20.06.2009 Alabalık Avı (Hollanda)

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında Hakkan tarafından paylaşıldı.

1. Hakkan

Hakkan Hakan

Favori Kamış:
    Super Natural
    Favori Makine:
    Fark etmiyor
    En İyi Avı:
    ± 60 cm, Alabalık

Selam,

Reklama girmesin diye kanyak belirtmedim. Başka bir forumdan alıntıdır.
    Bide google'da arama yapıpta buldum, birdaha bulursam kaynağı eklerim :D

selametle Nuri Abiciğim... :)

2. balık kurdu

balık kurdu ercan

En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    tebrik ederim hakan:) paylaşım için teşekkürler

3. rasgele

rasgele

Harika bir av olmuş ,güzel avlarınızın devam etmesi dileğiyle Allah'a emanet olun.

4. DDE

DDE Hasim GÜRBÜZ

Favori Kamış:
    hangi birini yazayimki :))
    herkes e selamlar ben almanyada ikamet etmeme ragmen hollanda da ic sularda av yapma ve bot kullanma belgelerim var ve hemen hemen haftada bir defa hollanda roemond bölgesine sudak ve turna avina giderim (gelecek tepkilere karsi simdiden hazirlikli olayim yakaladigim turnalar suya iade cunku hollanda da turna avlamak serbest alikoymak yasak )
    simdi gelelim hakan ve sorularina cevap arayan arkadasimizin merakinin giderilmesine

türkiyenin aksine almanya ve hollanda da dogal ortamlarda gökkusagi alabaligi yok (hakanin tuttugu baliklarda gök kusagi alabaligi )

ancak almanyada bircok dernek sularinda sonradan birakilmis gök alalar mevcut

defalarca yazdik ama yine yazalim avrupada iki cesit balikcilik var ic sularda

birincisi özel avlak lar
    buraya giris ücretlidir ve giren kisi sayisina gore belli kilolarda devamli balik ilavesi yapilir bu göllere bu göller bazen yüzme havuzu buyuklugunde bazende kilometrelerce buyuktur cevresi
    bunlarda iki ceside ayrilir
    birincisi yapay olarak yapilmis gölleri ve dogal gölleri özel firmalar tarafindan kiralanmak sarti ile bu avlaklar yapilir
    almanyada ruhsatsiz kisilerin avlanmasi mumkun ama sadece 500 metrekare den kucuk olanlarinda
    diger buyuk olanlari ruhsata tabidir
    insanlar genelde böyle yerlere gitmesindeki sebepler arasinda ya ruhsati yok yada rutsati var ama ailesi ile dostlari ile guzel bir gun gecirip birkac alabalik yakalamak
    bu tip avlaklarin avciligin gelismesi insanlarin balik yakalama hirsi ve balikciliginin ustalasmasi ve cocuklarin bu hobby e alistirilmasi icin gerekli yerlerdir

gelelim ikinci avciliga
    almanya ve holanda da hic bir su akarsu göl akliniza ne gelirse
    sahipsiz degildir butun sular dernekle tarafindan isletilmekte kontrolu yapilmakta balik rezervleri kontrol edilmekte ve hangi baligin sayisinin azligi coklugu yasakligi serbestligi sulardaki balik durumuna göre dernekler tarafindan yapilmaktadir
    buralarda avlanmanin sartlari bellidir almanya icin ruhsat sahibi olmak ve gunluk yada yillik belli ücret karsiligi av kagirdi almak
    (ruhsati olmanyan kisi almanyada av kagirdi alamaz ruhsat sahibi olmakta belli sure kurs a gitmek yazili sözlü 3 cesit sinavdan gecmek gerektirir)

hollanda icin pasaport ibrazetmek ve 45 euro karsiliginda yillik av belgesi almak yeterlidir
    hakanin almanyadan bile balikcilar geliyor demesindeki sebep ya benim gibi hollandaya cok yakin oturmakta yada almanyada ruhsati yok
    zira ben hem almanya hemde hollanda da balik pesinde kosan ve devamli arastiran biriyim

umarim tatmin edici bir cevap olmustur
    bu arada hakani da tebrik ederim ister özel avlak isterde dernek sulari olsun arkadasimiz sonucta baliga gitmis yakalamis ve bunuda paylasim ruhu ile burda huzurlarinizda yayinlamis
    avrupadaki bircok turk balikci artik sitelerde av raporu yayinlamamakta cunku yayinladigi zaman baligin kuyrugundan bile bu raporda oldugu gibi suphelenilmekte ve arastirip ögrenilmesi gereken yerlerde arkadaslarimiz sacma sapan sorularla köse ye SIKIStrilmakta

turkiyedeki olta balikciligi avrupadaki olda balikciligindan cok seyler ögrenmesi gerekirken ve o insanlardan yararlanilmasi gerekirken malesef dislaniyor

bunlari iyi bilen hollanda da yasayan ve bircok sitenin tanidigi balikci bir abimiz bu sorunlari görmüs olacakki sirf avrupada ki türk olta balikcilarini bir araya toplamak icin site yapimina devam etmekte ve kesinliklede kararli turkiyeden hic bir üye kabul etmeyecegini bildirdi
    ve site profesyonelce yapiliyor ve bitmek uzere

tekrar tebrikler hakan senin yakalamis oldugun baligin kuyruguna bahane bulan kisiler önce olta balikciliginin olta ucuna tiriviri baglanarak yapilmadigini ögrensin bunu yapanlari yok etsin ondan sonra sende yakaladigin baligin yuzgec ve kuyrugu hakkinda detayli bilgilendirmeyi yaparsin

5. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Yahu Haşim Allah’ını seversen n’oldu ki kardeş, bu ne sitem bu ne telaş, bu ne sitayiş? Kim sana ne dedi, kim kime ne yaptı? Durduk yerde, lazım olanı-olmayanı sayıp-dökmene sebep nedir?:eek: :eek: :eek:

6. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm

Haşim Bey,

Hakan Bey gayet güzel bir uğraş sonucunda hatta yeni bir üye olmasına karşın çoğumuzun yapmadığı şekilde av resimlerinin üzerine sitemizin logosunu bile koyacak kadar nazik bir arkadaş. Kendisinden elbette çokça faydalanıp öğreneceğimiz şeyler var. En başta kendi adıma kullanmış olduğu hamur yemlerin içerikleri hakkında benim aklımda oluşan sorular var. İlk açtığı konularda yer almasına rağmen konunun gelişimi adına ne tür yemleri kullandığını ben özellikle yeniden sordum.

Balığın kuyruğundan şüphelenme kastınız geçerli değil. Biz daha önceleri Avrupa'da yaşayan ve zaman zaman raporları ile sitemize katkı sağlayan arkadaşlardan bu tür avlakların olduğunu biliyoruz ve takip ediyoruz. Kuyruğa bakarak tahmin nihayetinde bir tahmindir ve sonucu değiştirmez. Eminizki bizim ülkemiz Türkiye'de uygulanan mevcut kanunlarla yabancı ülkedekilerin kanunları farklı. Bizim burada hata yapmak malesef kolaydır ama bahsettiğiniz şartlara binaen sizler orada kanuna kurallara uygun olmayan bir av yapamazsınız, bu rapor yayınlandığına göre elbette oranın kanunlarına göre uygun yapılmıştır.

Sadece Avrupa olta balıkçılığından faydanlanmıyoruz, bizlere Hüseyin Alp ARSLAN gibi taa Yeni Zellanda'dan bir şeyler öğretmek adına çırpınan abilerimiz ve alıntısı yapılan Yakup ERDEM gibi akademisyenlerimiz var.

Hem Türkiye'deki olta balıkçılığının Avrupa'daki olta balıkçılığından (ki kastınız orda yaşayan Türkler) faydalanmalı diyorsunuz hem de bahsi geçen abinizin kesin kararlılıkla Türkiye'den hiç bir üye kabul etmeyeceğini söylüyorsunuz. Paylaşım ve öğreticilikleri adına kendilerine başarılar diliyorum.

Son olarakta açıkçası bizim aramızda tırıvırı kullanan kimse yok barınamaz,hepimiz bilinçli amatörler olarak kendimize ve doğaya saygılı insanlarız ama maşallah hem kuyruk öngörünüz ile hem de bizlerin tamamını hala olta ucuna tırıvırı bağlayıp sallayan insanlar olarak gördüğünüz için tebrik etmek istiyorum.

Son düzenleme: 26 Haziran 2009
  7. simendifer

simendifer Sennur

Haşim merhaba, öncelikle seni yeniden burada görmek çok güzel. Hele ki gelir gelmez bana mesaj atmış olmana ve internetten ayrı kalışının nedenlerini belirtmene çok sevindim, teşekkür ederim. Biliyorsun, ikimiz çok iyi arkadaşız ve aynı yolda yürüyoruz. Bunun için yaptıklarımız ve yapmaya çalıştıklarımız da var. Pek çok kimse bilmese de, bu böyle. Bunları özellikle yazıyorum, ki aşağıya yazacaklarım konusunda kimse yanlış bir kanıya varmasın ve aynı zamanda senin de duyarlı biri olduğun bilinsin diye.

Yukarıdaki yazına, ne yazık ki katılmadığımı belirterek başlamak istiyorum. Neden dersen, siteye yurt dışından katılım sağlayan pek çok arkadaşımız var ve bugüne dek bu arkadaşlarımızın biri hariç, hiçbirine avı hakında herhangi bir serzenişte bulunulmadı (sen bunu dışlamak olarak adlandırıyorsun ama ben serzeniş demeyi seçiyorum.) Düşündüğünün aksine, bu arkadaşlarımızın, onca uzaktan, yaşadıkları heyecanı, zevki, güzelliği ve doğayı bizlere aktarmaları, bizleri çok sevindiriyor ve hepsine minnet duyuyoruz.

Mesela, örnek olarak aşağıdaki linklere bakabilirsin (bunlar sadece iki tanesi);

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=20029

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=26468

Sen, bir tek konuya takılıp kalarak, genelleme yapıyorsun ve malesef çok büyük bir yanılgıya düşüyorsun. Takıldığın konuda da, sen de biliyorsun ki, bir kişinin ister zevk ister yemek amaçlı olsun, avlayabileceğinden çok daha fazla balık vardı ve bu Almanya'daki kurallara dayandırıldı. Balıkların çokluğuna itiraz eden arkadaşlar da, kurallara aykırı olduğu için değil, böyle bir platformda yayınlanmaması gerektiğine inandıkları için itiraz ettiler.

Peki neden itiraz edilmişti? Bunu hiç düşündün mü bilmiyorum ama her halukarda ben sana açıklamasını yapacağım. İtiraz ettiler, çünkü senin de dediğin gibi Türkiye'de amatör balıkçılık bilinci yeterli düzeyde değil. Buraya koyulan bir fotoğraf, bu site içindekileri değil belki ama bu siteyi ziyaretçi olarak takip eden ve kurallardan haberi olmayan pek çok insanı etkiler ve o insanlar, burada yapılan paylaşımın hangi ülkede, ne şekilde yapıldığına, o ülkenin kuralları olup olmadığına bakmazlar. Zira ziyaretçi olanların %90'ı, henüz bizim ülkemizdeki kuralların dahi bilincinde değiller. Bu da, kendilerine pay çıkarmalarına ve zaten balıkçılığın denetimsiz olduğu ülkemizde, aynı şekilde avların yapılmasına sebebiyet verir. (lütfen kayıtlı onlline sayısına bak. Ardından da ziyaretçi sayısına. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacağını sanıyorum.)

Senin gibi duyarlı ve mücadeleci birinin, böyle bir konuda neden itiraz edildiğini anlamaması ve yukarıdaki yazıyı yazması, inan ki benim tanıdığım Haşim Gürbüz ile özdeşleştirilebilecek bir durum değil. Çünkü benim nazarımda, sen bu tip durumları rahatlıkla analiz edebilecek, bu kadar duyarlı girişimleri olan, bu kadar mücadeleci ve başarılı olan birisin.

Tırıvırı konusuna gelince; artık tırıvırı davası sandığın gibi değil Haşim. En azından biz ve bizim gibi platformlarda bulunan insanlar arasında tırıvırı kullanan yok. Varsa da henüz yeni üye olmuştur ve emin ol 3 gün sonra o üye de kullanmayacaktır. Yani, balık kuyruğunu soran insanların (bunu genelleyerek kullandığını biliyorum) tırıvırı kullandığı ithamın ciddi anlamda haksız bir itham. Yok eğer kişisel olarak bir ithamda bulunduysan, bahsi geçen üyenin paylaşımlarına bir göz atmanı rica ederim. Ama "bu platformlar dışında tırıvırı belasından kurtulundu mu?" diye sorarsan, bu konuda sana hak veririm. Ülke olarak henüz bu belayı atlatabilmiş değiliz, zira bu bilince sahip değiliz. Ama bu durum, kendi yuttaşlarını balıkçılık konusunda daha aşağı görerek yazışman konusunda sana hiçbir hak tanımaz, bunu da ayrıca belirtmek isterim.

Dışlamak demişsin ama ben yazımın başlangıcında da belirttim, senin takıldığın konudaki dışlamak değil, serzenişti ama senin şu yazdığın mesaj, sanki kendi yurttaşlarını dışlıyormuşsun izlenimi veriyor bunu bilmeni isterim.

Bizler burada, bu ülke balıkçılığı için neler yapılabilir diye düşünürken, sen kalkıp Almanya ya da Hollanda'dan böyle bir yazı yazarsan, biraz daha yerimizde sayacağımızın resmidir. Bir arkadaşımız vardı Almanya'dan, geçtiğimiz günlere kadar tartışılan bir konu açmıştı. Başlığı da "balıkların öldürülmesi ve Almanya'daki kurallar" idi. Konu açıldığında sevinmiştim, çünkü kuralları karşılaştırma imkanımızın olacağını ve bu konuda ciddi bir forum yapabileceğimizi düşünmüştüm (ki sen çok iyi biliyorsun ki, ben bu karşılaştırmalar için senden özellikle kurallarla ilgili bilgileri istemiştim. Yani ilgili olduğum bir konu idi.) Oysa arkadaşımız daha ikinci mesajında, Almanya'daki toplama kamplarından başladı, arkası da Türkiye'deki insanları sürekli aşağılamaktan öte gidemedi. Doğal olarak diğer üyeler de buna tepki gösterdiler ve konu, yurt içinde ve yurt dışında bulunan yurttaşların birbirini aşağılamasına ve kavgasına dönüştü. Sonunda konudan hayır gelmeyeceğini anlayarak konuyu sildik. Oysa gönül isterdi ki, bu konuları ciddi manada tartışalım, fikirlerimizi paylaşalım, yapılabilirliği olan fikirler üretelim, doğru örnekleri analiz edelim ve uygulamaları konusunda bilgi edinelim v.s. v.s. Ama olmadı.

Sen şimdi, bir önceki paragrafta bahsettiklerime ön ayak olmak yerine, belli bir konuya takılarak, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın dışlandığını varsayıp, bu söyleminin de doğru olduğuna kendini inandırıyorsun. Oysa bizlerin, elbirliği ile bu konuları tartışması, çözüm yolları araması gerek.

Bahsettiğin forumun kurulmasına da ayrıca sevindim. Çünkü senin takılmış olduğun konudaki gibi avlar, eğer biz ve bizim gibi platformlarda sergilenirse, yukarıda da bahsettiğim üzere, bilinçsiz ziyaretçileri yanlış yönlendirebiliriz. Ama bu demek değil ki, bizler için uygun olan av raporları burada paylaşılmasın. Zira örneklerini de verdiğim gibi, burada paylaşım yapan gurbetçi arkadaşlarımız da var, paylaşımları bizi sevindiriyor ve genellikle tebrik ediliyorlar. Ama bahsettiğin foruma, anavatanınızda yaşayan insanların kabul edilmeyeceği mantığı (ya da mantıksızlığı) beni ciddi anlamda üzdü, bunu da belirtmeden edemeyeceğim. Türkiye'de balıkçılığın gelişmediğinden, bilinçsizlikten dem vurup, doğru bir şeyler öğrenebilecek insanları uzak tutmanız bence büyük bir hata olur. O zaman, sizlerin uzaklardan, ülkeniz balıkçılığı adına bir şeyler yapmak için uğraştığınız gerçeği, benim nazarımda yapmacık bir hal alır ki, hal böyle ise, daha da Davos'a gelmem. :)

Sevgili Haşim, senden ricam, lütfen yazdıklarımı anlamak istediğin şekilde değil de, anlatmak istediğim şekilde oku. Yoksa çıkmaza gireriz ve ben samimi olduğum ve güvendiğim bir arkadaşımla böyle bir ikilemde kalmak istemem.

Yazımın tamamını usanmadan okuyan tüm arkadaşlara da ayrıca teşekkür ederim. Uzun yazdığımın farkındayım. Dilerim anlatmak istediklerimi net olarak ifade edebilmişimdir.

Son düzenleme: 24 Haziran 2009
  8. DDE

DDE Hasim GÜRBÜZ

Favori Kamış:
    sevgili dostlar eger eski av raporlarina biraz göz atarsaniz bu konuda bu sitede o kadar tartisma o kadar kirici sözler söylendiki benim bildigim ikitane arkadas sirf bu konulardan dolayi artik rapor yayinlamaz oldu
    amacim kimseyi kirmak degil sakin yanlis anlasilmayayim
    aramizda tiriviri ile avlanan yok demissiniz elbette tek ümidim de budur ama taktir edersinizki bircok av raporunda ne olta gorunuyor nede olta ile avlandigini belgeleyen resim sadece balik elde resimle av raporu yayinlaniyor
    bunlarida kirmak asagilamak amaci ile degil sadece tatli bir elestiri olarak degerlendirirseniz sevinirim
    ve bu konuda anlayisiniza siginiyorum

sormus oldugunuz hamur turkiyede satilmaktaymis gecen hafta boludan bi abim misafirim oldu hollanda ve almanyadaki avcilik la ilgili bayagi gezdirdim kendisi ala avcisi o hamurun bulundugunu ama kullanilis seklinin degisik oldugunu söyledi

amacim hakan gibi yurt disinda yasayan arkadaslarin kazanilmasi eger yurt disinda yasayan ve bir cok av raporunda yiner bu sitede nasil asagilandigini bulur okursaniz ne demek istedigimi anlayacaksiniz
    saygilarimla

9. DDE

DDE Hasim GÜRBÜZ

Favori Kamış:
    sevgili sennur bilgin icin tesekkurler ben tekrar söyleme geregi duyuyorum amacim kimseyi kirmak yada incitmek degil beni az cok taniyan bilir
    tamam karsilikli yazismalar bircok konularda faydali olur bunu taktir edersiniz
    forumlarin amaci sadece av raporu yayinlamak degildir gun olur arada yanlis anlasilmalar olur gun olur tartismalar olur bunu medeni insanlar gibi acikliga kavusturmak duser bizlere ki ben gerekli aciklamalari aldim hepnize tesekkurler
    galiba tasinma is stresi felan derken forumlar dan uzak kalisim ve dönüsüm biraz sert oldu eger kirdigim arkadaslarim varsa özür dilerim
    önemli olan insanin özür dilememsi konuyu o asamaya getirmemesi ama geldi iste
    tr ye geldigimde birer aci kahve icer unuturuz
    görüsmek üzere

10. oltacı_

oltacı_

Tebrik etmişim ve bir kaç gün nete pek bakamadım..Şimdi göz ucuyla okudum ve şuna çok üzüldüğümü belirteceğim..

Sevgili Yurtdışında yaşayan arkadaşlar Sakın olaki anayurttan sizler için farklı muhamele yapılıyor diye düşünmeyiniz, Oradaki balıkçılık farklı diye kimse sizlere farklı muhamele yapamaz ve ASLA KÜÇÜK DÜŞÜREMEZ...Benimde Yurtdışında yaşayan ve çalışan akrabalarım var ve neler çektiklerini çok iyi bilirim..Sizlerki çok zorluğu aşmış,Haftanın yoğun stresini olta atarak çıkarmaya başlamışsınız ve biliyorumki burada çoğumuzun aklının almıyacağı paralar ruhsatlara,belgelere veriyorsunuz.. Sizlere helal olsun. Ben ve tüm site üyeleri sizlerin keyifli anlarınızın paylaşımını ve sevinçlerinize ortak olmayı sabırsızlıkla beklemektedirler.

Tüm gürbette olan dostlara çok selam.

Oltanızdaki sevinciniz sonsuzluk olsun, Bereketinizde daim

11. Hakkan

Hakkan Hakan

Favori Kamış:
    Super Natural
    Favori Makine:
    Fark etmiyor
    En İyi Avı:
    ± 60 cm, Alabalık
    Selam,

İki gün gelmedim neler olmuş yaHU :)

Ben bu forumu google'da AMATÖR balıkçılık diye ararken buldum. Profesyonel balıkçılık yazsaydım herhalde başka sonuçlar çıkardı, ama bu tilkinin boya kutusuna düşmüş, kendini tavus kuşu sanmış gibi bir durum olurdu.

Herkezi kucaklayalım yaHU
    Kandiliniz mübarek olsun

selametle

Hakan

12. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Hakan bu nereden kimden alıntı :)
    Alıntı yazınca yazara saygı göstermiş mi oluyorsun?

13. Hakkan

Hakkan Hakan

Favori Kamış:
    Super Natural
    Favori Makine:
    Fark etmiyor
    En İyi Avı:
    ± 60 cm, Alabalık
  14. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
  15. Hakkan

Hakkan Hakan

Favori Kamış:
    Super Natural
    Favori Makine:
    Fark etmiyor
    En İyi Avı:
    ± 60 cm, Alabalık
    Selam,

Arayan kimin yazdığını bulabilir demek istedim. Reklam olmasın diye sitenin linkini direkt vermedim.

Ayrıca arkadaşlar, bu yazıyı Yakup ERDEM yazmış. Ben sadece ALINTI yazmıştım. Düzeltiyorum "Yakuğ ERDEM" adındaki balıkçı bir büyüğümüz bizimle bu güzel paylaşımını sunmuş. Bu sunumu bir başka balıkçı forumunda yapmış olduğundan, o forumun reklamını yapmaktan sakındığım için, kaynak belirtmedim.

Kendisine teşekkür ediyoruz.

İlettiğiniz soru konuyla alakalı olmayıp, konuyu dağıtmaktadır. Kişisel yorumlar veya bildiriler için özel mesajları kullanmak daha uygun düşer diye düşünüyorum.

selametle

16. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    Alıntıyla çalıntı arasında ince bir çizgi vardır.

Bu yazının burada yayınlanmasının gereğine inansam ben yayınlardım.
    Eğer siz yayınlarsanız site adını ve yazarın adını vermek zorundasınız.
    Aksı takdirde bunun adı alıntı değil çalıntı olur.

Amacınızı da anlamış değilim, yazının altına yazarın adını yazsanız yeterken üç mesaj sonra böyele gürültülü bir mesajla ortalığı lafa boğuyorsunuz.

Azıcık saygı lütfen.

17. Hakkan

Hakkan Hakan

Favori Kamış:
    Super Natural
    Favori Makine:
    Fark etmiyor
    En İyi Avı:
    ± 60 cm, Alabalık
    Bunu tartışmayacağım, dediğim gibi, kişisel sorununuzu bana ÖM ile bildirebilirsiniz.

Kandiliniz mübarek olsun
    Selam yaşam kaynağınız olsun
    Aşk ve Muhabbet ile...

18. simendifer

simendifer Sennur

Sevgili Hakan,

Bu kişisel değil, genel bir sorun. ;) Alıntı yaptığımız zaman, alıntı yaptığımız siteyi ve yazarı belirtmemiz, hem etik hem de yazara gösterilen saygı açısından gereklidir. Ne güzel ki böyle bir yazı yazılmış ve sen bundan faydalanarak burada paylaşabilmişsin. Bu bilgileri veren insanlara da saygı duymak ve teşekkür etmek gerek. Şu anda bu konuda tartıştığın kişi, alıntıladığın yazının sahibidir (farkındasındır sanıyorum) ve en büyük söz hakkı da kendisine aittir takdir edersin. Site içerisinde alıntılara, nereden alıntılandığını ve/veya yazarını not düşeriz ki, emeğe saygısızlık etmeyelim diye. Nuri arkadaşımız bu konuda bir uyarı yapmış, bunun üzerine alıntı ile ilgili gerekli eklemeyi yapsan daha iyi olurdu. Bundan sonraki paylaşımlarında da alıntı yapman gerekirse, senden ricam alıntı yaptığın sitenin ve yazarın adını vermendir. Site linklerini vermen, bu forumda sorun yaratmaz. Yani bizce sakıncası yok.

19. Hakkan

Hakkan Hakan

Favori Kamış:
    Super Natural
    Favori Makine:
    Fark etmiyor
    En İyi Avı:
    ± 60 cm, Alabalık
    Selam Şennur hanım,

İkazınız için teşekkür ederim, siz bu konuda görevlisiniz, sizin forum üzerindeki ikazınızı anlayabiliyorum ancak Yakup beyin böyle kişisel iletilerini forum üzerinden yapmasınıda pek etik bulmuyorum. Bende forum yöneticiliği yaptım ve forumlarda reklam yapılmasının ne derecede yasak olduğunu az çok biliyorum. Yazmış olduğu sitenin linkini bu yüzden vermek istemedim.
    Kendisinin ismini belirtmeye gelince, Nuri beye cevap aceleciliğinden böyle birşey aklıma o anda gelmedi, daha sonra Yakup beyin forum üzerinden etik olmayan ikazına karşılık hatamı telafi ettiğimi düşünüyorum. Dün o yazıdaki "alıntı" yazısını değiştirmeye çabaladıysamda olmadı nitekim "Düzenle" bütonu sanırım belli bir süre sonra forumun sistemi gereği otomatikmen kaldırılıyor. Ancak Yakup beyin ikazından sonra kimin bu yazıyı yazdığını google'da aratarak "google a" ait olan linki verdim. Buda tatmin edici olmayınca, linke tıklayarak, yazar sahibinin ismini ekledim.

Sanırım açıklamam yeterli olmuştur, şimdi yazacağımı kimse kişisel olarak üzerine alınmasın;

Sanal alemde bilgi çoktur, herkez birşeyler yazar ve paylaşımını sunmakta özgürdür ve her paylaşımını sunan paylaştığının peşine bu kadar düşerse "ey türk halkım "sağ elin verdiğini sol el neden duymaktadır" diye içimde bir sızlanma olur. Yazılan yazılara bakılınca, kullanılan terimler yabancı olmakta veya kullandığı bilgiler başka bilgiler ile eşleşmekte, öyleyse her sanal bilgi için veya terim için, KAYNAK veya YAZAR İSMİ belirtmek ŞARTTIR.

Eğerki bir balığın yabancı dildeki cinsini bilgi paylaşımı diye aktarıyorsanız, sizden ricam bunun kaynağınıda belirtmenizdir. Üstüne düşülecekse bu kadar, tam yapılmasını tercih ederim.

Teşekkür ediyorum.

Muhabbetle

Hakan

20. simendifer

simendifer Sennur

Hakan bey, bilimsel olarak bulunmuş olan her şeyden, bulan kişiler gerekli karşılığı almaktalar zaten ve bunun akabinde kullanılan bu terimler tüm insanlığa maledilmekte. Yani herkesin kullanımına açık olmakta. Ama bir kitap yazarı v.s. için bu durum böyle değil biliyorsunuz. Genel geçer Latince bir ismi zikrettiği için dava açılanını duymadım ama eseri kopyalanan pek çok kişinin dava açtığına ve kazandığına şahit oldum. Siz de söylediğinizin anlamsız olduğunun farkındasınız sanırım. En azından örnek vermek gerekirse, ben de bu platformda olmasa bile, bazı sanal platformlardaki paylaşımlarımı garanti altına alıyor ve teliflerinin bana ait olduğunu tescil ettirmek için para harcıyorum. Bu başkaları kullanmasın diye değil, emeğimi çalmasınlar diyedir. Bana gelip "kullanabilir miyiz?" diyen hiç kimseyi de geri çevirmiyorum. Yani sağ elimin verdiğinin sol elimde farkında ama emeğimin de heba olmasını istemem. Bence emek veren herkesin emeğine saygı duymalı. Yazınızın ilk başında bahsettiğiniz durum oldukça açıklayıcı ama benden ziyade alıntı yapmış olduğunuz yazının sahibi olan Yakup hocamızın bunu makul bulmasıdır önemli olan. Açıklamanız için ayrıca teşekkür ederim. Keyifli paylaşımlar. ;)