Herkeze Merhaba Adım ilker 2 ay gibi bir zamandır balık avı ile çok ilgiliyim ancak çok okuyan az pratik yapan biri oldum çıktım istavrit yakalamasını pek sevmeyen birisiyim o sebepten 2 haftada bir gidiyorum balığa bunda da babamın 50 tl ye satın aldığı oltayı kullanıyorum soruma küçük bir açıklamayla başlıyım kendim satış danışmanıyım elektronik sektöründe çalışıyorum ve 2004 ten bu yana işim bana şunu öğretti aynı fiyat aralıklarındaki malların size vericeği hizmet aynıdır şimdi balık malzemeleri konusundada bu mantıkla hareket etmek beni yanıltırmı diye düşünüyorum misal linaeffe bir kamış beğendim Linaeffe s-flex curve 4.50 modeli aşşa yukarı 160-180 tl arası fiyatı var farklı sitelerde şimdi aynı markanın aynı fiyat aralığındaki diğer kamışlarından birini seçmem bana ne kaybettirebilir yada ne kazandırabilir. Bu iş makinada biraz daha karışık deviri bilyesi vs bir dünya ayrıntısı var bundada ryobi ecusima 8000 modeli çok yorum almış çok ilgi gören bir model olduğu için ilgimi çekti biraz daha toparlamaya çalışıyım şimdi yazdığım kadarıyla linaffe s-flex curve 4.50 kamış ile ryobi ecusima 8000 i takım yapmış oldum peki bunların fiyatını 350 tl dersek aynı paraya fark yaratıcak iyi bir kombinasyon yapmak mümkünmü burda teorik bilgiden bahsetmiyorum kagıt üzerinde yazan teknik detaylar gerçekten dogru olmayabilir örneğin çok deil 4 sene önce lcd lerde 4bin kontrast mükemmelken şuan milyon kontrast kullanılıyor ama fark? nerdeyse yok Diğer bir konu ben çok parası olan bi adm deilim 350 tl ye bu takımı aldım belki ağır bir takım ama at çekte yapmak istiyorum yoruculuğunun dışında at çek avlarda dezavantajı nedir bu takımla at çek av kesinlikle olmaz yapsanda balık gelmez diye bir şey söz konusumu son konuda şu balık işi çok keyifli bir aktivite 4 arkadas bir arabaya atlayıp 150-200 km ötede bir göle turna avına gitmek orda sabahlamak yada başka bir yerde x bi balık için yolculuk etmek çok keyifli ama hangi ayda nereye gidilebilir bir türlü çözemedim bakıyorum forumlara boğazda levrek avı yazmıs adm canavar gibi koymuş balıkları gidiorum olta takımı alıcağım biyere abi boğazda levrek tutuyolarmış ona göre takım ver bana diyorum hadı lan ordan deyip yolluyolar bu konuda acemi birinin anlıyıcağı bi dilden izah edebilirmisiniz nerelere gidebilirz. konu alakasız biyerdeyse taşıyın çünkü bukadar kapsamlı bir konuyu nereye açsam alakasız olucaktı.
Bu sorularinin cevabi forumumuzda var dicem oda olmayacak Linaeffe s-flex curve 4.50 Dediğiniz kamiş 550gr gibi sanirim. Ryobide 550 gr civarlari olduğunu düşünürsek minimum 1100gr bir olta takiminiz olduğunda beklemeli avlar için kullanilabilir at çekte kullanilabilir Ama at çekte sizin ölçülerinizde önemli. Zira zayif çelimsiz bir yapiya sahipseniz bu takim sizi aşiri yorucaktir! Ve kamiş 4,50 Bu kamişi rahat kullanmaniz için boyunuzun "sanirim" ortalama 1,75 ve üzeri gibi olmasi rahat kullanmaniz için gereklidir! 4,20 bir kamiş ideal ölçülerdedir aslinda illa 4,50 düşünmeyin. Ayrica Ryobi makinenin yedek kafasininda olmadiğini zannediyorum yedek kafa bazen çok gerekli olabiliyor zira yapacağiniz av türüne göre diğer kafaya farkli bir misine yada ip sarabilirsiniz! Bence acele etmeyin biraz daha araştirma yapin kafanizda bir kaç model kamiş ve makine oluşturduktan sonra taninmiş bilinen av bayiilerinden birine gidip hepsini teker teker inceleyin ve ondan sonra kararinizi verip alin. Ve kafanizda yapacağiniz av biçimini oturtun açiklamak gerekirse: At-Çek avcılığı istiyorsaniz (Lüfer, palamut v.s) sert aksiyonlu sağir bir kamişa ihtiyaciniz olacaktir zira daha uzaklara atmak için. Ve bu kamiş ve makine kombinasyonu olabildiğince hafif olmalidir. Yemli Beklemeli av yapacaksaniz biraz yumuşak bir kamişa ihtiyaç duyacaksiniz. Yani bunlarin sonu yok başlayinca devami gelecek ve farkli gereksinimlere ihtiyaç duyacaksiniz. Levrek işine gelince oraya gelmesek daha iyi ama neyse Levrek boğazda vardir tabiki ama benim bildiğim kadariyla levrek hayvani boğazda kiyilarda pek dolaşmaz ve genelde kanal dediğimiz derin sulardan göç ederken sürüler halinde boğazdan geçiş yaparlar. Ha tutan varmidir boğazda levrek varmiş bi iki kişi ama düşününki kaç kişi olta atiyor boğazda onun için boğazda levrek şans işi ve o şansida bulmak için çok çabalamak lazim yani boğazda levrek samanlikta iğne aramaktan farksiz. Levrek için spin takim ,sahte baliklar yada dip takimlari ,gezdirmeli yöntemler, canli baliklar bir çok yöntemde yakalanabilir ama tabiki bunlar zamanla ve deneyimle edinilebilicek bilgilerdir. Onun içinde bir spin takima ihtiyaç duyabilirsiniz Toplam ağirliği 500grmi geçmeyecek bir 2,40 ile 2,70 arasi bir kamiş 40lik ve alti makine! Oda bir külfet zira iş yapacak rapalalar (sahte baliklar) 20-30tl gibi rakamlardan başliyor! Forumumuzu takip ederseniz Hangi baliğin nerelerden hangi zamanlarda tutulduğunu takip edebilirsiniz. Mesela bundan yaklaşik 2 ay önce boğazdan rapalayla sarikanat arada bir lüfer aliyorduk! Ondanda 2 /3 ay öncesindede gece yemli sarikanat lüfer yakaliyorduk! Ve ayni zamanlarda rapala ile palamut yakaladğimiz oluyordu. Şuanda istanbul kiyilari bol miktarda istavrit ile dolu çapari ile istavrit alabilirsiniz. He rapala ile sarikanatta almak mümkündür ama azdir. Bundan sonra bir lüfer akini daha beklenmekte yani kiş başi marmaraya giden baliklar yaz başi karadenize dönecekler ve boğazdan geçerken av verecekler gibi. Levrek kiyi baliği olduğundan genelde boğaz dişinda daha çok avlanabilmektedir ama avı en zor baliklardandir. Umarim azda olsa yardimci olabilmişimdir
Emre Bey Çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim forumda makina ve kamıslarla alakalı hangi balığın nerede çıktığını tatlı su balıklarını çok araştırıyorum mesela 1 nisanda turna yasağı kalkıcak diyolar diyorum tamam gidiyim bi spin takım alıyım sonra biraz daha okuyorum ordada sizin dediğiniz Lüfer akımı olucak ama bu seferkinde yemli atmak lazım at çek avlar bu zamanda daha başarısız olur diyolar sonra bi bakıyorum biyerde tekne turu var hevesleniyorum diyorum bunamı katılsam onlarda diyo jig takım lazm en sonunda maaşı vericem alcam hepsinden ne sizi üzücem ne kendimi son sorumu şöyle sorıyım içinde bulunduğumuz ayı ve yakın ayları hesaba kattığımızda ben hangi takımı alırsam daha çok işime yarar balık için çevre şehirlerede gidebilirim mesela turna için
1 maasla yirtarsan züper 80li senelerin sonu ve 90larin basinda bir mitchel makinam vardi 1 kg civari ve bunu 3.90cm fiber yine 1 kiloya yakin bir kamisla kullaniyordum. O zaman rapala falan filan yoktu. En fantazi avimiz siyirtma arkasina kasik atar lüfer avlardik. Bogazin marmaraya açilan kiyilarinda birkaç levrek merasi var. Yogun ugras gerektirir. saat basi tek vurusa balik yok diyen bogaz balikcilari için 6 saat spine at-çek yapmak pek cazip degil tabiki. Tamamen levrege spin çalisan arkadaslarimiz bile defalarca bos dönmekteler. Bu hobinin ilk basinda takimimizi hedef ava adapte etmeye debeleniriz. Akabinde ava göre takim adapte etmeye baslariz. Olayin dogal gelisimi budur. Zaman içerisinde sorularinin cevabini en rahat kendin vereceksin.
Deneyim Sevgili İlker herşeyden önemli ama bunun içinde zaman gerekli.. Sana bir sörf takim yapalim böle sana uyacak birşey olsun daha çok denizde ava çikiyorsun sanirim daha çok işine yarar. Sonrasinda gereksinim duyarsan bide spin takim yaparsin turna levrek v.s baliklar için. Lineaeffe Spider Surfer 4.20 ve Lineaeffe Sorf mill 4,20 bu kamişlari bir incele istersen. Hafif ve güzel kamişlardir boğazda rapala yaparkende kullanabilirsin biraz esnek gibi kalsalarda sıkıntı çikarmazlar yormazlar. Ayrica yemlide çok iyi iş yaparlar hassas bir kamiştir en ufak vuruşlara aninda tepki verirler v.s Fiyat+Performans bakimindan tatmin olabiliceğin bir kamiş. Ona birde manike öneriyin diyeceğim ama biraz pahali olabilir Ryobi olabilir ama fena değildir. Sonrasindada istersen bir spin takim alirsin.
Emre bey teşekkür ederim tavsiyeler için tekrar siz kendiniz kullanıyorsunuz sanırım spider modelini bir kaç kişi uç kısmında kırılma halkasında kopma oluyor diye şikayet etmiş bende ondan vazgeçmiştim siz yaşamış mıydınız bu kamış da böyle bir sorun ben başka kamış da rastlamadım bu şikayete kendi baktığım s-flex curve modelin 4.20 side var bu kamıştan komple vazgeçsemmi spin olarak da sizin kullandığınız okuma v sistemlere bakmıştım hatta bir tanesinde halkalar fuji kullanılmış çok kaliteli bir kamış diye uzun uzun bahsetmişlerdi fiyat 160-180 arasıydı ben ya spin kamışı ya da surf kamışı kaliteli tercih edicem valla diğer türlü çok paraya çıkıo bide dur bakıyım daha iki balık tutmadan ne bu paraları verdin bunlara görmemişmisin derler adama o yüzden önce hangisine yatırım yapsam diyordum sanırım surf olucak senin tavsiyen yönünde böyle yapıcam. Makine konusunda ryobi ecusima çok yorum ve tavsiye almış diye düşünüyordum ama ne yalan söyliyim gönlüm okumada shimano makinaların çok güzel renkleri var ama sanki biraz reklam firması parası hakedenin üstünde bu yönde bolca yorumda okudum ama yazının başında yazdım ya çok okuyup hiç bir şeyden anlamayan biri oldum çıktım sen bana surf kamışa güzel bi makina söylersen iyi olur dediğin gibi iki kafalı olabilir güzel ve önemli bir detay. Bu çarşamba boğaza istavrite gidicem bi takım toplaya bilsem takım çantam var misinam yok neyse oda olcak nisan birde turna yasağı kalkıcakmış istanbul tekirdağ tırım tırım nerde turna nerde çıkar diye aranıp duruyoruz sandalyemiz çadırımız şişme yatağımız tamam ama spin kamışımız yok yazdıkça utanıyorum surf kamışla turna yakalama şansım hiç yokmu eğer yoksa makınası kamışı en ucuzundan bi spin takım alıcam ilgilenen yazan herkeze teşekkür ederim Roy sanada çok teşekkür ederim