15 Mayıs Gökala Serüvenimiz...

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında kurbagaprens tarafından paylaşıldı.

1. kurbagaprens

kurbagaprens Ergin DEMİROĞLU

Favori Kamış:
    Major Craft Solpara 274 up to 50.gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic C3000HGFK
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Av Mevkii: Samsun / Bafra / Derbent Barajı
    Av Saati : 05:00 - 18:30
    Kullanılan Materyal : Balık unu hamuru ile şamandralı tek iğne takım, Çeşitli Döner Kaşıklar
    Av Sonucu: Keyifli bir gün...
    Ava Katılanlar: Ergin, Tekin Yunus, Hasan Kardeş, Metin

Denizden güzel haberler alamadığımızdan bizde baraj gölünde gökala kovalamak için sözleştik. Sabah çok daha erken sözleşmemize rağmen geç kaldığımız fakat av yerine saat 05:00 gibi konuşlandığımız avımız başlar başlamaz ince vuruşlar alıyorduk. Bu vuruşlar bazılarımızın söğüt balığı bizim de çay balığı dediğimiz küçük balıklardan geliyordu. Ama biz biliyorduk ki çevrede bu balık varsa ve su biraz titreşmişse Gökkuşağı Alalarımız da bu civardaydı. 40-50 dk geçmesine rağmen ziyaretimize gelmeyen gökalalardan sonra kahvaltı molası verdik sonra atışlara devam ettik. Tek tek de olsa Gökalalarımız geliyordu. Ben özellikle kaşık aksiyonunu çok sevdiğimden genellikle şamandralı takımımı yedekte bekletip kaşık atıyordum. Gökalanın kaşığı aldığında attığı taklaları izlemek bir balıkçı için heralde dünyadaki en büyük zevklerinden biridir. Çevremizde çok fazla balık alan olmamasına rağmen çay balıklarının oynaşması ve tek tük gökalalar bizim keyfimizin bozulmamasına sebep oluyordu. Özellikle pazar günleri cümbüşe dönen baraj kenarında curcuna çok olduğundan olsa gerek pek balık vurmaz zaten. Nitekim akşam olduğunda herşeye rağmen güzel bir günün daha tatlı bir yorgunlukla son bulmuştu.

Görüşmek üzere.. Sağlıcakla
    Not: En alttaki fotoğraf tabiiki salınan bir gökalaydı. Bazı arkadaşlarımız gökalanın üreme yapmadığını sadece sağılarak üreyebildiklerini savundukları için her gittiğimizde çok daha küçükleri ile de karşılaştığımız gökalanın tabiki de üreyebildiğinin kanıtıdır sanırım. Zaten böyle büyük bir barajda bazı günler binlerle ifade edilebilecek balık avının sadece patlayan çiftliklerin karşılaması mümkün değildir.

Son düzenleme: 17 Mayıs 2011
  2. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Raporlar bölümüna taşınmasını rica ederim. Dikkatsizlikten buraya açmışım.

3. okyar5

okyar5 okyar kahraman

Favori Kamış:
    D.A.M ve Remixon kamış
    En İyi Avı:
    120 cm yayın ve 45 cm dağ alabalığı
    Tebrik ederim çok keyifli gün geçirmişsiniz..Bu arada gökalaların kendi kendilerine ürediğine ben de inanıyorum..

4. 41p3r

41p3r Alper DEĞİRMENCİ

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin 10-40g kamış 240cm,REMIXON STRONG TELESURF KAMIŞ 200G 420CM
    Favori Makine:
    RYOBI KOBE 2500 MAKİNE,Spro Super Long Cast LCS 555
    En İyi Avı:
    Somon, 2 Kg
    Tebrik ederim. Gerçekten imrendim size. Geçen hafta kayınbirader ve ben de o bölgelerdeydim. Ucunda küçük balık sahtesi olan bir kaşık ile denedik. Ama tek vuruş aldık. Onu da kıyıya çıkaramadık. Sınırım iğnesi küçüktü. Bir kaç sıçrayıştan sonra kurtuldu. İlk alabalık denememdi. Gerçekten de su üzerindeki manevralarını izlemek çok keyifliydi.

5. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Alper Bey ben mepps ve ilba'nın döner kaşıklarını tercih ediyorum. Fosforlu yeşil benekleri olan blackfurry ve ilbanın zümrüt yeşili. Daha önce sahte sarpa yavrusu ile de iri balıklar aldığım olmuştur bilginize.

6. 41p3r

41p3r Alper DEĞİRMENCİ

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin 10-40g kamış 240cm,REMIXON STRONG TELESURF KAMIŞ 200G 420CM
    Favori Makine:
    RYOBI KOBE 2500 MAKİNE,Spro Super Long Cast LCS 555
    En İyi Avı:
    Somon, 2 Kg
    Teşekkür ederim. Önerilerinizi araştırıyorum şu anda.

7. Senol_Temur

Senol_Temur Senol

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 240 Medium Light
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SRC
    En İyi Avı:
    Sudak 59 cm - Turna 86 cm
    Tebrikler çok güzel alabalıklar :) . Umarım bana da nasip olur bir gün .

8. fixahmet

fixahmet AHMET

Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    tebrik ederim ergin bey. güzel bir gün geçirmişsiniz. güzel balıklar da almışsınız. gökalanın su üzerindeki o taklalarını izlemek gerçekten eşsiz bir zevk. hele de o takla atan gökala kendi oltanızın ucundaysa.
    daha iyi avlar dilerim.

9. iftina

iftina

Daha iyilerine rastgele Ergin.

<Not: En alttaki fotoğraf tabiiki salınan bir gökalaydı. Bazı arkadaşlarımız gökalanın üreme yapmadığını sadece sağılarak üreyebildiklerini savundukları için her gittiğimizde çok daha küçükleri ile de karşılaştığımız gökalanın tabiki de üreyebildiğinin kanıtıdır sanırım. Zaten böyle büyük bir barajda bazı günler binlerle ifade edilebilecek balık avının sadece patlayan çiftliklerin karşılaması mümkün değildir. >
    Bu konuya gelince ,yaptığım araştırmalar sonucu bu balığın 1970 ler de Türkiye'ye getirildiği ve ömrünün ortalama 8 yıl olduğunu öğrendim.Yani 5x8=40 ya da yıllara bölerek tam 5 kuşak 5 jenerasyon demektir.Eh bu beş kuşağın ilk ikisini, ortama alışma(havaya,suya,kara buza,avlanma metotuna) durumunda kabul edersek diğer üç kuşağın bu işi (üreme) becerdiğini kendimce kabul ediyorum.
    Amma velakin; ben bu işin uzmanı olan bir bilim adamı değilim ve bu konuyu bir saha çalışması olarak yapan var mı? Doğrusu ben araştırmalarım da bulamadım yada erişemedim.Keşke bilim insanlarından bir ekip kurulsa idi onlarda belli başlı sahalarda bu araştırmaları yapsa idi.Biz de kös kös oturup acaba diye ya da böyledir diye tartışma gereğini hissetmezdik.
    İşte bundan sebep kendimce kabul ettiğimi,bu böyledir diye neşriyata icra edemiyorum.:eek:

10. pitbull

pitbull Furkan Güner

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 2.70- Shimano Alivio BX 1.65
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000 RB- Okuma Pro SPA 25
    En İyi Avı:
    Turna-52cm
    Tebrikler...

İlk tuttuğunuz balık büyük ihtimal Gobius Niger, kaya balığıdır. Ben 1-2 defa yavrusunu akvaryumda yaşatmayı denedim ama olmadı, akvaryumda görmeyi çok istediğim bir balık :).

11. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    İsmail Bey teşekkür ederim. Bende uzman değilim ama her gidişimizde yavru mevsiminde çok daha küçüklerini resmettik ve videoya aldık.
    Bakın bu geçen sene videoya aldığımız gökala yavruları.
    http://www.youtube.com/watch?v=dC5gW4dBbZk

Balığın yumurtasını atamadığında sağlık problemleri yaşayacağına eminim. Dolayısıyla zor da olsa yumurtasını çıkartacaktır ve erkek gökala da dölleyecektir. Zaten üreme fizyolojik bir olaydır. Çiftliklerde elle sağılıyor diye bu balık hep elle sağılarak üretilir demek yanlış olur. Zaten son zamanlarda daha önce balık üremez diyen hocalardan da bu balığın doğal ortamda üreyebileceği yönde açıklamalar gelmeye başlamıştır.

12. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Dilerim her balıkçıya nasip olur. Gerçekten benim için çok farklı bir balık.

Teşekkür ederim Ahmetçiğim, sen o zevki gayet iyi bilirsin. ;)

Kaya balığının bir türü ama bilimsel adı nedir bilmiyorum. Geçtiğimiz yıllarda yarım kiloluk kaya balıkları olduğunu duyuyorduk. Ama bu kez genelde öyle küçük boylardaydı ve kıyı şeridini zaptetmişlerdi. Gökala için dayanılmaz bir yem olmasına rağmen ben şahsi olarak canlı yem kullanamadığımdan alınanlar suya iade edilmiştir.

13. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
  14. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    Nuri Abi halen ürediğini kabul etmeyenler olsa da ben her yıl karşımıza çıkan yavruların hep kaçkın olduğunu zannetmiyorum. Zaten çiftliklerde de defalarca kez bulundum, sağılan alabalıklar yumurtadan çıktıklarında zarar görmesinler diye suyu sürekli yenilen ve oksijen oranı bol olan bir düzeneğin içinde belli bir büyüklüğe erişmeden havuza alınmıyor. Bu da demek oluyor ki bu yavrular kesinlikle üreme yoluyla barajda bulunuyor. Derbent Barajı gerçekten çok büyük bir baraj ve her yerinde bu balık yavrularının görülmesi yanlışlıkla kaçırıldıkları ihtimalini ortadan kaldırıyor. Ve bu bize birşeyi daha kanıtlıyor, bu işe yıllarını vermiş üstadlar bile hata yapabiliyor...

15. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Küçük bir ekleme yapayım:

Üreme konusunda, kanaatimce, yavru balıklar haricinde özellikle anaç olma seviyesine gelmiş balıklar üzerinden olaya yaklaşmak daha belirleyici olur. Bizim Kuzgun Baraj Gölünde de yavru gökkuşlara senelerdir rastlarız ancak, iyi ama bir de büyüyenlerden olsun. Hiç olmadı.

Hülasa, yavru balıklarda bir takım "doğal belirtiler" olsa da zamanla bunlar kayboluyorsa, bir yerden sonra artık görülmüyorsa; bir kaç nesil devam eden, sürekliliği olan durumlar gözlenmeyince üremeden bahsetmek mümkün değil.

Diğer yandan Tortum'da her jenerasyondan balığa her zaman diliminde rastlamak mümkün.

Derbent'e bir de bu açıdan bakmak lazım. Anaç var mı, gözlemek lazım.

16. kurbagaprens

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    1 cm Lepistes
    2.ci sayfada paylaştığım videonun sonlarında bahsi geçen 3.5 kg'lık anaçtan gözlerimizin önünde en az 500-600 Gr kadar yumurta kendiliğinden döküldü...