yapay yem maket balık (rapala) yapım tekniği

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında hobbytime tarafından paylaşıldı.

1. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Ellerine sağlık, boyadan ötürü üsteki çok şık görünüyor, aksiyonda her ikisnde de sorun çıkmayacağına eminim. (Daha öncekileri denedik gördüm)
    Alttakinin köşeli ve boyasının özensiz görünmesi bence fotografçından kaynaklanıyor. Sen bu fotografçıyı değiştir bence :D

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ellerine sağlık..

Ama senin bir pistole alma zamanın gelmiş.. Pistole ile çok daha güzel bir ton verebilirsin alttaki parlaklığa..

Mümkün olursa, alt tabanı biraz daha kavisli yapmaya çalış derim. Taban biraz düz gibi olmuş veya fotoğrafta öyle görülüyor.. Böyle olunca, suyun üstünde dengesiz durur. Eğer biraz yuvarlak gibi olursa daha dengeli olur.. Ayrıca tabandaki o parlaklığı hafifça kenarlara doğru yayarsan daha etkileyici olur, zaten tabanı yuvarlak profil, köşesiz yapınca öyle olacaktır..

Birde toz boya kullanmayı dene, mümkün olursa.. Dikkat ettiysen oje düz bir satıh olmuyor, fırça izleri filan kalıyor. Bu durumda yansıma hattı kesikli olur, balığı parça parça gibi gösterir. Toz boya ile bu sorun olmaz.. Ama elbette toz boya temini daha güç, çalışması daha bir zahmetli bir malzeme..

Her durumda son derece avcı olacaklarını düşünüyorum, tekrar ellerine sağlık..

3. blackboy55

blackboy55 Musa Karaoğlan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Seaspin 2.85
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    2410gr Gökala -3000 gr levrek
    Yakup abi,fotoğrafçımın günahı yok:p Tamamen benden kaynaklanıyor,yanlış boya vurdum,olmadı kazıdım,tekrar vurdum,oda olmadı yine kazıdım derken en son o boyayı vurdum.Onunda nekadar olduğu işte ortada.suda duruşu güzel ama denizde denemedim daha.

4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Çelik macun iyi bir tercihtir. Bunun yanında 404 Power Mix kullanılabilir.

Bunlar rapala için çok çok uygun değildir aslında, kabuk yaparlar tahtanın üstünde. Genede gayet memnun edici netice verirler. Rapala için tavsiye edilecek olan polyesterdir. Mobilyacılarda bulunur, kalitelisi nispeten esnektir ve cam gibi yüzey sağlar..

Birde şöyle bir şey tarif edeyim. Çelik macun vs. bulması, bulundurması zor olanlar için.. En yakın hırdavatçıdan, en küçügünden iyisinden sentetik yağlı boya, bezir yağı ve bir miktar çinko üstübeç alın, 1-2 kg yeter. Rapala bitince bezir yağı ile boyayın. Bir iki gün bekleyin kurusun. Fırında, 35-40 derece sıcakta 1 saatte kurur..

Çinko üstübece azar azar katacağınız bezir yağı ile, sert bir hamur kıvamı, şu toybox vs. hamurları gibi sert, elde edinceye kadar ıspatula ile karıştırırak macun oluşturun. Sonra sentetik boya ilave ederek sakız kıvamına getirin. Ama azar azar ilave edin ve iyice ezerek karıştırın. Bu macunu bir kaba koyun, üzerini su ile doldurun. Uzun bir süre suyun altında öylece kalacaktır, arada suyunu tamamlarsanız, 2-3 yıl bişey olmaz. Kullanacağınız kadarını küreğin/ıspatulanın üzerine yeteri kadar bir parça alın. Bu yumuşak sakız kıvamında olmasına rağmen hafiçe akma, yayılma eğilimi gösterir. Tükrükle bunu karıştırın. yumuşak ve akmayan macun kıvamını alacaktır (kestirme). Tükrük yerine suda kullanabilirsiniz, fakat tükrük daha parlak netice verir. Bu macunu bezirle doyurduğunuz rapalanın üzerine sürüp, halkasından asarak kurumasını bekleyin. Sıcaklığa göre 1 ila 3 gün sürebilir. İnce Zımpara ile parlatın ve boyayın.

Bu kullanımı vs. daha kolay bir macundur. Ucuzdur, evde boya öncesi dolgu işlerinde filan kullanılabilir. Ama dolgu macunu değildir. İnce sürülmesi gerekir. Dolgu macunu, ağır dolgu için içine kaba üstübeç ilave edilir. Fakat o kurşundan ibarettir ve evde olması iyi değildir.

Elbette, çelik macun gibi aparatlar, polyester dolgu macunları, çift bileşikli yapıştırıcılar vs. daha iyi netice verir çoğu zaman. Çünkü bu macunun kıvamını vs. ayarlamak biraz tecrübe gerektirir. Fakat, bu macun ahşap üzerinde son derece kalıcıdır ve üzerine atılacak boyayı son derece iyi tutar. Özellikle toz boyayı. Selülozik boyalar ki oje de bunlardan biridir, kullanmak için, polyester tabanlı macunları tercih edebilirsiniz.. O tür polyesterlerin, plastik çelik ve macunlarınm dezavantajı rapalanın üzerinde kabuk halinde olmasıdır. Ahşapın içine işlemezler. Bir iki kullanımdan sonra mikro çatlaklar oluşur, su bu çatlaklardan sızar ve tahta kabarır. Bu da boyasının dökülmesine yol açar. Bu zahmetli macun, deniz macunu değildir ama uygulaması ahşapı doyurduğu için su alma sorunu daha az olur. Nispeten daha esnek olduğundan da daha zor dökülür..

İşte merkalısına ilginç bir macun yapma, uygulama yöntemi.. Ama elbette, en iyi yol, en iyi bildiğiniz yoldur..

5. atmoss

atmoss Ali Timucin

Favori Kamış:
    Kıyı Balıkçılığı Ekipmanları
    Favori Makine:
    Daiwa
    En İyi Avı:
    1.2 Kg Eşkina
    İstanbul'da balsa arayanlar KOCTAS ' ın sahil yolundaki ağac reyonlarında bulabilirler . Metro'nun yanında ki Bauhause da da mevcut. Maket bıcağı ile şekil verebiliceğinz çok yumusak bir ağactır.

6. blackboy55

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    Serdar usta,pistole alacak param yok,ama şu toz boya nerde bulunur ve nasıl kullanılır,yardım edersen sevinirim.Birdahaki modellerde hatları daha yuvarlatarak yapacağım,resimlerini yayınlayınca tekrar fikirlerinize ihtiyacım olacak.:) Bu aralar popper çalışacağım,belki levrek yakalarım.

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Hımm.. O zaman sana bir pistole yapalım..

Ben ilk rapalalarımı, taa lise yıllarında, kendi yaptığım pistole ile boyamıştım.. Ne marifetliyim değil mi? Evet, öyleyim, eczaneden bir tane filit pompası almış, marifetimi konuşturmuştum netekim :)

Sonra, çoook sonra, babamın alakalı eşyaları bana kaldı, o fırça ile çalışmaya başladı. Aralarında pistoleler filanda vardı.. Ama pek iri, pek ağırdılar.. Rapala vs. gibi ince işlere uymuyordu. Bende, Tavşanlı'da Tabelacı taktak'ta gördüğüm, kalemden bozma sistmei yapmıştım kendime.. Gereken, hava üfleyecek bir şeydir sadece ki, en uygunu elektrik süpürgesidir..

Elinizde böyle bir süpürge varsa, bir tarife yapalım. Yoksa, ona göre bir şeyler düşünelim..

Toz boya konusuna gelince, nerde bulunur, bende bilmiyorum. Ama bilen arkadaş vardır sanıyorum, yoksa da araştırırız karaköy'de, tahtakale'de filan.. Bu tip boyalar aslen metal için kullanılır. kaşıklarda filan. Ama rapalaların ilk kat boyası olarak kullanılırlarsa da çok iyi netice verirler..

8. mozdil

mozdil

Favori Kamış:
    Olta
    Toz boyayı Karaköy'de PTT binasının arkasında (Galata Köprüsü'ne Karaköy'den girerken sağ taraf) bulunan sokakta bulabilirsiniz.

9. blackboy55

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    Serdar usta,yalnız bana göre, püskürtmeli boya için kapalı bir yer veya atölye lazım,o da bende yok.Acaba şimdilik fırçayla boyasam nasıl olur.İşi ilerlettikçe pistoleyle çalışsam daha iyi olmazmı.Zira ben maket tekne işinede hız vermeyi düşünüyorum.Yakup abi planlarıda göndermeye başladı sağolsun.

10. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    Her türlü sahte, 0,18 ip misina, Alba orient 210 kamış, Pasha 35 makina
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Musa vallahi ben evdeki oklavayı :p :p :p düşünerek bu pistole işini rafa kaldırdım. Şimdilik fırça iyi gibi bizim için. Belki ilerde :D :D

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Musa kardeşim, sen zaten fırça ile de güzel işler yaratıyorsun.. Pistole ile çalışmaya başlayınca zaten bir sene filan (belki) iş çıkaramayacaksın.. Yok boyası ince oldu, yok yakın tuttun, yok hızlı çektin.. Benim babam ressam, tabelacıydı. Onun yanında küçüklükten yetiştik, fırça, renk, pistole, ton, gölge vs. zaten bildiğimiz işlerdi.. Oysa sen eline pistoleyi aldıktan sonra bayaa bir mesafe olacak önünde.. İşte o yüzden, şu aşamada pistole diyorum..

Pistole kullanmak, maket tekne'de sana faydalı olacak.. Maket balıkta da.. Ama dediğim gibi, kutusundan çıkınca sular seller gibi boya yapamayacaksın.. Şimdiden başlayıp, geliştirmelisin.. İki günü denk olan ziyandadır, en azından benim prensibim budur.. Kenini ilerletmelisin..

Şu an kötü iş çıkarmıyorsun.. Sanatın tatmin edici.. Fakat, orada kalmamalısın. Oradan ötesi içinse, pistole kullanman lazım.. Fırçanın doğal limitlerine gelmişsin. O hassas gölgeleri, tonlamayı, geçişleri vs. oje ve fırça ile yapamazsın.. Guaj, tuval tipi yağlı boya vs. kullanmıyorsun, kullanamazsın ki öyle fırça ile o yumuşak tonlamayı verebilesin..

12. blackboy55

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    Serdar usta, yalnız şunu belirtmeden geçemeyeceğim.Ben her nekadar fotokopi teknisyeni olsamda, EML mobilya dekorasyon okudum,hatta okulun döner sermayesine bağlı çalışıyordum.Orada biten işlere hocalarımız nezaretinde boya-vernik atardım ve askerden gelincede iş bulamadığım için elektrikli fırın imalatında çalıştım ve oradada fırınları boyuyordum.Ondan dolayı boya tabancasına elim alışkındır ama dediğim gibi yer ve para sorunum var.Önce onları aşmam lazım sonrada kendimi:D

13. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Selam arkadaşlar..Bunlarda benim yapmış olduğum yapay yemler umarım beğenirsiniz yorumlarınızı bekliyorum..Hepsinin denge ve yüzüş stillerini küvette denedim:) Güzel yüzüyorlar gerçekçi olmayanların dillerini yeniden yaptım ,büyüttüm.Şunu tecrübe ettim ki gövdenin ağırlık merkezi ve dilin şekli-büyüklüğü balığın nasıl yüzüceğini çok etkiliyor..

Son düzenleme: 28 Ocak 2007
  14. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Özellikle üstten 3. olanın boyaması güzel olmuş. Diğerleri de güzel. İnşallah aksiyonlarında bir problem yoktur. Aslında renkten çok aksiyonun daha önemli olduğuna inanıyorum. Bol balıklı avlar yaparsın inşallah bu sahtelerle

15. turna

turna

Piyasaki örneklerine göre dillerin açısı ve boyu fazla büyük değilmi?

Ellerine sağlık hepside birbirinden çık olmuşlar.

16. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Bir yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsinler ama sanırım gaga boyu ve eğimi dalma derinliği ile ilgili. Piyasada gagaları bundan çok daha büyük modelleri bulmak mümkün. Ama resimlerin en üstünde yer alan portakal rengi sahtede de gaga açısı biraz fazla geldi bana da

17. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Teşekkürler Mehmet ve Taylan abi..Aksiyonları oldukça iyi oldu.Dilleri de dediğiniz gibi biraz daha çabuk ve fazla dalmaları içi büyük yaptım aksi halde çok yüzeyden geliyorlardı eğimi de piyasada ki topwaterlar gibi 60 derece.En son yaptığım biraz daha fazla oldu ama denemede problem çıkarmadı;)

18. ArtofDragon

ArtofDragon Cenk

arkadaslar 3 rapalayı denedim suda.2 sinin aksiyon süper tam istegim gibi.biri sağa çekiyor :)
    videoları musait zamanda göndericem

19. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Erdem aksiyonlarını beğendiysen hiçbir problem yok o zaman. İnşallah avda deneyincede balıklar beğenirler aksiyonlarını. Video ekleyebilirsen ne güzel olur :)

Bekliyoruz videoları Cenk

20. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    dragod öncelikle siteye hoşgeldin. Arkadaşlar mutlaka uyaracaktır ama ben yinede yazayım.

Öncelikle profiliniz bölümünden imza ayarlarını yaparsan (Özellikle isim, doğum tarihi, katıldığın şehir) hem hitap konusunda problem yaşamayız hemde nerden aramıza katıldığını biliriz.

Daha sonrada tanışalım bölümüne bir konu açıp kendinden bahsedersen çok güzel olur. Keyifli paylaşımlar