Yunus - Delphinidae

Konu, 'Denizdeki Balık Türleri' kısmında canalpakin tarafından paylaşıldı.

  1. canalpakin

    canalpakin

    Mesajlar:
    155
    zannedersem yunus balık değil memeli ama balık olarakta sayabiliriz , son senelerde yunus nufusu turk sularında gittikçe artmakta
    İnsan üzerinde son derece moral artışı sağlıyo cidden yunuslara bakıp sonderece keyif alıyorum

    [​IMG]

    Yunustaki Tasarım


    Yunuslar ve balinalar diğer tüm memeliler gibi ciğerleri ile solunum yaparlar. Bu, onların su içinde iken balıklar gibi nefes alıp veremeyecekleri anlamına gelir. Bu nedenle nefes almak için düzenli olarak su yüzeyine çıkarlar. Başlarının üstünde hava alıp vermelerini sağlayan bir delik bulunur. Burası öyle tasarlanmıştır ki hayvan suya daldığında delik bir kapak tarafından otomatik olarak örtülür ve içeri su kaçması önlenir. Su yüzeyine çıkıldığında ise, kapak yine otomatik olarak açılır.



    Boğulmadan Uyumayı Sağlayan Sistem


    Yunuslar her nefes alışlarında ciğerlerinin % 80- 90'ını havayla doldururlar. Oysa çoğu insan için bu oran ancak % 15'i bulur.Yunuslar için nefes almak insanlarda veya diğer kara memelilerinde olduğu gibi bir refleks değildir, iradeli bir harekettir. Yani biz nasıl yürümeye karar veriyorsak, yunuslar da nefes almaya karar verir. Bu, hayvanın suda uyurken boğularak ölmemesi için alınmış bir tedbirdir. Yunus uykusu sırasında beyninin sağ ve sol yarım kürelerini yaklaşık on beş dakika arayla nöbetleşe kullanır. Bir yarım küre uyurken, diğer yarım küre yüzeye çıkarak hayvanın nefes almasını kontrol eder. Yunusların ağızlarındaki gagaya benzer çıkıntı ise sudaki hareketlerini kolaylaştıran bir başka tasarımdır. Hayvan bu yapı sayesinde suyu daha iyi yarmakta ve daha az enerji harcayarak, daha hızlı yüzebilmektedir. Modern gemilerin burunlarında da yunus ağzına benzer bir çıkıntı vardır. Bu hidrodinamik tasarım, gemilerin hızını da aynen yunuslarınki gibi artırmaktadır.



    Yunusların Sosyal Yaşamı


    Yunuslar çok büyük gruplar halinde yaşar. Güvenli bir koruma için dişiler ve yavrular böyle bir grubun ortasında yer alır. Grubun hasta üyesi yalnız bırakılmaz, ölene kadar grubun içinde tutulur. Bu güçlü dayanışma bağı, yeni bir yavru gruba katıldığı ilk günden itibaren başlar. Yunus yavruları önce kuyrukları dışarı çıkacak biçimde doğarlar. Bu sayede doğum tamamlanana kadar yavrunun havasızlıktan ölmesi önlenmiş olur. En son yunusun başı doğum kanalından çıkar çıkmaz, ilk nefesini alması için hızla su yüzeyine çıkarılır. Genellikle, yardım amacıyla anne yunusa bir başka dişi yunusda eşlik eder.

    Anne yunus doğumdan sonra hemen yavrusunu emzirir. Süt emmek için dudağı olmayan yavru, annesinin karnındaki bir yarıktan çıkan iki süt kaynağından beslenir. Bu bölgeye ufak ağız darbeleriyle dokunduğunda süt fışkırır. Yavru her gün onlarca litre süt içer. Bu sütün % 50'si yağdan meydana gelir (ineklerde ise sütün sadece % 15'i yağdır). Bu yoğun kıvam sayesinde, yavrunun vücut ısısını dengelemek için ihtiyaç duyduğu yağlı deri tabakası hızla oluşur. Hızlı dalışlar esnasında diğer dişiler yavruyu aşağı doğru iterek yardımcı olurlar. Ayrıca, yavruya avlanmayı ve sonarını kullanmayı da öğretirler. Bu yıllarca süren bir eğitim safhasıdır. Bazıları yıllarca sevdikleri bir aile üyesinin peşinden ayrılmazlar. 30 sene boyunca bu böyle devam edebilir.





    Vurgun Yemeyi Önleyen Sistem


    Yunuslar insanlarla kıyaslanamayacak kadar derin sulara dalabilirler. Bu konudaki rekor Balinagillerden amber balığına aittir. Amber balığı bir nefes alışla 3000 metre derine dalış yapabilir. Gerek yunuslar gerekse balinalar bu tip dalışlara uygun bir tasarımda yaratılmışlardır. Palet şeklindeki kuyruklar suya dalmayı ve yüzeye çıkmayı oldukça kolaylaştırır.

    Dalış için yaratılmış bir başka tasarım da hayvanın ciğerlerinde gizlidir: Hayvan derine daldıkça üzerindeki suyun ağırlığı, yani basıncı artar. Bu basıncı dengelemek için, ciğerlerinin içindeki hava basıncını da giderek artırır. Ancak bu hava basıncı giderek çok yüksek derecelere çıkar. Aynı basınç bir insan ciğerine uygulansa, ciğer yırtılıp parçalanacaktır. İşte bu tehlikeye karşı yunusun vücudunda çok özel bir koruma yaratılmıştır: Yunusların akciğerlerindeki bronşlar ve hava kesecikleri, basınca karşı son derece dayanıklı kıkırdak halkalarla korunmuştur.

    Yunusların vücutlarındaki bir diğer yaratılış örneği ise, vurgun tehlikesine karşı alınan tedbirdir. Dalgıçlar su yüzeyine hızlı çıkışlarda basınç farkından kaynaklanan bu tehlikeyle karşılaşırlar. Vurgunun nedeni, akciğerlere çekilmiş olan havanın ani bir biçimde kana karışarak damarların içinde hava kabarcıkları oluşturmasıdır. Bu baloncuklar kan dolaşımındaki düzeni bozarak ölüm tehlikesi meydana getirir. Balinalar ve yunuslar ise bizler gibi akciğerleriyle solumalarına karşın böyle bir problemle asla karşılaşmazlar. Bunun nedeni, derinlere dalarken insanlar gibi dolu ciğerle değil, boş ciğerle hareket etmeleridir. Ciğerleri hava ile dolu olmadığı için, bu havanın basınç değişikliği nedeniyle kana karışması ve dolayısıyla "vurgun yeme" tehlikesi ile karşı karşıya kalmazlar.

    Ama asıl soru burada ortaya çıkar: Eğer ciğerlerini hava ile doldurmuyorlarsa, oksijensiz kalıp boğulmaktan nasıl kurtulurlar?

    Bu sorunun cevabı, bu canlıların kaslarındaki yüksek orandaki "miyoglobin" proteinidir. Bu miyoglobin proteinleri, çok yüksek miktarda oksijen molekülünü kendi üzerlerine bağlar ve muhafaza ederler. Yani canlı için gereken oksijen, ciğerdeki havada değil, doğrudan kasların içinde saklanır. Yunuslar ve balinalar bu sayede uzun süre nefes almadan yüzer ve diledikleri kadar da derine dalabilirler. İnsanlarda da miyoglobin proteini vardır, ama çok daha az oranda olduğu için, aynı yüzme serbestliğini sağlamamaktadır. Yunus ve balinalara özel olan bu biyokimyasal ayarlama, elbette bilinçli bir tasarımın açık delilidir. Allah, her canlı gibi deniz memelilerini de içinde bulundukları şartlara en uygun vücut yapılarıyla yaratmıştır.


    Yunus avlama teknikleri
    hadi len yunus avlanırmı , nasıl kıyılır yunuslara yav







    Yunus Türleri

    Cins : Cephalorhynchus
    Tür : Cephalorhynchus commersonii - Alaca yunus
    Tür : Cephalorhynchus eutropia - Şili yunusu
    Tür : Cephalorhynchus heavisidii - Benguela yunusu
    Tür : Cephalorhynchus hectori - Beyaz başlı yunus
    Cins : Delphinus
    Tür : Delphinus capensis - Uzun burunlu bayağı yunus
    Tür : Delphinus delphis - Kısa burunlu bayağı yunus, tırtak
    Cins : Grampus
    Tür : Grampus griseus - Gri yunus
    Cins : Lagenodelphis
    Tür : Lagenodelphis hosei - Sarawak yunusu
    Cins : Lagenorhynchus
    Tür : Lagenorhynchus acutus - Atlantik beyaz yanlı yunusu
    Tür : Lagenorhynchus albirostris - Beyaz burunlu yunus
    Tür : Lagenorhynchus australis - Siyah çeneli yunus
    Tür : Lagenorhynchus cruciger - Kum saati yunusu
    Tür : Lagenorhynchus obliquidens - Pasifik beyaz yanlı yunusu
    Tür : Lagenorhynchus obscurus - Gölgeli yunus
    Cins : Lissodelphis
    Tür : Lissodelphis borealis
    Tür : Lissodelphis peronii
    Cins : Orcaella
    Tür : Orcaella brevirostris - Irrawaddy yunusu
    Tür : Orcaella heinsohni - Avustralya küçük yüzgeçli yunusu
    Cins : Sotalia
    Tür : Sotalia fluviatilis - Haliç yunusu
    Cins : Sousa
    Tür : Sousa chinensis - Pasifik kambur yunusu
    Tür : Sousa plumbea - Hint kambur yunusu
    Tür : Sousa teuszii - Atlantik kambur yunusu
    Cins : Stenella
    Tür : Stenella attenuata - Pantropik benekli yunusu
    Tür : Stenella clymene - Atlantik dönücü yunusu
    Tür : Stenella coeruleoalba - Çizgili yunus
    Tür : Stenella frontalis - Atlantik benekli yunusu
    Tür : Stenella longirostris - Dönücü yunus
    Cins : Steno
    Tür : Steno bredanensis - Pürüzlü dişli yunus
    Cins : Tursiops
    Tür : Tursiops aduncus - Hint-Pasifik şişe burunlu yunusu
    Tür : Tursiops truncatus - Şişe burunlu yunus, afalina
     
  2. PAŞŞA

    PAŞŞA Remzi

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    962
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Vega Potenza Supercore,Lineaeffe Fury Caster
    Favori Makine:
    Daiwa Windcast Z 5000,Ryobi AP Power
    Yunus avlama teknikleri
    hadi len yunus avlanırmı , nasıl kıyılır yunuslara yav


    Bumudur,budur paylaşım için teşekkürler çok değerli bilgiler ..
     
  3. eozsoyeri

    eozsoyeri Erdem Özsoyeri

    Mesajlar:
    1.976
    Şehir:
    İstanbul
    Çok değerli bilgiler..Hayranım bu hayvanlara teşekkürler..
     
  4. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    merak etme 1 eylülde av sezonu başlıyo, 1 ayda nüfusları yarıya indirir bizim balıkçı geçinen kendini bilmezler, bu dediğimi unutmayın av sezonu başlayınca ölü yunuslar da karaya vurmaya başlar
     
  5. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    bu arada düzeltme yapıyim vurgunun nedeni yanlış malesef, sualtındaki basınçtan yoğunluğu artan azotun hızlı çıkışla beraber çözülmesi sonucu oluşan kabarcıklar kan damarlarını tıkayarak vurguna neden olurlar, bu yüzden derin dalışlarda azot yerine helyum-oksijen karışımları kullanılır(yanlışım varsa düzeltin lütfen)
     
  6. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    TEbrikler güzel paylaşım.
     
  7. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    paylaşım ve değerli bilgiler için teşekkürler
     
  8. geneben

    geneben Aşkın

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    3.702
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Birde bunlara ek olarak yakın zamanda yok olan ;
    Yangtze nehir yunusu (Lipotes vexillifer) vardı.

    [​IMG]

    Sadece Yangtze Nehri'nde yaşayan bu yunus türünün hiçbir yakın akrabası yok. 20 milyon yıl önce geçirdiği evrimle diğer yunus türlerinden ayrılmış. Çin efsanelerine göre, Baiji yunusu boğulduktan sonra yeniden hayata gelen bir prenses. Yangtze Tanrıçaları diyorlar onlara. Son 30 yılda soyu hızla tükendi. 2006 sonunda Yangtze Nehri'ndeki altı haftalık aramada tek örneğine rastlanamadı. Fotoğraftaki Qi qi isimli yunus ise Çin'in Wuhan kentindeki akvaryumda 22 yıl yaşadı, 2002'de öldü
     
  9. dolphin06

    dolphin06

    Mesajlar:
    128
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    misina, şamandıra, iğne
    En İyi Avı:
    yaklaşık 1 kg sazan kurtboğazı
    Sevgisinden dolayı adını nick olarak aldığım yunus hakkındaki paylaşımınız için teşekkür ederim. Ama ne yazık ki balıkçıların ekmek parası için acımasızca yunusları katlettikleri ortada. Balıkçılarımızın "YUNUSLAR DENİZDE BALIK BIRAKMIYOR" şeklindeki kendilerini savunmaları beni çok üzüyor.:(
     
  10. FOX

    FOX Onur

    Mesajlar:
    113
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe turnafresh 420..albastar 300
    Favori Makine:
    lineaeffe 4.20 okuma travertine 65..daiwa sweepfire 35 silverstar 3.50
    En İyi Avı:
    16 çinekop..5 kg istavrit
    çok sevimli güzel hayvanlar ancak çok fena balık yiyolar ya kilolarca yediklerini duydum bir günde..
     
  11. canalpakin

    canalpakin

    Mesajlar:
    155
    ufakta olsa forumaa bir katkım olsun istedim nedeolsa balıkçılık babında birçok şey öğrendim forumdan
     
  12. db_garage

    db_garage murat ileri

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    ADANA-ERDEMLİ-TASUCU
    En İyi Avı:
    2,5 kg lüfer
    yunusların yedigi balıklar bilinçsizce avlanmanın yanında o kadar ufak bir rakam olarak kalıyorki hayretler içinde kalırsınız:( birde kısmet olurda bir gün avınızda inşallah bir yunusla karşılaşırsanız o zaman herşeye bakış açınız çok daha farklı olacaktır.
     
  13. oltacı_

    oltacı_

    Mesajlar:
    365
    [​IMG]

    Denizlerde yaratılmış en muhteşem varlıklardır,

    Bunlarsız denizler, evlatsız eve benzer...Galata köprüsünde denk gelirse yukardan seyretmesine doyulmaz...Orada ki balık satıcıları ne kadar kızsada, Nafakayı veren Allah'tır.
     
  14. LapinCash

    LapinCash

    Mesajlar:
    2.817
    Paylaşım çok güzel .

    ..Rast Gele..
     
  15. atakule team

    atakule team hüseyin

    Mesajlar:
    919
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    Selam

    eline sağlık abicim harika :D