5 bg Motor Tavsiyesi?

Konu, 'Motorlar' kısmında umutoz35 tarafından paylaşıldı.

1. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Umut kardeşim , Motor , ateşleme teknelojilerini yakından takip etmemle beraber , TCI konusunda Nette ,açık bilgiler bulamamıştım ,senin bu sorundan sonra merakım iyice arttı, Yabancı forumlarda bu konuları buldum fakat yabancı dilimin yetersizliği ve çeviri eksiklerinden konuya tam hakim olamadım ve konuyu, bir teknoloji forumunda dile getirdim aldığım cevabı size iletiyorum umarım katkım olmuş olur.,aldığım cevabı aynen kopyalıyorum !!
    TCI ve CDI farkı ;
    ''İyi çalışanları arasında hiç fark yok.
    Hemen hemen aynı yöntemle ateşlemenin söndüğünü sezerler ve enerji depolamaya başlarlar.
    Biri bobinde diğeri kondansatörde depolar.''

Yukarıdaki mesaj , ''Elektrobilim sitesinden , ''KazımUğur'' nikli üyeden alıntılanmıştır.!!

2. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    Kaşık,Sahte yem, El Oltası
    En İyi Avı:
    300-400 gr kopez 3 tane:)
    Motor Yağı Eksilmesi

Tekrardan Merhabalar!!Haftasonları fırsat buldukça denize çıkmaya çalışıyorum..Motorun performansı tek kişi ile inanılmaz (5HP 4 Zamanlı Mariner) Plane konumu denilenn moda çıkınca 2.77 lik botu neredeyse uçuruyor ipe tutunmak zorunda kalıyorum!!Fakat 2 kişi ve 3 kişi olunca motor baya zayıf kalıyor..Yakıt tasarrufu da fena değil..Sizlere sorum şu; Daha önce motoru this side is up yazan tarafta bagajda taşımama rağmen yağda çok az eksilme olmuş, ilk çalıştırdığımda duman çıkmış, buji epey yağlanmıştı..Neyse buji temizleyip rastgele yağ ekleyip yeniden denize indim. Bu haftasonu yine denize inip aynı taşıma şekliyle eve döndüğümde; devirdaim temizleme için motoru kovada çalıştırdım bu sefer düşük yağ basıncı ikaz lambası çok kısık yanıyordu 1,2 dakika çalıştırdıktan sonra hemen kapattım baya bi ısınmıştı makina boşta olmasına rağmen..Yağ Çubuğuna baktığımda yağ en düşük çizginin biraz altındaydı..Niçin 4 zamanlılar taşıma esnasında bu kadar hassas ve yağ nasıl yanma odasına kaçabiliyor?Nasıl taşımalı birde nekadar yağ eklemeliyim yağ çizgisini baz alırsak? Bu arada rodajın 10- 12 nci saatinde filan Teşekkürler..

3. 56562

56562 xxx xxxxx

Umut Bey,

Yağınızdaki yüksek eksilmenin olası nedenleri.;

- Motoru kullanım esnasında fazla zorluyor olmanız ( örn :uzun süre tam yol ile seyretmek )
    - Motor yağını tam olarak tamamlayamamanız ( Motor tam dik pozisyonda ve soğuk iken bir süre bekleyin. İçerideki yağ iyice aşağıya süzülünce kontrol çubuğu ile bakın. İki çizgiden üstte olanın 1 mm altına kadar yağ koyabilirsiniz.
    - Uygun yağ kullanıyormusunuz kontrol edin ( 10W-40 muadili bir yağ kullanmalısınız )
    - Motorun iç kısımında, özellikle yağ filtresinin içinde bulunduğu bölme kenarlarında sızıntı varmı kontrol edin.
    - Eksilme böyle devam ederse, motorunuz yeni ve garanti kapsamında olduğundan hemen yetkili servise müracat edin.

9,9 Hp 4 zamanlı Johnson motor kullanıcısıyım. 3 sezondur hiçbir yağ eksilmesi yaşamadım. Sizin durumunuzda sıradışı birşey var. Sonuç hakkında bizleride bilgilendirirseniz memnun oluruz.

4. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    1)Hakan abi kullandığım yağ 10W - 30..
    2) Motoru daha rodaj aşamasında zorladığım doğru ama şöyleki hiç tam gaz yapmıyorum 3 kişide 3/4 gazdan daha az cunki anca gidiyor yavas gelio..
    Onun dışında en fazla 10 sn falan tam gaz yapmısımdır.Yani zorlanan kısmı kişi sayısı.
    3)sanırım yanlıs hatırladım; en son yağı servis eklemişti yine aynı şikayetten..Ama taşıma yüzünden olur normal demişlerdi, banada mantıklı gelmedi..
    4)Motor yağı filtresini aradım ama göremedim..ama görünürde akan bir yağ yok..
    5)Normal de hiç eksilme yapmıyor sadece taşıma sonrası böyle oluyor..Yollar cok viraj ve inişli çıkışlı..Yani motor yazlıktayken hergün evden denize denizden eve, adaya falan gidilceksede arabayla tasıorum..Baska nelere dikkat etmeliyim..
    Malesef anca temmuz 6 gibi tekrar denize donücem:(
    Yazlığa donduğumde tekrar siznle paylaşıcam teşekkürler...

5. 56562

56562 xxx xxxxx

Son önerim taşıma sırasında motorun kafa kısımının altına kalınca bir sünger/minder ( en az 15-20 cm yüksekliğinde ) koyarak baş kısımı kuyruk kısımına göre daha yukarıda tutmanızdır.

6. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Tamam bidahaki sefere oyle deneyeceğim. Hakan abi bu motorda yağ filtresi varmıdır? Varsa nerdedir? kitapçığı yok bilmiorm o yüzden..Birde yanlılş anlamadıysam, rodajda piston şekillenmesinden dolayı artık ufak metal parçaların yağa karıştığı söyleniyor o yüzden ilk 20 saat sonra yağ değişimi deniyor. Şimdi benm motorun 2. yağ eksiliş olayı o artık metaller varsa filtreyemi takılmıştır? Yoksa taşıma sırasında, yanma odasına kaçan yağla eksozla mı atılmıştır??Umarım enteresan bi soru olmamıştır 4 zamanlı mantığını çözmeye çalışıorm:)

7. tamtam23

tamtam23 HAKAN

Mrb arkadaşlar.Bende uzun zamandır deniz motoru arayışı içindeydim.Hem hesaplı hemde kaliteli olsun düşüncesindeydim.İlk başlarda parsun vardı aklımda.Ama arkadaş tavsiyesi ile Yunuka marka motor aldım.Yeni getirmişler daha.ithalatçı arkadaşlar tamirci aynı zamanda.Özel yapım olduğunu söylediler.bir buçuk aydır kullanıyorum hiçbir sıkıntı yaşamadım.inşallah ta yaşamam.Ama şu an gayet memnunum.Yakıtta biraz cimri nerdeyse.Hesaplı arayan arkadaşlar bakmadan geçmeyin.Rastgele...

8. 56562

56562 xxx xxxxx

Motorunuz hakkında detaylı bilgi sahibi değilim ancak yaptığım araştırmada bu modellerde yağ filtresi olmadığını öğrendim. Elinizdeki motorun bakım tutumu konusunda bu linkte ingilizce olmak kaydı ile çok faydalı bilgiler var.

Motorunuzda yağ filtresi olmaması durumunda, özellikle rodaj aşamasında yağa karışan metal parçacıkları iki şekilde tutuluyor olabilir.

1- Motorunuzun karter kısmının en altında ve içeride sabitlenmiş bir mıknatıs olabilir. Bu mıknatıs yakınından geçen parçacıkları etrafına topluyordur.

2- Aynı şekilde yağı boşalttığınız tapa mıknatıs özellikli olup parçacıkları yakalayabilir.

Son düzenleme: 23 Haziran 2010
  9. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Hakan abi emeğin için tekrar teşekkürler; sizi yoruyorum teknik sorularımla ama çok meraklıyım motor konusunda. Boyle deniz tutkunlarının fikirlerini tartışması,deneyimlerini paylasması cok guzel bişey, malum denizle ilgili az sayıda türkçe websitesi var, kaynak çok az, ingilizce sitelere kıyasla.O yuzden bu siteyi cok begeniyorum...
    Düşündüğünüz ihtimaller çok mantıklı evet filtre olmadan anca o artıkları oyle tutabilir..Sizce yazlığa dondugumde motora nekadar yağ eklemeliyim?? Yag durumu sarı çubuktaki en alt çizginin biraz altında...

10. 56562

56562 xxx xxxxx

Rica ederim. Forumumuzun amacı zaten bilgi paylaşımı ve yardımlaşma. Eğer motor şu an yatay konumda bekliyor ise tam dik vaziyette 20 dakika kadar bekletin. Daha sonra belli aralıklarla seviyeyi kontrol ederek, üstteki çizginin 1 mm altına kadar yağı tamamlayın.

Kolaygelsin.

11. harbay

harbay HARUN BAYRAKTAR

merhaba, istanbuldan harun ben. bende gecen hafta yunuka marka motor aldım 5 HP 4 zamanlı motoru 2,80 mirai marka botta kullanıyorum fakat beklediğim performansı alamadım motordan 5 HP den zayıf benim 2,5 2 zamanlı tohatsudan biraz fazla hızlı göturuyor okadar alırken arkadasa performans istediğimi belirtmiştim ama bu işlerden pek anlamayınca böyle oluyor sanırım. şimdi 9,9 luk bir motor istiyorum. yunuka çalışması çok iyi yakıt çok iyi 1 kilometrelik mesafeyi 5 dk da aldım. ama benim istediği gibi ruzgari yuzunde hissetmek benim için önemli.

12. onur1872

onur1872

bende 3.5 4 ve 6 hp motorlara sahip olan biri olarak ve 10 hp den 185 hp motora kadar denemiş biri olarak size tavsiyem 3.20 fiber taban ve 20 hp yukarısı motor..ancak bu şekilde denizde uçuyor hissine kapılırsınız.

fiber taban botlar ahşap alüminyum vs tabanlı botlardan çok daha hızlı giderler aklınızda bulunsun..

2.80 bota en fazla 9.9 takabilirsiniz ki bu motor da çok küçük sayılmaz. fakat dediğim gibi 20 hp ve yukarısı herzaman için ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.

13. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    2.77mt Bestway Botumda, 3 yıldır 2HP 2 zamanlı kullandım, bu sene 5HP 4 zamanlıya gectim.Ucmak goreceli bir kavram olsa gerek. Tabiki deneyime, kullanılan HP ye gore hissedilen hız farklıdır.Neyse benim 5HP uzeri hiç deneyimim yok. Eger tek kişi ağırlığımı dengeleyip Plane konumuna geçebilirsem, o zaman ucus diye tabir edilen moda geçebiliyorum tahmini 20-25 km yapıodur ve 9.9 HP 4.5 mt Fiber 3 Kişi tekneyle giden arkadasımla aynı hızda gidiyorum. Sanırım bu; botun 47 Kg ağırlığında, Teknenin 200 Kg' ın üzerinde olmasından kaynaklanıyor. Tabiki 5HP, in 2-3 kişi ile performansı cok yavas çünki plane'e geçemiyor. Yalnız emin olduğum bişey var ki bu da botumun kalitesizliğinden olsa gerek, arkadaki ahşap sanki yerinden çıkıcakmış, botu parçalıcakmış hissi veriyor; beni çok huzursuz ediyor 2,3 yerden iple destek yapıyorum acil bir duruma karşı.Sanırım 25.5 Kg cok ağır geldi. Zaten max 5 HP destekler yazıyor. Bence Onur kardeşim bot çok çok kaliteli olmadıkça 2.80 botta hayatta 9.9 Motor( 45Kg ) kullanmazdım. Ayrıca yanlış bilmiyorsam SeaStar 3.40mt Fiber Taban Maximum 15 bg destekliyor. Allah korusun sonucta bot dediğin olay sert yapıskandan ibaret hiç güvenmiyorum botlara, malesef 2 kere ana dikiş açıldı ki hergün eve getirip yıkamama rağmen..Tanıdığımında 2.5 senelik 3.60 bot vardı oda açtı dikişlerden. Sanırım sanssızım bu konularda yada düşük-orta kalite botlarda bi sıkıntı var :( . @Harun abi; sanırım plane konumuna gecememiş olabilirsiniz, ağırlık dengeleme sorunu da olabilir. Yada 3-4 kişi tam yükleme ile çıkılırsa cok zayıf kalır 5HP. Tek kişi ağırlık dengeleryerek Plane konumuna gecmeyi deneyin..Cunki 2.5 Hp den kat kat hızlı gitmesi gerek.

Son düzenleme: 5 Temmuz 2010
  14. onur1872

onur1872

sanırım motorun performansında bir sorun var. 2.5 hp motordan biraz hızlı gitmesi demek o motorun 5 hp yerine 3-3.5 hp güç üretmesi demek..

öncelikle geçen hafta aldım demişsiniz. rodajını dahi tamamlamamıştır. o nedenle en azından ilk 5 saat tam gaz vermeyin ki motor kendine gelsin. sorunun motorun markasında olduğunu da düşünmüyorum. yunuka dediğiniz marka kesin çinlilerin yamaha mercury honda vs gibi bir markanının motorunu klonlayıp yeni isim verdikleri bir markadır..o nedenle motorun isminden sorun çıkartılmaz. böyle düşünen olursa benim fikrimi yazayım dedim..

motorun performans kayıplarında :

- Yakıta su karışmış olabilir. Eğer mümkünse yakıt tankının veya bidonunun dibindeki suyu boşaltın. Değilse yakıtı değiştirin.
    - Bujiler çatlamış, kirlenmiş, gevşemiş olabilir. Kontrol edin. Temizleyin yada değiştirn.
    - Ateşleme bobini yada kondansatörü arızalanmıştır. Değiştirin.
    - Pervane aşırı böceklenmiştir. Temizleyin.
    - Pervane kanatlarında eğilme olabilir. (Bu durumda motorda aşırı titreşim de olacaktır)
    - Motor kuyruğu eğilmiş olabilir.

dediğiniz gibi motor daha bir haftalık, bu ve benzeri sorunlar oluşması biraz uzak ihtimal olabilir..ama eski motor olsaydı bu parçalara ve sorunlara bakmanızı önerirdim.

15. onur1872

onur1872

aynen katılıyorum. bot ile sürat istiyorsanız 3.50 üzeri bir bot ve 20 hp üzeri bir motor almak gerekiyor. örneğin 3.60 fiber taban ve 25 hp motor çok iyi performans sergiler. fakat dediğiniz gibi piyasada artık bolca bulunan 1000 lira civarında satılan çinliler pek güven vermiyor olabilir. bottan ne beklendiğine de bağlıdır. 1000 liralık bottan 10 sene performans beklemek biraz zor bir ihtimal olsa gerek.

2.70 bot ile rüzgarı hissetmek için 9.9 motor takılabilir yazdım. bu botlar 8 hp civarı motor kaldırabiliyor fakat bir step arttırılsa bir sorun yaratmaz. tabi bilen biri kullanırsa..bilmeyen biri ilk dalgada denizin dibini boylayabilir.

ikincisi 2.70 bota 15 hp de takılır. pervane üzerinde gidersiniz :) lakin dediğim gibi tehlikeli olduğu için önerilmez. benim bot max 3 hp kaldırıyor 5 hp de takıldı :) dediğim gibi botum küçük ve hafif olduğu için 5 hp ile pervane üzerinde gidiyor.

bir hatırlatma daha yaparsam bendeki bir önceki takımımda 3 metre bot 6 hp motor vardı. 3 kişi anca gidiyorduk diyebiliriz :) şimdiki takımım 2.00 bot 4 hp motor daha hızlı gidiyorum. ağırlık olayı da devreye giriyor. 2.70 bir bot nerden baksanız 40 kg..5 hp 4 zamanlı motor 25 kg desek..3 kişi de 65 kg den 260 kg yapıyor..benim bot 22 kg motor 15 kg ben 65 kg..100 kg yapıyoruz...260 kg 5 hp ile benim 4 hp 100 kg ı tabiki geçemez. ne kadar hız yaptıklarını tahmin ediyorum. bence 5 hp ve 2.70 motordan pek performans beklemeyin. benim demek istediğim biraz tecrübe kazandıktan sonra 9.9 motor alıp deneyebilirsiniz.

güven verme olayına gelince 9.9 motor 3.80 botu götürür götürmesine fakat 2.70 bir bot ile kullanıldığında bot altınızdan kaçıp gidecek hissi verir..yani güven vermez..ilk dalgada denizin dibini boylamayacağınızı kimse garanti etmez..o nedenle 2.70 botlara max 8 hp gibi motorlar önerirler...2.70 botta 9.9 motor kullanmak tam olarak tecrübe işidir ki aşılmayacak bir sorun değil. aynı araba kullanmak gibi tecrübe ettikçe ustalaşırsınız.

16. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Benim botum 3 mt,motor Yamaha 8 Hp.İki kişi + oğlum (42 Kg) ile birlikte çok iyi bir hızda gidiyoruz. Tek kişi tam gazda kullanmak gerçekten tecrübe istiyor.Dalgada hareket tarzını iyi bilmek gerekir.Kanımca 3 mt bota 8 Hp en fazla takılabilecek motor.9,9 Motorum oldu kullandım.Eğer bunu 3 mt lik bota kullansa idim gereksiz yere tehlikeyi arttıracağımı düşünüyorum.

17. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Bence kendi botum için konusuyorum tecrubeden ziyade botun sağlamlığı; bende yıllardır motor gidişiatı olmasa da cocukluğumdan beri envayi çeşit botlarla uğraştım tamir yaptım, ve 2 bg hurda motor sayesinde motor parçaları aksamı konusunda epey tecrube edindim; pistondan alttaki kuyruk dişlisine kadar uygulamalı eğitim aldım tamircide piston arızası yüzünden:D ; kendimce bot konusunda epey tecrübeliyim, bahsettiğimiz motoru tutan ahşabın bottaki ömrü yan ana kolondaki dikişler açılasıya kadardır ve ahşaba okadar yük biniyorki hem motorun ağırlığı artı pervaneden kaynaklı itiş gücü..Saatte 20-30 ile giderken arka omurganın acılıp motorla beraber denize uçmayı hayal edemiyorum.(Fazla Kotumser oldu :) ). Sanırım acilen para biriktirip sağlam bişey almalıyım:D Tabiki 9.9 u'da- 200 Hp ide denemek isterim. Ama 5Hp'i bile aldırana kadar canım çıktı hahah. Malum üniver. öğrencisi olmak zor imkanlar çok kısıtlı.. 9.9.hp için yeni botta lazım ohoooo para dayanmıyo bu deniz işine ya sonu yok her sene bot büyüt motor büyüt. Ahh ahh deniz sevdası; Neyse ben şimdilik memnunum ya; inş ilerde sağlam bi işe girince seriyi güncelleriz. Ben bi link atıyım en son plane konumunda çekmiştim, Hem performans videosu gibi bişi olur, hemde bi fikir edinirsiniz..

Son düzenleme: 7 Temmuz 2010
  18. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Performans vidyosu

Tamamdır ama biraz bulanık gozukuyor orjinali daha iiydi neyse siteyle alakalı heralde.Bidahaki sefere daha kaliteli makinayla denemeliyim:) .2.77 botumda test edilen 5HP 4 Zamanlı mariner. Test sırasında gaz 3/4 civarında olup bot plane pozisyonundaydı. Vidyo Dikili İzmir açıklarında çekilmiştir.

http://www.dailymotion.com/video/xdxt0h_mariner-5hp-4-stroke-test_sport

yorumlarınızı bekliyorum..:)

Son düzenleme: 6 Temmuz 2010
  19. onur1872

onur1872

güzel video. ben şahsen bot ile kaç hp olursa olsun çekilmiş her çeşit videoyu beğenirim :)

20. onur1872

onur1872

barış abi benim bahsettiğim 3.50 üzeri bot ve 20 hp üzeri motorlar için sakin hava gerekir. daha küçük bot-yüksek motor kombinasyonları denenirse ilk dalgada denizin dibini boylamak kuvvetle muhtemel. bu arada benim 3 metre botumu aldığım kişi botu 9.9 ile kullanıyodu. bana en fazla 6 hp almanı öneririm demişti bende 6 hp almıştım. 9.9 fazla gelebilir fakat yazın sakin havalarda kullanılması sorun yaratmaz tabi tecrübe de gerekiyor. uzaktan geçen bir geminin dalgası olabilir vs yazın en düz denizinde bile nereden geleceği belli olmayan bir dalgada denizin dibini boylamak da olası.

birde şunu söylemek istiyorum. 3.50 fiber taban bota belkide önerilen 15 hp..ama 40 hp de takan gördüm. hatta 4.5 metre bota 70 hp takmışlar (görmek isteyenler caddebostan balıkadam kulübüne gidip görebilirler)

barış abi benim dediğim de senin dediğinin aynısı..tecrübe gerekiyor. birde botta direksiyon sistemi olursa daha güvenli olur. botun ortasına oturmak başka kıç tarafına oturmak başka. birde bahsettiğim bot motor kombinasyonları -fiber-tabanda geçerli..ahşap taban 3.60 bir bota en fazla 15 hp takılır kanaatindeyim. merak ediyorum 3.50 fiber taban ve 3.80 ahşap taban botlara güvenli kullanım için kaç hp önerirsin? benim önerim 3.50 fiber 25 hp 3.80 ahşap taban bot 20 hp

Son düzenleme: 6 Temmuz 2010