arkadaşlar bugün sabah 9:00 dan 12:00 ye kadar 10 adet zargana aldım kıyıdan olta ile bilginize. yer silivri dalgakıran
be nsahsen tekne arkasından ıpek ıp le avlanmayı tercıh edıyorum kayalıklara cok yakın olmanıza gerek yok bence ben cunku adanın etrafında hep ufak zarganalara denk dustum malesef de ıpek ıp e dıslerı takıldıgından bır kacının cıkartırken agızları kırıldı ( o yuzden hafıf acıga gıttıgımde gercekten ırı zarganalar yakaladım bırde yanınıza carpma almayı unutmayın zargana azmanı denk gelırse ısınıze yarıyacaktır Saygılarımla..
ben temizleyip kafasını kesip ikiye bölüyorum unlayıp direk tavaya kızgın yağın içine. afiyet olsun...
Sevgili Üyeler Burada size iki benzer teknikten bahsedeceğim. Bilindiği gibi Zargananın ana yemi gümüş balığıdır.Diğer en sevdiği yem ise kaya kurdudur.Esasen resimde görülen ipek imitasyonunada hareketlendirildiğinde bu sebeple atlar. Boğaz uzun oltacılığının ana yemi olan bu balık,lüfer akımında oltacılarca gece boyunca bulunabileceği kıyı şeridinde lüks yada benzer kuvvetli ışık kaynağı ile serice dolaşılıp kepcelenip yakalanır ve gün ağardığındada uzun oltacılığa gecilir. Şayet bu işlem esnasında dikkatlice su sathına bakarsanız,özellikle yatık havalarda kurtların o bilinen ayaklarını kullanarak hicte tahmin edilemeyecek hızda dolaştıklarını görürsünüz.İşte zarganalarda onların peşindedir ve bu esnadada kepcecilere yakalanırlar. Bu durumda gayet verimli zargana avı kurtun uzun bir şekilde iğnenize takılması ve resimdeki şamandra marifetiyle istenilen uzaklığa atılarak at cek yapılarak gercekleştirilir. BU noktada dikkat edilmesi gereken husus sert hamlelerden kacınılması,şamandıranın akıntıya bıraklıması yerine arada kesik,kesik usulca cekilmesi,şamandra arkasında su üstünde belirecek zargana tespit edildiğinde,onun kurtu almasına fırsat verilmesi,kurtu aldığında hemen cekilmeyip iyice yutmasının beklenmesi gibi hususlardır. Kurt bulunamadığı hallerde irice bir midyeni kabuğunun ic kenarlarında bulunan uzun siyahımsı bölümün aynı şekilde takılıp avlanılmasıylada avı yapılır. Ayrıca kendi etinden veyahutta bir istavrit balığının siyah derili kısmından jiletle yada bir kretuarla kesilen,kibrit cöpünden kalınca ve uzunca bir parcanın aynı şekilde takılıp avlanılmasıylada önemli neticeler alınacaktır. Gümüş balığının ana yem olduğundan bahsetmiştik.Bu balığın yakalanması iki şekilde yapılmalıdır.Ya bulunduğu yerlerde minicik gümüş balığı caparisi uzun, fujisiz kamışla kaldırılıp indirilmesiyle yada gümüşün,ağızda ciğnenecek bir bisküitin ciğnenip suya tükürülmesiyle toplanan kücük gümüş balıklarının uygun iğneli carpmayla yakalanıp toplanmasıyla yapılır. Avlanma sistemi aynıdır ve bu halde verim cok daha artacaktır. İğneler 9,10 no gibi sinek iğnesi olmalı birbiri arkasına ana misinaya bağlanarak yem takılmalıdır. Zargana minik rapalalara 00 veya 0 no kaşıklara,ince caparilerede atlar.Ancak cok verimli olmayabilir. Mart ayı ortalarında ilk akan gümüş balığının arkasından özellikle hafif poyraz havalarda kıyılayarak ufak sürüler halinde akan zazrgananın vahşi carpma yönteminden ise bahsetmek istemiyorum.Etik değildir ve vicdan sızlatır. Tekneyle suni ipek kullanılarak yapılan avında olabildiğince ince tercihan FC misina kullanılmalı,takım elle değilde esnek bir dal veya daha iyisi gayet esnek bir kamış marfifetiyle,her küpeşteden birer adet bıraklılarak yapılmalıdır.Bu halde kamışınızık elle tutmayınız.XZira coığu kere zargana yoklar kamıi eğrilir ve siz gayri ihtiyari tasmalarsanız balık kacabilir.Vuruşları kendi haline bırakın,arada gaz vererek hızlanıp onu kıskandırın sonunda iyice yapışacak ve yakalanacaktır. Her balıktan sonra ipeğnizi düzeltiniz,İcinde kalabilecek gaga kırıklarını ayıklayınız.Beş on balıktan sonra yeni ve tercihan sarı ipeği karşılıklı olarak düğümlerini getirip,diğer ucundan güzelce bağlayınız.İpek icersine minik iğne saklamınıza hic gerek yoktur. Sevgi ve saygımla
Vedat baba eline emeğine sağlık tecrübe akmış gitmiş yazında yine emeğine sağlık.Bu arada alakasızda olsa yarınki bayram vesilesiyle ellerinden öper saygılarımı sunarım.
Sevgili Tarkan Esasen zargana çaparisi diye yapılan bir capari şekli yoktur.Zargananın özellikle kıyıya yakın bölgelerde genelde kraca alabilen ince capari takımına sıkca atladığı ise bir gercektir.[/I] Simleri yeşil iğnesi beyaz ince takımla zargana bazen hayli bol alınır.Ancak takımıda kısa zamanda dolaştırabileceğinden köstek araları hayli uzun bırakılmalıdır. Zargana ince capariye atlamaya istekliyse,bir seferde ikişer,üçer yakalanabilir. Sevgiyle kal
zargana avına dair birkaç bilgi de ben vereyim; zargana topu turuncu veya kırmızı renkte olsun ( ben bu renk toplarla daha cok zargana yakaladım, birkaç renk daha denedim; sarı, beyaz gibi ) , beden en fazla 0.15 mm ve 120 cm uzunlugunda olarak, ucuna sinek igne + 6-7 cm ilerisine 10 numara hırsız iğne ( lüfer takımlarına oldugu gibi ) . Yem olarak istavritten ( varsa zarganadan ) yaklasık 10 cm uzunlugunda 0.5 cm eninde şerit yem. Topu fırlatıyoruz ve 30 sn. lik molalarla arada cekiyoruz. ( hafif su sıcratarak, bu zarganayı oraya cagırır, cünkü yavru gümüslerin vs. kacısmalarına benzer bir ses cıkar ) Rastgele..
merhaba arkadaşlar zargana avcılığı ile bikaçşey eklemek istedim geçenlerde iskenderunda zargana avına gittik tabiki yukarıda sizin bahsettiğiniz yemlerin dışında benim bahsettiğim yem.çünkü buranın halkı alıştırmış zarganayı ekmeğe evet yanlış duymadınız yüzeyden kollu bağlama şamandıralı atıyorsun iki şamandıra arası yüzey oltasına dallı bağlanmış ve yem olarak da ekmek kullanıyoruz.yanımdaki adam bi balık çekti.tahmini 8-9 kğ ağırlığında.ne olduğunu sorduğumda balığın zargana olduğunu soyledi.çok sasırdım nasıl dedim normalde yem olarak ben zargana kullandığını biliyordum ama bizim bildiğimiz zargana asıl gagalı sardalyamış.evet yanlış duymadınız gagalı sardalya araştırdım ve doğru.zargana olarak bildiğimiz gercek balığın ismi gagalı sardalyamış.isterseniz sizde bi araştırın arkadaşlar.kolay gelsin.iskenderunlu.
Sevgili Gökhan Bu terim,mahalli isim karmaşasının halende bukadar aktarımlara,resimlere,bilgi transferine rağmen halende taraf bulması beni cok şaşırtmaktadır. Mahalli isim lerin hicbir değeri yoktur.Zargana asla bahsettiğin irilikte olamaz. O sularda cok avlandım 3 sene kadar.Daldım vurdum,olta attım yüzlercesini yakaladım. Orada zurna balığı dedikleri iskarmoz balığı türü bir balık vardır.Sanırım kasıt bu balıktır. Buradada maalesef Akdeniz Kılıcı(Mızrak balığı)Zargana azmanı olarak anılmakta ve maalesef yerel gazetlerdede yayınlanmıştırda.50 kg üstü ağırlığa erişebilen bu kılıc balığı yada Sail Fish denilen Yelken balığı akrabasının ise asla Zargana ile bir familya birliği yoktur. Sevgiyle kal
Eğer böyle yapacaksanız, küçük silikon, zargana ipeği (mola vermeden, biraz (1-2 tur) hızlı, iki üç kere biraz (2-5 tur) yavaş çekip) gibi sahteler daha pratik olur. Bu hareket genel olarak küçük zarganalara etkilidir. Küçük dediysem, bebek demiyorum elbette. 1.5 - 2 karış kadar olanlara. Onlar su üstüne nerdeyse yapışır. Balıklar altlarını göremez, o nedenle böyle sürekli çeker, yemin yukarda kalmasını sağlarsınız. Eğer büyük zargana yakalamak istiyorsanız, beden 1.5 - 2 kulaç (250 - 450 cm) kadar olmalı, yemi dibe indirip beklemelisiniz. Çok beklememek için, gümüşlerin kenarına atmayı deneyin. Büyükleri bu şekilde dibe yakın gezerler. Bahsettiğiniz gibi atıp çekmek kötü etki yaratmaz. Fakat, genelde yem çabucak deforme olur. Avlakta yemler taze tutmak ve bulmak sorun olduğu için keyfe keder verir. Yoksa, ters bir yöntem değildir kesinlikle, gayet verimlidir, yem derdi ihmal edilirse. Birde, eğer meradaki zarganaların ufak (50cm kadar filan) olduğunu düşünüyorsanız, yemi 3mm kadar incecik yapın, boyu da 5cm'i aşmasın, 3-4 cm kadarı idealdir. Bilhassa küçük (ceviz kadar, başparmak boyunda, az iricesi filan) midye dudağı küçük zarganalarda genelde daha iyi netice verir. Sebebi, yemin daha zor bozulmasıdır. Kurtta iyi bir tercihtir, ama ortalıkta gümüş, istavrit vs. varsa, kurdu zarganadan önce yağmalayacaklardır.
Serdar abi , Söylediklerine kesinlikle katılıyorum, ama yem cok taze ise ve düzgün takılırsa pek sorun olmuyor, dediğiniz gibi midye de marmarada zarganada cok pratik ve verimli oluyor ama ben son 2 senedir ipek ile eski verimi alamıyorum nedense, sizce neden olabilir, balık az oldugu için midir ? Teşekkürler Not: Bu arada yukarıda yazdıklarım Marmara ve civarı için geçerlidir, bu yöntemler güney Ege ve Akdeniz de zargana avlamaya pek uygun değildir.
Vedat abi, arkadasın bahsettiği balık sanırım budur : kızıldeniz kökenli bir balık sanırım, iki sene önce Bodrum civarında dalarken görmüştüm ben de; latince adı : Hemiramphus Far , sanırım ibikli mi öyle birşey diyorlarmış bu balığa : fakat benim gördügüm balık ufak bir zargana boyundaydı, arkadasın dedigi boyutlara ulasacagını pek sanmıyorum, saygılar
merhaba Ben daha yeni üye oldum ve hemen zargana ile ilgili kısıma göz gezdirdim.Çok bildiğimden değil ama etrafımda tutanlardan sonra bende zargana tutmaya başladım burada zargananın kuyruk kısmından 6-7 cm parlak kısmını keserek yem 12 numara çapraz iğne vede takribi 2 metreye yakın bedeb toptan sonra kullanılıyor.Kuyruk kısmı sizce nasıl bir yem iğne 12 numara iyimi?