Zargana denizde yüzen torpildir, sen onun ince çelimsiz haline aldanma, eti neden serttir acaba diye düşünürsen hızlı yüzmek konusunda bir fikir oluşur kafanda... denizdeki en uyuşuk balık bile senin en hızlı çektiğin yemden kat kat hızlı yüzebilir, yeter ki yiyebileceğini ya da yenilebileceğini anlasın...
herkese merhabalar. istanbulda (özellikle boğaz veya haliç) bu mevsimde kıyıdan zargana avlayabileceğim bir yer önerebilir misiniz? saygılar...
merhaba ben emrah maltepe de oturuyorum maltepedende epey bir zargana tutmuşluğum vardır.bir tiyoda benden kıyıdan şamandıralı takımı yaparken şamandıradan sonra atabildiğiniz kadar beden mesafesini uzun tutarsanız balığın yeme gelmesi çok daha kolay oluyor..ben kamış boyu kadar yaklaşık 3-3,5 mtbedenden sonra çift yani hırsızlı sinek iğne ile yemli olarak alıyorum zargana hareketli yemi çok sevdiğinden oltayı ileri attıktan sonra yavaş yavaş sarıyorum ama ne hızlı ne yavaş aynı rölantide sararsanız balık eninde sonunda arkasına düşüyo ve yeme dalıyor..bu taktikle bundan bir ay önceye kadar günde 8-10 arası zargana alıyordum malum şimdi dip zamanı hayvanın..şimdide pek av vermesede ara sıra canlı yem ile (ufak gümüş yavrusu ile )atıp bekleterek alınıyor..canlı yemi iğne iç organlarına zarar vermeden takarsanız yem suda sürekli hareket halinde oluyor..buda etraftaki zarganayı cezbediyor..bilginize...iyi avlar arkadaşlar...
Herkese merhaba, siteyi uzun zamandır takip edemedim ama kısmetse bu günden sonra sık sık yazarım. Zargana diyince benim için akan sular durur. Hayatımda yakaladığım ilk zargana en büyük zarganam oldu. Acemilikten nerdeyse istavritin yarısı kadar bir yem bağlamıştım ve 50 cm' den büyük bir zargana çekmiştim. Tutmayı ve yemeyi en sevdiğim balıklardandır. Kıyı balıkçılığında yemim yoksa midyenin kurta benzeyen kısmıyla başlarım ava. İlk balıktan sonrada hemen zargananın kuyruk altından 4 adet yem çıkarırım kendime. İstavrittende olur ama en güzeli zargananın kendi eti ve kurttur. Özellikle kurtla zarganaya atıp kefal, çinekop çektiğimde olmuştur. Bu yüzden kurt bulabildiğim zaman balık tutmuş kadar sevinirim. Benim kendi görüşüm ilk başta yazılanın aksine bedeni uzun tutmaktır. 200 cm e kadar çıkartırım. Duruma görede at çek, ara ara çek deniz durgunsa süreki bırakırım oltayı. Zargananın yeme gelirken denizaltı gibi yüzeye çıkması, yemi birkaç kere teğet geçip, dönüp tekrar saldırması ve yakalanınca verdiği güzel görüntüleri kolay kolay hiçbişeye değişmem. Benim için denizde zargana gölde turna tutmak ayrı bir zevktir.
Merhabalar; Ben Samsun'luyum ama yaklaşık 4 sene önce İstanbul'a taşındım. Samsun'da bulunduğum sürede genelde tekne ile avlanıyordum ancak kıyıdan vazgeçemediğim bir av vardı. Zargana !! Costal denilen mevkii de sabah tan ağarırken dalgasız olan denize kasık çizmelerimle girer ve birinci adanın sonuna kadar ilerleyerek yanımda getirdiğim uzun demiri kuma saplayıp filemin yarısı suya girecek şekilde bu demire asar ve 3.60 oltamı açarak 35 gr. lık topa bağlı 1,80 - 1,90 m. boyundaki 0,15 - 0.20 mm kösteğin ucundaki 11 numara siyah iğneye daha önce zargana kuyruklarından hazırladığım 0,5 cm - 1 cm arasındaki yavru balığa benzeyen yemleri takıyor ve at-çek avıma başlıyordum. Bir kere balığı bulduysam gerisi gelmeye başlıyor (çoğunlukla) ve her oltamı atıp çekişimde sürü biraz daha bana yaklaşıyor. Artık onları suyun yüzeyinde ve yüzeye yakın yerlerde rahatlıkla görebiliyorum böylece de en irilerini seçme şansım oluyor : ) Bu şekilde 150 den fazla zargana tutuğum oldu ama artık o hatalara düşmüyorum çünkü ileride çocuğum olduğunda onunla beraber aynı zevki yaşamak istiyorum..
merhaba toprak solucanı demişken tuzlu su balıklarında toprak solucanı kullanılıyor mu acaba?kullanılıyorsan hangi balıklarda?
hırsız iğne abi bu zargana avında geçen sene tavuk göğsünü kibrit çöpü kadar kesip tek iğneyle attım ve bir kaç tane tuttuydum zargana topuda wardı..bu hırsız iğneli olanı nasıl bişey oluyo onu pek anlayamadım o iğneli takımın bi resmi varsa sizden görebilirmiyim.şimdiden teşekkürler
hoşgeldin fatih öncelikle hırsızlı iğne sadece zargana takımı için değil başka avlardada kullanılır fakat zarganadaki düzeni senin tutuğun gibi zargana topu beden ve sonunda ardına iki iğne alttada videosu var sevgili keremin hazırladığı bir videodur hırsızlı iğne nasıl bağlanacağınıda öğrenebilirsin http://www.metacafe.com/watch/2110358//
selam arkadaslar öncelikle (rastgele)sizlerden bir ricam olacak. ben ve 22 yasindaki oglumla hollanda,da zargana avliyoruz gecen yil okadar boldu ki tahmin edemezsiniz gercekten cok verimliydi avlanma seklimiz tek igneli oltayla ve alabaligin parlak olan derisini yem olarak kullandik bu yilda oglumla iddiaya girdim ve tek oltayla 3 balik birden tutarim dedim dedim demesinede nasil becerecegimi cözemiyorum lütfen yarm edin
selam arkadaslar öncelikle (rastgele)sizlerden bir ricam olacak. ben ve 22 yasindaki oglumla hollanda,da zargana avliyoruz gecen yil okadar boldu ki tahmin edemezsiniz gercekten cok verimliydi avlanma seklimiz tek igneli oltayla ve alabaligin parlak olan derisini yem olarak kullandik bu yilda oglumla iddiaya girdim ve tek oltayla 3 balik birden tutarim dedim dedim demesinede nasil becerecegimi cözemiyorum lütfen yardim edin
selam arkadaslar öncelikle (rastgele)sizlerden bir ricam olacak. ben ve 22 yasindaki oglumla hollanda,da zargana avliyoruz gecen yil okadar boldu ki tahmin edemezsiniz gercekten cok verimliydi avlanma seklimiz tek igneli oltayla ve alabaligin parlak olan derisini yem olarak kullandik bu yilda oglumla iddiaya girdim ve tek oltayla 3 balik birden tutarim dedim dedim demesinede nasil becerecegimi cözemiyorum lütfen yardim edin. Nasıl avlandığınızı tam anlayamadım(avlanırken zargana topu kullanıyormusunuz).Eğer kullanıyorsanız belki size bir nebze yardımcı olabilirim.Yanılmıyorsam tek kanca ile 3 balık birden tutarım dememişssiniz,tek oltayla 3 balık birden tutarım demişşsiniz.O zaman iş biraz daha kolay.Zargana topunun arkasına 1-1,5 kulaçlık misina bağlıyoruz ve bu 1,5 kulaçlık bedenin en sonuna kanca yerine turuncu renkde ipek floş bağlıyorsunuz sonra 0,5 kulaç arayla 2 tanede daha bağlıyorsunuz.(Bu sistemde 2li ipek takıp zargana tutulmuştur ama 3lü hiç denemedim).Balık topun arkasından gözüktüğünde yemlideki gibi oltayı çekmeyi bırakmıyorsunuz sürekli çekmeye devam deceksiniz.Rastgele...
Sizlere bir şey danışmak istiyorum şu ana kadar hiç zargana avlayamadım.Zargananın yakalanması konusunda yeterli teknik bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum fakat zarganayı bulmak temel sorunum.Zargana nasıl avlanır nerelerde bulunur? (mendirek,iskele,kumluk alan,taşlık alan vs.) sürekli hareket halinde olan bir balıkmıdır?Sahilden kamışla tutulamaz heralde(kuşun olmadığı için) Yardımcı olursanız çok sevinirim
Zargana topunun ağırlığı kıyıdan zargananın dolaştığı mesafeye atman için gayet yeterlidir.Zaten zargana da kıyıya yakın mesafelerde olur.Kıyıdan zargana topunu kamışa takarak avlananları hiç görmedin mi? Kıyıdan,iskelelerden zargana avlanabilir.
Elbette ustam, olur tabi ki.. Ama aslında kıyak olan zargana takımı değil, mekan meselesi.. Genelde çift iğne.. Ama iğne hususu cidden önemli bu takımlarda.. Olabildiğince keskin ve sağlam olması gerekiyor. İnce olması da zorunlu olmasada çok gerekli.. Bu tanıma uyan bir kaç model şunlar: Gamakatsu LS-5314, Hayabusa UMT-209, OWNER'in bir iki modeli.. İğneler küçük olmak durumunda, çünkü, yemler küçük. 5 - 9 cm arası, genelde 7-7.5 cm kadar. Takımın öyle çok fazla başka esprisi yok: Örnek takımda, iğnelerden uçtaki Gamakatsu LS-5314, diğeri Hayabusa UMT-209.. Öncelikle biraz çelik telden 1 cm kadar bir ucu halka olup iğne takılmış bir parça yapıyoruz. Sonra diğer ucuda halka yapıyoruz. Bunun üzerine küçük bir kıstırma kurşun kıstırıyoruz. Kurşunu ezip, para gibi dümdüz yapıyoruz. Çok incelmesin, çok büyümesin, aşağıya sarksın kafi, resimdeki gibi.. Dikkat edilmesi gereken, kıstırmanın düzlemiyle, deliklerin düzlemininin dik olması, yani iğnenin kurşuna dik durması. Devamında, ikinci bir iğneyi de ilkinden 2 - 3 cm geride olacak şekilde çelik telle bağlıyoruz. Arada fırdöndü olmaması daha iyi olur, zira fırdöndü gereksiz ağırlık yapar. Ama eğer yem biraz bayat gibiyse, bayat, tatlı sudan çıkmış istavrit vs. ise, fırdöndülü yapmak gerekir, çünkü bu durumda son iğneyi iki kere geçirmek gerekiyor. Sonra bu kurşunu iyice perdahlayıp, zoka parlatır gibi yapıp, kırmızı boya ile boyuyoruz. Takıma, kurşun ile iğne arasından, 0.17 - 0.25 arası bir FC misinaya bağlıyoruz. Eğer lüferler musallat oluyorsa, bu durumda buraya 6 lb AFW çelik telden 10 cm kadar bağlayıp, FC misinayı takıyoruz. Bir kol boyu kadar. Takiben küçük, olabildiğince küçük bir fırdöndü, 1 - 1.5 kulaç kadar 0.28 - 0.30 FC misina ve zargana topu.. İstavridi fileto kesiyoruz. 7-9 cm kadar boyda, en geniş yeri 8-10 mm olacak şekilde, kuyruğa doğru incelen bir sülük yem çıkarıyoruz. Sülük yemin kalın tarafını kurşunun üzerine yatırıp dış halkaya takılmış alüminyum veya yoksa bakır tel ile sarıp tutturarak iğneleri geldiği yerlere birer kez saplıyoruz. Kurşun vs. dışarıda kalmamalı. Sonra atabildiğimiz kadar uzağa atıp, bekliyoruz.. O sırada oralardan geçen her ne olursa dayanamıyor atlıyor yemimize Kurşun, denge görevi görüyor..Yem suda yatay duruyor, yada durmaya çalışıyor. Ama şamandıra dalga ile oynarken duramıyor. İnerken bir yan çıkarken bir yana, deli gibi aksiyon yapa yapa "jigging" yapıp duruyor.. Eğer FC misina olmazsa zor.. Çünkü klasik misina sudan hafifçe.. FC ise ağır ve su tutmuyor, bu nedenle suda şamandıranın hareketi daha iyi aksiyona sebep oluyor. Normal misina olursa, verimi çok çok daha kötü oluyor... Elbette, top kıyılayıp dibe yakın oynamaya başlayınca dip balıklarının da dikkatini çekiyor.