Merhaba. arkadaşlar el işi sahte yapımı konusunda bir kaç sorum olacaktı. Ben wtd tekniğini kullanabileceğim su üstü sahte yapmak istiyorum.(rover98-128 gibi) 1-rover su üstü sahteleri içerisindeki bilyeler sayesinde ses çıkarmaktadır.ben bu bilyaları sahteyi ikiye bölmeden sırt bölümünden açacağım kanalın içerisine koysam sıkıntı yaratırmı( denge problemi yada wtd yapamama gibi)?bilyaları yerleştirdikten sonra kanalı ne ile doldurabilirim. 2-sahtenin üstünü kaplayacağımız folyolar yapışkanlı mı oluyor yoksa bizmi yapışkan kullanıyoruz ve nereden temin edebilirim. 3- epoksi yapıştırıcı diye adlandırılan yapıştırıcı ve ahşap tutkalını sahtenin hangi aşamasında nereye uyguluyoruz ve temin edebileceğim yerler 4-sahte balıkların gözlerini nereden sağlıyorsunuz 5- bir arkadaş sahte yapımında aşağıdaki malzemeleri kullandığını söylemiş 8 mm kalınlığında Balsa levha 1,2 mm çapında krom paslanmaz tel 5 dk. şeffaf epoksi yapışkan şeffaf ahşap tutkalı Çift taraflı yapışkan bant gelin tülü alüminyum folyo akrilik boyalar Renki Simli kalemler Şeffaf renkli ojeler çelik bilyeler 3 mm kalınlıkta şeffaf mika(damak için) VMC 9617 üçlü iğne 4No (bir ucu kesildi) Gamakatsu treble12 üçlü iğne 6 No Mustad 1251C Uzun pala iğne Owner İğne halkası Okuma Rapala Halkası 6 No. Nano koruyucu sprey hem folyo ve akrilik boyayı neden birarada kullandığını anlayamadım. folyoların zaten renklisi yokmu? 6-tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra en son vernik mi atıyoruz. 7- balsa levha büyük balıklar için yeterince sağlammıdır.(3-5 kg lık balıklar) 8 iki parça olan sahtelerde yani ortadan ikiye ayrılıp bilya tel vs konduktan sonra sahteler ne ile yapıştırılıyor. tuzlu suda tekrar açılma durumu var mı 9- kullanılan boyaların rengi suda çözülürmü? Arkadaşlar cahilliğime verin aslına bakarsanız şu konuyu detaylı bir şekilde anlatan bir konu bulamadım. yardımcı olursanız sevinirim.
bende bir ara denedim yapmayı ancak polyesterden yapılan sahteler daha detaysız gibi geldi bana. şu konulara bak istersen tüm bilgiler var... zaten kişinin tüm mesajlarını aratınca soruların cevaplarını bulacaksındır. kolay gelsin rasgele kullanılan malzemeler. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=32660 su üstü sahte http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=38382 http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=40293 http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=38381 http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=30829
başka bir forumda yaz aylarında paylaşımda bulunduğum konuyu eklemek isterim belki fayda edecek bi kaç bilgi çıkabilir. gerçi bunlarında kaynağı balikavi.net ama neyse başka da yapmadım bir hevesle bunlar oldu küçük olan hariç hepsi iğnesiz olarak arkadaşımın 5 yaşındaki oğluna verildi
1-rover su üstü sahteleri içerisindeki bilyeler sayesinde ses çıkarmaktadır.ben bu bilyaları sahteyi ikiye bölmeden sırt bölümünden açacağım kanalın içerisine koysam sıkıntı yaratırmı( denge problemi yada wtd yapamama gibi)?bilyaları yerleştirdikten sonra kanalı ne ile doldurabilirim. ==Bilyaları pipet içerisine koyarak sahtenin alt kısmından açacağınız kanala yerleştirip üzerini japon yapıştırıcı+sigara külü veya japon yapıştırıcı+karbonat ile doldurabilirsiniz.Sırt kısmından koyarsanız ve ters yüzen bir sahteniz olur. 2-sahtenin üstünü kaplayacağımız folyolar yapışkanlı mı oluyor yoksa bizmi yapışkan kullanıyoruz ve nereden temin edebilirim. ==Her iki türü de kırtasiyelerde mevcuttur. Hangisini kullancağınızsize kalmıştır.. 3- epoksi yapıştırıcı diye adlandırılan yapıştırıcı ve ahşap tutkalını sahtenin hangi aşamasında nereye uyguluyoruz ve temin edebileceğim yerler Epoksi yapıştırıcı 2 parça olan modeller için 2 parçanın yapıştırılması, gagalı sahtelerde gaganın yapıştırılması ve en son yüzey koruma amaçlı kullanılıyor. Ahşap tutkalına gerek yok bence.. Epoksiyi büyük kırtasiyelerde, yapı marketlerde bulabilirsiniz.. 4-sahte balıkların gözlerini nereden sağlıyorsunuz En basit yöntem hologramlı folyoyu delgeç ile delerek delgeç içerisindeki yuvarlak parçaların parlak tarafına küçük bir damla siyah oje, kuruduktan sonra da üzerine şeffaf oje damlatmaktır. 5- bir arkadaş sahte yapımında aşağıdaki malzemeleri kullandığını söylemiş ==hem folyo ve akrilik boyayı neden birarada kullandığını anlayamadım. folyoların zaten renklisi yokmu? Var. Kullandığı düz parlak gümüş renkli folyodur ve boyamak istemiştir. 6-tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra en son vernik mi atıyoruz. Mümkünse 2-3 kat, değilse yine şeffaf epoksi 7- balsa levha büyük balıklar için yeterince sağlammıdır.(3-5 kg lık balıklar) ==Değildir bence veya balığa göre değişir diyelim. (En azından 350-400gr lüfer ikiye bölebiliyor.) Kavak, çam ve bence ıhlamur en uygun ağaçlar.. 8 iki parça olan sahtelerde yani ortadan ikiye ayrılıp bilya tel vs konduktan sonra sahteler ne ile yapıştırılıyor. tuzlu suda tekrar açılma durumu var mı ==Epoksi, tutkal, japon yapıştırıcıdan herhangi biri ile olur. Açılacağını sanmam. 9- kullanılan boyaların rengi suda çözülürmü? Su bazlı boya kullanıp koruma amaçlı vernik veya epoksi ile kaplamazsanız çözülür. Yine pürüzsüz yüzeyler üzerine (folyo, hologramlı kağıtlar, alüminyum bantlar) yapılacak her türlü boya, üzeri vernik veya epoksi ile son kat olarak kaplanmazsa pul pul dökülebilir...
allah senden razı olsun. büyük sevaba girdin. üşenmeyip sorularıma tek tek cevap verdiğin için teşekkürler.yapacağım sahteleri burada paylaşmayı çok isterim.hayırlı avlar dilerim.
hocam saol ya ***** üşenmeden cewap wermişiniz.ama benimde bir sorum olcak ben de çekirge ile uğraşıyorum(şu an hedefim küçük) akrilik boya kullanmayı düşünüyorum.fırça ile bu işi yapabilirmiyim yada fırça için hangi boyayı kullanmamı önerirsiniz.birde epoksi yerine dış yüzyi korumak için ne kullanabiliriz?