Dikkat !! Mürsel abinin yazdıklarına bi ekleme yapayım. Yengeçleri muhafaza ederken sünger kullanabilirsiniz. Bunun yanında başka bi seçenek de bir kabın ya da kovanın içine yarım parmak deniz suyu koyup bi avuç dolusu kadar yosun ya da deniz otu koymaktır. Eğer gün boyu gölge olan bi yerde muhafaza ediyorsanız yengeçleriniz uzun süre canlı kalacaklardır.
Yengeçin en rahat barınabildiği suni ortam ,deniz suyuna banılıp sıkılmış oldukça nemli haldeki doğal süngerdir. Bir kutunun içine deniz suyunda ıslatılmış bir çuval parçası( eskiden sabun çuvalı dediğimiz) serin. Üzerine de bahsettiğim süngeri koyun. Yengeçleri kutunun içine bıraktığınızda gidip süngerin gözlerine girecek ve uzun süre yaşayacaklardır. ( Hatta büyüyeceklerdir) Kutuyu az ışıklı nemli bir ortamda tutunuz , sünger ve çuvalın kurumasına müsade etmeyiniz.. Kutuya yengeçleri aldığınız yada yakaladığınız yerdeki ot ve yosunlardan bir miktar koymak yaşam sürelerini uzatmanıza yardım eder.. İyi avlar..
Merhaba Arda Kaba Su koymus olsam, islak Süngere ne gerek var degilmi? Ben Kaba Su koyalim demedim Kaba Tas koyalim dedim, Kaya Parcasindan söz etmedim Yoksa Yengeclere bir de Dagcilik Kursu vermemiz gerekir. Yengeclerin, Tatli Su ile temas ettikleri zaman Kabugunun yumusadigini yazmistim. Ne kadar yumusadigini biliyormusun Arda? Hic denedinmi? Yengecin Kabugu, Ignenin rahat ve Kabugu kirmadan gecebilecegi kadar yumusuyor. Yani öyle Ekmek Hamuru gibi degil. Böylece ufak Baliklarin hücumuna maruz kalmiyor. Yengeclerde, büyüdükce araliklarla Kabuk degistirirler. Yalniz, eski Kabugunu atmadan önce, icte yeni Kabuk hazirlanmistir. Bu yeni Kabuk ilk bir iki gün biraz yumusak olur, bunada Baliklar bayilir Sevgili Arda Cevabina Dikkat diye Baslik atarak, benim yazdiklarimin yanlis oldugu imajini yaratman pek hos olmamis. Rasgele
Özür Ah be mürsel abi estafurullah öyle şey olur mu hiç. Yanlış anlamışsın ben o dikkat'i, kaba su konulmaması için yazmıştım. Sen sünger yazdıktan sonra aklıma geldi. Sana saygısızlık yaparmıyım abi hiç yanlış anlamışsın ama özür dilerim. Sen bizim büyüğümüzsün asla böyle bişey söz konusu olamaz yanlış anlaşılmayı düzeltebilmişimdir umarım. Saygılar.
Olur Böyle Yanlis Anlasmalar Selam, Arda senin beni üzmeyecegini biliyorum, Canim Kardesim Cipuralar Hakkinda yeni Avlar ve Resimler bekliyorum Rasgele
boyle bir duzenekle istediginiz kadar yengec avlayabilirsiniz ortasina biraz midye kirip koyun gelsin yengecler bende marmarada denemistim yengecle balik tutmayi mirmir tekeyi cok cabuk aliyordu dedim kendi kendime tekeyi yiyen ufak yengeci de yer attiktan sonra 1-2 mirmir aldim sonra bir vurus aldim kalamayi acamadan takima elveda dedim icimde bi heyecan oldu acaba neydi die kostegin kalinligini degistirdim yine yengecle attim ve hayatimda ilk defa bir ispendek cekmistim benden mutlusu yoktu belime kadar suda oldugum icin o heyecanda sIktIm baligi bogazindan tabi bilmiyordum jilet gibi keskin solungaclari oldugunu av bittikten sonra farkedebilmistim anca..
arda abi hangi bölgelerde avlanıyorsunuz. egede çupra olur diyorlar. bizde bikerisin tesadufen gönen denizkente yakalamıştık oda bir tane 200 300gr vardı.
affınıza sığınarak bir soru sormak istiyorum. İnanın sormamda ki amaç sadece bilgilenmek başka herhangi bir şey ima etmiyorum. Bende çipura için yengeç kulanıyordum yalnız iğneyi yengecin bir gözünden sokup diğerinden çıkarmak ya da bacaklarını ve kıskacını koparmak çok zor geliyor. Sanırım geçen yıl ya da önceki yıl yapılan bir araştırmaya göre yengeçlerin acıyı hissettikleri bilimsel olarak kanıtlanmış. Siz yengeçleri takarken bunu göz ardı mı ediyorsunuz yoksa acı çekmediklerine inanarak mı yapıyorsunuz? İğneyi geçirdiğimde yengecin hareketlerinde aşırı derecede bir hızlanma oluyor bacaklarını hızlıca hareket ettirdiğinden dolayı ben acı çektiğine inanıyorum. Son çipura avımda ölen yengeçleri kullanmak zorunda kaldım bu yüzden. Canlıları ise salıverdim. Ölü yengeçte maalesef canlı yengeç kadar itibar görmüyor. Avlandığım yerde diğer yemlerede genelde ahtapot geliyor yani çipura avlamak istiyorsam canlı yengeç kullanmak zorundayım. 1 yıl kadar bir süredir bu forumdan öğrendiğim kadarıyla birşeyler yapmaya çalışıyorum bu konudada forumdaki değerli üstadların fikirlerine ihtiyacım var. Kurt, solucan, yengeç, mamun, balık vs.. canlı yemler ile avlanmak hakkında bu konuda ne düşünüyorsunuz? yerinde bir deyim mi bilmiyorum ama zafere giden yolda her şey mubah mıdır?
Yengecin en arka tarafındaki bacaklarından iki tanesi yani bir tane sağdan bir tane soldan koparılarak iğnenin bir delikten sokularak diğer delikten çıkarılmasını tavsiye ederim.
selam hocam pelitköy sahilde deniz büfenin orada küçük yengeçler var onlardan yem olurmu ? birde sabah tuttuğumuz yengeci akşama kadar nasıl canlı tutabiliriz önümüzdeki hafta oraya gidicem gece avında ne önerirsiniz şimdiden teşekkürler herkese rastgele
Selam Mesut bey, bahsettiğiniz yengeçler tabiki yem olarak kullanılabilir 2 veya 2,5 cm den küçüklerini kullanmayın,yengeçleri nasıl muhafaza edeceğinizi arkadaşlar çok güzel bir şekilde anlatmışlar onları okuyup uygulayabilirsiniz, ama mevsim itibariyla bizim buralardaki kıyılarda çipura bulmanız oldukça olasılık dışı, ama levreklerinde yengeç yediklerini biliyoruz,gece avcılığı için eğer oltalarınıza mığri gelmesini istemiyorsanız koku salmayan yada az kokulu yemleri tercih etmelisiniz(deniz hıyarı) olabilir mamun olabilir ama mığri de isterim derseniz yemlerin şahı sardalyayı tavsiye ederim hele bu mevsimde sardalyadan yağ fışkırır ve levrek şansınızda artar, avlak olarakda pelitköy sahilindeki gazinoyla karabatak taşları arasını tavsiye ederim, o arada birde küçük bir dere akıntısı vardır bu mevsimde su akıyomudur zannetmiyorum ama kışın zeytinyağı fabrikaları çalışmaya başlayınca o derenin önleri oldukça verimli hale gelir, size şimdiden bol şanslar diliyor rastgelsin diyorum.
teşekkürler hocam uyarılamıza ve tavsilerinize çok teşekkür ederim, orada yapacağım avları ve raporları sizlerle payaşmayı sabırsızlı bekliyorum, bütün balık dostarına rastgele...
Biz yengeçi takarken bir taraftaki bacaklarını kırarız.öyle takarız oltaya bu teknik ve bu yemle 5.600 gr çuprada aldık çanakkale soğanlıdereden
Çok fazla Yöntem Olduğu belli ama yngeçler acıyı tamamen hisseden canlılardır.Yani siz kalkıp orta yerinden iğneye takar yada bacaklarından 1kaç tanesini gövdesinden ayırırsanız gerek yemin aksiyonu gerekse sudaki canlılık durumu azalmaktadır. Çupra ve levrek için özellikle Akdenizde yumuşak yengeç diye tabir edilen ; boyutları ortalama 2,5-3cm arası olan kum yengeçleri ki bolca bulur geceleri sığ kumluk diplerde, bunların kullanılması yönündedir.söylendiğinde bende inanmadım ilk başlarda ama tabi elimize alınca gerçekten de böyleymiş bacaklarını koparmadan arka 4 ayağının kesiştiği alt noktada yumuşak 1 kısım bulunmakta iğneyi buraya güzelde saplayabilirseniz Yem çok uzun süre hem canlı hemde oynak kalır. Av şansını da %100 arttırır. Bu yöntemi duymuştum ama deneme şansım olmadı. verimli bir yöntem.
arkadaşlar bir tavsiyede benden olsun mutlaka kum yengeci bulmaya çalışın diğerleri pek iş yapmaz, boyut olarak 5-6 cm büyklüğünde kullanırsanız gelsin 6-7 kg çipuralar. Takılmasına gelince mutlaka gezer kurşunlu bir takıma kıskaçlarını kopardıktan sonra iğneyi birinden geçirin diğerinden çıkarın yengecin sadece kıskaçlarını ve en arkadaki ayaklarını koparmanız yeterli. avlandığım yer çanakkale soğanlıdere ahhhhhhhh. ahhhhhh şimdi muğladayım en yakın zamanda gideceğim oraya.
Söylemeyi unutmuşum sakın oltayı alıp gidecek diyede beklemeyin kamışınızın ucunu çok dikkatli takip edin ufak ufak oynamalar varsa ani bir tasmalama yapmanız gerekir. yoksa yengeçe elveda dersiniz...Bütün ustalarıma saygılar..
Cipra Avi Tesekkurler Arda Yangaci Daha Oncede Duymustum Ancak Senin Gibi Defalarca Tecrube Etmis Bir Balikci Arkadasimin Detayli Anlatimi Suphesiz Faydali Olacaktir. Rastgelsin Iyi Avlar