1-2 Temmuz Sazan Avı'nda hüsrana uğrayanların değerlendirmeleri

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında huntercarpio tarafından paylaşıldı.

1. ozgun

ozgun

Favori Kamış:
    olta takımları
    En İyi Avı:
    sazan 12 kg
    slm

olmaz kardeşim
    ben elli olta atarım çok balık tutarım gelince övünürüm tuttuğum balıklarıda yemem eli akrabayı gönüllemek için dağıtırım:mad:
    ya kardeşim bu şekilde devam ederse bunu yapan rkadaş yarın bırak eli gönüllemeyi kendi evine götürecek balığıda bulamayacak
    ister inanın ister inanmayın vezirköprüde bir kişiye ait 120 olta vardı koyu baştan başa kapatmış bişey söylediğimiz zaman da tartışma çıkıyor jandarma ya söylüyoz yasak kalktı şimdide mi biz bakacaz diyor şaşırdık valla
    insanın kendi içinde olacak sen ne yaparsan yap

2. serkantuzcu

serkantuzcu

Favori Kamış:
    Sabır
    En İyi Avı:
    Küçük balıklar geri bırakılmassa, çok fazla balık tutulup izin verilenden( hatta izin verilenden ziyade insanın içinden gelmesi gerek ) fazlasını geri birakılmassa dediğiniz gibi eve götürecek değil bizden sonrakilere gösterecek balık kalmaz. Elbette 50 100 bu sayılar olta için hele hele amötör olarak bu işten zevk almak için yapan kişiler için çok ve çok fazla.

Amaç balık yemek değil bence, işin zevkini çıkarmak, spor yapmak ve nihayetinde tuttuğun balıları ödül olarak balık tuttuğun yerde suyun başında afiyetle yemek. Doyumluk değil tadımlık olacak.. Tek amaç yemek olsa bu iş için yapılan masrafla 3 - 5 aileyi doyuracak balık alınıp yenir.

belki 10 oltaya olabilr gözü ile baktım ama oda kimsenin hakkına tecavüz etmeden ve bir önceki yazımda belirttiğim gibi tutulan balıklar için izinler dahilinde.

3. carpangler

carpangler

Favori Kamış:
    olta
    Ben genelde 10 kadar olta atarım,hepsinin ucunda tek iğne vardır.Yaylı takımlar dahil.Şu bir gerçek ki attığımız her oltaya bir balık rastlama olasılığı yok gibi bir şey.Yalnız şu gerçeği atlamamak lazım:Bu olasılık gerçekleşse dahi,yani atılan her oltaya bir balık gelse ve ihtiyaç haricinde suya geri bırakılmazsa o zaman bu iş katliama dönmeye başlar,gölde balık sayısı her geçen gün azalır. Yani yanlış olan bir görüş var bazıavcılarda;olta avcılığı ile balık nesli tükenmez diye. hayır,tükenir;1 yıl sonra değil belki ama 5 yıl sonra balık yerine tospağa avlamaya başlarız o zaman.
    Bence yapılacak en önemli şey balık populasyonuna zarar vermeyecek ölçüde,sayı ve boy limitlerini aşmadan balık tutmaktır,olta adedi o kadar da önemli değil-sirkülerde belirtilen ölçüde olsun yeter.
    Şu konu komşuya balık dağıtma muhabbetini de anlayabilmiş değilim.Arkadaş kendi ihtiyacın kadar al,git.Başkası ne yapsın senin balığını.Çok istiyorsa alsın bir takım gitsin şansını denesin,o da olmazsa balık halinde istediği kadar bulabilir.Daha önce de yazdım;komşuya verilen balıklar,sizi rencide etmemek için alınıp sonra çoğu yenmeden çöpe atılıyor.Yazık günah yani...:(

4. tepreş

tepreş

cataörendede bos dönduk sayılır 20adet kadife aldık 9 kısı bence yasak mevsımde atılan ağların buyuk zararı var

5. avcı_55

avcı_55 Alaattin ışık

Favori Kamış:
    Olta.
    Murat kardeşim
    Ömerliye her hafta gidiyorum.Sadece israil sazanı alabiliyoruz.Daha sazan alamadık.Ancak iki,üç gün kamp yapılırsa büyük balık alınabilir.Benim iş yerimde DELPHI imesin az ilerisinde.

6. s@z@ncı

s@z@ncı

Favori Kamış:
    Olta harici hiçbirşey...
    En İyi Avı:
    Sazan 14 kg, yayın 11 kg
    Balık yok..

Balık yok arkadaşlar. Forumda zaten arkadaşlar yazmış nedenini. Göletlere dadanan ağcılar yokmu ya..
    Yurt dışında yaşayan arkadaşlara: Oralarda öyle ama buralarda değil. Orada fazla miktarda olta yada yasak olanı yap anında ensene biner cezanı yazarlar değilmi? Bizde ise yap yanına kar kalır. Bir arkadaş yazmış namluyu sana çevirir diye, ben de diyorumki üstünü üstlük tetiğide çeker valla.
    Yasak bitti git bakalım bir gölete. Köye yakınsa işin var. Önüne gelen taciz eder. Azayım der gelir yasak kalk, öbürü boşta gezer her işe bakarım der yasak terk et. Olmadımı oltalarının ve senin üzerine sürü sürerler. Başıboşluk gırla bizde.

Başınızı ağrıttık kusura bakmayın hoşça kalın arkadaşlar.

7. fatihtoy

fatihtoy

Favori Kamış:
    kamış olta,(turna,sazan)
    En İyi Avı:
    8.5 kg aynalı sazan,8adet 200gr lık Çipura
    Merhaba arkadaşlar,bende 1-2 Temmuz da kesikköprüdeydim.maalesef sonuç aynı,akşama kadar oltama bir kezdahi turna vurmadı.

8. fahri

fahri

Favori Kamış:
    Olta,
    En İyi Avı:
    Sazan 1,5 kg
    ağzına sağlık

ağzına diline sağlık abi insanlar neden iki yüzlü anlamıyorum eğer balık tutmayacaksan pikniğe git ne olta at nede başka birşey türkiyede 1 olta ile balık tutulacak yer varsa lütfen söyleyin 15 yıldır balığa giderim ben görmedim
    en kısa zamanda yozgat çorum nereye gidersem foto çekip burada yayınlayacağım.:mad:

9. AKS

AKS

arkadaşım halen şu konuyu anlamış değilim oltayla tutmakla göldeki balığı bitiriyoruz???ben sazan avıyla ilgilenirim ve genelde 4 kamış atarım ve tekli iğne kullanırım...şimdi göllerimize bir bakalım bana lütfen söyleyin şu gölde tarlalar icin atılan ilacın göl sularına karışması,bilincsiz avcılık dediğimiz dinamit kirec vs vs ile avcılığın yapılması, ağ serpme tırıvırı ve benzeri kullanımı,şu an başka aklıma gelmeyen(zaten bunlar yeterde artar bile) diğer sebeblerden dolayı değilde halen sirkülerimizdeki 30 cm olacak ve 8 adet yakalanıcak ibaresine uymadığımızdan dolayı artık x gölünde balık kalmadı ve biz tosbağa avlıyoruz...inanın bu olayı kendimce düşünüyorum fakat bu sadece kendimi kandırmaktan öteye gecmiyor ne yani şimdi denizlerimizdeki balıkta sıra sıra dizilmiş amatör arkadaşların attığı oltaylamı tükendi???ayrıca sirkülerde 8 balık diyor bana söylermisiniz kac tane arkadaşımız sezon boyunca 8 tane sazan yakalıyacak ben söyleyim cok fazla zaman ayıranları dışında istisna kişiler diğerleri malum... cözülmesi gereken sorunlar ortadayken halen bunu bir sorun olarak görmeniz ve rahatsızlık duymanızı ve evet oltayla tutmakla balık biter demenizi anlamıyorum...

10. hakan

hakan

Favori Kamış:
    fly,pilker
    En İyi Avı:
    48kg kilic,19kg som,38kg halibut
    Kuzeyli balikci

Gunluk 8 degil 28 tane olsun farketmez.oltayla balik bitmez.Arkadasin dedigi gibi baska faktorlerde aramak lazim sebebleri...o hepimizin cok iyi bildigi sebeblerde..Rastgele

Son düzenleme: 16 Ağustos 2006
  11. AKS

AKS

sevgili hakan bu yazımda sirkülere uyulmasın 15 cmlik bir sazanı livara atalım gibi bir sonuc cıkartılmasını istemiyorum...fakat seninde dediğin gibi sebeblerin acık ve net belli olduğu bir ortamda halen oltayla tutmakla balığı tüketeceğimize inanmak kendimizi kandırmaktan öteye gecemez...yurdun değişik bölgelerindeki göllerde avlandım orada bulunan daha bilincli arkadaşlarla konuştuğumda verilen cvplar sürekli aynıydı burası 2 sene önceye kadar cok güzel balık yapardı nasılki metrelerce ağ atılmaya başlandı balık tükendi...yada yurdumuzun gölleri ve denizlerinin 15 sene önceki evveliyatını düşünelim bolluk vardı bereket vardı ne olduda birden bire bu sona geldik???lütfen birbirimizi kandırmayalım bu sona balığı oltayla tutmakla gelmedik...

12. carpangler

carpangler

Favori Kamış:
    olta
    Tamam arkadaşlar haklısınız.Oltayla balık populasyonu zarar görmez,nesli tükenmez. :confused:

Yaşasın,bundan böyle ben 86 tane olta atabilir ve her birine mesela 4'ten az olmamak kaydıylakanca takabilir ve ufak tefek te olsa her balığı sepetime koyabilirim.Nasıl olsa olta ile avlanmak balık nesline zarar vermiyor ya!

Yazdıklarımı ya tam olarak okumadınız ya da farklı açılardan bakıyoruz sayın arkadaşlar;denizde böyle bir şey söz konusu olamaz tabii kastettiğim yerler küçük göletler,barajlar bile değil.Örnek verelim;iki tane ufak bir göletimiz olsun yanyana,içlerinde aynı sayıda da balık . 50şer kişilik 2 grup halinde bu göletlere dağılalım ve koca bir sezon boyunca aynı zaman diliminde avlanalım.Yalnız gruplardan biri olta adedi,boy limitleri vs.konusunda hassas olsun.Diğer gruptakiler de ne kadar olta atarsak atalım sorun değil,limitlere de kafamıza göre uyalım diyen kişilerden oluşsun.Onlar dünyanın oltasıyla avlansınlar.
    Soru şu:Bu şeklide avlanma sonucunda bu iki göletten hangisinde 3-5 yıl sonra balık populasyonunda ciddi düşüş olur?Yoksa bu süre sonunda her iki gölettede hala aynı sayıda balık olacak mıdır?Aynı olacaktır diyorsanız ben bugünden itibaren amatör balık avına farklı gözle bakacağım galiba:(

13. AKS

AKS

tuncer bey ben sizin ısrarla bu konuya değinmenize anlam veremiyorum???ayrıca sirkülere uymayalım diye bir söylemimde yok???sadece vermiş olduğunuz örnek misalindeki gibi oltayla tutmakla kuruttuğumuz bir göl örneğiyle emin olun ben hic karşılaşmadım ,sizin bana sunabileceğiniz böyle bir göl varmıdır???...sorunuza cvp vereyim metrelerce ağı olan bir arkadaş gelir o her iki grubun bakışları arasında ağını serer sabahıda ceker gider...bizlerde halen oltayla balık tutmakla gölü kurutmaktan bahsederiz...sizin hassasiyetinizide anlıyorum o yüzden sirkülere uymayalım 100 tane olta atalım gibi bir söylemim yok lakin bu nedenlerden dolayıda böyle bir sonuca varılacağına inanmıyorum ve dediğim gibi bunun kendimizi kandırmak olduğunu düşünüyorum...

14. carpangler

carpangler

Favori Kamış:
    olta
    Aytekin bey,bu ve benzeri sitelere hergün yüzlerce binlerce insan gözatıyor.Sirkülerden limitlerden haberi olmayan bir çok insan var.Şimdi tutup da bu insanların belki ikimizinde aynı amaç uğruna sarfettiğimiz bu sözleri farklı yorumlayarak "aman canım,n'olacak,ha 2 olta ha 20 olta atmışım ne farkeder,nasılsa olta ile bu balıklar asla tükenmezmiş"gibi bir kanıya kapılmayacaklarının garantisi var mıdır acaba.Ağcılar,tırıvırıcılar ve benzeri türevlerinin verdikleri zararları tartışmıyoruz ki zaten biz burada.Bilinçli şekilde oltasını atan insanlara diyecek hiç bir sözümüz olamaz elbette.Benim hassasiyetim "nasıl olsa olta avcılığı balık populasyonunu etkilemez" düşüncesiyle olta adedini artıran insanların sayısının giderek artması ve bu kafadakilerin kendilerine en yakın göl veya göletin etrafında -atuyorum günde 100 balık tutup bunu sürekli hale getirmeleridir.
    öte yandan şu da var.Avrupa kanallarında seyrediyoruz,adamlar yakala bırak tekniğini uyguluyorlar.Yanlış anlama olmasın,aynını biz de yapalım demiyorum.Fakat görüyoruz ki adamlar 20-30 kg.sazanların boy boy fotoğraflarını çekebiliyorken bize sadece seyretmek düşüyor.Onlar da olta balıkçısı olduğu halde neden gereğinden fazla olta attırmıyorlar ya da 2 iğneden fazlasına izin vermiyorlar hiç düşündünüz mü?
    Sözün özü,bizler burada yazdığımız herşeyden sorumluyuz aslında,bu işe yeni başlayanlara olta balıkçılığının kontrollü,bilinçli yapmalarını söylemek kendimizi kandırmak mıdır?Valla benim bu konuda fikrim sabit,değişeceğini sanmıyorum.Bizim ilk savunma refleksimiz hemen ağcılar,tırıvırıcılar oluyor ama bir yandan da kendimiz acaba ne kadar geresiz sayıda olta atıyoruz ya da ihtiyacımız dışında balığı suya geri iade ediyoruz bunu da sorgulamalıyız.
    Saygılar

15. smyrna

smyrna Sevil Kurtoğlu

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Sevgili arkadaşlar, bu kadar çok sayıda olta atılması ne derece doğru tartışılır bir konu.Ama benim asıl öğrenmek isteğim şu.Arkadaşlarımız çoklu olta ile avlanmayı savunurken ,sayıyı aşarsak balıkları geri iade ediyoruz diyorlar .Peki bu balıkların iade edildikten sonraki yaşama şansları ne kadardır merak ediyorum.Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim :)

16. carpangler

carpangler

Favori Kamış:
    olta
    Sevil hanım güzel bir ayrıntıya değinmişiniz.Sazan yapısı itibarı ile gayet dayanıklı bir balıktır.Geri salındığında yaşama şansı eğer çok ciddi yara almadı ise( mesela iç organları zedelenmediyse) çok yüksektir.Ben bir gözü olmayan sazan tuttuğumu bilirim:D Öte yandan tatlısu kefalleri son derece dayanıksız oluyorlar bazen livarın içinde bile ölüyorlar.

17. smyrna

smyrna Sevil Kurtoğlu

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Sevgili Tuncer bey değerli bilgilerinizle beni bu takıldığım sorudan kurtardığınız için teşekkürler.Rastgelsin :)

18. smyrna

smyrna Sevil Kurtoğlu

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Namıııııııııııııkkk :mad:

19. AKS

AKS

Bakın sizin söylediklerinize katılmıyor değilim ,hatta cok kez bu konuda yoğun tartışmalarada girmişimdir...avrupa konusuna gelince, bence bu konuyu konuşmanın bile anlamı yok derim ,malum sonuclar zaten gözümüzü cıkarırcasına ortada.Olta ile avda ise ,evveliyattan beri süre gelen avlanma sistemimizin bizi bu noktaya getirdiğini düşünmem imkansız...Bu işte emin olun en masum kişiler olta avcıları...ayrıca yazımda kesinlikle sirkülere uyulması gerektiğini söylüyor ve kendimde cok acık ve net bir şekilde kurallara uyduğumu belirtiyorum...sizce ben bu kurallara uyarken gittiğim bölgelerde avcılığın sizinde söylediğiniz ağ ve benzeri şeylerle yapıldığını bildiğim ve gördüğüm halde nasıl olurda halen kendimi bu acıdan sorguluyabilirim?cok net bir şekilde bu populasyonun yok edilmesinin nedenlerini biliyor ve görüyorken. Birde lütfen şu sözleri kullanmayalım ,buraya yüzlerce binlerce insan girecek bak oltayla balık tutmak göllere zarar vermiyormuş deyip hadi bizde yarın gidelim göle 20 tane olta atalım?yok böyle bir düşünce ?kişilerin zihniyeti zaten bozuksa bizler ne yaparsak yapalım buna cözüm olamıyoruz...bilinclendirme noktasında tabiki hemfikirim, hem öğrenip hemde öğreticez.Ben sadece bu olayın sirküler noktasında uyulması gerektiğini ama mantık noktasında bugüne kadar gördüğüm ve edindiğim bilgilerden bu olayın göllerdeki balık populasyonunu etkilemediğini düşünüyorum...Zaten bu yazımdan değişik sonuc cıkarmayı başaran insanlara bizlerin bir yardımının dokunacağınıda sanmıyorum...saygılar..

20. kemalyaman34

kemalyaman34 Kemal

Favori Kamış:
    Muhtelif çap ve markalarda makina ve kamış
    En İyi Avı:
    Turna : 72 cm.
    bu mesele daha çook uzar

arkadaşlar. olta balıkçılığı ile balık bitmez. bunun aksini iddia eden varsa gelsin.
    yahu bir kişi sabahtan akşama kadar uğraşsa olta ile 5-6 balık ya tutar ya tutamaz. ama adam göle bir ağ atıyor (şerefsiz!!) tonlarca balık kaldırıyor. eh haliyle gölde balık kalmıyor tabi. hem ağlara yasal sınırların dışında da sayısız balık takılıyor ve ölüyor. elinizi vicdanınıza köyup söyleyin oltacı mı kabahatli yoksa ağ atan şerefsizler mi? oltacacıların bir çoğu duyarlı. balık neslini koruma taraftarı. ama ağ atanların gözü dönmüş kardeşim. para hırsı yüzünden katliam yapmaktan geri durmuyor. oltacılara saygı lütfen. ortalığı boş bulu atıp durmayın.