yok yav,yemliye de gelir. Ben yemli kullanırım. istavrit kuyruk altı,kendinin kuyruk altı,kaya kurdu,kaya kurdu gibi keselmeş tavuk eti hepsine gelir. ben burada ipekle ve silikonla tutamadım.
Avlandığınız meraya göre yemlenme değişiklikleri pek ender rastlanan bir türdür. Hareketli ve canlı yemleri daima tercih eder. Silikon yemler ile bu güne kadar verim almış kimseye rastlamadım. Akıntı olmayan suda yeme hareket sağlamak, akntılı suda ise yeme kıpırtı vermek esastır. Her iki şekilde de canlı teke ve canlı kaya kurdu kullanılmasını tavsiye ederim. Bol olduğu zaman ise kendi etini dahi yer, kuyruk altı, kafa kenarı, kütük parlak falan her ne varsa saldırır ve avlanılabilir. İpek kullanımı apayrı bir husustur. Tekneden bu iş kolay. Ancak kıyıdan avlandığınız zaman denizin durumuna göre şamandıra tipini ve türü ile sarım hızınızı dengelemeniz gerekmektedir. Zargana daima kyıya paralel hareket eden bir balıktır. Kıyıya paralel hareket eden bir balığa dikey açıdan ipek salamak ancak, balığın bol olduğu zaman işe yarar. Bu durumda at çek yapmak yerine at-bekle yöntemini yada seğirterek çekme yolunu canlı yem ile tercih edersek daha verimli olduğunu görürürüz.
ben değerli üstadlarımdan şu midye olacak zıbıdının kenarlarının hırsızlı iğneye nasıl takıldığını fotolu gösterirmisiniz denedim ama ya olmadı yada yanlış oldu sonuçta hüsran
Arkadaslar... Haftasonu (c.tesi gecesi) daha once 70-75cm liklerini yakaladigim meramdaydim Linki... Yine ayni teknikle... (Turuncu ipekle) limandan at-cek yaptim... Bir tane bile alamadim acayip sinir oldum. Hem bu sefer 1 mt uzerinde o kadar cok balik vardi ki Acayip baba zarganalardi. Bir arkadasimla beraber gitmistik deli olduk deli. Pesinden kosuyorlar vuruyor ama dolanamiyor bir turlu. 4-5 kere bu sekilde oldu... Yemli denemek icin yanimizda yem de yoktu maalesef. Gitti 2 saat ve en az 3-4 kilo zargana
biz kumkapı da gümüş takarak çok zargana yakaladık gümüş canlı olacak kılıç balıgı gibi mücadele ediyorlar yakalandıklarında
Şimdi size sahte yem söyleyecem şaşıp kalcanız paket lastiği hırsızlı olarak takın deneyin yem derdine son hem istedigi kadar uğraşsın alamıyor ama hırsızlı yapmassanız 2. kez saldırmıyor yeme
Yazıların geneli çok güzel olmuş. Arkadaşlardan bir tanesi Sardalya diye yazmış yemime çok yaklaşmış. Ben de yem olarak Hamsi kullanıyorum genelde. Bu güne kadar sitede yazılan avlanma metodlarından sahte yem ve paket lastiği hariç bütün yemleri kullandım. En iyi verimi Hamsi ile aldım. Sardalya da Hamsi'ye benzediği için iyi av veriyor. Ancak bunu kusura bakmazsanız büyük harfle yazıyorum HAMSİYİ ANCAK ATICILIĞINA GÜVENEN KİŞİLERİN KULLANMASINI TAVSİYE EDERİM. Çünkü eti yumuşak olduğu için hemen dağılıyor. Ancak tahminimce suda bıraktığı koku izi gayet mükemmel olduğundan derisi düşmüş olsa dahi balık aynı iştahla atlayıp yemi bir hamlede yutuyor. Bir de Hamsi ile avlanacaksanız kesinlikle hırsızlı takım kullanmayın. Çünkü alttaki iğne kesinlikle yemi bozuyor ve hemen düşürüyor. Yazılanların bazılarına katılmıyorum. Çünkü Zargana sadece güneşli ve durgun suda yapmaz. Ayrıca yaz başı da yapar. Ancak ne zaman yapacağını bilmek gerekir. O merada zargana olduğunu anlamak için gümüşleri takip edin yeter. Su üstüne atlayıp duruyorlarsa kesin zarganadır. Eğer Marmara harici bir yerse avlandığınız yer; zargana denediniz ve yoksa Levrek için uğraşın derim. Zargana her türlü hava şartında yapar. Ancak çırpıntılı havada bedene bir kıstırma kurşun takarsanız yemin dalgaların üstünde çırpınmasını engellemiş olursunuz balık bu nedenle dalgalı havalarda atlamaz yeme çünkü suyun biraz altında gezer. Şimdi diyeceksiniz balığın geldiğini nasıl anlayacağım; açıklayayım: Yem suyun altında gezerken şamandırada bir çekiştirme hissedersiniz. Yok ben daha acemiyim derseniz2-3 sarımda bir 1dk kadar bekleyin şamandırada olağanüstü bir hareket yoksa aynen kıyıya gelene kadar devam edin. He bu arada sakın ama sakın şamandıra kıyıya geldi artık hızlı çekeyim demeyin. Çünkü balık bazen kıyıya kadar takip eder sonra atlar yeme. Mümkünse yukarıdan bir yerden atın ki gelen balığı net görün. Bir de dikkat ettiğim kadarıyla iri zarganalar tam yüzeyde değil de yüzeyin 0,5-1m altında gezmekte ve yemlenmekte. Yani eğer doğru aksiyonu verdirebilirsek sahte ile yakalamak gayet mümkün gözüküyor bana, ama kullanacağımız sahte Hamsi veya Gümüş benzeri olmalıdır. Yani parlak olmalıdır. Çünkü zargana da avlanma davranışı olarak lüferle aynı biçimde avlanır. Yani parlak olan her objeye atlar. Yukarda bahsettiğim gibi eğer denizden biraz yüksekte takip ederseniz balığın yemin peşinden nasıl geldiğini ve yemi biraz gezdirdikten sonra nasıl fişeklediğini göreceksiniz. Dehşet zevkli bir manzaradır. Zargana avında her zaman çekmeye gerek yoktur. Eğer yem olarak canlı balık kullanıyorsanız gümüş gibi, kesinlikle çekmenize gerek yok diyebilirim. Kendileri balığı çekecektir zaten. Hızlı atmanıza gerek yok kıyıdan 20-25 m uzağa yavaşça atmak yeterli olacaktır ki gümüşler zaten o mesafelerde gezer.
Paket lastiği uzun zamandır aklımda olan bir malzeme. Hatta paket lastiğinden daha ince ve daha çok kurt renginde olan bir lastik buldum o da takım çantamda duruyor. Zargananın çıktığı bir anda denemeyi düşünüyorum. Paket lastiğini daha başka deneyen var mı ?
Büyük Avci Arkadaşlarim.bu Zargana Avciliğina Merak Saldim.bu Hafta Sonu Kiyidan Hem Ipekle Hem De Yemli Deneyeceğim.zamanini Kaçirdik Mi Acaba Diye Düşünüyorum.iş Yapar Miyiz Acaba?
birbuçuk ay önce foçada rastgele oltama takılan bir zargana tüm av taktiklerimizi değiştirmişti...işin ilginç yanı kuppes çekmekten yorulmuş ve bıkmış bir halde oltamı teknenin kenarına dayamış bekliyordum...iğnelerde sülünez ve boru kurdu takılı bir vaziyetinde ölesine suya bir karış batmış bir durumda idi.bi an oltamın titremesi ile gayri ihtiyari oltama el attım.oltamı sadece sudan çıkartmıştımki iğnelerden bir tanesi zargaganın karın bölgesine saplanmış zarganada kıvrım kıvrım bükülüyordu.... işte o andan itibaren teknedeki arkadaşlar zargana toplarını oltaların monte ettiler.yem olarak yakalanmış zarganının kuyruğundan bir parça kesip oltaları denize attılar...ne olduysa o andan sonra oldu.... 20 parçaya yakın zargana yakalandı.aramis ve portos ve ezgi35 adlı üyelerimiz zargana cennetine düşmüşlerdi bir anda...