2015 LÜFER PALAMUT DURUMLARI VE BEKLENTİLER

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

  1. Emrecan Kaya

    Emrecan Kaya Emrecan Kaya

    Mesajlar:
    271
    Şehir:
    İstanbul/ İzmit
    Favori Kamış:
    Okuma Dead Ringer-258 12/45 - Okuma Salina Seaspin 240 10/40
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro sPa-25 - Okuma Ceymar 25
    Haklısın Soner Abi, insanlar bu konuda inanılmaz doyumsuz. Bu işi profösyonel olarak yapıyorlarsa zaten diyecek sözümüz yok da, bir çok amatörde limittir vicdandır hâk getire.

    Muzdarip olduğum -inanıyorum ki forumun yüzde doksan dokuzu da benimle aynı fikirde- konu amatörlerin bu şekilde bilinçsiz olması. Trol ve gırgır muhabbetine hiç girmek istemiyorum; orası tam bir facia.
     
  2. yavuzz

    yavuzz YAVUZ E

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    32
    Şehir:
    İSTANBUL

    merhaba,pazar günü galata akşam 4-8 arası sarıkanat-çinekop iyiydi,benim alabildiklerim bunlar.
    istavritler erken ayrılan ve keşke geri verseydin tavsiyesini verdiğim bir arkadaş tarafından bana bırakıldı.
     

    Ekli Dosyalar:

  3. akya1986

    akya1986 ALİ

    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    İSTANBUL
    Pazar günü için bu skor bence muhteşem. Cuma , Cumartesi , Pazar ve Pazartesi toplamda 4 balık alabildim etrafımda balık tutmaya çalışanlar da en fazla o kadar almıştır. Bu sene oldukça kısır bir sezon geçiriyoruz. Geçen seneden eser yok. Oysa sezon başında çeşitli otoriteler tarafından bu sene balık çok bol olacak yorumları gelmişti. Bu sene herkes için hüsranla sonuçlanacak gibi görünüyor. Bunu tezgahlara bakarakta anlamak mümkün. Geçen sene 5 TL ye kadar düşen çinekop bu sene 20TL artık durumun vehametini siz düşünün. Nüfus artışı , aşırı ve bilinçsiz avlanma , teknolojinin balık avında giderek yaygınlaşması balık popülasyonunun azalmasına neden oluyor. Umarım denetimler ve cezalar artar da çinekop familyası çocuklarımıza anlattığımız masallar arasına girmez.
     
  4. mertmete

    mertmete Cüneyt

    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    Istanbul
    1969 dan beri amatör balikcilikla kuzey marmarada ilgileniyorum. Ilgi alanim Lüfer. Kirlilik ve asiri avlanma sonucu bu duruma geldik. 4 yada 5 tür haric balik kalmadi. Belki tedbir alirsak gidisati geciktirebiliriz ama önleyemeyiz. Lüfer alti boylari ve kücük boy baliklari satin almiyorum ve yakalamiyorum. Balikci satamayinca gelecekte avlamaz. Yoksa ticari deger oldugu sürece önüne gecemeyiz. Ayrica balik tüketimine dikkat etmeli. Kirlilikten dolayi baliklar agir metal yüklü. Kalkan kirlangic midye gibi dip baliklarini kesinlikle yemeyin. Lüferde pis sulari sevdigi icin fazla tüketmeyin. Aksi takdirde kanser rizikosu yükselecektir. Özellikle akciger...
     
  5. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Lüferin pis suları sevdiğini kim söylüyor?
     
  6. akya1986

    akya1986 ALİ

    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    İSTANBUL
    Merhaba Mahir Reis , lüferin büyükçekmece , güzelce merasına girmesine daha zaman var mı? En son yazdığında daha zamanı var demiştin :)
     
  7. akya1986

    akya1986 ALİ

    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    İSTANBUL
    Balık haline bir sezonda bir kere baskın yapıp çok komik cezalar kesmekle bu faciayı önleyemeyiz. Balığı tutmak yasakta satmak serbest mi?? Tezgahlara neden kimse müdahale etmiyor?? Pazarda balıkçıda neden hala yaprak denilebilecek boyda çinekoplar var? Bizler gibi bilinçli avcı ve tüketicilerin sayısı oldukça az. Benim oltama çinekop geldiğinde balığı denize atarken diğer insanların surat ifadelerinden yada söylemlerinden bu bilinçsizliğin boyutunu anlamak çokta zor değil. Bu faciayı engellemenin tek yolu yasakların , limitlerin uygulanması ve uygulatılması , yaptırımların ve cezaların ve denetimlerin artırılmasıdır.
     
  8. mertmete

    mertmete Cüneyt

    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    Istanbul
    Atik su kanal cikisi olan deniz veya bogaz kiyilarini lüfer ve lüferciler seviyor. Balik buralarda herhalde daha iyi yemleniyor. Yüzey baliklarinda labaratuvar incelemelerinde en fazla agir metal lüfer cinslerinde bulundu. Bu yüzden cocuklara yedirilmesi sakincali görülüyor..
     
  9. mertmete

    mertmete Cüneyt

    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    Istanbul
    Maalesef tedbir alinmiyor veya kimsenin isine gelmiyor. Son 2 yildir gördugum kadariyla tek iyi gelisme artik 15 cm alti pek satilmiyor. Yillarca 5 cmlik yavrular dahi satildi durdu. Sahsen 75cm lik kofanalar yakaladigim ve beykozda 130cm lik kofanalar satin aldigim 1970leri düsünürsek durum belli olur. Marmara ereglisinde 5 yil evveline kadar 100 cm üzeri kofanalar alindigini gördüm. Ancak artik yok. 5cm lik balik 5 yilda 100cm üzerine büyüyor... Yazik. Tek care biz tüketiciler yavrulari satin almazsak balikcilar ticari degeri olmayan bu baliklari pazarlayamazlar. Almanyada egitimden gecerek balikci ehliyeti aliniyor ve balik boyuna kesin riayet edilmesi icin cezalar tatbik ediliyor. Biz de bu sistem daha tatbik edilemedi...
     
  10. Emrecan Kaya

    Emrecan Kaya Emrecan Kaya

    Mesajlar:
    271
    Şehir:
    İstanbul/ İzmit
    Favori Kamış:
    Okuma Dead Ringer-258 12/45 - Okuma Salina Seaspin 240 10/40
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro sPa-25 - Okuma Ceymar 25
    Cüneyt Amca, işte biz de sizin anlattıklarınızdan biliyoruz o dönemlerdeki balıkları. İleride ise çoluk çocuğumuza anlatacak bir lüfer türü olmayacak. Sizin yaşantılarınızı anlatacağız böyle giderse.

    Balat'ta oturuyorum; bir kaç balıkçı var ve her birinde en fazla 10 cm. edecek yapraklar satılıyor. Kaç kez şikayet ettiysem de ilgilenen olmadı. Bir de dediğiniz gibi ehliyet sistemi olsa, belki yoluna koyulabilir bir şeyler. Üzerine bir de denetimle biraz daha iyileşeceğini düşünüyorum.

    İş sadece amatörlerle bitse yine iyi; profösyonellerin de acilen bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ya güçlü yaptırımlarla, ya da seminerler olsun, söyleşiler olsun bir şekilde anlatılması lazım. Balığın mecburi istikameti boğaz girişini kapatmaya devam ederlerse, sonucunu bilmek bile içler acısı.
     
  11. mertmete

    mertmete Cüneyt

    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    Istanbul
    Evet maalesef ayni sorunlari bizzat yasadim. Hatta basim derde girdi. Sikayetler yararli olmadi. O yüzden bizler sahsen uygularsak belki cocuklarimiza mirasi birakabiliriz veya gecikitirebiliriz. Benim büyüklerim bogazda ve halicte sürü gecerken dalyanlarla hatta elle torik palamut kiyiya attiklarini anlattilar. Silivride balik tutmayi ögrendigim balikcilardan yavrulari salmayi ögrenmistik. Bugün silivri ve eregliden gelen balikcilar dip tariyorlar trolle. Dize kadar sig sularda radarla 1 tane lüfere veya 5 cm lik cinekopa ag atip ceviriyorlar. Her defa uyardim bindiginiz dali kesmeyin dedik dinletemedik. Bugün sandik sandik tekir barbunya cikan kumsal dipte artik canli kalmadi. 10-15kg lik kirlangiclar tarih oldu. Son birkac yildir dalgiclar son kalan kalkanlari(artik kanserojen) zipkinladilar. Artik buda cikmiyor. Su an kuzey marmarada istavrit hamsi sardalya ve tirsi ile mezgit(kanserojen!!!) sürü gectiginde ise sarikanat veya lüfer mevcut. Bu sene hava cok gec sogudu ve karadenizden lüfer cinsi giremedi. Deniz soguyamadi balik gelmedi. Hamsi bolladi ve lüferin artik gelmeyecegi belli oldu. 70ler 80ler 90lar 100m agdan cikan envai cesit balik(gelincik levrek karagöz eskina ispari mirmir kirlangic lüfer vatos mersin baligi.......) ve yokluk yillarina gecisi yasiyoruz. Yazik ettik gelecegimize. Düsünsenize 1 tane bile camgöz köpekbaligi kalmadi. Tek bir kan damlasina 5 dakika icinde yüzlerce camgöz dadanirdi. O bile bitti....
     
  12. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Merhaba :)

    Bir kısım lüfer oralardan geçti, Tekirdağ sahillerinde tutuldu ancak benim hala ümidim var ve ben beklemedeyim.

    Balıklar duvarda asılı takvime göre değil, kendi tabiat takvimlerine göre hareket ediyorlar, elbette buna etki eden başka sebepler de var.

    Malum, havalar alışılmamış derecede sıcak gidiyor, balığın yaylayı :) terk edip kışlamaya geçmesi için bir sebep yok.

    Hava ve dolayısıyla deniz suyu soğudukça Karadeniz'deki balık da Marmara'ya doğru harekete geçecektir.
    Yalnız bir sıkıntı var, bu geçiş hızlı olacaktır, kısmeti olan, rast gelen balığı tutacaktır.

    Bunların tamamı, uzuuun yılların gözlemine dayalı bir tahmin.

    Her şeyin doğrusunu ancak Allah-u Teala bilir.

    Selam ve sevgiler, rast gele.
     
  13. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Bildiğim kadarıyla lüfer, pis suları sevmez ancak yem oralardaysa sokulabilir.

    Zaten günümüzde sevmese de tahammül etmek zorunda, zira temiz su mu kaldı ki hayvan orada yaşasın.:mad:

    Kendi ellerimizle her şeyi berbat ettik. Devlet de gereğini yapmıyor.

    İsteseler yaparlar, demek ki istemiyorlar.

    Hayırlısı Allah'tan.

    Selam ve sevgiler, rast gele.
     
  14. akya1986

    akya1986 ALİ

    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    İSTANBUL
    Mahir Reis , Geçen yıl Eylül ayının neredeyse başından itibaren tüm uzun oltacıların yüzü gülüyordu. Bu sene ortalama 3 - 5 balık aldılar. İstavrit yok , palamut yok , lüfer yok , sarıkanat yok. Ben tarabya dan güzelce ye kadar birçok merada kıyıdan olta attım. Aynı zamanda hem forumlar hem sohbet ettiğim arkadaşlarımın gittiği meralardan aldığım haberler hiç iç açıcı değil. Eylül dedik olmadı , ekim kasım dedik yine olmadı. Şimdi aralıkta belki olur diyoruz ama açıkçası benim umudum kalmadı. Çinekop familyasının meralaması için yem balıklarının önemi en az su sıcaklığı kadar fazla.
    Bu nedenle ben lüferin ve sarıkanatın büyük bir bölümünün kanaldan ayrılmadan ve meralamadan çekip gittiği kanaatindeyim. Geçen yıllarda önce istavrit yada zargana tutup lüfere yem yapardık. Bu sene hiçbirinden eser yok. Mimarsinan - Güzelce arasında kasım ayında 5 sefer uzun oltaya çıktım aldığım balık birkaç sarıkanattan ibaret. Umarım daha zamanı vardır...
     
  15. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    İnşallah daha balık olur da tutabiliriz.

    Kanaatimce hala yukarıda balık var ve boğazdan geçecek, ancaaaak sular soğuyacağı için balık nispeten derin suları takip edecektir. Balık derken lüferi kast ediyorum, Kuzey Marmara sahillerinde, Tekirdağ çevrelerinde levrek bir karış sudan da gidebilir.

    Yem balık olmamasına gelince, maalesef, amatör görünümlü kaçak avcısından 40. m.lik gırgır takımına kadar herkes parmak kadar kıraçaları kovalarca, tonlarca tuttu ve bunu marifet sandı, şimdi istavrit, yok, nasıl olsun, inşallah gelecek sene bundan beter olmaz çünkü devletin umurunda değil, balıkçılar şuurunda değil, millet günü kurtarma peşinde geleceği yok ediyor.:mad:

    Allah akıl, fikir, insaf versin.
     
  16. akya1986

    akya1986 ALİ

    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    İSTANBUL
    Son zamanlarda büyükçekmece limanı , avcılar ambarlı yada güzelce tarafında tekneden yada kıyıdan dişli izine rastlayan oldu mu :) Yarın bir kaçamak yapmak istiyorum.
     
  17. Nabukad

    Nabukad Mesut

    Mesajlar:
    24
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Trisepse kramp sokan Vatoz
    Dün saat 17-22 arası mimarsinan-Sinanoba kıyıda 5 oltacı ile başlayan av sıfır vuruş ile sonuçlandı.Çarşamba yağmuru sonrasını bekliyecem artık.Yağmur sonrası totem oldu bende.(Telefondan çekilen Resimleri yükleyemiyorum bu arada)
     
  18. istavrit

    istavrit Boğaç

    Mesajlar:
    2.365
    Şehir:
    İstanbul
    Bekliyoruuuzzzzz Reiss Babaaaaaa...Bittik ,öldük ,dert sahibi olduk :D ...Mendebur hayvan sardalyaden başka bir şey de yemiyor artık ....Eskiden sadece lüfer tutmakla uğraşıyorduk bu sene günün yarısı sardalye ye gidiyor.Alico bile pes etti ,balığa karadan takip anlayacağın....Selamlar ,sevgiler
     
  19. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Abi nerelerdesiniz ya :) Biz bu haftasonu yaprakla 3 tane aldık, sonra sardalyacılar geldi onlar attığı gibi çekiyor biz seyrediyoruz. Kafayı yedirtir bu hayvan adama, ne varsa o sardalyada :)
     
  20. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Merada sardalye varsa sardalye yer. Normal.

    Ve aleykum selam Boğaç, aaaynı be yaaa! .:)