesi, Kota/Gözetim Belgesi,Tarife Kontenjan, Kullanılmış Makine İthal İzni ve ithal edilen ürünün özelliklerine göre belirlenmiş bakanlıklardan “İTHALAT İZNİ“ alınması zorunludur.
     
  7. ErenSaruhan

    ErenSaruhan Eren SARUHAN

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    221
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    SHIMANO Nexave - Vengeance
    Favori Makine:
    SHIMANO Exage 3000 & DAIWA MegaForce
    Akin abi tesekkur ederim. Ithalat isiyle ben ugrasamam zaten yapamam.sahis olarak ithalat yapmak istersem ciddiye bile almiyolar.hali hazirda balik ithal eden firnalarla halletmem gerek balik isini.
     
  8. king_barracuda

    king_barracuda

    Mesajlar:
    482
    umarım başarılı sonuçlar elde edersiniz.
    yalnız toprağı doyurmak zordur. kolay kolay ince mıcırla sızıntı önlenmez. sürekli su takviyesi ister.

    yakınında bir sondaj vurmanız gerekebilir. sondaj dan gelen suyu daha ufak bir gölete verip burdan su yolu açıp ana gölete bağlamak güzel olur. ufak gölet süs havuzu kadarda olabilir. içinde biriken su topraktan açacağınız su yolu ile gölete gider. hem küçük bir akarsu görünümü oluşur. hemde ana göleti sabit bir debi ile beslemiş olursunuz..

    ayrıca balıklar salınmadan önce bitkileri ektikten sonra suyun PH ölçümleri azot karbondioksit ölçümleri yapmak duruma göre ekleme yapmakda gerekir. sudaki bitkilerin hızlı ve sağlam kökler atması için..

    ayrıca akvaryumculardan alacağınız su pirelerini 19 luk damacanalarda üretmeye başlayın.. göle düzenli olarak su pireside takviye edin. hem balık salınımdan önce gölde yararlı bakterilerin oluşmasını sağlar.. hemde üreme sonrası yavru balıkların gelişimi büyük ölçüde etkiler.

    taban izalasyonu konusunu da bir düşünün.. zaten izalasyon malzemesinin üstünü yine kum ..mıcır katmanları gelecek. zira ilerde dolu bir göl başaçıkamayacağınız bir sızıntı yaparsa herşeyi silbaştan yapmak gerekir emeğinize yazık olur..

    sizden ricam.. temelden önce temel atılırken zemin hazılarnırken yani her aşamada. resimleri çekip yöntemlerinizi malzemeleri verip burdan paylaşırsanız.
    hem çok önemli bir döküman oluşur burda. hemde bilgi alışverişi dahada artar. allah kuvvet versin yolunuzu açık etsin .
     
  9. ErenSaruhan

    ErenSaruhan Eren SARUHAN

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    221
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    SHIMANO Nexave - Vengeance
    Favori Makine:
    SHIMANO Exage 3000 & DAIWA MegaForce
    Sondaj yapmak sart. sebeke suyuyla basa cikamam masrafi bogar beni:) su piresini hic bilmiyordum onuda arastirma konularina dahil ettim.cok detayli ölcumler yaptirmayi dusunmedim suyla ilgili.bahsi gecen baliklar pek nazik turler degilmis.her suya asilamasini yapiyorlar.izolasyon icin daha temel planlardayiz.illaki gelismeler olacak.site uyelerinden gelen fikirler cok degerli bizim icin.
     
  10. king_barracuda

    king_barracuda

    Mesajlar:
    482
    ölçümler üreme ve yapılanma için..
    elbette dayanma eşiği yüksek bir tür.. ancak balıklar kolay strese giren hayvanlardır ..
    göle bağlancak türlerin üremeye geçmesi için bulunduğu su önemli bakteri üremesi lazım..
    bakteri kültürü eklenip eklenmemesi konusunuda araştırılacakalr arasına ekle.

    gölde önce bitkilerin büyümesini beklerken kerevit karides ve midyede bırakabilirsin..

    bu canlılar çok hızlı ürerler. o nedenle balıklarına sürekli doğal yem takviyesi olurlar.
    kerevitler büyük boylarada ulaşabildiği için önüne geçemeyebilirsin ..o sana kalmış.
    ama tatlı su karidesi su piresi küçük balıkları kısa zamanda büyütür.. midye ise göle doğal bir filtrasyon sağlar ..suyunu temizler.
    uzun zaman akvaryum hobiside yapmıştım ..
    inan normal ayırdığım yavrular sivrisinek gibi gezerken su ölçümü uygun yaptığım doğal yemli (pires-karides) akvaryumdaki yavrular 2 kat daha hızlı sürede erişkin oluyorlardı.
     
  11. achilleus52

    achilleus52 Erkin

    Mesajlar:
    640
    Şehir:
    Bolu
    Favori Kamış:
    Bauer Baitcasting 2.10 / 5-25 medium
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 100TSHL Baitcasting
    En İyi Avı:
    Turna 108 cm / 8.6 kg
    "LARGEMOUTH BASS" kelimesini okuduğum an tüylerim diken diken oldu... Lütfen bu projeyi hayata geçirin. Bolu'dayım yapabileceğim birşey olursa kesinlikle yardım ederim... Su dengesi oturması için kerevit tarzı canlılar atın tabi fakat, largemounth bass'ı attıktan sonra hepsini afiyetle yiyecektir. Çok heyecanlandım umarım başarırsınız.
     
  12. ErenSaruhan

    ErenSaruhan Eren SARUHAN

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    221
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    SHIMANO Nexave - Vengeance
    Favori Makine:
    SHIMANO Exage 3000 & DAIWA MegaForce
    Midye atmayi bende dusundum. Dev tatli su midyelerinin suyu filtre ettigini okumustum.ama karidesten haberim yoktu.protein olarak cok iyi besin olur.ayrica levrek yaninda gole birakilan baliklar cok iyi bi duzen olusturuyorlar.su an isyerindeyim. Gece eve gidince ayrintili olarak yazicam baliklarin gorevlerini.

    Ayrica ot sazani ulkemizde koruma altinda olan bir tür.ancak sudaki bitki hayatinin kontrolden cikip göleti batakliga cevirmemesi icin ot sazani bulundurmak gerekiyormus.gunde kendi agirliginin 5 kati kadar yosun gibi yesillik yiyebiliyor bu sazan cinsi. Devlet babaya basvursak kontrol altinda bulundurmama izin verirlermi acaba? Uretiminide yapar devlet babaya teslim ederiz yavrulari.
     
  13. ErenSaruhan

    ErenSaruhan Eren SARUHAN

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    221
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    SHIMANO Nexave - Vengeance
    Favori Makine:
    SHIMANO Exage 3000 & DAIWA MegaForce
    Erkin inan bende heyecanliyim.proje icin elimizden gelenin fazlasini yapmaya calisiyoruz.ama daha asilmasi gereken sorunlar yapilmasi gereken isler cok. Tatlisu kabuklulari kolay kolay bulundugu ortamda tukenecek canlilar degil. Belki buyuk boylara ulasamazlar ama yinede devamliligi olacaktir.ayrica besin zincirinde kabuklular haric levrek icin en az 2 cesit daha balik var.gerekirse hergun japon baligiyla beslerim yeterki su isi kiviralim :)
     
  14. achilleus52

    achilleus52 Erkin

    Mesajlar:
    640
    Şehir:
    Bolu
    Favori Kamış:
    Bauer Baitcasting 2.10 / 5-25 medium
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 100TSHL Baitcasting
    En İyi Avı:
    Turna 108 cm / 8.6 kg
    Youtube'da Stephen Russel adlı bir kişinin kanalı var " http://www.youtube.com/channel/UC8ha6SsRNvDGkwcPTCXkW3g ". Kendisi largemounth hakkında gayet bilgili. Eşiyle beraber kendilerine bir bass göleti yaptılar yanlış hatırlamıyorsam. Eğer yabancı dil varsa kesinlikle bilgi edinilebilir... Ayrıca özelden facebook adresinide verebilirim...
     
  15. king_barracuda

    king_barracuda

    Mesajlar:
    482
    midye bulunmalı size çok farkında olmasanız bile yardımı dokunacaktır..
    bahsettiğim canlılarıda su piresi ufak yavrulara karides orta boylara. kerevit ise 15cm üstü için idealdir.. yani yiyerek büyüyecek.her boydaki balığınada doğal yem olacak ..
    su piresi çok devirdaimli suda pek üremez. onu boş damacanalardada üretebilirsin zaten kolaydır üremesi ..

    karidesler sık yosun içinde otların içinde büyür.
    kerevit içinde silindirik içi oyuk materyaller bıraksan (plastik atık su borularını 10-20 cm parçalar halinde düşün) onların içinde saklanırlar hepsi yem olmadan kolay kolay ürerler..

    ama bu ortamı balıklardan önce hazırlaman lazım ekolojik denge otursun.. videodaki gibi suya tepeden ekleme yaparsan daha dibe inmeden yarısı gider. dibe inenlerde nereye kaçıcağını ararken gider.

    ayrıca yetişkin kerevitlerde tadı ayrı güzel oluyo onuda dip not geçelim :)
     
  16. ErenSaruhan

    ErenSaruhan Eren SARUHAN

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    221
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    SHIMANO Nexave - Vengeance
    Favori Makine:
    SHIMANO Exage 3000 & DAIWA MegaForce
    Seytan diyoki topla derelerden gümüsleri sal suya buyusun.ekmekle gumusleri besleriz levreklerde gumuslerle beslenir:)
     
  17. leventturksoy

    leventturksoy levent

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    279
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Procaster 4.20 surf daiwa crosscast 2.74 spin
    Favori Makine:
    Daiwa Crosscast S 5000 Daiwa Procaster 2500 A spin
    cok guzel bir fikir yanlız bulundunuz bolgeye uyum saglıya bilcekmi? birde profilde eskisehir yazıyor eskisehir soguk bir ilimizdir kısın yapay gol muhtemelen buz tatacaktır bunu dusundunuzmu?
     
  18. ErenSaruhan

    ErenSaruhan Eren SARUHAN

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    221
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    SHIMANO Nexave - Vengeance
    Favori Makine:
    SHIMANO Exage 3000 & DAIWA MegaForce
  19. ErenSaruhan

    ErenSaruhan Eren SARUHAN

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    221
    Şehir:
    eskişehir
    Favori Kamış:
    SHIMANO Nexave - Vengeance
    Favori Makine:
    SHIMANO Exage 3000 & DAIWA MegaForce
    LARGEMOUTH BASS aşılaması için amerikadaki çiftliklerin ve yapay göl inşa eden firmaların kullandığı yöntemi biraz açıklamaya çalışıyım..

    Largemouth Bass (Micropterus salmoides)

    [​IMG]

    işte canavarımız. kocaağız levrek.
    bulunduğu sistemde besin zincirinin en üstünde yer alır. ağzına sığdırabildiği herşeyi yer.genellikle su üstüne yakın avlanır.17-20 derece sıcaklıkta üremeye başlıyor.yumusak kumlu zemini olan sığ sulara yuva yapan erkek daha sonra dişileri etkilemeye çalışır. döllenme işleminden sonra erkek levrek dişiyi yuvadan uzaklaştırır ve yuvayı beklemeye başlar. 5-9 gün içinde yavrular yumurtadan çıkmış olur.yuvadan uzaklaşmayan yavrular erkek levreğin koruması altında planktonlarla beslenmeye başlar. 4-5 cm boya ulasan yavrular diğer ağızlarına göre olan kücük balıklarla beslenmeye başlar. bu andan itibaren baba koruması biter yavrular küçük sürüler halinde gezmeye başlar.


    Grass Carp/White Amur (Ctenopharyngodo idella)

    [​IMG]

    bildiğimiz adıyla ot sazanı. ülkemizde koruma altında olan sazan türüdür.açıklamalardan anlaşılıyorki oralarda da dogal ortamlardan uzak tutmaya çalışıyorlar. çünkü kaçmaması için göllerinizde önlem alın demiş adamlar.
    bu balığın görevi sudaki bitki hayatını kontrol altında tutmak. günde ağırlığının 5 katı kadar yeşillik yiyebiliyor. gölün bataklıga dönüşmemesi için bu veya benzeri tür balıklar gerekli.

    Coppernose Bluegill (Lepomis macrochirus)

    [​IMG]

    internetteki av videolarında bildiğimiz adıyla BREAM. 19- 21 derece su sıcaklıgında üreme başlıyor.yılda 3-4 kere üreyebilen bi tür. bu özelliği sayesinde bütün yıl boyunca largemouth için yiyecek kaynağı durumunda. ayrıca büyük boylara erişen bream largemouth yavrularıyla beslenerek sistemde levrek türünün baskın olmasını engelliyor.

    Redear Sunfish (Lepomis microlophus)

    [​IMG]

    gölün temizlik işçileri.. sudaki minik salyangozlar ve salyangozları kuluçka olarak kullanan bakterilerle besleniyor. göle yayılailecek hastalıklara karşı antikor görevinde. ayrıca largemouth için ayrı bi besin kaynağı..

    Fathead Minnows (Pimephales promelas)

    [​IMG]


    ilk aşılama yapılırken olmazsa olmaz. su yüzeyinde yaşayan bu balıkların bünyesindeki yüksek protein bream ve bass için büyük bir besin kaynağı. bream üreyip çoğalana kadar bu balıklar yem ihtiyacını karşılıyor. sisteme levrek bırakıldıktan sonra 1 yıl içinde tamamen yok oluyorlar.daha sonra bu balıkların yerini bream yavruları alıyor. ayrıca bream ve levrek aşılaması arasında biraz zaman varsa bu balıklar bream için levreğin bir adım önüne geçme şansı oluyor.

    Golden Shiners (Notemigonus crysoleucas)

    [​IMG]

    sudaki minik organizmalar ve diğer balık yumurtalarıyla beslenir. levrek popülasyonunu dengede tutmak için sisteme bırakılır. levrek yumurtası yediği gibi kendiside levrek için güzel bir avdır.


    Crayfish (Procambarus clarkii)

    [​IMG]

    bildiğimiz adıyla kerevit. trofe boyutlarda levrek yetiştirmek isteyenler için güzel besin kaynağı olarak sunuluyor.sisteme bırakılmadan önce kerevit için saklanacak yerler yapılması önerilmiş. taş ve beton parçaları, büyük balıkların giremeyeceği oyuklar iyidir. sistemde yetişkin boyuta ulaşıp balıklara yem olmayanlar devamlı yavru üreteip besin sağlayacaklardır.
     
  20. asenol

    asenol ahmet şenol

    Mesajlar:
    840
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    fly
    Favori Makine:
    fly
    Bu iş kesin olacak inşallah :) Tamamlamanızı canı gönülden istiyorum.