Yeni Makine İçin Yapılması Gereken Bakımlar

Konu, 'Makineler' kısmında Plankton tarafından paylaşıldı.

1. Plankton

Plankton Salih

Merhaba..

Bu konu hakkında çok fazla bilgi mevcut fakat sormak istediğim bir kaç farklı nokta olduğu için ve birazda makine hakkında bilgi vermek amaçlı bu konuyu açtım. :)

Daiwa Exceler 3000H makinem 2 gün önce elime geçti.Makineyi kargo dahil 100 dolara ebay den aldım , iki haftada geldi.

Şimdi sormak istediğim noktalara gelelim.

İlk bakım olarak, yenide olsa iç aksamlarının greslenmesi önerilmekte.

Fakat içini şimdilik açmak istemiyorum. :) Duruma göre açılabilir.

Makinedeki gözüme çarpan ufak sorunlar.Heryerini didik didik incelediğim ve sorun aradığım için belkide soracaklarım gereksiz olabilir. :)

İlk sorun makineyi çok çok ağır sarma yaparken az miktar ses gelmekte.Biraz hızlanınca bu ses kayboluyor.Sesi çıkartan kısımda sanırım bir miktar yağ istiyor fakat neresi olabilir ? Çok çok ağır saniyede çeyrek tur gibi.

İkinci olarak aşağıdaki fotoğraflardaki kısımları çok az miktar, tuzlu suyun girmemesi, tuz kaçmaması için greslemelimiyim ?

Buradaki parçaların üzerine etrafına mesela

Kolun gövdeyle birleştiği yerler.

Ve özellikle sarma telinin oradaki kısımlar.

Bunlar haricinde kendi göstermiş olduğu sanırım sprey yağ.Daiwa Reel Guard Grease yazıyor.

Başka neler yapılmalıdır.Mesela tatlı suyla yıkama önerilir fakat böyle denilince kafayı komple su altına sokmak geliyor :eek: :D

Sadece av dönüşü ipi suyu az açarak yıkıyorum kafanın iç kısmına su kaçmasın diye, suyu az açtıktan sonra ipin olduğu kısmı döndürerek yıkıyorum.Çünkü keçelerin olduğu yere su kaçması sıkıntısı olmaz mı? O yüzden ıslak bezle silip kuruluyorum komple makinenin dışını.Yüzük kısmını da ıslak bezle siliyorum.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, dediğim gibi iç kısmını değilde dış kısımları için genelde yapılması gerekenler diyeyim. :)

Makineye gelecek olursak, sağlamlığı güven veriyor.Taş gibi, tek parça gibi, tank gibi, volvo gibi hihi

Sufix 832 örgü kullanıyorum ( spinde ilk kez ip ) herhangi bir düğüm söz konusu dahi olmadı.Rüzgarda attıktan sonra misinada boşluk olsa dahi elimle düzeltmeden makine tamamen düzgün sarmakta, hiç kusma yapmamakta.Şimdilik bu kadar. :)

Rast gelsin reeling

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Ne bakımı yapacaksın ki? Aldığıunda makine kullanıma hazır gelir zaten. En azından öyle olmalı ve emin ol öyledir de, daiwa o..

Arada bir aklına estiğinde, o yüzüğün vidasını sök, WD40 ile içinden çıkanları, o yatağı filan temizle. Sonra iyice peçete ile sil, tertemiz et. Sonra da ince yağ, kaliteli bir yağla hafifçe yağla. Hepsi bu. Çok titizsen, her av dönüşü bunu yapsan yeter. Yılda bir filan da o gösterilen menteşe gibi yerlere biraz yağ damlatırsın.

3. bearing

bearing erdal demir

Serdar beye katılmakla beraber, gürültü rulmanlardan da, dişlilerden de gelebilir. ancak yeni bir makine için rulmanların gürültü yapması pek olası bir şey değil. dişlilerdeki gresinde yeterli olduğunu sanıyorum. bendeki daiwalarda gresin eksik sürüldüğüne hiç rastlamadım.

1. fotoğraftaki yer greslenebilir, yanlız makine şaftındaki temas eden parçayla birleşen bölüme gres değil, bir damla ince yağ sürülmelidir. aksi halde kalama sesi neredeyse yok olur.

2. fotoğraftaki somunun iç köşesine hafif gresleme yapılabilir, çok abartılırsa, rotorun dönüşü hızı azalır, hantallaşır. zaten sürekli hareket halinde olan bir bölüm olduğu için zamanla gres oradan kayar.

3. fotoğraftaki bölüme gres sürülmez. sürülse bile hareketten dolayı gres orada durmaz ve kayar. bunun yerine arada bir kolu çıkartıp, oradaki rulmanların kapaklarına ince yağ damlatılırsa iyi olur.

4. fotoğraftaki kısım için arada bir ince yağ.

5. fotoğraftaki kısım için arada bir ince yağ.

av sonrası makine dik tutarak, yukarıdan bir 1-2 saniyelik bir duş aldırabilirsin, bir şey olmaz. bunu yapamadığın zamanlarda ıslak bez ile silebilirsin.

makineyi fazla dağıtmadan, genel bakım yapmak istediğinde; ikinci fotoğraftaki somunu söküp, rotoru kaldırın. altında geri dönüş rulmanı var, onuda sökün. pinyon dişlisini yuvasından kaldırdığınızda göbek rulmanıda beraberinde çıkacaktır. bu rulmanı yağlayıp, pinyonun da tüm dişlerine gres sürüp, yeniden yuvalarına takın.

sonra daha önce söktüğünüz geri dönüş rulmanını ve rotoru takın.

makine kolunu bir tur döndürdüğünüzde pinyona sürdüğünüz gres; ana dişliyi kendiliğinden yağlayacaktır.

bu şekilde yağlama, bir sezon için fazlasıyla yeterlidir.

sağ ve sol ana dişliyi destekleyen rulmanları da, makine kolunu çıkardığınızda görürsünüz, birer damla mineral yağ damlatman yeterlidir.

güle güle kullan :)

4. Plankton

Plankton Salih

Cevaplar için teşekkürler.:)

Elimde wd-40 mevcut.Zamanı gelince yüzük kısmını onunla temizlerim.

Birde ince yağ edinmem lazım anlaşılan. :)

Rastgelsin reeling

5. dr.zeki

dr.zeki zeky

Güle güle kullan. Rastgelsin.

6. Plankton

Plankton Salih

Teşekkürler Zeki Abi :) Rastgelsin reeling

7. özsaraç

özsaraç ibrahim

Favori Kamış:
    maver elite surf titanium,vercelli alba spyra surf
    Favori Makine:
    shimano bulls eye 9080xt
    güle güle kullan çok güzel makine performansı nasıldır merak ettim ayrıca nereden alma imkanım olabilir

8. Plankton

Plankton Salih

Teşekkürler :) İlk kez örgü misina kullanıyorum ve hiç bir sorun çıkarmadı, uyumu çok iyi, kusma yapmadı, boşluk olsa bile sarımı çok düzgün.

Dizaynı mükemmel :) şimdilik sadece 2.2 kg torik çektim ondada hiç sorun çıkarmadı.Kolu çevirdiğinizde kaliteyi hissediyorsunuz :) :D

TR de şuan yok sanırım, yurtdışı sitelerden temin edebilirsiniz, rastgelsin reeling

9. berkerbaris

berkerbaris berker baris

Hayirli olsun. Bakim bilmedigim bir konu. Sanirim cogu zaman da kendini tatmin gibi geliyor bana, araba mi bu? Onbin bakimi felan :)