Sn.BALLI, Babanız en dogrusunu soylemis. Vefat etmisse Allah rahmetler eylesin. Nur icerisinde yatsın. Siz saatten orneklediniz, bende otolardan gireyim konuya; hafiflik agırlık konusunda. Sacını incelttik, dokum olan aksamları aliminyum yaptık, 950 kg.ı dusurduk 650 kg.a. Eeee noldu ? motor guclu geldi ve basladı arac savrulmaya. Hadi motoru da kuculttuk. Aracın gucu, performansı ve dayanıklılıgı azaldı. Babanızın dedigi gibi,'' Agır olacak agır.'' Ben sunu bilirim. Fiber kamıslar, her zaman icin karbon kamıslardan, gerek aksiyon, gerekse kullanım olarak, tartısmasız cok daha saglamdır. Bunun yanı sırada agırdır. Beklemeli avlarda her zaman tercihim fiberlerden yanadır. Spin ve sorf icin derseniz, '' Gulu Seven, Dikenine Katlanır '' misaliyle, tercihimizi yapacagız. Ya oyle, ya da boyle. İyi dileklerimle.
Allah başımızdan eksik etmesin. Babam 79 yaşında ve hayatta çok şükür. Hala anamla aynı yatakta sarılıp yatıyorlar kuzu-kuzu. Sizlerin de cümle geçmişlerinize rahmetler, hayattaki yakınlarınıza da sağlık ve afiyetler dilerim üstadım.
Lutfen gafımı bagıslayın. Ek olarakda '' Hayattaysa saglıklı ve uzun omurler '' dilemem gerekirdi. Ve diliyorum da. Daha nice senelerde ananla aynı yastıga bas koyar insaallah. Rahmet dileklerinizi de, Rh.Babam icin aldım. Sagolun. Ayrıca ustad degil, abi hitabınız daha cok mutlu eder beni. Ustadlık bizleri coook ama cok asar. Esen kalın.
Sorunuzu şimdi gördüm ama Haluk Bey zaten cevaplamış. Benim de aklıma gelenler şunlar. Öncelikle aynı malzemeden yapılan iki kamıştan et kalınlığı fazla, dolayısıyla ağır olan daha sağlam olacaktır. Ayrıyetten kalınlığı fazla olan daha sert olacak, esnemek için daha fazla güce ihtiyaç duyacak böylelikle daha yüksek gramajda kurşunları atabilecektir. Ama toplarken (esnetilip bırakıldıktan sonra eski haline gelirken) hangisinin daha hızlı olacağını sanırım kullanılan malzemenin özelliği belirleyecektir. O yüzden et kalınlığının aksiyona etkisi nasıl olur net bir şey söyleyemem. Mantığım kalın olanın daha hızlı bir aksiyonu olacağını söylüyor.
Teşekkür ederim, fikrine sağlık. Açıklamalardan hareketle bir başka konuyu düşünür oldum. Kamış atar değeri oluşturan asıl faktör kamışın ucundaki malzamenin yapısı mı yoksa kamış ucuyla birlikte tüm kamış mı? Faraza sırf kamış ucunu değişmekle atar değerini de değiştirmiş olur muyuz? Tersinden de soracak olursak; acaba kamış ucu aynı kaldığı halde diğer kalan kısımları komple değiştirmekle nasıl bir durum çıkar ortaya?
Kamış ucu değiştirmek öncelikle riskli olabilir; sonrasında ise kamışın aksiyonunu v.s. diğer özelliklerini bozar... Bilindik çok iyi kamış üreticileri herhangi özellikle kamış üretirler iken sapından tutun da ucuna kadar bir takım hesaplamalar yapar... Hatta görürsünüz pekçok kamışta en uçta genellikle 1 veya 2 adet gezer bulunur bunlar aslında kamışın çekiş yaptığımızda oluşan kuvveti ve atış esnasında uygulanan gücü ne şekilde dağıtacağını belirlemek için konulur...Bunun dışında makina yatağının bulunduğu yer; ya da çap, et kalınlığı v.s. gibi tüm değerler hep hesaplama ile yapılır ki kamış istenen özellikte olabilsin... Elbet iyi olmaya çalışan üreticiler de bunu yapmaya çalışırlar... Tabii malzeme teknolojisi, kalitesi ve karışım oranları da... Bunlar hep hesap kitap işidir... Şöylece özetlemek gerekirse bir kamış aslında baştan sona bir bütündür; veya bütünü sağlayan ve birbirine uyumlu parçalardan oluşur ki istenen özellik (sertlik, yumuşaklık, aksiyon ve atabileceği ağırlık ile çekebileceği ağırlık v.s.) neyse kamış görevini yapabilsin...
"bir kamış aslında baştan sona bir bütündür" bu ifade olayı yeterince açıklıyor Haluk abi. D.A.M telespin 3 mt. kamışımın sap kısmına en yakın halkası abartılı sayılabilecek derecede iri bir çemberden oluşuyordu. (şimdi değil artık ) Hatta ilk günler üretim hatası olduğu hissine kapıldığımdan canımı hayli sıkardı. Değiştirsem mi diye düşünürken bir av zamanında hakkın rahmetine kavuşturdum. Dip oltasını savururken farkedemeden güya arkada emin bir yerde olduğunu sandığım kamışın tam o büyük halkasına kösteğe bağlı 50 gr. kurşunun çarpmasıyla mevta oldu. Önce sevindim kurtuldum diye. Velakin daha dar bir halka ile değiştirip kullandığımda gördüm ki atışlarda gözle görülür bir düşüş oluyor. Misinanın daha kolay sağılmasını teminen öyle dizayn edildiğini sonradan anladım tabi.
bir kamış farklı varyasyonlarda kullanılabilir mi acaba? kamış bakmaya yeni başladığımda malzemecinin biri bir kamış gösterdi, kamışı ayrı getirdi en uç kısımdaki 40-50 cmlik parçayı ayrı getirdi. kamış genel olarak biraz sert ve teleskopik tipli, en uç kısım ise geçmeli, çok hassas ve küçük çapta 4-5 adet kılavuzluydu. istersen en ucunu takmadan sert dayanıklı bir şekilde kullan istersen hassas ucu takıp avlan demişti, ucu çok hassastır alabalık avına bile gidebilirsin bununla gibi laflar etmişti, eğer kamışın ucunu kırarsan yedeğinide getirtiyoruz, hiçbir tamir işlemi yapmadan atar yenisini takarsın demişti. yanlık hatırlamıyorsam yaklaşık 330cm bir kamıştı, açıkçası markasını özelliklerinide hatırlamıyorum o zamanlar çok bilgisizdim bu konularda. gerçekten bu tarz kamışlar varmı yoksa satıcı benimi keklemeye çalıştı emin değilim, zaten almadımda. fakat eğer bu tarz kamışlar varsa tekrar incelemek isterim, bilginiz dahilinde ise yardımcı olursanız sevinirim.
Değişebilen uçlu bir iki markaya ait ürünler var... O ürünlerin ucunu değiştirdiğinizde farklı aksiyonlara sahip olarak kullanabiliyorsunuz ancak ben hiç kullanmadım ve bilindik kamışlar kadar yetereli olabilirmi bunlar bilemiyorum... Yanlış hatırlamıyorsam Shimano'nun spin modellerinden birinde vardı bu tür bir ürün...
Rica ederim. şimdi şöyle hakkını vererek atış yapan birine bakınca kamışının uç kısmından sap kısmına kadar komple bir parabol oluşturduğunu görürsünüz. Yani kamışın her kısmı atışı ama az ama çok etkiler. Sırf kamışın ucunu değiştirirsek atar değerini de değiştirebiliriz ama uç kısım geri kalan kısımla uyumlu olmazsa dengesiz savuran bir kamışımız olur. Misal, uç kısım daha yumuşak olursa kamışın bütünü tam esnemeden uç kısım aşırı esneyecek ve tüm yük buraya bindiğinden atışın şiddetine bağlı kırılabilecektir. Tam tersi uç kısmı kamışın kalan bölümünden daha sert olanıyla değiştirdiğimizde kamış daha ortalardan esnemeye başlayacak, uç kısım işlevini tam yerine getiremeyecek ve bu da en basitinden atış erimimizi düşürecektir.