Zehirli Balıklar

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında sodda tarafından paylaşıldı.

  1. ayastafanos Balıkçısı

    ayastafanos Balıkçısı İbrahim Şevki Karanlık

    Mesajlar:
    706
    Şehir:
    İzmir-Mordoğan
    Favori Kamış:
    Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    İskorpit(20cm)-sarıkanat(22cm)-gelincik(27cm)-zargana (52cm). istavrit,ispari,izmarit,kupes,kalamar.
    iskorpitin çarpması,dikenlerdeki maddenin insansvücudunda protein parçalanmasına neden olmasındandır. balıkçılar ağ çekerken fazlaca iskorpite çarpıldıkları için de vücutta bir bağışıklık oluşuyor. benim de burda tanıdığım bir balıkçı var iskorpit çarpınca biraz şişlik oluşuyor. ayrıca aynı şey arı zehiri içinde geçerlidir. Arıcılar arının soktuğunu genellikle anlamazlar (bir zamanlar benimde arılarım vardı) ama sizler genede iskorpiti ağzından tutun ve dikkatli olun.
     
  2. MURAT44

    MURAT44 Murat İNCE

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    515
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    :))))
    Günaydın arkadaşlar
     
  3. ayastafanos Balıkçısı

    ayastafanos Balıkçısı İbrahim Şevki Karanlık

    Mesajlar:
    706
    Şehir:
    İzmir-Mordoğan
    Favori Kamış:
    Kamış ve makina
    En İyi Avı:
    İskorpit(20cm)-sarıkanat(22cm)-gelincik(27cm)-zargana (52cm). istavrit,ispari,izmarit,kupes,kalamar.
    herkese ve murat a günaydın.
     
  4. MURAT44

    MURAT44 Murat İNCE

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    515
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    :))))
    şimdide iyi akşamlar ibrahim abi bi sabah bi akşam başka vakit yok abi giremiyorum :)
     
  5. PANDORMA

    PANDORMA

    Mesajlar:
    1
    [​IMG]

    MÜREN (Murenea helena)​

    Merina balığı da denir. Boyları 2 metre hatta daha da fazla olabilir. Etçil ve yırtıcı bir balıktır. Ürkütüldüğü veya tahrik edildiğinde fazla saldırgan olup, çevresindeki insanlar için tehlikeli olur. Avlanmasının tehlikesi ve denizlerde az bulunuşu nedeniyle fazla ekonomik sayılmaz. Ancak, eski Roma çağlarından beri etinin çok lezzetli oluşu bilinmektedir. Bütün denizlerimizin az derinliklerinde ve kuytu yerlerde yaşar. Üremeleri, ilkbahardan başlayarak sonbahara kadar sürer.
     
  6. Arkadaşlar yani abilerim o elektrik balığına çok dikkat edin o balık babamın bi arkadaşının kardeşini komaya soktu dokununca elektrik çarpıyor adam komalık oldu dikaat !!!!!!!!!!!!!!:confused:
     
  7. ooztekin

    ooztekin Özgür

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    140
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kefal &tesadüfen Akya....ama tartmadım..
    Trakonya ya bodrum ve çevresinde dragon denildiğini duydum...Bodrum ve civarında dragon tuuttuk dediler baktım trakonya idi.Bu nedenle net söyleyebiliyorum.
     
  8. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Bunu bugün buldum,enterasan

    Bu linkden alıntıdır.
    http://www.hafif.org/yazi/fugu-olumcul-lezzet






    21 fugu - ölümcül lezzetEtiketler: bilim, sağlık, balık, japonya, deniz ürünleri, meraklı ol, toksik, toksisite, geleneksel gıda, fugu

    Fugu, Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en zehirli balığıdır ve Japonya’da gıda olarak tüketilmektedir.

    Fugu ayrıca dünya üzerindeki en zehirli ikinci omurgalı. (birincilik bir kurbağa türüne ait)

    Fugu, balon balığı, kirpi balığı gibi isimlerle anılmaktadır ve dünyada 122’den fazla fugu türü bulunmaktadır. En çok tropik sularda rastlanır ancak son yıllarda Akdeniz’e kadar inmiştir. Fugu çok büyük bir balık olmamakla birlikte 100cm’ye varan birkaç tür bulunmaktadır.


    Birçok türü yenilebilir (t. Vermicularis, t. Pardalis) ancak en prestijli olan t. Rupripes, yani torafugu, bir diğer adı ile kaplan balon balığıdır.

    Bahar aylarında yakalanan fugular, Pasifik Okyanusu’ndaki çiftliklerde yetiştirilmektedir. Fugu türleri av sezonlarında avlanır ve popülasyon korunmaya çalışılır. Toksisitenin minimalize edilmesi için artık özel balık çiftliklerinde fugu yetiştirilmesi desteklenmektedir.


    Fugu fiyatları kışın inanılmaz pahalı olur çünkü bu dönem balığın yağ rezervlerinin dolduğu ve çok daha lezzetli olduğu zamana denk gelir. Fugu avlandıktan sonra ölmeden restoranlara getirilir ve burada servis edilene kadar canlı tutulur. Fugu hazırlamak özel lisanslı şeflerin işidir. Ancak hazır da satılmaktadır. Hazır paketlenmiş fugu üretimi de özel izinler gerektirir.

    Fugu Japon İmparatoru’nun yemesinin yasaklanmış olduğu tek gıdadır. Fugu karaciğerinin satışı da Japonya’da yasalara aykırıdır. Hatta atıkları yiyip ölen insanlar olduğundan zehirli atıklar tıbbi atık gibi özel olarak kutulanıp yakılarak imha ediir.

    Japonya’da her yıl fugu zehirlenmesinden 100'den fazla insan ölmektedir. 2007 yılında fugu zehirlenmesi şüphesi ile hastaneye başvuran insan sayısı 117.

    Japonya’da fugu yiyecekseniz Takefugu, Zuboraya gibi ünlü restoranları tercih etmenizde fayda var.

    1958 yılında fugu kaynaklı ölümler Japon otoriteleri mutlak bir tedbir almaya itiyor ve bu tarihten sonra fuguyu hazırlamak ve sunmak sadece ehliyetli personel için mümkün oluyor. Fugu şefi olmak için iki-üç yıllık bir eğitim alıyorsunuz ve eğitimin sonunda önce yazılı sınavdan geçiyorsunuz, bundan sonra balığı tanımak üzerine bir sınav ve ardından da hazırladığınız fuguyu kendiniz yiyerek geçmek durumunda olduğunuz bir sınav var. Başvuru yapan her on kişiden üç kişi sınavı geçme şerefine nail oluyor.


    Fugu şık restoranlarda 200 dolardan başlayan fiyatlarla servis ediliyor. Pahalı olduğu için mümkün olduğu kadar tasarruflu hazırlanıyor ve en ince dilimleri elde etmek için özel bir bıçak olan fugu hiki kullanılıyor.


    Fugunun karaciğer, yumurtalık ve derisi inanılmaz toksik. Nasıl oluyor da bu kadar toksik madde taşıyan bir organizma kendisine zarar vermiyor sorusunun cevabı fugunun sodyum kanal alıcılarında gizli. Bu sayede balık kendini zehirlemiyor. Peki zehrin kaynağı ne? Büyük bir ihtimalle zehrin kaynağı maddeyi taşıyan su yosunları; dinoflagellatelerdir. Dinoflagellate Latince ürkütücü ve girdap anlamlarındadır. Bu yosunlar çok zehirlidir ve balık kendini koruyabildiğinden balığın vücudunda depolanıp beklerler. Nagasaki Üniversitesi bu konuda özel çalışmalar yapmış. Balık özel ortamda ve özel bir diyetle beslenmiş. Beslenme rejimi değiştirilen balıkların toksisitesi olmadığı görülmüş ve bunun için çalışmalar devam ediyor. Fugu kaynaklı ölümler üzerinde yapılan bir çalışma bu ölümlerin % 50’sisinin karaciğer, % 43’ünün yumurtalık ve % 7’sinin de derinin yenmesi sonucu meydana geldiğini göstermiş.

    Fugu zehirlenmesinin çok basit bir mekanizması var. Nörotoksin sodyum kanallarını bloke ediyor bu da sinirlerin elektrik sinyalini kesiyor. Felç başlıyor. Ancak burada ürkütücü bir durum var. Zehir kan beyin bariyerini aşmıyor yani bilinciniz açık kalıyor bu olaylar sırasında. Kaslarda başlayan felç sonunda solunumunuzu tamamen engelliyor ve solunum yetersizliğinden ölüyorsunuz. Ölüm maksimum altı saat içinde gerçekleşiyor ancak bir şekilde kurtulacaksanız bunun için belirlenen kıstas yirmi dört saat. Yani balığı yedikten yirmi dört saat sonra hala yaşıyorsanız bu tamamen iyileştiğinizi gösteriyor.


    Fugunun içindeki zehir ışık ve ısıya karşı stabil, yani pişirmenin hiçbir önemi yok.
    Zehrin adı tetrodotoksin.

    Vücudunuza alacağınız kilogram başına on mikrogram zehir öldürücü doz oluyor ve bu zehrin bilinen bir antidotu yok. Daha somut ifade ile toplu iğnenin topu kadar zehir sizi öldürüyor. Başka bir deyişle bir tek balon balığı ortalama 30 insanı öldürebilir ve bu hesap yapılırken balığın her yerinde zehir olmaması detayı olayın ürkütücü boyutunu daha net ifade eder. Tetrodotoksin siyanüre oranla 1200 kat daha zehirlidir. Ancak Japonya’da bir çok tıbbi tesiste antidot geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor ve bazı çalışmalar antikolinesterazların tedavide etkili olabileceğini gösteriyor. Standart tedavi ise yaşam desteği, midenin yıkanması, aktif kömür uygulaması vb…

    Tetrodotoksin bir nörotoksindir. Yani sinir sistemini etkileyerek çalışır. Bu sayede kalp, böbrek gibi birçok organınızı geçici olarak ya da sürekli devre dışı bırakabilir. Tetrodotoksin alıp zehirlenen ancak ölmeyen insanların metabolizmayı bazaldan daha yavaş bir seviyeye çekmesi söz konusudur ki sevdikleriniz helvanızı kavururken şansınız varsa sıcak sıcak siz de bir tabak yiyebilirsiniz. Zehrin bir başka türü olan ve kurbağalarda bulunan bufotoksinleri de en az bu madde kadar ilginçtir. Tetrodotoksin ismi balon balıklarının ait olduğu familyaya has bir özellik olan dört dişli ağızdan gelen ve familyayada ismini veren bir kelimeden gelir; tetraodontidae.

    En ünlü fugu yemeği sashimi fugudur. Burada tabağın dibini bile görebileceğiniz incelikte dilimler kesiliyor. Üstelik bu dilimlerden herhangi birini tabaktan aldığınızda diğerlerinin şekli bozulmuyor. Sashimi ustaları bazen zehrin çok minik miktarlarını bilerek dilimlerden birkaçına sürerek servis ediyorlar. Böylece dilinizde zehirden kaynaklanan uyuşukluğu hissediyorsunuz ancak bu sadece çok profesyonel şeflerin uyguladığı bir teknik.

    Yubiki bir salata türü. Balığın en zehirli bölümlerinden biri olan derisi kullanılarak hazırlanıyor.


    Bence en ilginç fugu yemeği balığın zehirli bölümleri kullanılarak, uzun yıllar sake veya tuzda bekletilerek hazırlanan turşular ki bunları heryerde yiyemiyorsunuz ve nasıl hazırlandıkları konusu sır gibi saklanıyor.

    Tetrodotoksin uzay araştırmalarında suni kış uykusu yaratılmasında test edilen bir madde. Ayrıca bu maddeden kanser gibi kronik ağrılı hastalıklarda kullanılmak üzere bir ilaç bile geliştirilmiş. Migren ve eroin bağımlılığı tedavisinde de kullanım alanları var.

    Bu kadar zehirli bir madde neden yenir sorusunun cevabı ise tipik Japon muammasının içinde gizli. Zerafetin, delikanlılığın simgesi fugu yemek. Rus ruleti gibi direk zehirli bölgelerinin tüketilmesi bile söz konusu olmuyormuş. Şehir efsanesidir değildir bilinmez.

    http://www.aegis.com/files/mmwr/1996/MM4519.PDF
     
  9. FaTsALı

    FaTsALı UfUk

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    İstanbul
    yani şunu anlıyoruz balığın tipi biraz korkunçsa en iyisi bulaşmamak tabi acemiler için :)
     
  10. Hooijdonk

    Hooijdonk Mustafa Can

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    475
    Şehir:
    Samsun/Atakum
    Favori Kamış:
    Shimano Lunamis S86M 2.59cm 7-35gr
    Favori Makine:
    Shimano Vanford 2500
    En İyi Avı:
    Tatlısu Kefali
    Fatsalı, selamlar :)
     
  11. FaTsALı

    FaTsALı UfUk

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    İstanbul
    Eyvallah hemşerim Memleket koktu buram buram şimdi orda olmak var. Selamlar size...
     
  12. Hooijdonk

    Hooijdonk Mustafa Can

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    475
    Şehir:
    Samsun/Atakum
    Favori Kamış:
    Shimano Lunamis S86M 2.59cm 7-35gr
    Favori Makine:
    Shimano Vanford 2500
    En İyi Avı:
    Tatlısu Kefali
    Selamlar abi, havalar ısınmaya başladı :)
     
  13. SmH

    SmH Semih Sezer

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    61
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Farketmez Su Kamışı bile olur :)
    Favori Makine:
    Dam ama modelinin hatırlamıyorum ;)
    Merhabalar. Bizim buralarda iskorpit balığı tuttuğumuz oluyor. Bu balık sokunca hastahaneye direk gitmelimiyiz yoksa kendimiz zehri yok edebilmek için bir ilaç falan bulundurmalımıyız. Yada hiç bir şey yapmasak zehir kendiliğinden geçermi ?

    Sevgiler
    Saygılar
     
  14. cemsahıne

    cemsahıne cem şahin

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    14
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    Müren 70 cm
    Arkadaşlar bir düzeltme yapim istedim

    Müren Balığı Zehirsizdir. Çok Güçlü Çenesi Olmasından Dolayı ve Dişlerinin Geri Olmasından Ötürü Tuttuğu Yeri Koparmadan Bırakmaz; vede Aynı Bir Timsah Gibi Dönerek Koparır. Balığın Ağzında Yaşayan Bakterilerden Dolayı Isırılan Bölgede Çürüme Gerçekleşir Eğer Hemen Amonyak Tedavisi Uygulanırsa Sorun Olmayabilir. Unutmayın Arkadaşlar Müren Çok Korkak ve Meraklı Bir Balıktır. Sadece Korktuğu Zaman Saldırır ve Müthiş Kuvvetli Bir Balıktır. SAYGILAR
     
  15. TurkBoys

    TurkBoys Mehmet Gökhan

    Yaş:
    29
    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    İstanbul-Pendik
    Favori Kamış:
    Farketmez =) Her Türlü Gider
    Favori Makine:
    Farketmez
    En İyi Avı:
    Kefal
    allah bizi bunlarla karşılaştırmasın :)
     
  16. Evrim

    Evrim evrim

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    bodrum
    En İyi Avı:
    750 gr çipura.
    Evet müren en azından bizim denizlerdeki mürenler zehirli değil Ben dalış eğitmeni olduğum için defalarca elimle beslemişliğim ve elimle tutmuşluğum vardır.
     
  17. Kadir Altuntaş

    Kadir Altuntaş Kadir

    Yaş:
    64
    Mesajlar:
    76
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Kullandığım Kamış Captain Camelon 1500
    Favori Makine:
    SILSTAR
    En İyi Avı:
    Kıbrıs Takımla 250 gr'lık Kefal,Zıpkınla 55cm Deniz Turnası
    :mad: Arkadaşlar Sokar Balığının Dikenleride Zehirli!..Ama yeniyor.

    Bunlar Yenmezmi?..banghead Yardım Lütfen.

    Teşekkürler... :)
     
  18. savannah

    savannah MURAT

    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    SAVANNAH GEORGİA\USA
    Favori Kamış:
    Ocean Master
    Favori Makine:
    Abu Garcia
    En İyi Avı:
    Biraktim Artik Hesabi
    Yanlis anlasilma olmasin zehirli baliklar ilgimi cektide yanlislik yapmayalim diye yanliz 2. sey dikkatimi cekti listedeki baliklarin bazilarinin zararsiz ve lezzetli oldugu daha dogrusu bir cok kaynak oyle soyluyor benim biraz kafam karisti sanirim diger arkadaslarinda oyle tam olarak konuya hakim biri bu baliklari aciklarsa sevinirim
    KEDİ BALIĞI ( Scyliorhinus canicula )
    Köpekbalığı ailesindendir. Sıcak ve ılıman denizlerin 3 m.' den 1000 m.' ye kadar derinliklerinde fazla göç etmeden yaşar. Kabuklular, omurgasızlar ve balıklarla beslenir. Boyları ortalama 80 - 150 cm. olur. Kuşlar gibi çiftleşip, yumurtlayarak ürer. Bahar aylarında yumurtalarını bir torba içinde kayalıklar arasına bırakır. Bir mevsimde birkaç kez yumurtlayabilir. Kuluçka süresi 15 gündür. Eti lezzetli olup yenilebilir. Ayrıca sportif avcılığı da yapılır

    FENER ( Lophius piscatorius )
    Kıyılardan 500 m. ye kadar derinlerde yaşayan, boyları 2 m. ye erişebilen, bir dip balığıdır. Hareketsiz yatar ve antenleriyle avını kendine çekerek çok büyük ağzıyla kendi büyüklüğündeki balıkları bile yutabilir. Pulsuz ve çıplak vücudunu kapsayan sıvı insan cildi için tehlikelidir. Mart – Ağustos arası derinlere inerek ürere 6 – 7 yaşında bir dişi 1 milyon yumurta bırakır.eti beyaz ve çok lezzetlidir. Ekonomik değeri çok yüksektir. Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ensülin ilacı ilk kez fener balığı pankreasından elde edilmiştir.
    mesela bu balik cok ilginc tehlikeli ama bi o kadar faydali

    İSKORPİT HANİSİ ( Polyprion americanus )
    Boyu 2 m. olabilen bu balık Hani cinsinin en iri örneklerindendir. Deniz diplerinin taşlık, kayalık oyuklarında 100 - 200 m. yetişkinleri 1 000 m. ye kadar derinliklerde yalnız yaşar. Etçil bir balıktır, küçük balıklar, kabuklular ve diğer hayvanlarla beslenir. Eti lezzetli ve bol olmakla beraber az avlandığı için ekonomik yönü zayıftır. İnceleme olanağı az olduğu için yaşam ve üreme şartları Hani türüne uygulanabilir.

    Abilerimiz daha iyi bilir ama yaklasmasi ve yemesi tehlikeli baliklari biraz aydinlatsak fena olmaz yanlis yorumlarla kafam bulansin istemiyorum
     
  19. ozkanderya22

    ozkanderya22 özkan

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    edirne
    sarozda da özellikle mecidiye kıyılarında da trakonya balığına sıkça rastlanmakta.. genelde bilmeyenler balığı kavradığında dikenlerin batması sonucunda soluğu hastanede almaktalar.. diğerlerine pek denk gelmedim. umarım hiç de gelmem..