yeni spin takımı için makina

Konu, 'Makineler' kısmında alikemal tarafından paylaşıldı.

1. Cevat Ergin

Cevat Ergin Cevat ERGİN

Sevgili Ali Kemal, 2008 yılında Exage 3000MHSRA 290 gr , 6.2 devirli, 0.18mm yi 130 mt saran bir model, 2009 da Exage 3000SRB oldu ve 310 gr, 5.2 devirli,0.25 mm 140 mt, sarıyor.Geldik 2010 'a exage bu sefer karşımıza 3000MHSRB olrak yine 6.2 devirli 295 gr ve 0.25mm yi 140 mt sarar şekilde karşımıza çıkıyor.Senim kafanı karıştıran 3 yıldaki farklı versiyonlar olmalı:p . Yarışma tipi demek sadece daha uzağa atmak demek değil, Avrupa 'da Match oltacılığı çok yaygındır.Match iğne, misina, kamış hepsi özeldir, ince misina kullanılarak bir çok şekilde düzenlenen olta takımlarıyla, şamandıralı takım dahil ayrı bir oltacılık disiplini, uzağa atmakta var işin içinde.
    Bu makinenin 2008 versiyonunu kullandım, bahsetmiştim, çokta memnun kalmıştım, at-çek avında zaten atış erimi olan mesafeler 40-50 mt nin içinde, kalama olarakta çok zorlayacak bir balık ile karşılaşsak bir 50 mt daha fazla fazla yeter bizlere,eğer ip veya 0.25 mm misina ile avlanırım diye düşünüyorsan hem exage hem de stradic biçilmiş kaftan, biri diğerinden daha uzağa atar diye bir kıyaslama yapmak yanlış bence, unutmaki bunda en büyük etken kullandığın kamış ta olacaktır.Selamlar
    Eklemek istediğim bir konu da arkadan veya önden kalama olsun makinelerin bir çekme gücü, drag kuvveti vardır bildiğiniz üzere diyelim ki 5 kg. ,bu gücü geçen bir balık ile karşılaştığımızda iş tamamen oltacının tecrübesine kalır makine çekmem demez, dikkat ederseniz bu tip makineler genelde 4000 serisine kadar üretilir, spin makine veya yemlik sınıfında, zaten ağır spinler için ve jigging için daha büyük diskli , drag güçleri çok daha fazla olan, güçlü dişlilerden üretilmiş önden kalamalı makineler kullanılıyor, inanmıyorum ki hiç bir arkadan kalamalı bir makinenin at-çek oltacılığında balığı çekerken mili eğilsin, takılma, aşağıdan yukarı direk çekerken olağan dışı bir zorlama olmadıktan sonra ;) Bu konuyu dediğin gibi başka bir başlık altında daha teferrutlı ele alalım ki sevgili Selim abi hertürlü makineyi dağıtıp, toplayacak kadar teknik bilgiye ve deneyime sahiptir, oltacılara katkıları büyük olacaktır.

2. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

sevgili cevat abi uzağa atma konusunda senin görüşlerine bende aynene katılıyorum uzağa atmak sağdece makinanın değil kullandığın kamışın yapısı ve aksiyonu, kulandığımız misinanın özelliği ve kalınlığı , attığımız sahtenin ağırlığı bu konularda birmiktar kendime yetecek kadar ve tavsiyelerde bulunacakkadar deneyim ve bilgiye sahip olduğumun farkındayımım.

bunun için atış erimi en iyisini kendi kullanım şartlarımda ve maddi açıdan alacağımın en iyisini ala bilme gayretindeyim fiyat olrak okadar uçmasına gerek yok ama kullandımmı yarın öbürgün beni yarı yolda bırakmıyacak bi makina ve kamış arayışındayım buna ilk başta kendi seçmiş olduğum iki makainayı sizlerle paylaşarak başladım belki piyasda spin makinası olarak daha özel daha güzel makinlar vardır ama bu modelleri seçmemin amaçı shimano markası altında üretimiş olması birini sebep ve diğer markaların modelllerini araştırıp bu makinalarla kıyaslamadığım için olabilir.

spining tekniğinin doğası olarak seçtiğim makinlara ince misina sarmayı hedefliyorum bu makinaların yedek kafalarıda var bunlardan birisine 0,18-0,20 mm FC misina diğerinede 0,04-0,06 dynema sarmayı düşünüyorum

şimdiden bikaçtane seçmiş olduğum spin kamışlar var aşağıda linklerini verdim

gönlümde yatan kamış
    Ugly Stick Custom 300 10-30gr ankarada dışkapıda avmerket diye bi av malzemsi satandükakan da görmüştüm

internette bikaç arama yaptımboy olarak bulabildim ama atar olarak aynısı değil
    http://www.cabelas.com/cabelas/en/t...parentType=index&indexId=cat601233&hasJS=true
    Beastmaster BX300 MH
    http://www.erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=14473

Catana BX300 MH
    http://www.erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=14442

Aşağıdaki kamışın atış yelpazesi diğerlerine göre çok geniş 10-50gr olması 15-25gr sahteleri atmak için nasıl olur benim şahsi düşüncem 10-30 grlık aksiyonu olan kamışlar işime uygun olan modeller
    atım erimi açısından 10-15-25 gr arası sahteler için 10-50gr biraz sağır kalacağı düşüncesindeyim sizler nedersiniz
    Speedmaster Spinning Game Type 300MH
    http://www.erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=14640

3. Cevat Ergin

Cevat Ergin Cevat ERGİN

Sevgili Ali Kemal, tavsiyem 15-40 gr atarlı bir kamış edinmen, anladığım kadarıyla en ağır sahten 25 gr, ilerleyen zamanlarda 30-35 gr lıklarıda kolleksiyonuna katacağını düşünerek en iyi tercih olacaktır.300cm 10-30 gr kamışlar çok daha esnek olur, 270 cm i geçmemeni öneririm.10-50 gr atarlı kamışlar gelibolu sahtesi ve 35-40 gr lık popper tipi sahtelere aksiyon vermek için şarttır, rüzgarlı havalarda da kullanım kolaylığı sağlar, lakin 10 gr ve altı sahteler için illaki sibrilino veya safralı şamandıra takviyesi ister.Bunun için ilk başta ora sert yani Mh kamış tercih etmen doğru olur, eğer at-çek oltacılığına gönül verdiysen nasılsa ileride sen de bizler gibi 5-20,10-30,15-40,20-50 ve 240-270-300 hatta 330 cm leri bile avlağa, sahteye, balığa göre edineceksin.:cool: Selamlar

4. alikemal

cevat abi bende 15-40gr-270cm pelican london modeli var çok memnunun bikaç yarası berisi çiziği olsada olsada levreğe kalamara kök söktürüyo hatta bu yaz akyayıda aldıya helal olsun ona verdiğim paraya bu koleksiyonu geliştirmek için 3,00-10-30gr tercih ettim gelibolu sahtesi nekadar 25 gr deselerde elime aldığımda daha ağırmış gibi geliyor zaten onlardan2 tane vardı birtanesi kırıldı diğeride balığın üstünde gitti balığı yakalayan bide rapala sahibi olur :D :D yine onlardan alıcam o sahteliri kullanırken albastarın lader modeli 270cm 100-200gr kamışını kullanıyorum nekadar 100-200gr desede sanki kullanırken 50-100gr havasında aksiyonu var

300cm 10-30gr sitende kamış seçimi konusundaki yazına dikkat ettim ve kullandığım sahtelr içinde GES hariç boyları ve ağırlıkları 6-7-9-11cm aralıklarında 5-7-10-15-18gr aralıklarında 300cm 10-30gr kamış uygun olucağını düşünüyorum sen nediyorsun ? 25 gr lıkGES te kullanmak sınırda bi iş olur ama kullanmayı düşünmüyorum

bizim oralarda hava lodos yaptığında rüzgar arkmızdan estiğinden şamandıra yada sprolin kullnamayı tercih etmyiz hem balığı ürküttüğü düşüncesi var hemde gerek kalmıyor istediğim mesafeye hem rüzgar hemde ince misina sayesinde iyi takımla ulaşabiliyoruz

acaba STRADIC STR3000SGTMRC ile Speedmaster Spinning Game Type 300MH biarda nasıl bi uyum olur uzun mesafe atım açısından 10-15 -18gr normal yuzori sahtelerle kullandığımızda nasıl sonuç verir

yani Ugly Stick Custom 300cm 10-30gr kamışın yaptığı işi yapa bilirmi yapar dersen 10gr aşağı sahteleri ne yapıcaz

Son düzenleme: 10 Aralık 2009
  5. alikemal

Yücel abi bu önden kalamalı makinalarda at çek yaparken oltaya balık takıldı kolu çevirdiniz kolu zor dönüyor yada dönmüyor balık yol istiyor buarada elinizi makinanın kolundan kaldırıp ileri geri düğmesini açıp balığa ve makinaya bi anlık rahatlık veriyoruz o arada tel döneceğinden önüne eli nasıl uzatıp kalama ayarı yapıcaz

6. alikemal

Buarada arkadaşlar Shimano STRADIC STR3000SGTMRC ile Exage EXG 3000MHSRA nın kalama gücünü (Max Drag) bilen varmı bilen allah rızası için söylesin

7. Cevat Ergin

Cevat Ergin Cevat ERGİN

Sevgili ALi Kemal, Bunu kimsenin bilmesi mümkün değil çünkü daha evvel de söylediğim gibi firma tarafından Avrupa pazarı olan bu ürünlerde drag gücü belirtilmemiştir. Ancak kullanan kişi bunu üç aşağı beş yukarı tecrübe ederek söyleyebilir, benim sana söylemiş olduğum gibi, exage'ı 4,5 kg, stradic'i de maximum 8 kg olarak değerlendir.
    Bu konuyu Shimano Avrupa Pazarlama üssüne aktardık, Avrupa pazarı makinelerde de drag kuvvetinin belirtilmesi yönünde talepte bulunduk.

Son düzenleme: 13 Aralık 2009
  8. mersinli

mersinli Nuri

Favori Kamış:
    speedmaster surf ve spin
    Favori Makine:
    shimano exsence ve ultegra
    En İyi Avı:
    2,8KG BARAKÜDA
    2 yıldır Exage 4000 fa kullanıyorum.Çok sık balığa giderim.Çok ama çok memnunum.Sanırım bu yorum yeterli.

9. alikemal

süpersin abi daha ne diyim Avrupa pazarının yetkililerini n cevaplarını bende çok merak ediyorum şimdi

10. alikemal

nuri bey düşünceniz ve tecrübelerinizi paylaştınız için teşekkür ederim

11. furunotr

furunotr Haluk

Küçük bir yanlışlık olmuş; sarma teli değil makara döner; onun için kalama ayarını rahatlıkla (kişiden kişiye değişir) yapabilirsiniz; en iyisi bildiğiniz ve alışık olduğunuz sistemdir her zaman...

O miller de en azından 3-4 mm.çapında çelikten nasıl oluyor da eğiliyor pek anlamadım doğrusu???

12. alikemal

alıntı yaptığınız yazıyı bence birkez daha dikkatlice okuyun

13. furunotr

furunotr Haluk

O kısmını atlamışım ama zaten geri bırakma mandalını açarsanız bir daha kontrolu ele zor alırsınız... Normalde geri bırakmayı açmadan kullanıyorlar ama tabii bu da bir alışkanlık bilemiyorum...