Arkadaşlar, az önce okuduğum bir konudan esinlenerek bu konuda bir şeyler söylemek istedim En büyük keyfi oltayla avlanarak aldığım halde zaman zaman zıpkına da çıkıyorum. Zıpkın ile avcılık, kurallara uyulduğu, acgozlu olunmadığı ve ruh sağlığı "normal" kişilerce yapıldığında bence daha "adilane" bir karşılaşma şansı doğuruyor balıklar açısından. Öncelikle olta avcılığında iğnelerimizi yaprak yemlerle gizleyip balığı kandırırken zıpkınla avcılıkta genellikle balıktan saklanma şansınız yoktur. (Kayanın ardına yatıp balık bekliyorsanız bu başka tabii) Balık sizi görür, menzile girerse ve siz de iyi nişan almışsanız, zıpkınınız iyiyse, şişiniz eğrilmemişse balığınızı alabilirsiniz. Üstelik nefes almak için tek şansınız şnorkeli yani bir de su altına indiğinde dalgıç, deplasmanda sayılır. Herşeyde olduğu gibi bu avda da etik olmayan davranışları sergileyenlere rastlıyoruz, gece fenerle zıpkın avı, az önce anlattığım deplasman konusunu bozmaya yönelik tüple avlanmaya çalışanlar, avını alıp çıkmak yerine aç gözlülük yapanlar... Bunlar da maalesef zıpkıncıların yüz karasıdır. Zaten bu yüz karalıkları tüm sirkülere de aykırı.. Ancak oltayla avcılıkta da benzer aykırılıklar söz konusu. Mesela belirli bir derinlikte kıyıya paralel 3-4 kmlik paraketalarla kalkan avcılığı da balığa şans tanımamak adına etik değil bence... Hatta profesyonel balıkçılarda halen trol denen rezalet yüzüncden çocuklarımız, bu günlerde aldığımız balıkların çoğunu göremeyecek bile... Yani olaya ben bu açıdan bakıyorum. Kurallara uyulduğu sürece zıpkınla dalış ayrı bir keyiftir. Çok kez onlarca balık görmeme rağmen suyun altında dolaşmanın verdiği huzuru balığa tercih edip boş çıktığım da olmuştur... Kısmetiniz bol olsun
kurallara uyuldugu sürece zıpkınla av bayagı zevkli gibi geliyor bana yapmadıgım için tam bilemiyorum ama bir ıpkıncınında öne gelen balıgı vuırmasını dogru bulmuyorum küçük büyük veya o balıgın avı yasakmı serbestmi demeden balıkların zıpkınlanması bence hiç etik degil ha bunu her zıpkıncı yapmıyor bu işi kuralına uygun yapana saygımız sonsuz sözim kuralına göre yapmayana
Üstadım olta bizim için büyük keyif, zıpkın av ile avcı arasındaki düellodur Yani amacım oltayla avcılık şöyledir halbuki zıpkın böyledir gibi bir şey ortaya atmak değildi, Düşünüyorum da bu "kurallara uyulmadan yapılan avcılıkla mücadele" işinde de zıpkın etkili olarak kullanılabilir mi acaba?
Ama üstadım zıpkının hedefi kurallara aykırı hareket eden teknelerin gövdesi olacak Şaka bir tarafa da üstadım sahil güvenlik nereye yetişsin? Amatörler bile kurallara aykırı hareket ediyıorken profesyonelleri nasil engelleyelim ki? Valla ben bu konuda epey umutsuzum...
siteye üye olduğumdan bu güne savunduğum bir konudur sirküler, hatta birtakım alışkanlıklardan vazgeçiren, düşündüren, paylaştıran ortak doğruları bulduğumuz tek döküman sirkülerde, zıpkın yada olta , kurallar açık ve net, genede önce vicdan , çünkü o yoksa sirkülerin bir anlamı yok.
Üstadım bizim yazlık civarındaki avları denetleyebiliyor ve gerektiği zaman uyarıda bulunabiliyoruz, malum çöplüğümüzde ötmek sorun olmuyor... Ama bir keresinde Bodrumda gece dalışı yapanların çıkışına koşup yetiştik, yanlış olduğunu, gece dalış yapılabileceğini ama fener ve tüple zıpkın avcılığı yapılamayacağını anlattık... Ne mi oldu? Ertesi gece yine oradalardı... Jandarma çağırdık, tatillerinin kalan kısmını nezarette geçirdiler... eh Bodrumda nezaret koşullaerı da olsa bedava kalmış oldular, bildiğim kadarıyla eşya ve teçhizata el konuldu. Zararları büyüktü anlayacağınız... Bu gibi olayları hiç değilse anlatalım belki caydırıcı etkisi olur
engellemek bizim işimiz değil, ancak engelleyecek merciileri devreye sokabiliriz. buradaki amacımız ve sitemizin sayesinde kazancımız ne biliyormusun. amatör balıkçılığın bilinçli yapılabileceğini, amatör balıkçı=azbilen balıkçı=çömez balıkçı düşüncesini kafalardan silmeyi başarmak. amatörlüğün ruhumuzda olduğunu çevreye ,insana yarınlara saygı demek olduğunu öğrenip öğretmek işte amaç bu. çevremdeki herkese ama herkese bir paylaşım sitemiz olduğunu yapılmak istenenleri anlatıyorum, balık yemeyen zıpkınmı oda ne diyenler bile takdir'le karşılıyorlar, demekki doğru yoldayız, kırmadan kırılmadan, iyi paylaşımlar.
zipkinla balik avciligi az önce Ulas arkadasimizin yazisini okudum. Ona hak vermemek benim elimde degil. Cünkü bu ya ben de ilk defa zipkinla daldim. Gercekten de Real Madridle karsilasmis Galatasaray gibi hissettim kendimi. 20 yili askin bir süredir oltayla avlanmama ragmen ilk defa denedigim bu avlanma yöntemi bana korkunc bir haz verdi. Ne avladigimi soracak olursaniz, cevabim su: Hicbir sey. Sadece deniz altinin o enfes manzarsini doya doya beynima kazimaya calistim o kadar. Ulas arkadasimiz son derece hakli görünüyor.
spor olsun diye yapılan avın hangisi etik ki? 14 yaşımdan beri zıpkınla avlanırım,ama son 10 yıldır zıpkın atmaya değer balıkla karşılaşmadım.bu uğraşın en güzel yanı deniz altının gizemli güzelliklerini izlemek.ben suya girip 2-3 saat gezer ve çoğu zaman hiç tetik basmadan çıkarım. bir gün hiç unutmam ;izmir /urla tarafında bir dalgakıran arkasında dalıyorum, yaklaşık 30 cm lik bir kefali kayalıklara sıkıştırdım ''u'' şeklinde bir kaya oyuntusu,balık buraya girdi bende ''u'' nun ağzını tuttum ,balık atış mesafemde yaklaşık 30sn balığın telaşlı hareketlerini izledim,bir o yana bir buyana kaçmak için fırsat kolluyor ama nafile sıkışmış durumda,inanın bana tetiğe basamadım,, denizde elinizde zıpkın varsa,kesinlikle deplasmanda sayılamazsınız.. insan her zaman avda avantaj sağlayacak ekipmanları bulur ve geliştirir.
sa.ustalar birşey sormak istiyorum .kıyıya 50 m. mesafeye ağ atmak yasak deyilmi.çeşme alaçatıda balıkçılar atıyoda.
Ulaş Bey; +1 Ben de esas olarak zıpkınla avlanıyorum. Ve sirkülere uygun av yapılmayan bölgelerde nasıl bir kıyım yapıldığının da farkındayım... Teknesini dalış esnasında bize doğru süren balıkçılar meslaktaşlarının bir koy yanda dinamitle, ağ çevirip içine dalmalarına, gece dalmalarına göz yummaktadır. Ancak olumlu gelişmeler de yok değil. Gerek Sualtı Avcıları Derneğinin çabaları gerekse bireysel çalışmalar ile bu konulara biraz daha dikkatli bakılmaya başlandı. Özellikle sahil güvenlik denetimlerin çok daha sıkı yapmaya başladı. Umarım ilerleyen günlerde kurallara çok daha fazla uyulur... Sağlıklı günler dilerim
Arkadaşlar hoşgeldiniz. Yapmanız gereken bir iki zorunluluk var.İmza ayarlarınız yapmalı ve tanışalım bölümüne gelip konu açarak bizlere kısa bir anlatımla kendinizi tanıtmalısınız. İmza ayarlarınıza isminizi,yaşınızı bulunduğunuz şehri ve kan grubunu yazmalısınız. Aşağıdaki linkten imza ayarlarınızı yapabilirsiniz arkadaşlar.. http://www.balikavi.net/forum/profile.php?do=editsignature