yapay yem maket balık (rapala) yapım tekniği

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında hobbytime tarafından paylaşıldı.

1. idris

idris

Favori Kamış:
    DİP OLTASI VE RANT
    En İyi Avı:
    SAZAN 2,250kg
    Selam ......maket boyası nerede bulunur...bir adres varmı internetten inceleyip bakabileceğim...

2. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    Her türlü sahte, 0,18 ip misina, Alba orient 210 kamış, Pasha 35 makina
    En İyi Avı:
    53 cm Turna

İdris şu adrese bakabilirsin

http://www.ozonurhobbymarket.com/

Ama benim önerim ahşap boyası kullanman. Hem ekonomik hemde istediğin renkleri karıştırabiliyorsun.

Aşağıda adreste yer alan linklerlede farklı sayfalara ulaşabilirsin maket ile ilgili
    http://www.gemimodelciligi.com/atelyevedukkanlar.htm

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 21 Haziran 2007
  3. Spider

Spider Mert Eren

4. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Rica ederim Mert. Bu aletler çok güzel ama biraz yükü ağır :D
    Kompresör falan derken rakam şişiyo. Biz ahşap boyası ile idare edelim şimdilik :)

5. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
  6. blackboy55

blackboy55 Musa Karaoğlan

Favori Kamış:
    Okuma Salina Seaspin 2.85
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    2410gr Gökala -3000 gr levrek
    -1-

Selamlar son yaptığım rapalayı ve yapım aşamalarını aşağıda görebilirsiniz

7. blackboy55

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    -2-

8. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Selam arkadaşlar. Son yaptığım gagalı modeli sizlerle paylaşmak istedim. Turna için yaptığım küt modellerden sonra bu biraz daha estetik oldu :D :D

9. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Selamlar İdris,

Öncelikle teşekkürler. Gagayı ben eski bir kasedin kapağından keserek yaptım. Gayet güzek oldu, işlemesi de kolay. Musanın kullandığı malzemede buna yakın bir malzeme sanırım. Göz konusuna gelince. Musanın kullandığı göz oyuncaklard kullanılan gözlerden. Musa bunları boncuk satan bir dükkandan almıştı. sağolsun bana verdi bunlardan. Benim kullandığım göz ise biraz farklı. Ben kırtasiyenin birinde gördüğüm "Maşallah" çıkartmalarının üstünü asetat kalemiyle siyaha boyayarak kullanıyorum. :D :D Arltından parlak kısımda göründüğü için göz gibi duruyor. Tavsşye ederim

10. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    idris keşke mavi biraz daha laciverte çalsa bir fenerli olarak bile atlardım bu sahteye :D :D Şaka bir yana gayet güzel görünüyor. Sanırım gözü dediğim gibi boncukculardan yada benim yönetmle kırtasiyeden temin edip eklersen gayet güzel olur. Gagada gayet düzgün görünüyor. İnşallah aksiyonuda düzgündür. Bol balık yakalarsın bu sahteyle. Kolay gelsin.

11. Quixilver

Quixilver

Favori Kamış:
    olta
    Arkadaşlar merhaba. Atilla beyin sayfasını uzunca bir süre önce ziyaret etmiş ve o hevesle birkaç maket de ben yapmıştım. Bunları deneme fırsatım da oldu. Sorunluydular biraz. Yavaş sayılabilecek bir hızda çektiğimde gayet güzel yüzüyorlar ancak biraz hızlandım mı ya kendi etraflarında dönmeye başlıyor yada suda büyükçe bir spiral çizerek geliyorlardı. Gagadan kaynaklı bir durum diye düşünüp birkaç kez revize etmeye çalıştım ama sonuç olumsuz. Denge konusu gerçekten önemli.

12. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna

Mehmet gerçekten denge sorunu çok önemli. Sanırım bu biraz içine konulan kurşunun sağ ve sol parçaya eşit yük bindirememesinden oluyor. Birde elimiz makina olmadığı için sağ ve sol parçanın tam eşit olmamasından.

Ben daha sahtelerimi deneyemedim ama en kısa sürede deneyeceğim. sonuçları burda yazarız artık

13. blackboy55

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    Merhaba İdris usta,senin sahtede çok güzel duruyor da birtek gözleri noksan.Ben sahtenin gagasını 2 mm lik mika parçasından yaptım,ve güzel oldu.Daha önceki yaptıklarımda ince 1 mm alüminyum kullandım ama çabuk eğrildiği için derinliği ayarlamak zor oluyor.

14. mors

mors

Favori Kamış:
    Artık bir çok olta malzemesi demeliyim...
    En İyi Avı:
    İSTAVRİT 10 KİLO CİVARI (1985 YILINDA)
    motor titreşimsiz ve güçlü bir motor. uç takmadan deneme yaptık çalışırken. (uçsuz başları ahşam zemine dayayarak zıplamasını kontrol ettim, ayrıca doner başa parmaklarımla farklı basınçlar uyguladım, hem uzatma aparatındaki kafaya hemde sadece gövdedeki kafaya. Tatmin edici geldi bana) devir olarak alpha toolsa digital olarak hasas devir ayarları var işin doğrusu. yaklaşık 15-20 kademeydi sanırım. koçtakinde sadece 5-6 kademe filandı. o konu benimde aklıma takıldı aslında. ama alpha nın uzatma aparatı olsun diğer malzemeleri olsun en kötüsüydü. dremel'i denetme şansım olmadı maalesef ama bauhause deki fiyatı 140 ytl civarıydı. Sizin aldığınız fiyat çok çok cazip.

15. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Günaydın arkadaşlar. Dün akşam bir sahteyi daha bitirdim. bu güne kadar yaptıklarımın içinde ben en çok bunu beğendim. Hem şekli hemde rengi fena olmadı.

16. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna
    Teşekkürler İdris. Renk olarak daha öncede dediğim gibi ahşap boyası kullanıyorum. Bu sahteyi boyadığım renk sedefli protakal ile kırmızı rengin karışımı.

Siyah çizgileri ise yine boyayla yaptım. Kağıt maskeleme bantlarından aldım kırtasiyeden. Çok rahat oluyor onunla. Birde siyah rengi sadece fırçanın ucunu bulaştırıp hafif vuruşlarla bu şekilde bir desen verdim. Sağı soluda kağıt bantla kapalı olunca hiç etrafa bulaşmıyor ve bantı sökünce gayet düzgün çizgiler oluşuyor :)

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İşçilik vs. sözüm yok, eline sağlık, pek güzel olmuş.. Ama sen bunu vitirne koy, süs olsun..

Mırmır gibi balıkların üzerinde o şekilde çizgiler vardır.. Zebralarında öyle desenleri.. Bunlar ne işe yarar hiç düşündün mü? Bu tip dikey çizgiler arkadan doğru gelen avcının mesafeyi kestirmesini zorlaştırır. Bu nedenle avcı balıklar daha az yakalar. Aynı zamanda tipik balık formu olan uzun elips şeklini parçalayarak, avcının kafasında aradığı imaj olan şekli bozar.. Demekki avcı balık bunu görünce daha az yiyecek bir şeye benzetecektir..

Renk seçimin desen olarak pek iyi ama, gördüğün gibi balık tutmak için hiç makul değil..

Piyasadaki modellere bakarsan bu tür desenler balığın üstünde yer alır, alt taraf bütünlüğü sağlar, bu tür desen deniz modellerinde yaygındır:

Tatlı su türlerinde, yavru levrek taklidi yapmak üzere şöyle desenler konur:

Bu desenler, dikkat edersen, alta indikçe incelen bariz bir pattern oluşturuyor. Bu pattern avcı balık için tanıdık bir patterndir. Ama senin çalışmanda yemin görüntüsünün paterni tanıdık olmadığı gibi, mevcut patterni bozacak türde.. Benim fikrim bu rapala pek avcı olmaz..

Umarım bunları bir yol gösterme olarak kabul edersin..

Ama dediğim gibi, emeğinin inceliği ve estetik uyumu takdiri kesni olarak hakediyor. Tek sorun, balıkların sanat zevklerinin olmayıp, sadece damak zevklerini düşünüyor olmaları, balık işte, ne yaparsınız?

18. hobbytime

hobbytime

handmade lure

taylan eline sağlık.gövde biçimlendirme konusunda üst düzey iş çıkarmışsın.
    ancak boya konusunda yapıcı eleştirilerim olacak.
    boyayı atarken en alt kat olarak karın rengini sonra yanal alanları en son sırt rengini atmalısın.en üst katman lake cila olmalıüst yan desenler yukarıda ki arkadaşın ikazinda yazdıgı gibi sadece sırta atacagın boya kısmında çalışacagın desenlerdir.
    bu üç kat yemin dayanıklılığını artırır yeme derinlik ve 3 boyut kazandırmanda yardımcı olur.elle boyama yerine çeşitli hobi marketlerde satılan airbrush kullanabilirsin.normal fırçadan çok daha kaliteli boya kalitesine ulaşırsın

renk ve desen konusunda çok taze balık renklerine bakarak çalışabileceğin gibi
    seri üretim yapan firmaların örneklerinden yararlanabilirsin.internetten çıkardıgın renkli baskılar işe yarar.
    gaga kısımlarının x y z eksenlerinde egimleri cok önemli.ki bunlar dalma derinlikleri ile box içerisinde yemin yönünü belirler.

aksiyon konusunda
    yaralı kaçan balık hareketleri taklit edecek yemler üretmelisin diyorum.

minnow, crankbait ,skirt bull-rag,dwag,yada hibrit modellerin ayrı aksiyonları oldugunu
    silikon ilaveler ile kombinasyon yapabileceğini de hatırlatıyorum

son olarak

3d max programı ile 3 boyutlu model çalışması yapıp bunun ölcülü çizim cıktılarını alabilirsin.
    bu programda animasyon da yapılıyor.

Son düzenleme: 29 Aralık 2006
  19. Taylan

Taylan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    53 cm Turna

Serdar Bey ben yinede bi bunları balık avında deneyeyeim. Belkide bizim turnalar o kadar zeki değillerdir. Denedikten sonra sonuç alamazsam. Bizim evde güzel bi köşe bulurum ben ona endişe etmeyin.

Belki bizim turnalar aşağıdakiler gibi enayi çıkarlarda bizde bir iki 80 cmlik yakalarız

20. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    3D Max programı, 4150 Euro fiyatıyla sanırım evde Rapala yapmak için pek uygun bir çözüm olmaz.. Elbette, tuttuğu balığın boyunu hesaplayacak kadar doğaya saygılı olan bizlerden, yazılım üretenlerin emeğine de saygılı olmayı bekliyorum.. Korsan kopya gibi uygunsuz vaziyetlere bulaşmayacak, böyle yaparak birilerinin emeğine tecavüz etmeyecek kadar bilinçli olduğumuzu farzediyorum...

3D Studio Max yerine, blender kullanabilirsiniz..

http://www.blender.org/

Hatta, bununla, yapacağınız rapalanın suyun içinde nasıl hareket edeceğini filanda görebilirsinizde, biraz mekanik mühendisliği gerektirir..

Daha farklı alternatifler olarak:

http://www.ac3d.org/
    http://ayam.sourceforge.net/

Veya bunların bir listesi için:

http://freshmeat.net/browse/109/

Sürüyle işimizi görecek özgür yazılım varken, neden hırsızlık, korsanlık yapalım, değil mi?

Son düzenleme: 29 Aralık 2006