yayın balıgı hakkında biraz bilgi

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında ulukan tarafından paylaşıldı.

  1. Sayın YABAN;

    Yukarda anlatmış olduğunuz düzenek ile germe, uzatma sistemi anlatılmaktadır ve bu sistem aşağıda belirtilen sirkülerin (4) maddesinde biz amatör balıkçılar için yasaklanmış bir sistemdir.

    Yöntem ve Sınırlamalar

    İçsularda amatör avcılık

    MADDE 10-
    (1) Parakete haricindeki her türlü olta takımı ve yemlik uzatma ağı ile içsularda amatör avcılık yapılabilir. Olta ucuna ağ (tırıvırı, paraşüt vb.) düzeneği takılarak avcılık yapılması doğaya verdiği tahribat nedeniyle yasaktır.
    (2) Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 6 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
    (3) Ek-1’de yer alan avlanmanın yasaklandığı içsular ile ek-2’de yer alan avlanmanın kısmen yasaklandığı içsularda dönem boyunca avcılık yapılması yasaktır.
    (4) Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (germe, uzatma, sürütme, serpme, pinter, çevirme, tırıvırı gibi) amatör avcılıkta kullanılması yasaktır. Yemlik uzatma ağının uzunluğu 5 metre, yüksekliği 1.5 metre, göz açıklığı 28 mm.’den büyük olamaz.
    (5) Bayıltıcı, uyuşturucu, öldürücü kimyasal maddeler, her türlü patlayıcı madde, karpit, sönmemiş kireç, balık otu vs.’nin amatör avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması yasaktır.
    (6) Elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemlerinin amatör avcılıkta kullanımı yasaktır.
    (7) Sualtı tüfeği, her türlü zıpkın, yaba, balyoz vs. araçlar kullanarak avcılık yapılamaz.
    (8) Alabalık avcılığında kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.
    (9) Boyu 7.5 metrenin üzerindeki teknelerle amatör balık avcılığı yapılması yasaktır.
    (10) 1 km2 den daha küçük göl ve göletlerde motorlu, motorsuz her türlü tekne ve botla avlanmak yasaktır.
    (11) İçsularda özel avlanma izni gerekmeyen yerler haricinde gün içinde av saati sınırlaması yoktur.
    (12) Kiraya verilen istihsal sahalarında avcılığın serbest olduğu dönemlerde resmi tatil günlerinde kişi başına en fazla 6 iğneli bir olta takımı ile amatör avcılık yapılması serbesttir. Bu yerlerde amatör avcılığa açılacak alanlar Bakanlık il müdürlüklerince belirlenir. Eğer kiraya verilen istihsal sahası baraj gölü ise amatör balıkçılığa ayrılacak alan için DSİ Genel Müdürlüğü mahalli kuruluşundan da görüş alınır. Baraj göllerinde yapılan avcılıkta DSİ tarafından belirtilen güvenlik sahasında avlanmak tehlikeli ve yasaktır.
     
  2. YABAN

    YABAN RECEP YABAN

    Mesajlar:
    50
    Şehir:
    EDİRNE
    Favori Kamış:
    MAKARA
    Favori Makine:
    okuma salina 3 16000
    En İyi Avı:
    Sinarit 12.290 gr
    uyarılar için teşekkür...

    hüseyin abi uyarın için teşekkür ederim.imza ayarlarını gerçi nasıl yapıldığını bilmiyorum ama yine de denedim .birdee kaldırma için yazdığıma gelince ha elinize büyük bir kepçe alıp sudan balığı çıkarmışsınız ha kaldırma koymuşsunuz kepçeyle balık avlamak yasak die bişey görmedim yazılarda.kaldırma kepçenin bir fazla abartılısıdır:cool:
     
  3. Sayın Recep bey;

    Sirkülerde her türlüğü ağın tatlı su avcılığında kullanılmayacağı yanlızca yemlik için kullanılacak ve ölçüleri verilen ağların kullanılacağı bunun yanı sırada germe, uzatma, sürütme, serpme, pinter, çevirme, tırıvırı gibi ağ veya av malzemeleri sınıfına giren ürünlerin doğaya ve çevreye verdiği zararlardan dolayı amatör olarak bu işe gönül vermişlerin kullanması yasaktır.

    Kepçe olayı ise ayrıdır. Balıkta olduğumuz yada balığa gittiğimizde kepçemiz ile balık avlamıyoruz. Tuttuğumuz balığı tekneye yada kıyıya çıkarmak için kullanıyoruz. Ayrıca hangimiz kepçemizi günlerce aylarca suda bırakıp bir tırıvırı gibi biryerele taktırıp bırakıp gideriz.
     
  4. YABAN

    YABAN RECEP YABAN

    Mesajlar:
    50
    Şehir:
    EDİRNE
    Favori Kamış:
    MAKARA
    Favori Makine:
    okuma salina 3 16000
    En İyi Avı:
    Sinarit 12.290 gr
    sayın birahas...

    bu konuda sadece sunu söylemek istiyorum bilinçli balıkçı zaten bu tür düzenekleri su içerisinde bırakmaz. kaldıki kaldırma bir yere takıldığında bırakılıp gidilecek kadar ne küçüktür nede ucuzdur.bizim memlekette kullanılan yöntemlerden biridir. ayrıca bu yöntemi amatör balıkçıların yapması çok zordur ustalık ve sabır isteyen bir iştir.bu konu hakkında sadece bilgilerimi paylaşmak istemiştim.amacım yasakları çiğnetmek değildir:cool:
     
  5. Bilgilendirmeniz için teşekkürler sayın Yaman, bende Amatör Balıkçıların bu tip materyalleri ve düzenekleri kullanmasının yasak olduğu dile getirmek istedim.
    Sizinde bahsettiğiniz üzere, bu iş ustalık ve beceri isteyen bir uygulamasa ise prosefyonel olarak balıkçılık yapanların kullandığı bir düzeneği burada bilgi amaçlıda olsa vermemiz uygun olmayacağı kanısındayım. Cevaplarınız ve yorumlarınız için teşekkürler.
     
  6. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Kepce, kiyi zipkini, kakic, livar sepeti olta balikcisinin oltasindaki baligi savunmasi ve elde etmesi ve yem edinmesi ve korumasi yolunda, amator olta balikcisinin tali(ikincil) malzemeleridir. Asla birincil , hedef baligi yakalama malzemesi olamaz.
    Yani oltanizdaki bir baligi kakiclayabilirsiniz, ancak onunuze cikan baligi kakiclayamazsiniz. (kanuni olarak yapmaniz mumkun olsada amator olta balikcisinin ahlaki ve disiplinine uymaz) Bildigim kadar otuz yem baligina kadar
    yem amacli ikincil avciliga sirkuler izin vermektedir ve bunun saglam bir mantigi vardir. Prensiplerimizi iyi oturtturabilirsek inanin sirkulere gerek bile kalmaz. Sirkulerin ta kendisi oluruz. Ahmet Beyin soylediklerine cani gonulden katilmakla birlikte, bir konuda hos gorusune siginacagim. Her nakadar amator olta balikcisi olsakda, her nekadar ticari balikcilik yontemlerinden uzak dursakta, bizler ozellikle yeni amator olta balikcisi neslin ayni zamanda cevre korumasi hususunda yetkin liderler olmasini arzu eden insanlariz. Yetkinlik ancak konu uzerinde saglikli bilgi sahibi olmakla mumkun. Boylece kararlarimizda ve yargilarimizda daha saglikli ve daha objektif olabiliriz.Bu yuzden usluba cok dikkat ederek, malzemenin reklamindan kacinarak germe, uzatma, sürütme, serpme, pinter, çevirme, tırıvırı gibi ağ veya av malzemeleri sınıfına giren
    ürünlerin ne oldugunu, kullanilmasinin ne gibi sakincalar dogurdugunu bilmeliyiz.
    Icabinda bu sayfalardan ogrenmeliyiz ki (ancak ogrenme aletin nasil vucuda getirildigini reklam etmemeli) bu konuda daha saglam ve tutarli liderlik edebilelim. Saygi ve sevgiyle..