2.Kahramanmaraş Seferi

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında point.shot tarafından paylaşıldı.

1. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Geçen sene yaz tatilim döneminde Maraş’ta gerçekleştirdiğim ve sizlerle de paylaştığım avımın tekrarı için arkadaşlarım Mustafa abi (armada42) ve Atilla (Ati) ile hazırlıklarımızı tamamlayarak 23 Nisan sabahı yola koyulduk.

Zaman açısından pek bir sıkıntımız olmasa da özellikle hava durumu konusunda kaygılarımız vardı ancak gidip görmeye ve denemeye değerdi. Öyle de yaptık. Bir araç dolusu malzemelerimiz ve ellerimizde umutlarımızla Maraş’a vardık. Av noktamızın aslını Ceyhan nehri üzerinde kurulu Menzelet, Kılavuzlu ve Sır Barajları oluşturuyordu.

Ben Ağustos ayında avlanmıştım ve su seviyesi oldukça düşüktü. Oysa şimdi bahar ve kar sularının etkisiyle Ceyhan nehri inanılmaz yükselmiş ve müthiş bir debiyle akıyordu. Av için düşündüğüm noktaların neredeyse tamamı sular altındaydı. Hava ise hava durumu tahminlerine inat sağanak yağışlı değil parçalı bulutlu ve sıcak şeklindeydi. İlk gün Kılavuzlu Barajı’nın altında suyun sakinleştiği yerlerde denemeler yaptık ve ancak akşama doğru toplamda 5 adet 20 cm civarı alabalık yakalayabildik ve yedik. Ne geçen sene avladıklarım ne de kaçırdıklarım kadar büyük alalardan iz yoktu. Akşamında başlayan şiddetli yağmur yarınki durumu da sıkıntıya sokuyor gibiydi. Çaresiz çadırda akşam çayımızı içip uykulara daldık. Gece bir ara yanımıza jandarma geldi ve olağan sorgulamayı yaptı. Kayseri’den balık avı için geldiğimizi söylediğimizde Jandarma komutanı gülümseyerek hakikaten sırf balık avı için taa Kayseri’den mi geldiniz diye sordu. Ağ ve serpme konusunda hassasiyetlerini de belirterek devam ettiler.

Sabahın ilk anlarında ve yağmur serinliğinde hemen at-çeke başladık. Öğlene kadar süren denemelerde ne yazık ki hiçbir hareket olmadı. Öğlene doğru alt tarafta kalan Sır barajına da birkaç saatlik deneme yaptıysakta sonuç alamadık ve malzemelerimizi toplayarak Ceyhan nehri boyunca harika manzaralar eşliğinde yeni noktaları keşfederek Menzelet Barajına doğru ilerledik. Menzelet Barajı’da büyük bir baraj olmasına rağmen burada da ticari olarak ağ işletmesi vardı ve alabalık kafeslerinin daha önceden bu barajdan üreticiler tarafından taşınması neticesinde alabalığın artık çok nadir çıktığını öğrendik. Ağırlıklı olarak sazan yetiştiriciliği yapılıyormuş. Havanın sağanak şekilde yağmuru üstümüze indirmesi bu barajda botla yapmayı planladığımız sırtı avından da vazgeçmemizi sağladı.

Yeniden ilk avlak bölgemize doğru yola çıktık, Ceyhan nehri boyunca derelerden gelen yağmur suları nehrin o turkuaz rengini bulanık çamurlu bir şekle sokunca fazla yapacak bir şey kalmadı. Kayseri’deki arkadaşlarımızdan başka bir ekibinde o tarafta güzel bir avlağa geçtiği haberini ve havanın buraya göre yağışsız olduğu haberini de alınca Maraş avımızı noktalayarak yönümüzü Kayseri’deki avlağa çevirdik. Yol boyunca tükettiğimiz dondurmalar hararetimizi ancak kesiyordu.

Saat 22:30 gibi diğer arkadaşlarla buluştuk, kampları kurulmuş ve yarını beklemekteydiler akşam avlarından onlarda da bir şey yoktu. Ancak yağmuru da alıp getirmiştik sanki Maraş’tan. Her yer ıslak her yer çamur ve yine huzursuz balıklar.. Yatıp uyuduk yine ve sabah aracımızdaki botun gazıyla hadi diyerek Pınarbaşı Bahçecik Barajında aldık soluğu. Yorulmuştuk ancak hala balıklara istediğimiz gibi kavuşamamıştık. Hava hareketleri devam etti. Botu bırakıp su kenarında hoş sohbetlerle çaylar içildi, yemekler yendi. Yol üzerinde keşif amaçlı bakılan bir akarsudan da bir şeyler çıkmayınca artık evin yolu iyice görünür olmuştu.

Toplamda 900 km yol yaptığımız, aracımızın kontağının bozulduğu, çamura saplandığımız ve minübüsün bagaj kapağının kafama düşüp yarması bile bir kenara her anı ile çok güldüğümüz çok eğlenip yorulduğumuz bu yolculuğun tekrarı daha güzel bir havada yine olacak inşallah.

Balık yok ancak gezdiğimiz gördüğümüz yerlerden birkaç kare resim var.

2. mhakanbasar

mhakanbasar Mustafa Hakan BAŞAR

Favori Kamış:
    SHIMANO VENGEANCE SPIN 2,10
    Favori Makine:
    Spro Red Arc Tuff Bady
    En İyi Avı:
    turna 102 cm 8,5 kg
    Sevgili Rıfat güzel bir macera olmuş..Balık kısmette varsa olur..Bunun haricinde bu organizasyonda hayatına bir çok yeni deneyimi eklediğin muhakkak..Önemli olan o yolda yürümektir meyvesi bir gün olur bir gün olmaz...Sevgilerimle...

3. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Çok güzel görüntüler. Memleketimin ne güzel yerleri varmış. Bu güzel kareleri ve tecrübelerini bizimle paylaştığın için teşekkürler.

4. balık kurdu

balık kurdu ercan

En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    paylaşım için teşekkürler:)

güzel yurdumun her köşesi tablo gibi,harika görüntüler:)

5. aslan_kral

aslan_kral Kubilay

Mükemmel bir doğa güzelliği balık tutmaktan çok o güzelliği görmek sizlere iyi gelmiştir muhakkak...Kurtlarınızı her ne kadar dökemesenizde uyuyana kadar ettiğiniz sohbetleri hayal edebiliyorum kimbilir ne kadar gülmüşünüzdür

6. armada42

armada42

Selam Arkadaşlar
    Bende Rifat kardeşimin (point.Shot) anllatığı olayı bire bir yaşayan biri olarak Memleketimizin güzel manzaraları arasında yer aldığımdam çok mutluyum. İşallah bu gibi bir organizasyon yaparak tekrar gitmek isterim. Hemde en kısa zamanda. Burayı görmemize vesile olan rifat kardeşime ve bize eşlik eden Atilla Kardeşime çok teşekürler.

7. unique

unique Cüneyt Eşsiz

Yinede herşey gönlünüzce olmuş, Doğa harika gerçekten.

Bazen balık olmasada insan tecrube kazanıyor,yinede keyif aldığınızı düşünüyorum. Böylesine güzel manzaralar arasında kim keyif almaz ki ;)

8. sarizliomerkaya

sarizliomerkaya Ömer Kaya

Favori Kamış:
    DAM 6 BİLYALI 2,10MT
    En İyi Avı:
    TURNA
    İşte balık avında son nokta budur arkadaşlar. Büyük bir heyecanla büyük bir iştahla okudum hepsini. Çok güzel bir macera. Balık tutmak gerçekten bütün bu dogal hayatı görmenin ve temiz havayı cigerlerimize depolamanın yanında tamamlayıcı unsur biliyormusunuz. Önemli olan burada kendimiz için zaman harcamamız ve bu karbonmonoksit şehirlerden bir demlik uzaklaşmak. Sevgili kardeşlerim çok süper bir gezi olmuş ne diyeyim valla kıskandım. :)))

9. ONDER38

ONDER38 ÖNDER

Gerçekten güzel yerler o bölgede 6 yılım geçti balık açısından verimli olmasada gezdiğinize değmiştir.23 Nisanda bizde bahçecikteydik sadece 1 tane ala alabildik.

10. Chevalier

Chevalier M.Erhan Çelebi

Menzelet Barajı'nın inşaatında çocukluğum, Kılavuzlu Barajı'nın inşaatında ise gençliğim geçti.

İlk tuttuğum balık, henüz ilkokula gitmezken, Menzelet Barajı henüz inşaatı tamamlanmamışken, elimle derivasyon tünelinden sızan suların içinde yakaladığım balıktı. Sonradan tekrar göle bıraktırmışlardı, hâlâ da aile de senin balık büyümüştür, yakalasak artık diye muhabbeti geçer.

Kılavuzlu'da ise, tabi biraz daha büyüdüğüm için artık oltalara kavuşmuştum. İnşaat alanı için çevirdiğimiz, girilmesi yasak olan yerleri de kullanabildiğimden, çok güzel avlar yaşamıştım. Bu suların, bu bölgenin bendeki hatrı, bıraktığı izler çok büyüktür.

Yalnız bir noktayı da, çok özür dileyerek, düzeltmeme izin verin:
    1973'den beri Kahramanmaraş :)

11. korni

korni koral

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    tebrikler çok güzel manzaralar:)

12. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Gezmis kadar, oralara gitmis kadar olduk, cok tesekkurler :)

Ne kadarda guzel yerler var ulkemde, bizlere gorme firsati sundugunuz icin sagolun, varolun. :)

13. smyrna

smyrna Sevil Kurtoğlu

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Balık bahanesi ile ülkemizin şahane köşelerini görme imkanlarımız oluyor, harika fotoğraflar, kızlarım bakmaya doyamıyor fotoğraflara teşekkür ederiz:)

14. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Rıfat abi, bu harika fotoğraflar için çok teşekkürler...

15. OxDaTiTy

OxDaTiTy Burç

Favori Kamış:
    Çatal :) Arasırada misina, kanca, kurşun birkaç düğüm...
    En İyi Avı:
    Kefal, Çupra, Karakulak, Mırmır...
    Sevgili Rıfat valla keşke haberim olsaydı bende size katılmak isterdim :)

Hatırlarsan sana zamanında mesaj atıp sormuştum KahramanMaraş ta nereye gittin diye :)

O zamandan bu zamana KahramanMaraş ta balığa gittiğim bir bölge oldu onda da olta atmaktan resim çekemedim ama bir daha gitmek nasip olursa resimleyeceğim. Senin bu barajları besleyen gözlerden birinde gördüğüm en büyük alabalıkları gördüm ama tutamadım. Ama beni götüren arkadaşlar birkaç kiloluk alalardan tutmuşlardı resimleri vardı ellerinde.

Kendileri doğayı avlakları daha iyi bildiklerinden nokta atışı olta atıyorlardı :)

Mümkün olursa müsait olursam sizin içinde sorun olmazsa bir dahaki gelişinizde bende sizlere katılmak isterim :) Bu sayede geniş katılımlı bir organizasyon yapmış oluruz!

Ayrıca iç sularda balık avlayabilmek için ADB almamıza yada benzer bir belgeye ihtiyacımız varmı?

Bu gittiğim yerlerde orman devriyesi daha önceden arkadaşlarımı durdurup balık tutturmamaya çalışmış ama tebliğlerde yasak olmayan yerler olduğunu söylüyor arkadaşlar. Görevliler tırıvırı yada burdaki ismi ile mırmır atanları uyarmak yerine normal olta balıkçılığı yapanları engellemeye çalışmış maalesef :(

Bunu önleyebilmemiz için herhangi bir belge almamıza gerek varmı acaba?

16. OxDaTiTy

OxDaTiTy Burç

Favori Kamış:
    Çatal :) Arasırada misina, kanca, kurşun birkaç düğüm...
    En İyi Avı:
    Kefal, Çupra, Karakulak, Mırmır...
    Ayrıca tekrarlıyorum bir dahaki gelişinizde haber bekliyorum sizlerden :)

17. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Doğrusunu sen söylüyorsun elbette, Kahramanmaraş.. :) Benimde çocukluğum Afşin'de geçti. Babam Afşin-Elbistan Termik Santrali A Ünitesi İnşaatında çalışmıştı.En güzel hatırlarım hep ordan, aradan 17 sene geçtikten sonra ziyaret edebilmiştim yeniden. Kahramanmaraş her noktasıyla ayrı bir güzelliktedir benim içinde..

18. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Evet, gerçekten vatanımız cennet köşelerle dolu. İnşallah daha da güzel raporları balıklarla süsleriz bir dahaki sefere..

19. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Burç kardeşim beni mazur gör. Program konusunda işin aslı eğer 23 Nisan tatil olmasaydı ve 24 Nİsan için işlerimizden izin ayarlayamamış olsaydık biz de gidecemeyecektik. Şansımız yaver gitti ve bunu bir keşif gezisi mahiyetinde hızlı hareket edip daha çok yeri görmek adına üç kişi olarak gerçekleştirdik. Öyleki Kayseri'deki arkadaşlarımızdan bile katılamayanlar oldu. Tekrarında inşallah bu sefer sana haber ederim, bana mail adresini ve telefonunu ilet lütfen.

Bahsettiğin büyük alaları nerede gördün onuda ben merak ettim :) Hatta inşallah senin oradaki arkadaşlarında gelirlerde o güzel nokta atışlarını hep beraber yapabiliriz.

Kahramanmaraş'ta dediğin gibi tırıvırıya mırmır diyorlar yazık ki atanlardan bizde gördük. Görevlilerin problem yapacağını sanmıyorum ama bizler yanımızda tebliğ kitapçıklarından taşıyoruz ve herhangi bir sorun olacağını da düşünmüyorum. Her halükarda yasal kurallar çerçevesinde biz balıkçılığımızı yapmayı deneriz.

20. unalankara

unalankara Ünal

Favori Kamış:
    OLTA, ZIPKIN
    Favori Makine:
    mitchel makina ve kamış
    En İyi Avı:
    ORFOZ 9.750 Kg.
    Sevgili Rıfat Kardeşim,

Bende o yörelerdeydim (Malatya-Urfa). Ne kadar güzel bir doğamız var. Sizlerle birlikte o geziyi yaşadık sayılır. Balık avlamak işin bahanesi olmuş.