5 dk da hava bozar hemde öyle bir bozar ki, süt liman olan deniz bir den 3 - 4 m dalgalar ile sağda soldan size saldırıyor.
Ustam hangi 30 km yaş 23 ama denizi iyi bilirim bende karadenizdeyim ne havalar gördük biz Allahıma şükürler olsun hepsini atlattık. Hava 5 dakkada bozmaz... Üstadımız ALİCO nun yazısını okudum açıklamasınıda yapıyım size. Üstad derki '' tam karayelin Karardığını görmeye başlıyorum. Hava açıktan geliyor çok uzakta ama. beni yakalarmı derken yapma diyorum. '' Karadenizde karayeli gördün mü açılmıycaksın. Üstad havanın geldiğini görüyor fakat kararsız kalıyor gidiyor ve üstada gitmemesi için zaten uyarıda bulunuyorlar kahvedeki amcalar üstada '' Oğlum yapma etme gidilmez. diyor yaşlı bir usta. gözlerinde korkuyu görüyorum ama Denizciyim ya. giderim ben diyorum. '' diyorlar ve üstad orda cevap verip yoluna devam ediyor. Hava esmeye başlayınca 5 dakkada bozmaz yazıda üstad yola çıkıyor 18:00 de kahveye giriyor. Akçakocadan sakarya nehrine kaç saatte geldiğini bilemiyoruz ve 1 saat boyunca denize açılıyor sonradan hava patlıyor. Dediğim gibi karayelin karadenizde şakası olmaz. Ben eleştiri açısından söylemiyoruz saygısızlıkta etmek istemem. Yanlış bişey yazdıysam affoluna. Uzun lafın kısası bu arkadaşımız hava tahminine dikkat eder ve gerekli tedbirleri alırsa bişey olmaz. Tedbir derken daha önce dediğim gibi kendine bir rota çizmesi lazım pusulası olması lazım ve motoru boğmamak için tam yollu değil yarım yol ve zaman zaman biraz üstüne çıkarak kullanması lazımdır.
Ozaman o kişi havadan anlamıyordur Süt liman hava bozar bozmaz demiyorum fakat havaya bakıp fırtına olup olmıyacağını anlarsın. Geçen sene karaburunda ağları topladık reis hava esicek dedi. Bu havadamı esicek yapma reis dedim görürsün dedi. Nasıl anlıyon dedim arkana bak dedi bulutlar romanya bulgaristan tarafında toplanmaya başladılar dedi bi baktım hakkaettende öyle bulutlar toplanıyordu ve üstümüze geliyordu ağları toplayıp yaklaşık 1,5-2 saat yolculuğun ardından limana girdik ve bulutlar üstümüze geldi. Bir yağmur bir rüzgar deniz kabardı. Tam bir hafta hava esti kimse limandan çıkamadı. Havanın eseceği her zaman minimum 1-2 saat içinde belli olur Süt liman deniz hiç bişey yokken kabarmaz helede 5 dakkada
Hava 5 dakikada bozar mı? Kesinlikle bozar. Ailesinde denizci olan varsa çok dinlemişlerdir bu tecrübeleri. Bundan iki yıl önce eniştem, 15 mt.lik sac tekne ile (şu an Haliç'te kıyıya bağlı durmaktadır) iyi bir havada yola çıkmış olmasına rağmen bir anda patlayan hava nedeniyle çok zor durumda kalmıştı. Tekneyi kadere kırkbeş getirdi ama kendi de bitmişti. Tecrübeli bir denizci olmasaydı getirememesi muhtemeldi. Fiber tekne ile böyle bir yolculuğa çıkmadan önce çok iyi planlamalı, bütün tedbirleri almalısınız. 30 km az görünebilir ama denizde o 30 km, hele ki hava patlarsa bir türlü bitmez. Denizin şakası yok arkadaşlar, hafife almayın.
Bu arada atlas okyanusunu kürekle geçen yine bir Türk Erden Eruç'u hatırladım Afrika kıtasından çıkarak 3 ay sonra Amerika kıtasındaki Karaip adalarından Guadeloupe'ye ulaşmış,adamın yeni hedefi Pasifik okyanusuymuş Yeniçiftlikten adalar mı peh yürekli ve cesur insanlarımıza şapkamı çıkarıp selamlıyorum,Allah hepsinin yardımcısı olsun.
Allahtan yanınızda denizden havadan anlayan bir reis varmış diyeyim o zaman. O olmasaydı mazallah denizin ortasında bu rüzgar nereden çıktı derdiniz. Allah korumuş valla.
Bir kaptan her zaman, limandan ayrılmadan önce hava tahminlerini kontrol eder bazen değişiklikler çok hızlı bir şekilde gerçekleşebilir ve hava bozabilir. İlk onların şekli bulutlar tanımlamak gerekir. Özet olarak Fırtına rüzgarın alışıldık seviyeden daha hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgar hızı 27 knot'ı geçtiğinde yani 7 bofor ve üzeri olduğunda rüzgara artık fırtına diyebiliriz. yani 1 knot-1 deniz milidir o da 1.852km/saat. Arkadaşımız yola çıktığında gideceği yol 16 mil fırtına olmasa ve yarı yolda fırtına çıksa geri dönmek istese çok rahat bir şekilde döner. Neyse artık tartışmıyorum fırtına nasıl oluşur diye Ben sadece tecrübelerimi söyledim Eğer sizde böyle bir tecrübe yaşadıysanız buyurun anlatın
Tarcan bey arkadaşı korkuttuk gelmiyor bile baksana konuyu değiştirmiş http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=39216 meteoroloji genellikle hava tahminini tutturamıyor. Tayfun bey bu konudan çok etkilenmiş
Aynen Uluç bey doğru söylüyorsunuz. birkeresinde haliçte balık tutuyom bir gittim arkadaşla ohhhh hava mis gibi sonra bir baktım bulutlar kasımpaşa tarafında toplanmaya başladı arkadaşa dedim bak fırtına geliyor aha şansa bak dedi. arkadaşıda ilk defa balığa götürmüştüm çok heyecanlı geçiyordu ama motorla gelmiştik ve yağmur yağacağını anladığım için hemen toplandık eve döndük malum tekerler küçük olduğu için yağışlı havada yol tutmuyor. sonuç eve geldik ve 1 saat sonra yağmur rüzgar bastırdı. Çoğu arkadaşımız bunu farketmiştir aslında. yokmu kimse balık tutarken hava günlük güneşlik sonra bir bakmışsın kara bulutlar toplanmış üzerine geliyor... ben buna şaşırıyorum işte bu bulutlar 5 dakkada nasıl geliyor 5 dakkada gelen diyenler herhalde hep önüne bakıyor birazda arkalarına baksınlar bakın yine yazıyorum son olarak Üstad derki bir yazısında '' '' Yani fırtınanın önceden olacağı bellidir. 5 dakkada olmuyor bu olay... Saygılarımla... Saygısızlık ettiysem affoluna. başkada yorum yok
. furkan kardeşim Ben bu konuda mümkün olan tüm yazılarımı sildim. Yaşı 30 olan konu sahibi bu arkadaşın elbette bir beyini vardır ve kullanacaktır. Umarım...
Rüzgarla ilgili olarak verdiğin bilgiler için teşekkürler. Sayende hepimiz öğrenmiş olduk. Amma ve lakin, bu arkadaşın güçlü bir motoru yok, altındaki tekne fiber, güvenliğini sağlayacak ekipmanı toplamak için maddiyatı elvermiyor. Bunu da şu mesajından anlayabiliyoruz ; "arkadaşlar şimdi 20 bg olsun 15 bg olsun 25 olsun diyenler olacak lütfen bende büyük motor daha iyidir farkındayım ama ben çok profesyonelce ve aceleci bir iş yapmıycam vede param buna yetiyor üstüne bir yatırım yapmak istemiyorum ama içinde bulunduğum şartlar doğrultusunda fikir vermenizi bekliyorum" Tecrübeli olduğunu söylüyorsun ama henüz havanın anlık patlayabileceğinden dahi habersizsin. Tecrüben ne kadar bilemem ama hava anlık patlayabilir. Daha usta olanlara sor, tecrübeliysen zaten etrafında vardır böyle kimseler, mutlaka anlatırlar sana. Sen dalga geçebilirsin denizle ama deniz asla dalga geçmez bilgin olsun. Birilerine "olur, yapılır, neden olmasın" diye teşvikte bulunurken de, eksik bilgin olabileceğini ve bu şekilde karşındaki kişiyi tehlikeye sokabileceğini unutma. Benden de başka yorum yok.
bakın sayın admin hanım üstad derki İlgili link http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=16952 Yani fırtına bağıra bağıra gelir. Anlık değildir makalenin devamını lütfen okuyunuz teşekkürler
önemli olan doğruyu göstermek. ben açıl gidersin demiyorum. ama tedbirini alarak ve dediğiniz gibi beynini kullanarak gidebilir diye düşünüyorum.
Yol ortalama bir buçuk saat sürüyor ve bir saat içinde yağmur ve fırtına patlıyor ve sen 4.5 m lik bir tekne ile denizin ortasındasın, gerçekten maceralıymış Bide şöyle olur o rüzgar fırtına gelir zannedersin bir den bulutlar dağılmaya başlar ve dersinki aha hava açmaya başladı ve asıl tehlike o zamandır. Benden sana bir abi tavsiyesi deniz 5 dk da bozulur.
Sevgili arkadaşım, anladık çok şükür fırtına bağıra bağıra geliryor. Bize fırtınanın oluşumundan başlayarak bunu anlattın teşekkürler. Ama senin ısrar ettiğin konuyu ben anlamadım, herkes der ki (sen de dahil) bağıra bağıra gelen fırtınayı görmek için gören göz olması lazım, dolayısıyla, tecrübe lazım. Sen halen daha diyorsun ki fırtına bağırır, fırtına sana bağırıyor tamam da, bakalım konuyu açan arkadaşa da bağıracak mı? Belki arkadaşa fısıldayacak, ona da bağırması için bir süre senin gibi usta bir kaptanla seyahat etmesi, bir süre böyle maceralardan belki uzak durması ve tecrübe kazanması gerekir. Burada kullanılan 5 dakika mabalağa edilerek belli ki havanın aniden patlamasını anlatmak amacı ifade edilmiş, sen de buna takılmışsın. Coğrafyadan geçtin ama edebiyattan sıfır. Not: Smileleri senin sevdiğini düşündüğüm için koydum, konuyla alakası yoktur. Benim de konu hakkındaki ilk ve son yorumum.
Evet haklısın Nihat ustam , colomb ve benzerleri o günkü dünyanın kaşifleriydiler; ve bu onların yaşam şekliydi;Amerikayı yeniden keşfetmek kime ne fayda sağlar?
Furkan kardeşim, yaşın 22 ve tecrübelisin vede Karadenizli olduğundan bu konulara dahada vakıf olduğunu iddia ediyorsun, saygı duyarım , benim yaşım 40,ı geçti ve bende karadenizliyim, şimdi neyi değiştirdi benim karadenizli olmam ve hayatımı deniz kenarında geçirmem , sana nacizane tavsiyem İzmit körfezinde yaşanmış en acı tecrübe olan yolcu vapurunun birden ortaya çıkan fırtınada batması ve bu gün yaşasaydılar 50 yaş üstünde olacak o öğrencilerin hayatlarının nasıl ve neden son bulduğunu iyice oku ve anla. Ayrıca Aliço ustamızın verdiği bilgiler kendi gözlemlerine dayalı veriler , yani bu tecrübelerin seninle hiçbir şekilde alakası yok.