Soyledigim yontem aslinda el oltasinda veya kamista kullanilabilir.Ama benim ozellikle sirtida acik deniz balikciligi hedefleniyorsa tercihim bunun uygun bir kamisla yapmak uzerinedir. Saglam bir balik vurursa kamisla calismak daha avantajlidir. Bir bilgi olarak paylasayim dedim. Ses ve balik turlere gore fark gosterir. Ornegin kuzu avciliginda sesin onemi buyuktur.Ozellikle kuzu gibi avci baliklar nerde ses orda bereket tarzinda calisirlar. Suya bir kovadan su serpilmesi, canli baligi hafif bir kamisla su yuzeyinde atip ses cikararak cekmek, yada motor gurultusu bu baligi ceker. Tuna(orkinos) ailesinin de sesten urktugu hakkinda hic bir gozlemim olmadi. Aksine nerdeyse pervanenin kenarina birakilan bir yuksuge bile atliyorlar. Ancak ayni seyi sinarit gibi baliklar icin soyliyemiyecegim.Sinarit cok urkek bir baliktir.Eski ustalarin hepsi sinariti ince mekik bicimli sandallarda motor gurultusuyle degil kurek cekerek yakalamayi tercih ederdi. Kullandigimiz balik avi teknigide sesle iliski gosterir. Mesala yemli balikcilikta sesten, motor gurultusunden uzak olmak gerektigine inanirim. Ancak trolingde (sirti) ses. ozellikle motor gurultusu bence baligi itmiyor aslinda cekiyor. Mesala bazi baliklar farkli seslere farkli tepkiler verir. Ornegin suya dusmus bir canlinin cirpinmalarini parmaklarinizla suyu benzeri sekilde karistirmaya calisin benzeri seslker cikarin .Bu mesala levrek baliginin dikkatini cekebilir.Ote yandan levrege yeldirme veya benzeri yemli oltacilikta motor gurultusunu birkenera , hic ses cikarmamaya, oltanin suya atiminda bile sessiz olmaya ozen gosterilir.
haftasonu yelkene cıktıgımızda dusuk bir ruzgara ragmen hızımızın 4-5 milden asagı olmadıgını soyleyebilirim.ortalama bi havada muhtemelen 8-10 mil hatta daha da fazla suratlerde seyir edecegimizi dusunursek almayı dusundugum kamıs-cıkrık takımıyla ilgili dikkat etmen gereken ekstra bi şeyler daha olabilir mi diye merak ediyorum,malum hedef alınan balıklar da değişiyor seyir hızı arttıkca,yuksek hızlarda muhtemelen hangi balıklar alınabilir çesme ılıca koyunda ?
şimdi şudur desem yalan olur ama yüksek hızlarda orkinos-kılç lambuka sırtıya vurabilir. kuzu (akya için daha yavaş hızlarda çekilir ama bu demek değildirki yüksek hızda kuzu asla gelmez. yani siz sırtıyı çekin gelecek olan kendini gösterir
Bir kac tane Uzunkanatli Orki almis bir kisi olarak, kisaca sunu rahatlikla yazabilirim..... Hiz olarak 0,5 milden, +7 mile (1 mil = 1,6 km/h) kadar alabilirsin... Hic farketmiyor... Ses, gürültüde fark etmiyor..... yeterki arkada gözlerine ilesecek coklukta sahte yem olsun.... Saygilarimla
Tuna Hunter'in orkinos avi icin "gorebilecekleri kadar sahte yem" tespiti kayda deger... Gercekten de 10-15 cm.lik tek bir sahtenin parlayip koca denizde ilgi cekme olasiligi ile teknenin arkasinda anarsi havasi estiren cok sayida sahteden alinacak randiman farkli olmalidir diye dusunuyor insan... Nette gezinirken uygun duzenek uzerine yerlestirilmis balik surusu tarzi sahte yemler oldugunu gordum. Asagida linkini gonderiyorum. Bunlarin biraz arkasindan da kancali sahteyi cekiyoruz, sansimiz varsa baligimiz ona atliyor. Bu tip duzenek kullanan arkadaslar varsa ne gibi sonuc aldiklarini ogrenmek isterim http://www.williamsonlures.com/products/daisy_chains_and_spreader_bar.php http://www.williamsonlures.com/products/dredge_bar.php Saygilar, Utku
Hemen siparis veriyoruz o zaman Sevgili Tuna Hunter, hangisini kullaniyorsun soyle de luzumsuz masrafa girmeyelim bari
http://www.alltackle.com/spreader_bars.htm Favorim: http://www.alltackle.com/stripteasers.htm Burdan biraz daha hesapli geliyor. Güvenilir bir site. Saygilar.....
abi siz olayı aşmışsınız ben şahsım adına söylüyorum daha istavriti aşamamışken siz nelerden bahsediyorsunuz benim için ulaşılması çok zor bir rüya gibi duruyor şu anda ama tebrik ederim sizi ki bu konuda gerçekten işin uzmanı olmuşsunuz sizi ayakta alkışlıyorum
Biraz eski bir konu ama dikkatimi çekti. Haftaya Bodrum' da yelken yapacağız. Bir yandan da sahtelerle balık avlamak istiyoruz. Çizdiğiniz takımlar için hangi tür-boy da sahte kullanmak gerek?