25.03.2008 tarihinde Tekirdağ Yeniçiftlik sahilinde taş iskele diye tabir ettiğimiz yere lüfer avı için gitmiştik. Saat 21:00-22:00 sularında lüfer oltasına taktığımız yaprak yemlerin olduğu olta adeta koparcasına sallandı ve bizi de bulunduğumuz yerden heyecan ile oltaların bulunduğu yere koşturdu çekmeye başladığımızda kamış ikiye katlanmıştı. Makarayı zor şartlarda sarmaya çalışırken bir yandan da lüfer sandığımız camgöz su üzerinde burgu yapıyordu ve 10 dk. uğraştıktan sonra kıyıya çekebildik.Kepçemizin küçük olmasından dolayı çektiğimiz 9 balıktan 3'ünü kıyıya alabildik.Ve bu balıkları pastırma yapan bir arkadaşa hediye ettik. Yanlız şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.Marmara denizinde bu camgözler olduğu sürece balığın kıyıda gezmesi çok zor.Çünkü bunlardan fazla miktarda bir sürü olduğunu düşünüyorum. Balığa beraber gittiğimiz arkadaşım ve camgözler. Aytaç UYGUR Yorumlarınızı bekliyorum. Saygılarımla. 2 ad camgöz toplam ağırlıkları 8Kg. ve boyları kuyruk dahil 80cm. Arkadaşım Doğan Duba ve camgözler.
Aytaç hemşerim ellerine sağlık maşallah güzel balıklar yanlız kusuruma bakma deniz balıkçılığı hiç yapmadım ve bilgimde yok nasıl tüketilir bu balıklar ,nasıl yenir
Ahmet Arkadaşım merhaba; Valla bu balıkların nasıl tüketileceği hakkında çok araştırma yaptım ve ızgara olarak yenilebileceği kanısına vardım. Ancak benimde senin gibi bilgim olmadığı için tüketme yoluna gitmeyip bir arkadaşın bunları pastırma olarak değerlendirdiği bilgisini aldım ve ona hepsini hediye ettim. Aslında trofe olarak değerlendirecektik ama ziyan olmaması adına böyle bir girişimde bulunduk.
Ahmedim Feridim Aytaç söylemiş pastırma yapan arkadaşa hediye ettik demiş. Galiba farkında olmadan pastırma olarak tüketiyoruz
Aytaç resimler gerçekten harika çıkmış.En kısa zamanda bir kaç trofelik balık daha alalım senle paylaşım için saol. Sen olmasaydın o balıkları alamazdık saol arkadaşım
Sevgili Aytaç, daha önce avının yasal olmadığı gerekçesi ile konunu kapatmış, ancak balığın yasak olan büyük camgöz ile aynı balık olmadığı, soruşturulup öğrendikten sonra, aynı zamanda Emre Cide arkadaşımızın da özel mesajla ayrıyeten bilgilendirmesi ile, yönetim tarafından konunun yeniden açılmasına karar verilmiştir. Balığın türü hakkında karar veremeyişimizden ötürü yaşanan bu aksaklıktan dolayı özür diler, yasaklar konusundaki hassasiyetimizi bildiğinden, konunu kapatmamızın akabinde araştırarak tür hakkında bilgi edinmemizi ve bu konuda tedbirli davranışımızı anlayışla karşılayacağını umar, keyifli paylaşımlar dileriz. Rast gelsin.
Şaşırdım doğrusu.. İç denizlerde cam göz olduğunu bilmiyordum. Galiba küresel ısınmadan bu taraflara geldiler. Bunlar varsa acaba yakında beyaz köpekbalığıda rastlanır mı.. Bende hala denize girerken çoçukken izlediğim jaws filmlerin korkusu devam edıyor. Tırstım biraz
. Serdar kardeşim. merak ettim, hazır sizde araştırmış öğrenmişsinizdir diye soruyorum. bu balıkların cinsi nedir acep, arkadaşın dediği gibi sürüylemi yaşarlar. bunlar küçük camgöz iseler ileride avlanması yasak olan büyük camgöz mü olacaklar? selamlar. .
Tarkan abi resimdeki balık büyük camgöz köpek balığı olmayıp, mahmuzlu camgöz (Squalus acanthias)türündenmiş.
ben bu olaydan bişey anlamadım bu balıklar yeniyormu ? eğer yenmiyorsa ve siz bunları arkadaşınıza insanlara satması için pastırma yapsın diye verdiyseniz ben bu konuda sizi burdan hiçte iyi karşılamam. ayrıca benim bildiğim pastırma kırmızı etten yapılır.....
Aytaç arkadaşımıza daha önce uyarıda bulunmuştuk şimdide doğruyu hep beraber bulunca tebrik etme zamanıdır. Ayrıca bu mahmuzlu camgözlerin avlanılması diğer türlere girdiğinden amatör avcı için günlük 5kg limitiyle sınırlandırılmıştır.Bu bilgilerden sonra mahmuzlu camgözün yenmesi konusunda daha önce sitemizde yayınlanmış bir konu bulunmakta. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=7209
Sevgili Serdar; Konunun tekrar aktif olduğuna sevindim ayrıca konunun araştırılıp bilgi verdiğiniz için de çok teşekkürler.İnan iyiki böyle birşey olmuş diye seviniyorum çünkü bu konu sayesinde daha da bilinçlenip bilinçli bir avcı olduk sayenizde. Pazar günü hava çok sıkıntılı olduğu için deniz yerine bizim bu civarlarda olan Sarılar göletine gittik ve müthiş bir yoğunluk vardı gölette anlatmak istediğim konu bilinçlendirme ile ilgili. Rasgele deyip bir kaç olta atalım dedik maksat vakit geçirmek.Sitemizden almış olduğumuz eğitim sayesinde orada bulunan bir arkadaşın bilinçsizce tırıvırı ile avlandığını gördük ve onu uyarmak bize düşmüştü. Ve orada bulunan arkadaşa tırıvırının ne bela birşey olduğunu anlattıktan sonra arkadaş o kadar etkilendi ki tırıvırıyı birdaha kullanmamak üzere çantasına koydu inşallah kullanmaz tabi ki Sonuç olarak biz üstümüze düşen görevi yaptık diyerek bir kenara çekilmeyip bilinçsiz olarak avlanan arkadaşları bilgilendirmeliyiz ki yarın çocuğumuz torunumuz da bu zevki en iyi şekilde yaşasın. Belki biz denizde bir kum tanesiyiz ama bunun hazzını ve huzurunu yaşamak inanın en büyük balığı yakalamanın hazzından daha büyük. Saygılarımla.
Eyvalla bizde yanlış bişey yaptığımız için gerçekten çok üzülmüştük.böyle olması çok daha güzel oldu o balıkları tekrar tutmuş kadar mutlu olduk. TEŞEKKÜRLER..
selam aytaç arkadaşım... bizimde yeniçiftlikte bir yazlığımız var.. yazları her haftasonu yeniçiftliğe giderim.. senin iskele dediğin yeri çok iyi biliyorum... senin yakaladığın camgözlerin aynısından arkadaşlarımda yeniçiftlikte göksan sitesinin önünde sahilden lüfer oltasıyla yakalamışlar.. ben balıkları görmedim fakat balıklar anlattıkları kadarıyla senin yakaladıklarından biraz daha iriceler.. dikkat ettiysen oltalar kumdan atılmış dedim.. yeniçiftlikte derinliğin ne kadar az olduğunu iyi bilirsin.. yani kumdan atılan bu oltayı gönderebileceğin maksimum derinlik 1.5 mt kadardır.. gündüzleri serinlemek için girdiğim yerden geceleri camgöz avı yapılıyor yani.. balık çeşitliliği bakımındanda çok zengin bi yer olduğunu iyi bilirsin.. umarım birgün yeniçiftlikte birlikte bir balık avı yapma şansımız olur.. rastgele..
Keske Yakaladigin o Güzel Yaratiklari Fotoladiktan Sonra Elementine iade Etseydin ,Pastirma olacagina Bugün Yüzüyor Olurdu,Yemeyecegine Göre !!! Selamlar
Slm arkadaşım , Özellikle mart ve nisan aylarında oluyor bu yavru balıklar yavrulama zamanı çünki ,daha sonra kesinlikle kıyıya gelmez.Bende yakaladığım bu iki balığı lüfer oltasıyla yakalamıştım....