El işi Damaklı sahte yapım aşamaları /Resimli.

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında diverozcan tarafından paylaşıldı.

1. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Arkadaşlar
    Bu sefer sizlere, elimden geldiğince damaklı bir sahteyi nasıl yaptığımı anlatmaya çalışacağım. Kullandığım malzemeler 1 senelik bir birikimimdir. Uyguladığım teknikleri de internetten araştırarak ve kendimce birşeyler katarak, sizlerden gelen değerli yorum ve fikirlerle de harmanlayarak uyguluyorum. Daima yeni fikirlere ve yorumlara açığım.

İşe yapacağımız sahtenin boyutlarına uygun Balsa levhayı seçip, uygun ebatta keserek başlıyoruz. Yaptığım sahte 75mm uzunluğunda ve 12mm kalınlığında olduğundan ben 6mm lik Balsa levha ile çalışmayı tercih ettim.

Karton modeli balsanın üzerine toplu iğne ile tutturarak şablonu çiziyorum.

Dengeli kesebilmem için yumuşak karakalamle çizgileri gölgelendirip, çift taraflı bant ile parçaları birleştiriyorum.

Falçata ile dış hattını kesiyorum.

Kalın zımpara ile ana hatlarını düzeltiyorum.

Sahtenin sırtını balık formunu verecek şekilde çok düzgün ve eşit olarak çizip, falçata ile formunu verdikten sonra; önce kalın sonra ince zımpara ile son şeklini veriyorum.

Kurşunkalemle galsama, göz ve ağızı oyacağım yerleri çiziyorum.

El motorunun ince freze ucu ile galzama, ağız ve göz yuvalarını oyuyorum. Çapakları ince zımpara ile düzeltiyorum.

Falçata ile dikkatlice, çift taraflı bant ile yapıştırdığım parçaları ayırıyorum.

Ağırlıkları yerleştireceğim yuvaları çizip, freze ucu ile oyuyorum.

1,3 mm paslanmaz teli pense ve uygun ebatta bir metal çubuk yardımıyla kıvırıyorum.

Tellerin açmaması için ip misina ile bağlayıp, japonla sağlamlaştırıyorum.

Renkli bir marker kalem ile teli yerleştireceğim yuvanın hatlarını çiziyorum.

İnce freze ucu ile telin yuvasını oyup, japon yapıştırıcı ile teli yuvasına sabitliyorum.

Renkli pilot kalemi ile telin yüzeyini boyayıp, sahteyi birleştirerek diğer tarafa simetrisini çıkartıyorum ve aynı şekilde diğeryüzü de oyuyorum.

2. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Her iki parçayı yapıştırmadan önce, ağırlıkları yerleştireceğim yuvaları ince bir japon yapıştırıcı tabakası sürerek sağlamlaştırıyorum; bu şekilde oluşan sert yüzey aynı zamanda sesin daha net çıkmasını sağlıyor. Her iki parçaya şeffaf ahşap tutkalı sürüp yapıştırıyorum ve bir süre sıkıştırarak bekletiyorum.

Kuruduktan sonra çok ince zımpara ile son kez çapakları temizliyorum. Epoksiden hazırladığım gözlerden yapacağım modele uygun olanı seçiyorum.

Damağı yerleştireceğim yuvayı freze ucu ile oyuyorum.

3mm kalınlığındaki şeffaf mikanın üzerine uygun ebattaki damağın şablonunu çizip, kesiyorum ve zımpara ile kenarlarını düzeltip keçe ile parlattıktan sonra, epoksi ile yerine yapıştırmadan önce iyi tutunması için, damağın dip kısmına ince uçlu matkap ile 2 minik delik açıyorum.

Kesilmiş birkaç model;

Bundan sonrası, farklı kaplama ve boya teknikleri uygulayarak modeli ortaya çıkartıyorum. Kaplama ve boya tekniklerini ayrı bir konuda anlatmaya çalışacağım.

Teknik detaylarını anlatmaya çalıştığım modelin bitmiş hali;

Sağlıcakla kalınız.

3. Aytech48

Aytech48 Engin Aytekin

Favori Kamış:
    Cormoran profiline spin 2.10
    Favori Makine:
    Ryobi Ecusima 3000Vİ
    En İyi Avı:
    Kendi akvaryumumdan yakaladağım 4 cm Sarı Prenses :D
    Çok güzel ve açıklayıcı bilgiler abi.Üşenmeyip teker teker ve ayrıntılı anlattığın için teşekkürler.

Eline emeğine sağlık.

4. Sebastian

Sebastian Murat Yıldız

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40
    Favori Makine:
    Okuma Trio 40
    En İyi Avı:
    2.750 gram yazılı orkinos 3 kilo şeytan gridasi sayısız zargana turna sinavrit ve niceleri
    özcan abi sen bu işi cok iyi yapanlardansın oda bukadar acıklıyıcı, ve net paylasımından belli, takdir ettim gerçekten masallah diorum size, :))))))

1 senelik emek elbette kolay olmaz zevk için mıngır lazım :)) bu işi iyice kafama iyice sardınız gerçekten böyle görünüyorki iyice bende baslıcam bu işe bakalım hayırlısı bir günde ben paylaşırım, ileriki zaamanlarda yaptıgımızda :)):...

5. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Sahteler cok güzel,dahada güzeli anlatim olmus,anlatim icin tesekkürler Özcan bey...

6. melanqoliq

melanqoliq FATİH KOÇ

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin, Lineaeffe master jig
    Favori Makine:
    Shimano Hyperlop, Ryobi Ecusima 3000vi, Okuma Salina SA 2 16000
    En İyi Avı:
    Sülemem nazar değer :D
    Çok çok güzel abi..
    bu işe hevesli kim varsa dümen suyunuzdan geçmeli illaki diyorum..
    bravo bravo bravo..

7. yücel arıtoprak

yücel arıtoprak yücel ARITOPRAK

Favori Kamış:
    SHIMANO
    Favori Makine:
    SHİMANO
    En İyi Avı:
    HENÜZ İYİ DİYEBİLECEGİM AVIM YOK
    özcan bey sanat eserleri cıkarmışsınız ortaya, takdir ediyor ve saygı duyuyorum. sizden bir ricam olacak EPOXY malzemeyi nasıl temın edebılırım:confused:

8. bahti88

bahti88 Bahtiyar Çelik

En İyi Avı:
    1531 gr. Pullu Sazan, 1150 gr. & 58 cm. Turna
    Dikkat! Peşin fiyat 26,90 :D Etiketi çıkartmayı unutmuşsun abi :D

9. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim Engin kardeş. Anlatımımla birkaç arkdaşı daha heveslendirip, örnek olabiliyorsam bu zahmete fazlasıyla değiyor.
    Sevgiler.

Murat kardeş, 1 sene boyunca muhtelif sahte denemelerim oldu. Her yaptığım modelde yeni birşeyler öğrendim ve öğrendiklerimi de paylaşmaya çalıştım. Senin gibi hevesli birkaç arkadaşı daha bu işe bulaştırabilirsem çok sevinirim :).
    Sana şimdiden kolay gelsin diyorum.

Değerli yorumunuz için teşekkür ederim Selim bey. Yapmak isteyecek arkadaşlar için de umarım yeteri kadar açıklaycı olmuştur.
    Sağlıcakla kalın.

Başlangıç için temel teknikleri vermeye çalıştım. Herkes zamanla kendi stilini oluşturuyor zaten. Yorumun için teşekkürler Fatih kardeş.

10. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim Yücel bey. Epoksi; sertleştiricisi ile karıştığında ısınarak sertleşen plastik bazlı bir yapıştırıcı aslında. Piyasada farklı kullanım alanları için üretilmiş çeşitleri var. Metal epoksi, şeffaf epoksi gibi. Sizin kulanacağınız şeffaf epoksi piyasada farklı markalarda satılmakta. Benim tercihim 5dk.lık Devcon markasının ürünü oldu. 30 dk.lık olanı da satılmakta. Piyasada en uygun fiyatla da THK.nun online satış sitesinden buldum.
    Selamlar.

11. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    :) Bu ham fiyatı. Boyayınca 99,90 oluyor. Sana 100,00 olur :D

12. bahti88

bahti88 Bahtiyar Çelik

En İyi Avı:
    1531 gr. Pullu Sazan, 1150 gr. & 58 cm. Turna
    Senin elinden çıksın, varsın 200 olsun. :rolleyes:

13. 13114

13114

Favori Kamış:
    Michell 4.20 surf
    Favori Makine:
    Daiwa bg30
    Özcan bey,
    Ben de kara ve balık avı ile oldukça fazla ilgili biriyim.
    Emekli olduğum ve el emeği konusunda merakım oldukça fazla lduğu için eğer sizce mahsuru yok ise rapala yapımı için malzeme ve aletler konusunda yardımınızı rica edeceğim.
    Öncelikle alet olarak (Kargaburun,pense,el motoru ,uçlar , mengene vs gibi)
    Arından balsa ağacı,göz malzemesi,boya çeşitleri ,bilya vs gibi malzemeler ve diğer malzemeleri nerelerden temin edebileceğim ve bir liste olarak yazabilirseniz el emeği rapala meraklılarına bir çırak kazandırmış olacaksınız.
    Ayrıca Ben de istanbuldayım ve sizle tanışmak isterim.
    Saygılarımla
    İsfendiyar Topçu
    Msn:isfendiyartopcu@hotmail.com

14. KULL64

KULL64 Emrah

Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Abi su paylasimina ne soylense,ne kadar tesekkur edilse azdir.
    Bu raporu hazirlamak bile saatler surer.Bunun icin muthis emegin geciyor hem bizlere , hem foruma.
    Soylenecek birsey bulamiyorum.Cok cok tesekkurler ediyorum kendi adima.Basarilar dilerim.Rastgele...

15. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkürler Emrah. Paylaşmak güzeldir. Paylaştıkça değer kazanır emeklerin. Hele de bu paylaşımın, sizler gibi yeni arkadaşlara örnek olduğunu görmek ayrı bir tat katıyor.
    Rastgelsin güzel kardeşim..

16. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba İsfendiyar bey.
    Gerekli gördüğünüz konularda yardımcı olmak beni her zaman memnun eder; özellikle de bu hobiye gönül vermiş biri olarak, sizi de aramızda görmek ayrıca sevindirir. Ne yazık ki evlendikten sonra Kayseri' ye yerleştiğim için İstanbul' dan epey uzak kaldım, inşallah bir gün karşılaşırız.
    Bu hobiye başladığım ilk zamanlarda kullandığım malzemeler ile ilgili bir konu açmıştım. Tabi şimdi üzerine pek çok malzeme ilave oldu. Bir inceleyin isterseniz. Tekrardan kullandığım malzemeler ile ilgili genel bir konu açmak istiyorum. Sanırım pekçok sorunuza cevap olacaktır.
    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=30928

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=32660

Saygılarımla.

17. engin-35-33

engin-35-33 Engin Güzelaraz

Favori Kamış:
    REMİXON TIGER 2.70 Metre, DİSCOVERY 3.00 Metre Surf Tipi
    Favori Makine:
    Kumyang Paragon, Eurofish Excel 50
    En İyi Avı:
    Levrek, 1.250 kilo
    Ellerinize sağlık çok güzel olmuş.

18. engin-35-33

engin-35-33 Engin Güzelaraz

Favori Kamış:
    REMİXON TIGER 2.70 Metre, DİSCOVERY 3.00 Metre Surf Tipi
    Favori Makine:
    Kumyang Paragon, Eurofish Excel 50
    En İyi Avı:
    Levrek, 1.250 kilo
    Çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

19. Volchok

Volchok Tolga Kaan

Favori Kamış:
    D.A.M onliner spin
    En İyi Avı:
    Kaplan Köpekbalığı 4kg
    dayı harikasın sen buralarda harcanıyon yahu:)
    Bence bu sitenin gelmiş geçmiş en iyi konusunu açmışsın

20. Volchok

Volchok Tolga Kaan

Favori Kamış:
    D.A.M onliner spin
    En İyi Avı:
    Kaplan Köpekbalığı 4kg
    Engin kardeşim bu arada mesajın hepsini fotoğraflarla birlikte alıntı yapmana gerek yok kotalılarda var :)