Çipura avlayan arkadaşlarım ya da avlamak isteyenler, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım bu bilgiler ışığında daha verimli çipura avlayabilirsiniz. Çipura, forumdaki yazılardan da anlaşılacağı gibi pek çok yemle tutulabilir. Yöreden yöreye farklılık göstermekle beraber en çok tercih edilenler; sülina(sünnez), mamun, sardalya, boru kurdu, teke(çimçim), sübye(gece avlanmak için) v.s... Benim dikkatimi çeken yengeçle avlanan arkadaşların yok denecek kadar az olması. Yaklaşık 16 senedir çipura avlayan birisi olarak sanırım deneyimlerim kabul edilebilir ölçülerde olacaktır. Öncelikle yukarıda sayılan yemlerin hepsiyle çipura avlanabilir ama çipura tutmak amacıyla suya saldığınız oltanıza çipuradan ziyade daha az lezzetli, fazla makbul olmayan balıkların takılması kuvvetle muhtemeldir. Nedir bunlar? Özellikle Isparoz ve diğer dip balıkları karagöz, lapina ve muhtelif kaya balığı türleri. Eğer bunları da tutarım maksat balık avlamak diyorsanız yukarıdaki yemlerle herzaman verimli avlar yapabilirsiniz. Ama amacınız özellikle çipura avlamak ise size önereceğim en güzel yem kesinlikle yengeçtir. Çipuranın doğal ortamda en çok tükettiği besin yengeçtir. Onun için avlanırken kullandığımızda da her zaman çok iyi sonuç vermiştir. Yengeçle avlanırken yukarıda bahsettiğimiz balık çeşitlerinin bu yeme neredeyse hiç rağabet etmemesi yalnızca çipuranın oltaya vurması bu yemi değerli kılan en önemli etken. Ayrıca balık olmadığı takdirde yemin saatlerce suda kalabilmesi ve bozulmaması da ayrı bir artı değer katıyor yengeçle avlanmaya. Özellikle sabah güneş doğmadan önce kıyıdan ya da tekneden taşlık ya da kumluk bölgelerde çok iyi sonuç verir emin olabilirsiniz. İyi güzel de ben yengeçi nereden bulurum derseniz iki yolla yengeç bulabilirsiniz. İlk yol satın almak. Özellikle ege bölgesinde balık avı malzemeleri satan yerlerde canlı olarak kutular içerisinde satılıyor. İkinci yol ise denizden toplamak. Bunun için de farklı yöntemler var. Kaya yengeçleri için sığ sularda taşların altına bakabilirsiniz ama taşları kaldırdıktan sonra su bulandığı için hızlı davranmazsanız oldukça seri hareket eden yengeçleri gözden kaybedebilirsiniz. Mavi yengeç olarak anılan tür ise kumluk plajlarda kumun içine elinizi soktuğunuzda kumun altından çıkar. Plajı bu şekilde tarayarak yengeç bulabilirsiniz. Diğer bir tür ise çamur yengecidir. Bu tür bataklık tipindeki kıyılarda çamurun altında yaşarlar. Gündüz bulmak çok zahmetlidir. Daha çok geceleri fener yardımıyla karada ya da suyun üzerindeki yosun birikintilerinin üzerinde olurlar. Yengeçleri edindik diyelim, peki hangi büyüklükteki yengeçler daha iyi sonuç vermektedir? En ideal boy 1-2 cm arasında olanlardır. Yem biraz daha ufak olursa ısparoz gibi istenmeyen balıklarda yemi tırtıklayabilir. Ya da daha büyük yem olursa bu seferde o yengeçi yiyebilecek boyda balıklar çok fazla olmadıklarından eliniz boş dönebilirsiniz. Son olarak yengecin oltaya takılış şeklini anlatmaya çalışayım. Farklı şekillerde takabilirsiniz ama benim kullandığım tek bi stil var ve herzaman etkili sonuçlar aldım. Yengecin alt tarafını çevirin ve oltayı ağzından sokup karnının alt kısmından çıkarın. Pratik ettikçe göreceksinizki çok basit bi yöntem. Umarım amatör balıkçı arkadaşlarıma bi nebze olsun faydam dokunur. Hepimize rasgele. Saygılarımla.