Yeni sezon (deniz avı), lüfer ve koruma

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında korayp tarafından paylaşıldı.

  1. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Mustafa, verdiğin sayfayı ekşisözlük'te lüfer başlığında paylaştım şimdi, onbinlerce kullanıcısıyla en azından biraz daha bilinirlik sağlar lüfer olayında...
     
  2. Taytai

    Taytai Mustafa

    Mesajlar:
    51
    Şehir:
    Bandırma
    Favori Makine:
    Okuma
    Eksisözlükteki mesajınızı biraz önce gördüm. Bu çabaların karşılıksız kalmayacağından eminim.
     
  3. iksye

    iksye hakan

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    istanbul
    LÜFER DOSYASI AB MASASINDA!
    Haberi Paylaş | 16:42 28 Eylül 2010


    ŞULE YILDIRIM

    Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, 150 yerli ve yabancı biliminsanının katıldığı Marmara Denizi 2010 Sempozyumu’nun özel oturumunda, “Lüfer artık AB’nin de gündemi. AB’ye bir lüfer dosyası gönderdik” dedi.
    Lüferin Marmara Denizi’nde neslinin tükenmesiyle ilgili iki yıl önce bir kampanya başlattıklarını ve bunun geçici olacağını düşünenlerin yanıldıklarını söyleyen Öztürk, “Fikir Sahibi Damaklar’la birlikte iki gönüllü kuruluş yola çıktık. Türkiye’nin tarihinde ilk defa bir balığın korunması için tanıklık ediyoruz” dedi. Lüferle ilgili AB'ye rapor vermelerinin Türkiye’yi şikâyet etmek anlamına gelmediğini de açıklayan Öztürk şöyle devam etti:
    “Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü bizi dinlemiyor, bizi pek ciddiye almıyor, biz Bakanlığın kapısına kadar gittik, özel kalemle görüştük… Bu sorunun Brüksel’e taşınmasını istemezdik. Fakat lüfer konusu sadece bizi ilgilendirmiyor. Biz bu ülkenin çocukları, kendi sularımıza ve balıklarımıza sahip çıkamıyorsak, o zaman başka haklarımızı da kullanacağız. AB’nin komisyon üyeleri 8 Ekim 2010 Cuma günü İstanbul’a gelecek.”
    BALIKÇILIK KURULTAYI ARALIKTA
    Lüfer konusunda daha yolun başında olduklarını da dile getiren Bayram Öztürk, önümüzdeki aralık ayında yapılacak Balıkçılık Kurultayı’nın müjdesini verdi.
    Yunanistan, Rusya, Bulgaristan ve Romanya’yla yazıştıklarını söyleyerek balıkları markalama işlemine de başlayacaklarını belirtti. “Lüfer ve palamutu markalamaya başlayacağız. Böylece balığın hangi sahilleri takip ettiğini de göreceğiz” dedi. Balıkçı düşmanı olmadıklarını şu sözlerle ifade etti: “Balıkçılarımızın para kazanmasını, başka ülkelerde bayrak göstermesini istiyoruz. Bunun için çok çalıştık ama artık yol ayrımındayız, çünkü gelecek kuşaklara bırakacak canlı kaynaklara ihtiyacımız var.”
    LÜFER KORUMA TİMİ!
    TÜDAV’ın AB’ye gönderdiği raporda, “50 metre derinlik başta olmak üzere Türkiye’de sürdürülebilir balıkçılıkla ilgili istekleri olduğunu, lüfer kampanyasına destek ve AB Balıkçılık Uyum Yasalarıyla ilgili yardım talep ettiklerini” de aktaran Öztürk, “Balıkların korunmasında Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol’deki arkadaşların bize yardım etmelerini bekliyoruz” dedi.
    Fikir Sahibi Damaklar Hareketi kurucusu Defne Koryürek de yurttaşları tezgâhtaki küçük balıkları almamaya çağırdı. Koryürek, “Ayın 15’inden sonra lüferin arttığı dönemde sırtımızda lüfer koruma timi yazan tişörtlerimizle 21 santimin altında bütün sarıkanat çinekopun başında durup küçük bir eylem hazırlığındayız" dedi.
     
  4. draco

    draco Kaan

    Mesajlar:
    1.854
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Acı tablo. Kendi kuyruğumuzu kendimiz kesemiyoruz, AB gelip kesiyor. Umarım bir ders olur da sorumlular biraz "uyanır" artık.
     
  5. ismail güratay

    ismail güratay İsmail Güratay

    Yaş:
    70
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İstanbul / Bakırköy
    balık neslini mutlaka korumak lazım

    Ben yıllardan beri olta balıkçılığı yaparım.Fakat ülkemizde kolay rant herşeyden önde geldiği için gerek denizlerimiz gerekse iç sularımız bilinçsiz avlanmalar ile kurumaktadır.Ekonomik değeri yüksek balık neslini korumak için en az bir yıl av yasağı getirmek gerekir.Tabii bu işte sadece sayak getirmek kurtarıcı değildir.Çok sıkı bir kontrol gerekir.Yasak olan tırıvırı nasıl kontrol ediliyorsa? buişinde cılkı çıkmamalıdır.