2013 yılı Lüfer Palamut durumları ve Beklentiler

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

1. EMRE FISHING

EMRE FISHING Emre Üsel

Favori Kamış:
    MICHELL Privilege
    Favori Makine:
    MITCHELL Armada Pro 6500
    En İyi Avı:
    BERNA'm
    Palamut ve Lüfer için aynı görüşteyim Ali abi. Tahminlerime göre daha erken başlayacak olan palamut ve sonrasında lüfer, geçtiğimiz sezondan daha bereketli avlar verecektir.

2. katsumoto

katsumoto Hasan

Favori Kamış:
    Shimano STELLA-----Lesath Spinning Shore Game
    En İyi Avı:
    1.150 gr Lüfer 2.5 kg Turna
    ALi abi konu başlığını görünce hemen heycanla içeri girdim ve okuduklarımdan cok mutlu oldum hepimizin beklentisi zaten bu yönde. Karadeniz karaburun balıkcılarının biriyle konustum baya lüfer yavrusu var dedi artık ne kadar dogru bilemem.Bu sene umarım bol olur da keyif ederiz...Kıyı balıkcılıgının devam etmesi yumurta dönemindeki lüfer populasyonuna zarar vermezmi ? Karadenizde durum nedir peki abi senin görüşün ..Karadenizle ilgili düşüncelerini bizimnle paylaşırsan sevinirim..

3. istavrit

istavrit Boğaç

Bilimsel yaklaşmışsın usta ...Bu sene agaşonel tekniklerle tasagami sanatı var yine desene :D :D

4. lecharmeur

lecharmeur Faruk

Favori Kamış:
    Vega Potenza Moon Star 425 - 150 - 220 gr & İtalcanna Kombat 4.20 cm - 220 gr
    Favori Makine:
    DAİWA WINDCAST Z 5000 & Penn Affinity 7000
    En İyi Avı:
    Bkz raporladığım avlar....
    :clap2: :clap2: :clap2:
    Sevgili Ali ustacım
    Bu şekilde hitap ettiğimden ötürü umarım bana kızmazsın,lakin methini hem forumlarda hemde tarabyada Onnik abi ve Ceyhun'dan pek dinledim özellikle sahile kurduğun mangallar hala anlatılıyor :) ..
    Açmış olduğun konu ve paylaşmış olduğun değerli bilgiler için teşekkürler
    İyiki varsın
    Sevgi ve sağlıcakla kal

5. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Estağfurullah üstadım ne demek. Onlar bizim canlarımız baş taçlarımız dostlara herşeyimiz feda ama şu günlerde bir buluşma ayarlayamamanın verdiği sıkıntıda üstümde yok değil.rica ederim.

konuya gelince epey gelişme var daha hatta gps üstünden anlatacağım derinlik haritalarından ama ötesinin yağmalanmasındanda korkmuyor değilim.
    Güzel düşünceleriniz için sağolunuz varolunuz elleriniz dert görmesin.

6. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Canım av partnerim Nalet Çırak.
    Agaşonel teknik-tasagami sanatı literütüre vardik bu adları daha ne olacak.
    Biliyorsun sürekli yanımızdaydın 1 ay bakımla geçti ki daha yenı yeni attık yorgunluğu. Yanında Bu yaştan sonra öğrencilik ise cabası. Bu hafta kurtuluş günü inşallah diyelim.

7. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Ahmet tamda düşündüğün gibi aslında Balık hiç gitmedi sadece derinlik farkını değiştirdi. yoksa balık burada hatta rapala yiyecek kadarda nazik şu anda sabah karanlığında akşam karanlıklarında diyim....

8. ozkan79

ozkan79 özkan

Ali abi,verdiğin değerli bilgiler için saol varol;

Lakin konuya bilirkişi heyeti delegeleri hala dahil olmadı,ne zaman teşrif edecekler merak ediyorum.

Ceyhun,geçen sene tarabyada ilk palamut,temmuz ortasımı görünmüştü ?

yoksa benmi yanlış hatırlıyorum.

9. cyhnckr

cyhnckr Ceyhun

Favori Kamış:
    Shimano Ultegra, Major Craft Solpara 275 50gr, Italcanna Jigging
    Favori Makine:
    Penn Affinity, Daiwa Emblem Pro 6000A, FinNor Marquesa 40II,Daiwa Exceler 4000HA,Daiwa Saltist 4500
    En İyi Avı:
    43cm palamut , 50cm Lüfer , 7,5kg Sarıkuyruk
    21 Temmuz :)

10. ozkan79

ozkan79 özkan

oooooo :rolleyes:

sular ısınıyor desene :thumb:

11. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Bu sene Ali abinin foruma erken dahil olması da zaten balığın bol olacağını gösteriyor, geçen senelerde Ağustos sonlarından evvel pek uğramazdı:)

Gerçekten kışın ılıman geçmesi sayesinde bir kısım balığın Marmara hatta Boğaz'ı terk etmediği bir seneyi geride bıraktık. Bu sayede balık azalsa da hiç kesmedi. En son sanırım 2008 yılında böyle bir kış geçirmiştik. Ayrıca son senelerin aksine bu kış kırgın olayı yaşanmaması da önümüzdeki sezon için ümitleri çok yükseltiyor.

Lüfer için sezon erken başlıyor dememek lazım bence, henüz çıkış tamamlanmış değil, yakalanan balıklar da henüz Karadeniz'e çıkmayan balıklar. Kışın ılıman geçmesinin yanı sıra, yaz da fazla sıcak başlamadı. 15 gündür sert poyrazlar esiyor, en az 1 hafta daha süreceği haber veriliyor. Poyraz kesmeden balığın Karadeniz'e çıkacağı da yok. İstavrit büyük sürüler halinde Boğaz'da. Boğaz'ın suyu poyraz yüzünden çok ısınmıyor. Gırgırlar da ortalıkta yok. Lüferin keyfi son derece yerinde. Hava lodosa dönmeden bir değişiklik beklememek gerekli, bu da balıkçılık açısından iyi haber. İlk lodoslar ve beraberinde bastıran sıcaklarla birlikte tüm balıklar yazlıkları olan Karadeniz'e tam anlamıyla çıkarlar ve Boğaz'da balıksız bir döneme gireriz diye düşünüyorum.

Geç çıkışın inişi de geç olabilir. O da havaların nasıl gideceğine bağlı. Ancak ben de herkes gibi Sonbahar sezonundan çok ümitliyim. Balık illa ki sürülerle akışa geçecek. Bizim açımızdan önemli olan profesyonellerden bize ne kadar balık kalacağı. 24 metre ve balık boyu yasakları ne kadar da tam olarak uygulanmıyor da olsalar, geçen sene olduğu gibi bu yıl da yüzümüzü biraz güldürecektir diye düşünüyorum. Umarım hepimiz haklı çıkarız. :)

12. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    paylaşım için teşekkürler, geçen sene uygulanan ağ sınırları, etkisini hemen göstermiş olup, uzun zamandır yaşanamayan bolluk farkedilir düzeyde artmıştı. biz amatör balıkçılarda bu durumdan nasibini aldı.

hayvan populasyonu içinde iyi bir gelişme oldu. bogazda ve marmarada lüfer avları devam ediyor, azda olsa kendine mera etmiş etçiller halen var. sırada palamut var. dörtgözle onu bekliyoruz. gel palamut gel, herkeze rastgele,

13. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Aret Alemsin gerçekten kendimi Lüfer gibi hissettiriyorsun bana bak.

14. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Konuya bakacak olursak çıkacak balık mayıs 5 ile haziran ayının ilk haftasına kadar aktı gitti yukarı bu saatten sonrada bence süreçte fazla farklılık olmayacak ve geç inişte söz konusu olmayacaktır gibime geliyor. oda zaten endüstriyel balıkçılık açılış tarihinden önceki tarihlere denk gelecektir. bence bu saatten sonra yukarı akış olmayacaktır. göç sürecini tamamlamıştır. zaten boğazda tutulan balıkların tamamına yakın bir kısmıda havyarsız balıklardır. Kafamdaki en büyük soru işaretide budur aslında. bende bu şekilde düşünüyorum...

15. dude90

dude90 Özkan

En İyi Avı:
    Kalkan
    Yıllar Lüfer(ton)
    2002 25000
    2003 22000
    2004 19901
    2005 18357
    2006 8399
    2007 6858
    2008 4048
    2009 5999
    2010 4744
    2011 3122

Tüik istatistikleridir.

Lüferin kökünü kurutmaya doğru gidiyoruz. 2011 sonrası değerler hala açıklanmamış olduğu için son 2 yıllık süreçte yasakların ne kadar etkili olduğunu sadece gözlem yoluyla farkedebiliyoruz. 2002 yıllında 25000 ton avlanmış olan lüfergillerin 2011 yılında 3000 tona düşmesi bize soyun çok hızlı bir şekilde tükendiğini göstermektedir, zaten duyarlı balıkçıların çoğu bunun farkında.

endeks yılı olarak 2002'yi kabul edersek 2011 yılında %87.6'lık bir azalma görüyoruz.
    endeks yılı olarak 2007'yi kabul edersek 2011 yılında %54.5'lik bir azalma görüyoruz.

Böyle balıkları denizlerimizde görmek dileğiyle...
    http://youtu.be/dS==gLS6q8k

Saygılar

16. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Ali abi senin tecrübelerin ve aldığın duyumlar elbette ki bizimkilerden çok daha üstündür, umarım dediğin gibi çıkış tamamlanmıştır. Şu bir gerçek ki, Boğaz'da halen hatırı sayılır derecede lüfer var, ben de bu haftasonu kıyıdan lüfer ailesinin peşine düşeceğim, umarım buraya resmini asacak birkaç dişli oltalarımızı ziyaret eder. :)

17. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Estağfurullah Aret

Ben geleceğini düşünüyorum. Zargana bulsam bende denerdim ama haftasonu ful gün eğitimde olacağm iş biraz sıkıntılı bugunlerde....

18. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Rakamlar zaten fazla yoruma gerek bırakmıyor. 10 yılda gelişen teknolojiye rağmen avlanan balık miktarı neredeyse %10'a düşmüş. 2005-2006 yılları arasındaki keskin düşüş dikkat çekici. Bu da kritik sınır aşılınca balığın bir anda nasıl geri dönülemez şekilde darbe aldığını gösteriyor. Geçmişte de uskumru, orkinos gibi yok olan türler hep bir yıl içinde yok olmuşlar. Bu gidişle, radikal tedbirler alınmazsa, bir de bakacağız ki lüfer artık yok...

19. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Benim gönlümden geçen ivmenin tam terse doğru hareket edeceği Örnek 2012 yılı artacak 2013 yılı ondan dahada artacak gibi geliyor. ve böylece bir kaç yıl sonunda 2002 ye doğru geri gidiş düşünsene kendimiz ettik kendimiz yerine getirme çabaları içerisindeyiz.

20. denizzzci

denizzzci burak

En İyi Avı:
    bugüne kadar 3 ton:):)
    Marmara kıyılarının bazı yerlerinde bu zamanlarda istavrit çaparisine yaprak gelmekte(9-15 cm),demek ki yatak balığı ya da yol balığı bulunduğu meralara yumurtasını çoktan bıraktı.Kuvvetle muhtemeldir ki balık yumurtasını mart nisan gibi bıraktı,çünkü hiçbir yumurtalı balığa denk gelmedim ben(lüferinden,çinekopuna kadar)Evvelden mayıs aylarında karınları dopdolu geliyordu...Bu süreç çok enteresan iyi araştırılmalı bence,balığın yumurtlama sezonları değişiklik gösteriyor sanki...Ayrıca Karadeniz(normalinden +2.5-+3 derece sapmış durumda ve yeni yeni dengeleniyor) şu anda Marmaradan daha sıcak,bu etken yüzünden belkide yatak balığı mevcudu fazladır...Ama Karadenize çıkan balık çoktan çıktı mayıs 15-haziran 15 arası yol balığı meraları terk etti..Çoğu seneler temmuz başlarından itibaren hemde gündüz kıyıdan(4-8 metrelerde) lüfer almışlığımız çok olmuştur,bu senede öyle olacak gibi duruyor,hatta bazı seneler hiç kesmezdi bütün yaz boyunca devam ederdi...Bu senede çıkan balıkların arasında çok sayıda lüfer-kofana var;dönüş zamanında muhtemelen çoğu yerden azman kofana raporları gelecektir.Aynı zamanda balıklar üreme boyları diye tabir edilen(ki bence bu balığın üreme yaşı belirsizdir) o boy limitlerinin 10-20 cm üzerinde,resmen damızlık balıklar karadenize doğru yollandı,onların dökeceği yumurtaları düşünemiyorum bile.Tabi amatörler avlamadan önce ağlara takılmazsa...Keşke bir yasak uygulansa da bu balıklar etiketlenip davranışları takip edilse,nereden geliyor nereye gidiyor....nerede konaklıyor hala tam anlamıyla bilinen bir durum değil ne yazık ki...İnşaAllah bu senede geçen seneyi aratmayacaktır...