ben kıbrıstan mehmet ö buranin denizide balık çeşiti çok oldugundan geneldesargoz gece çıkıyor tekneyle gidiyorum yem olarak küçük yengeçtakıyorum tekke taktığıda 150 g yengeş taktığımda 400 veya 500gryakalıyorum küçük kum yengeci sizde deneyin bolşanslar.
Merhabalar ; Kıyıdan şamandıralı zaragana yakalamak istiyorsanız ipeği hiç karıştırmayın düşüncesindeyim zira ipekle avcılık tekneyle randıman vermektedir... Eğer kıyıdan yemli olarak avlanıcaksanız sarış hızı bence bekletme olmadan devamlı sararak olur bu yaşlı olan abilerimizde fazla enerji kaybına yol açacağı için fazla tercih edilmez... sarma hızıda bazı durumlarda aşırı su sıçratarak (balığın dikkatini çekmek için ) arada hızı daha yavaşlatarak olur... Son olarakta tabiki midye kenariyla güzel randıman alabilirsiniz , hatta azıcıkta iri olursa midyeler çok daha iyi verim verir ama beniim tercihim zargana kuyruk altıdır....
İlk zarganayı tutana kadar midye yada istavrit kuyruk altı, sonra zargana kuyruk altı. Çekerken şamadırayı su üstünde arada biraz sıçratmak iyi sonuç veriyor. Sarma hızında ise pek bir fikrim yok. Bazen boşluğunu alıp beklettiğim takımla da güzel balık alıyorum, hızlı sarınca da güzel balık alabiliyorum. Yeterki civarda zargana olsun.
Cevap veren olmayacak zannetmiştim. İlginiz için teşekkürler. Zargana kuyruk altı fileto gümüşten daha iyi iş yaparmı? Sabah çok erken saatte zargana çok oluyor, denemek için çok zamanım olmadığından sormak zorundayım; günün başka hangi saatinde randıman alırım? İlginiz için sizede teşekkür ederim. Yukarıda sorduklarıma sizde cevap verebilirseniz sevinirim.
Canlı bir hayvana iğneleri saplayıp diğer hayvana yem olsun diye suya bırakmaya uzun zamandır vicdanım elvermiyor. Ama çocuk sayılacak yaşlarda Marmara adasında ağabeylerimle o şekilde avlanıyorduk. Şeytan oltasına, çarpmayla yakaladığımız canlı gümüş veya lilinga dedikleri (hatırladığım kadarıyla zargana yavrusu olan) balıkları ölmeden takıp iskeleden savururduk. Sonra bir vuruş, biraz bekleme ve sonra tasmalamayla zargananın su üstü dansı başlardı. Şeytan oltasıyla zargana yakalamak ayrı bir keyifti. Bence zargana için en ideal yem canlı gümüştür ama yukarıda yazdım vicdan meselesi... Canlı kaya kurdu da güzel yemdir. Aslında zarganayı kıskandırmak için parlayan ve hareket eden herhangi bir şey yeterli olur. Zargananın veya istavritin kuyrukaltı filetosu iğneye düzgün takıldığında aynı ufak bir balık gibi suda aksiyon yapar. Bu da zaten iştahlı ve agresif bir avcı olan zarganayı çekmek için hayli hayli yeterlidir. Zargana merada mevcutsa günün her saati av verir. Ama sabah suyu her zaman daha verimli geliyor bana.
Sabah saatleri en verimli zamanıdır.Canlı balığı sen kullanmasan da zaten doğal olarak canlı yemle besleniyorlar Doğrusu ve doğalı budur.
Bir balığı başka bir balığın yemesi kadar daha doğal bir şey yok. Ama siz bir balığı canlı olarak büyük balığı yakalamak için kullanırsanız işin doğallığı biraz sekteye uğruyor. Çünkü o canlı olarak kullandığınız balık yakaladığınız balığa besin olmuyor sadece onu kandırmaya yarıyor ve genelde bir kullanımda parçalanıp gidiyor. Dedim ya vicdan meselesi... Artık benim vicdanım bir canlıya kancaları geçirip onu suya atmaya elvermiyor. Bazen zıpkınla vurduğum balıklara bile acıyorum. Kara avını ise topyekün bıraktım. Biraz hayvansever olunca böyle oluyor kusura bakmayın.
zargana için en iyi yem yine zarganadır kuyruk kısmını fleto yapıp takmak en ıyı sonucu almaktır...önemli olan ilk zarganayı nasıl yakalayacagımız onun içinde sülünes kullanmak cozum olacaktır
abilerim ben 15 yaşında bi gencim tuttuğunuz resimlerdeki zarganaları gördüm açıkçası pek normal boyutta yok gibiydi tuttuğunuz büyük zarganaların resimlerini koyarmısınız biz burada Antalya -Finike sahilinde babamla tutmaya çalışıyoruz zargana içim ipeğimiz var zargana topumuz var 3-4 tane canlı balık atıyoruz ama zargana sizin kadar fazla tutamıyoruz bu işin sırrı nedir
Maşallah melik can,zargana değil balina yavrusu tutmuşsunuz resmen,zaten bırakta fazla yakalamayın bir tanesi bile porsiyonluk sizin tutuklarınızın,işin sırrı bana göre balığın dikkatini çekmek, atış yapıp beklemek yerine sürekli at çek yaparsanız bence daha fazla verim alıcaksınız.
abicim zargana güneşi sevmiyor ben sabah saat 04:50 gibi çıkıorum 5 de denizde oluorum ortalık biraz aydınlanınca zaten zargana varsa suda atlamaya oynamaya başlıyor atıyorum ipeği yada canlı balığı çekiyorum yarım saat bi saat sonra güneş doğuyor ve zarganalar yine kayboluyor yine aynı şekilde akşam üstü güneş batarkende tutulabilir işin sırrı güneş olmayacak
kış mevsiminde kasım aralık ocak güneş şart.........balıklar oldukca iri bu denli büyüğü cok kılcıklı oluyor ama yakalaması müthiş zefkli selamlar.
Zargana balığı kaçan her şeyi kovalayan saldırgan bir balıktır. Bir süre peşinden koşar, cezbedebilirsen beyaz poşetle bile tutarsın (Bizzat denendi, efsane olmaktan çıktı)