zıpkın lastiğini çekmenin kolay bir yolu varmı

Konu, 'Zıpkınla Balık Avcılığı' kısmında poyrazzz tarafından paylaşıldı.

  1. poyrazzz

    poyrazzz

    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    mudanya
    Favori Kamış:
    zıpkın olta
    En İyi Avı:
    turna levrek
    arkadaşlar apnea 75 lik bir zıpkın aldım zıpkın yeni olduğundanmıdır nedir bilmiyorum lastiği çekmekte zorlandım kolumda hafif bir incilme vardı onun etkiside olabilirmi acaba bilmiyorum.zıpkın lastiğini çekmenin basit bir yolu varmıdır.
     
  2. kurusıkı

    kurusıkı

    Mesajlar:
    7
    Şehir:
    iskenderun
    Favori Kamış:
    yilmaz maske, modifiye(borusu uzatılmıs) yılmaz şnorkel, pacoz bır palet,yılmaz zıpkın90lık
    En İyi Avı:
    2kılo cıvarında çütre
    çok fazla bır yontemı yok bıldıgım kadarı ıle

    bıraz fazla ekmek yıyıp bırazda şınav ve mekık çekersen azda olsa farkeder
    şaka :D

    ama ben çekerken dipçigi göğüs kafesinin ortasındaki çukur noktaya yerleştirerek çekiyorum eger zorlanıyorsan yıne dıpçiği az daha yukarı kaldırarak çekebirisin ama dikkat et suratı az uzak tut yoksa palamut yerınden cıkıp neyderse suratını yaralayabılır bu cok sık olabılecek bırsey palamutlardan tutabılıyorsan palamuttan tutarak cek

    farklı bır yontem daha var daha hızlı cekmek ıcın bacagına dayayarak bu bıraz daha zor ama bırseyı yaraladıysan ve fazla kacamıyorsa ve lastıgı germe zamanını azaltmak ıstıyorsan kemer kemıgıne dayayarak çekebılırsın
     
  3. CEM_CEYLAN

    CEM_CEYLAN

    Mesajlar:
    50
    Şehir:
    BURSA
    Favori Kamış:
    Zıpkın
    En İyi Avı:
    930 gram RUS KEFALİ
    Abi öncelikle hayırlı olsun zıpkının lastiği suda daha kolay çekilir.bu arada zıpkını nereden aldın abi bursada apnea satan yer yok gibi hayırlı avlar.zıpkını aldığın yerin adresini verirsen iyi olur bende almak istiyorum.
     
  4. sailor499

    sailor499

    Mesajlar:
    125
    Şehir:
    İzmir / Seferihisar
    Favori Kamış:
    Olta,Zıpkın,Baragat
    En İyi Avı:
    14.2 kg lık Kılıç (hiç gelmeyecek sandım)
    apnea lastikleri...

    ilker bey, benimde ilk zıpkınım 60 lık apnea sportline idi.bende aynı dertten yakınıyordum.o zıpkınınmla ilk sezonu zar zor geçirmiştim.öyleki bi balık görsem atıp atmamak için düşünüyodum.(tekrar çekecez ya lastiği :) apnea zıpkınlarının fabrikada takılan lastikleri çok sert ve kalitesiz.ayrıca atış yaparken hedeften sekmeye sebep oluyorlar.size tavsiyem yine apneanın zıpkınınıza uygun başka bi lastiğini alın.balık av malzemeleri satan yere gidip derdinizi anlatın yardımıcı olurlar sanırım.Sağlıcakla kalın, iyi avlar...

    Ömer Tokdil
    Seferihisar/İZMİR
     
  5. suat

    suat

    Mesajlar:
    22
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    zıpkın
    En İyi Avı:
    kırlangıc 1 kilo üzeri onuda vuramazdımda hayvan kacmadı 1 karışmesafeye kadar yanaştırdım zıpkını
    üzerindeki lastik siyah ve 20mm olanmı eyer oysa ilk zamanlarda biraz zorlanman normal uzun mesafeli atışlarda hedefi saptırdıgı söylüyorlar eyer rahatsızlıgın artarsa lastiklerden 18mm sarı lastıklerle deyiştirmeni tavsiye ederim birde lastikleri cekerken zornalıyorsan 1inci kademeye midede 2 kademeye cekerken gögüste cek işini bir az daha koylaştırır
     
    Son düzenleme: 7 Haziran 2006
  6. poyrazzz

    poyrazzz

    Mesajlar:
    19
    Şehir:
    mudanya
    Favori Kamış:
    zıpkın olta
    En İyi Avı:
    turna levrek
    arkadaşlar hepinize ilgi ve alakanızdan ötürü çok teşekkür ederim öncelikle cemin sorusunu cevaplayayım apneayı mudanyada balıkçılık ve av malzemeleri satan bir yerden aldım buraya gelirsen bakabilirsin diğer arkadaşlarım evet üzerinde 20 mm siyah bir lastik var en kısa zamanda inşallah lastiği değiştirmeyi düşünüyorum teşekkür ederim
     
  7. CEM_CEYLAN

    CEM_CEYLAN

    Mesajlar:
    50
    Şehir:
    BURSA
    Favori Kamış:
    Zıpkın
    En İyi Avı:
    930 gram RUS KEFALİ
    Abi makaralı zıpkınlarda varsa beraber bakarız
     
  8. zıpkın

    zıpkın

    Mesajlar:
    50
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    SEACSUB X FIRE & APNEA(Hold your breath)
    En İyi Avı:
    Dostluk
    Arkadaşlar Seacsub x fire almadan önce 100 lük apnea carbon kullanıyordum.Evet siyah lastikler açık olanlara nispeten daha zor kuruluyor.
    1. si Tüfeğin orjinalindeki lastiği picasso ile değiştirirseniz biraz daha rahatlarsınız.
    2. si Tüfek suda daha rahat kurulur lastik yumuşar, ancak bahsettiğim olay 75 lik zıpkınlara kadar olanlarda rahatlık verir 75 liklerin üzerindekilerde 90-95-100-105-110-115 gövdeye sahip tüfeklerde kabzayı önce karnımıza dayayıp, (affınıza sığınarak) popomuzu geriye doğru çıkarıp, lastiğe uzanmamız gerekir.Bu hareketten sonra tek ve hızlı bir hamle ile palamutu birinci kademeye oturtuz.İkinci kademeye çekmek birinci kademeden daha kolay ve daha az bir efor gerektirir.Bu sefer elbisenin ortasında bulunan göğüs pedine tüfeğin kabzasını oturtup, ikinci kademeye çekeriz.
    Bir diğer kurma şekli ise kabzayı sol elimizin avuç içine oturtupsol elimizi vücudumuzun gerisinde kalacak konuma getiririz, sağ elimizle lastikilerin ikisini birden kavrayıp belli bir miktar kendimize çekeriz.Mevcut pozisyonu bozmadan sol elimizle tuttuğumuz kabzayı göğüs pedine oturtturuz.Bir miktar kendimize çekmiş olduğumuz lastikleri, bu sefer iki elimzle tutup yine tek ve hızlı hareketle önce birinci kademeye daha sonrada ikinci kademeye oturtturuz.

    Ben birinci kurma şeklini tercih ediyorum.Ve ilk kademeye kurmak için zıpkının kabzasını, kemer tokası ile vücudumun arasına sıkıca yerleştiriyorum.Siz deneyin pişman olmazsınız.

    Güvenliğiniz ve sağlığınız için bazı şeyler söylemek istiyorum.

    1. Eğer elbisesiz dalıyorsanız asla kabzayı göğsünüze dayayarak kurmayın.Çok ciddi yaralanmalar kemik zedelenmeleri yaşarsınız.
    2. Elbiseniz yoksa mutlaka dalarken en azından tişört giyin. İnsan o an kendisini farklı bir dünyada bulup zamanın nasıl geçtiğini fark etmiyor.Ve güneş sudayken 2 kat fazla yakıyor.Ben sırtımın üstüne yatamadığım ve 2. derece yanıklar atlattığım anılar hatırlıyorum.
    3. Eğer tişörtle dalıyorsanız ve yapabiliyorsanız bir mouse pad bulup sert kısmını mouspadden ayırın ve mouse pad i tişörte dikin. Bu kabzanın vücudunuza vereceği morlukları ve sıyrıkları minumuma indirecektir.Aksi takdirde sıyrıklar ve morluklar kaçınılmazdır.
    4. Zıpkını kurarken asla kemer tokasının üstünde kurmaya çalışmayın.Kemer tokasının üzerinden zıpkının kayması kuvvetle muhtemel olacaktır.Yaralanmanız çok olası.
    5. Zıpkını kuararken mutlaka emniyette olmasına dikkat edin.

    Saygılarımla..
     
  9. ermanunal01

    ermanunal01

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Zıpkın,Olta
    En İyi Avı:
    Ahtapot 1 kg
    Poyrazz Abi Ben 13 Yaşındayım.Ve 75 Lik Yılmaz Zıpkınımın Lastiğini Çekiyom.Hemde LastikNeredeyse Kıvrılmıyor.
     
  10. Kipper

    Kipper

    Mesajlar:
    1
    poyraz sana zıpkını kurman için çok güsel bi taktik weriyim.karnına dayayıp bi derin nefes al ve lastii çek.kertiğe 1-2 cm kalada nefesini wer.karnın şişiceği için tık die kurulacak.bendede aynı zıpkın war 75lik. fakat palamutun lastiğe takılan dişli aksamına dikkat et. benimki orjinalinde diş kapmıştı awşada kikla vururken elimde patladı palamut parmaamı epey bi kesti.
     
  11. sargonnas

    sargonnas

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    akçay
    Favori Kamış:
    zıpkın
    En İyi Avı:
    kefal 1,5kg
    o konuda benim de bir onerim var eldiven oldukça faydalı olabilir hem kaydırırsak elimizi kesmez hemde hemde çekerken elimiz fazla acımayacağı için daha rahat çekeriz.artı suda ellerimiz yumuşadığı için eldiven kullanmakta ekstra fayda olur
     
  12. hamido

    hamido

    Mesajlar:
    87
    Şehir:
    maltepe*ist
    Favori Kamış:
    kendi yaptığım yılmaz zıpkın oltam eski dayva
    En İyi Avı:
    72 cm levrek
    arkadaşlar benim tavsiyem dışarda kesinlikle zıpkın kurmayın
    1 zıpkın kaçırır başka insanlara isabet eder örnekleri var
    2 zıpkın boşluğa gitti ip bitti zıpkın aynı hıza yakın bir hızla geri gelir artık nerenize isabet ederse yada lastik çıktı vurduğu yeri uzun bir süre kullanamazsınız suyun içinde şiddet azalır
    3 lastiği çekerken lastiği sağlam kavrayın yüzükler küçük parmağınızın arkasına gelsin çok rahat takılır:( :(
     
  13. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    hamit hocamin 3 kuralina da kesinkes katiliyorum, lastigi yuzuklerin otesinden kavrayarak cekmek en rahat ve muhtemelen de en guvenli yol bence de.
    bu arada karninin ortasina zipkin saplanmis biri olarak, tum arkadaslara gozunuzu seveyim, sakin ha karada kurmayin bu aleti ve o emniyet mandalinin da bi islevi oldugunu asla aklinizdan cikarmayin diyorum.
    Ha, zipkin saplandi da nooldu, zipkinciliga aynen devam, o ayri. zipkinin bi gunahi yok ki, durduk yerde gelip saplanmadi ya karnima, guvenli kullanma konusunda zerre fikri olmayan bir ademoglu tarafindan karada vuruldum.
    tekrar ediyorum, sakasi yok...
     
  14. Albatros1

    Albatros1

    Mesajlar:
    169
    Şehir:
    Karşıyaka,İzmir
    Favori Kamış:
    Olta,Zıpkın
    En İyi Avı:
    Papagan 2.5 Kg
    Tüfek Kurulması

    İlker Aykaç Merhaba,
    Sana tüfek kurulması ile ilgili faydası olabilecegini düşündüğüm www.amatör-balikcilik.com sayfasından Bay Jak Boeno'nun tüfek kurulması ile ilgili bir yazısını tümüyle geçmek istedim umarım faydası olur,kolay gelsin.Rasgele.:) :)

    Bay Jak Boeno'dan alıntıdır.
    Tüfek kurma işlemi sanıldığının aksine güçlü kol kasları gerektirmediği gibi oldukça da kolaydır.
    Tüfek boylarını, avlanma tekniğimize göre seçiyoruz. Uzun süre av yapabileceğimiz düşünülürse defalarca tüfek kuracağımızı da unutmamak lazım. Temel prensip, yapılacak ava göre tüfek seçmenin yanısıra vücut yapımızı da gözönüne almaktır. Kol boyu kısa bir insan 130 cm.lik tüfeği de kurar ancak bu işlem bir kaç kereden sonra ızdırap haline gelecek ve avlanma performansını düşürecektir.
    Öncelikle bu parametreleri değerlendirin. Standart vücud yapısında bir insan 100 cm tüfeği doğru teknikle rahatlıkla kurabilir.
    Tüfek kurmanın iki temel prensibi var.
    * Tüfek kabzasının doğru yere yerleştirilmesi
    * Lastikleri yakaladıktan sonra çekmek için doğru kasları kullanmak

    Öncelikle kabzanın dayanacağı yerde muhakkak ve muhakkak kalın bir pet olmalıdır. Tüfeğin çıplak tene veya sadece elbiseye dayandırılarak kurulması durumunda, göğüs kemiği (sternum) ile kabza arasında kalan ince dokumuz, çok ağrı yapar ve refleks olarak lastikleri bırakmanıza neden olur.
    Bu olay, tüfeği kuramamak olarak algılanır.
    -Palamuta ulaşabileceğimiz bir boyda tüfeği kurarken kabzayı, göğsümüzdeki pete sağlam bir şekilde dayamamız gerekiyor. Göğüs petini görmek için başımızı zorlamamız gerekir. İşin kolayı, bir elle tuttuğumuz kabzayı diğer elle hissettiğimiz kalın parçaya acele etmeden oturtmaktır.
    -Tüfek kurarken satıhta biraz yatay pozisyonda olduğumuza göre tüfeğin istikameti aşağı doğru olmalıdır. Burada en sık yapılan hata tüfeği dayadıktan sonra ona aşağı doğru değil ileri doğru pozisyon vermekten kaynaklanır. Tüfeğin aksı sağa sola değil, dayama noktasına dik, istikameti de açılı olarak aşağıya doğru olmalıdır. Tüfeğiniz ileri bakıyorsa kurmaya çalışırken karnınıza doğru kayacaktır. Aynı sorun, tüfeğin göğsümüze göre sağa sola açılı olmasından da meydana gelir. Kabza kayarken elbisenin dayadığınız yerini de yırtabilir.
    -Kabzayı doğru yere dayadıktan sonra hafifçe üzerine eğilerek her lastiği birer elinizle avuç içleriniz yukarı dönük pozisyonda palamutların lastik ile birleştiği yerden yakalayın. Muhakkak eldiven kullanın. Lastikleri yakalayan parmakların seçimi biraz size kalıyor. Baş parmaklar dışarıda olmak üzere dört parmak kullanılabileceği gibi, serçe, yüzük ve orta parmaktan oluşan üçlü bir takım da olur.
    -Bu pozisyonda iken iki dirseğinizi tüfeğin altında birbirine yaklaştırın, öyle ki, iki ön kol nerede ise birbirine paralel olsun. Tüfek kurmanın püf noktası bu pozisyondur. İki başlı kol kasımız ( biseps ), bu pozisyonda yükün büyük kısmını üstlenir. Normal yaşantımızda da sık kullandığımız bu kas, çok belirgin ve güçlüdür.
    - Tek bir hamlede tüfeği kurun.
    -Palamut birinci çentiğe geçtikten sonra, kabzayı biraz yukarı alın ve aynı şekilde ikinci çentiğe gerin.

    Daha uzun tüfekler için, tüfeği bir elinizle yanınızda belinizin biraz gerisine doğru tutarken, boşta kalan elinizle lastikleri yakalayın.
    Bırakmadan diğer elinizle kabzayı göğsünüze yerleştirin. Bu arada lastikler, sizin ulaşabileceğiniz kadar uzayacaktır. Geri kalan işlemler aynı.
    Tüfek ve lastik boyu oranlarına dikkat edin. Uzun tüfeklerde 20 mm veya daha güçlü lastikler kullanmak mümkün, ancak uzun süreli avlarda kurma zorluğu nedeni ile yorgunluk yapacaklardır.
    100 cm tüfek için 26 cm 20 mm lastik yerine, 24 cm 18 mm lastik gerek kurulma kolaylığı gerek şişi daha uzun sürmesi ve vibrasyon azlığı açısından daha doğru bir kombinasyondur.
    Saygılar
    Jak Boeno
     
  15. slimselim

    slimselim

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    219
    Şehir:
    Bursa - Bazen Eskişehir
    Favori Kamış:
    Tarzan Zıpkın , Albastar olta Rambo bıçağım Fotoğraf makinam
    En İyi Avı:
    2 kg aynalı sazan 1.5 kg RusKefali
    İlk 15 yaşında kullandım. Ozamandan önce izin vermiyorlardı. Tabiki 3 sefer çektikten sonra karnım kızarıyordu hatta morarıyordu. Biraz karın kası gerekli. Zamanla alışıyorsun. :) Bende pompalı var şimdi lastik flan uğraşmıyorum. daha kolay
     
  16. türkay

    türkay

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    kalkan kaç kg olduğunu bilemiyorum
    slm arkadaşlar bendede yılmazlar var 75 cm lik benim boyda epey kısa aslında 1.65 falanım ama kollarım kuvvetli yani ben ava başladığım zaman 30veya40 defada kurabiliyorum eğer bendende kısa isen sana havalı zıpkın falan al derim gülü seven dikenine katlanır hocam :) vücüt ve bünye alışıyo ama göğüs kafeside morarıyo kalp krizi geçirecez walla ii avlar saygılar :)
     
  17. Carioca

    Carioca Utku Genç

    Mesajlar:
    39
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    2,5 kg Levrek :)
    ortaokulda basladim zipkinliga avciliga ve o zamandan beri elbise kullanmadim
    iman tahtasi denen kemige dayayarak kurardim..
    geçen senye kadar bir sorun yasamadim,ancak geçen sene cok kotu bir sekilde morarmalar,siyriklar oldu...
    su anda aktif bir dalmisligim yok,anca yazin dalabiliyorum,ancak cok uzun sure one egik oturdugumda agrilar zaman zaman bas gosteriyor.. gerindigim zaman,iman tahtasi denen kemigimden çitlama sesleri geliyor...
    saglik bu hayatta cok onemli arkadaslar... dikkatli olalim...
    ayrica gunes konusunda da dikkatli olmaliyiz,elbisesiz girdigim icin gunes kremi surmem lasim,fakat ben genelde surmuyorum,kac sefer agir yaniklar gecirdim:(
    bir hafta acidan kimildayamadigimi hatirlarim... bendeki avcilik asktan ote..
    bu yuzden kontrol edemiyorum sabah girip hic durmadan aksam cikmak gibi akilsizca hareketlerde bulunuyorum...
    isin kotusu belki kendinizi yok sayabilirsiniz ama sizi sevenleri de uzuyorsunuz boyle seyler yapinca..
    annemin son yandigim zaman saatlerce agladigini bilirim:(
    otokontrol onemli... bu yaz yurtdisindan dondugumde elbisemi alacagim ve oyle dalacagim.. hepinize de elbise almanizi oneriyorum...
    saygilar...
     
  18. ozo

    ozo

    Mesajlar:
    8
    Şehir:
    Bursa
    selam

    bu yazıları okurken dün kapaklıda suda yaşadıklarım gözümün önüne geldi. yaklaşık 4-5 saat suda kalmışım. şimdi her yerim ağrıyor. özellikle zıpkını dayadığım yerler inanılmaz sızlıyor. her yeri kızardı. bende yeni apnea 90 lık zıpkın aldım. dün 5 saatte 5 defa felan kurabildim. halen kollarım ağrıyor. eldivenim olmadığı için kuramadan bıraktığım sıralarda serçe parmağımı birkaç defa palamuta kaptırdım. şimdi paramparça parmağım. ne kadar zormuş apnea 90 lık power point zıpkını kurmak. burdan biraz taktik aldım ama genede bir dahaki sefere yanıma 24*18 lik lastik alacağım. burdaki taktiklerde ilşe yaramazsa diğer lastiğe geçeceğim. dün 2-3 kilo ağırlığında inanılmaz güzel bir balık gördüm. yeni başladığım için balığın ismi şudur deyip kimseyi kandırmayayım. ama balıkçı reşatta bile görmediğim bir balıktı. hatta kendisinden biraz ufak iki tanede kardeşi vardı yanında. banada en fazla 3 metre uzaklıktaydı. ama ben zıpkını kurduğumda balıklar gemlik körfezinden çıkıp çoktan ege sularına girmişlerdi. yani bu lastik çekme mevzuunda benim kadar taze ve acı bir anısı olan arkadaş varmı bilmiyorum
     
  19. mirsat

    mirsat

    Mesajlar:
    131
    Favori Kamış:
    Dam 300 30-60 kamış pelikan makina
    En İyi Avı:
    Sazan 1.5 kilo
    Bu aletler için bir kurma kolu filan yapılamaz mı. Geçen yaz çok zor zıpkın kuran biri olarak , epey düşünmüştüm. Hatta bir iki fikrim var ama elimde bir zıpkın olsa deneme yapabilirim. Makina çalışma şartlarına vakıf olurdum. En kısa zaman da bir alet alıp üstünde çalışmam lazım. Bir makinacı olarak bu işe bir çözüm bulabiliriz belki. Büyük icat olur;)
     
  20. kskkörfez35/5kost

    kskkörfez35/5kost

    Mesajlar:
    120
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    zıpkın,olta
    En İyi Avı:
    levrek3 kilo ahtapot 3 ve altı
    benim avatarıma bakarsan belki yardımcı olur gögüsünde çekmek en mantıklısı bence gögüs kafesinini ortasındaki çukura kabzayı iyice yerleştir ve v şeklinde dur zıpkının ucu dibe doğru bakmasın o da önemli yani suyun üstünde bot gibi düz durma paletler aşşağıda olsun suyun yüzeyinde diyil v şeklinde dur ve kamburunu çıkartarak gögüsündeki deki kuvveti zıpkına doğru ver bence ve lastiyi yavaş şekilde diyil hızla çek birden kuvetini ver yoksa yavaş çekersen daha da zor olur birden çek ve tak o da mı olmuyor çift 16 lık lastik al ve öyle ger daha memnun kalabilirsin bence yardım edebildiysem ne mutlu bana ve bize kendine dikkat et yanında bir arkadaşını görüt o da dalğıç olsun partnerli dalış yapın ama dikkat edin zordur birbirinizi vurmayın ve zıpkın iplerinizin tabi makara kullanıyorsanız başka mesafesinde durmayın 20 şer metre açıkta dalın ve birbirinizi gözleyin yanlış bilgi verdim ise düzeltin arkadaşlar saolun
     
    Son düzenleme: 19 Haziran 2007