Tarih : 20 Mart 2013 Yer : Birecik/Şanlıurfa Yem : Kastmaster 1/2 oz Kamera : GoPro Hd Hero Helmet cam 1 nisanda bölgemizde başlayacak olan yasak mevsimi öncesi gerçekleştirdiğimiz sis balığı avına ait videoyu paylaşmak istedim. Toplamda 2 balık alı konulmuştur. Rastgele... http://www.youtube.com/watch?v=jF2ZVbq4uTg
Usta ellerine kollarına sağlık. İnsan seviniyor bizim bölgemizden böyle balıklar alınınca. Avlağı da çok beğendim. Birecik barajı değil bu herhalde, değil mi? Benim bildiğim bu bölgelerdeki sularda şabut bulunuyor. Hiç rastgelmiyor musunuz? Çünkü şabut da atlıyor kaşığa.
Balığı aldığımız yer birecik barajı değil malesef. Kum ocakları göleti orası. Birecik barajında şabut potansiyeli çok az, hatta yok denecek boyutlarda. Barajın yapılmasının ekolojik dengeye zararı çok oldu anlayacağınız.
Barajın yapımıyla bazı türlerin azalmasıyla birlikte bu türlerin avladığı bazı balık türlerinin de artması gerekiyor diye biliyorum. Üremek için zaman zaman göç eden balıklar barajlar yüzünden üreyemiyorlarsa da üremek için göçe ihtiyaç duymayan balık türleri de , doğal düşmanlarının sayılarının da azalmasıyla sayılarını artırmalı. Bu olmadı mı bu bölgede? Değersiz de olsa bolca bulunan türler yok mu bu sularda? Bütün türleri geçtim, kızılkanat , mezopotamya kefali ya da kaptırga gibi kolayca üreyen ve nüfusu azalan şabut ya da alabalığın en temel besini olan, balıkçılık değeri bile olmayan türler de mi yok bu bölgelerde?
Kısaca şöyle özetleyecek olursak ekonomik değeri yüksek olan türler fırat nehri üzerinde kurulan barajların çoğunda yok olma durumundadır. Bu yok olan veya yok olma eşiğine gelmiş bulunan balık türlerinin başında ekonomik değeri çok yüksek olan balık türleri gelmektedir.bunlar içerisinde Şabut(Barbus grypus) ve Mangar (Luciobarbus esocinus) ve Luciobarbus xanthopterus (Ülkemizdeki ismini bilmiyorum) başı çekmektedir. Bu balıkların azalmasıyla birlikte birkaç farklı balık türünde (ekonomik değer yüksek olmayan)çoğalma gözle görülecek düzeyde artışta göstermiştir. Ülkemiz balıkçılık konusunda nasıl bir ülkedir ki bu saymış olduğum balık türlerine Uzun zamandır Tebliğlerde yer verme gereği bile duyulmamış, avlanmasının yasak olduğu dönemler izah edilmemiştir. Ancak son yıllarda Şabut ve Mangar daha yeni yeni bu tebliğe eklenmiştir. ŞABUT (BARBUS GRYPUS) LUCİOBARBUS XANTHOPTERUS MANGAR (LUCİOBARBUS ESOCİNUS) Not:Resimlerdeki balıklar Amerikan askerlerince ırakta dicle nehrinde yakalanmıştır.
Video hoş olmuş.Değişiklik olsun raporlarımızda birazda Tebrikler.Nice trofelere. Bu arada fotoğraflarda iyiymiş.. İyi akşamlar