Ilgi beklediğimden az oldu.. Keske forumda performans testi kısmı olsa. Uyeler kendi kısa videolarının linkleri verse..Hem farklı beygirlerin, farklı bot ve tekne kombinasyonlarıyla değişik performansları hakkında bir fikrimiz olmuş olur, hemde izlemesi eglenceli olabilir. Ayrıca kısa teknik videolar da faydalı olabilir mesela nasıl buji temizlenir, kışlama ile ilgili videolar vs..Boyle bi forum acılırsa zevkle linkler gonderebilirm.
5 bg motorları (mercury-mariner-yamaha-honda-Tohatsu-Suzuki) alın yanyana koyun kapaklarını açın ve içine bakın hepsi aynı Denemesi bedava firmalar arasındaki anlaşma gereği. O yüzden ne alırsanız alın servis ve parça kıstasına göre seçim yapın.
Arkadas fikrine kesinlikle katılıyorum. boyle bir alan kesin lazım. Motorların çeşitli boylardaki botlarda gosterdiği performansı izleye bileceğimiz video lar ve motor, tekne, bot bakımları temizlikleri saklama yöntemlerini anlatan video larda çok keyifli olurdu.
Harun abi adminlerimize ozel mesaj mı atsak bakım video bolumu açılması için? Cunki gercekten motor yağı nasıl değişir, kuyruk yağı nasıl değişir.Kışlama nasıl olur? Videolara cok ihtiyacım var.Genelde anlatılanlar hep teorik. Ama uygulamayı goremedikten sonra en ufak bi hata yapsak motora büyük zarar vermemiz olası.
VALLA ABİ NEDİYİM CİDDEN PERFORMANS İYİ BEN 2,80 BOTTA 5 HP 4 ZAMANLI YUNUKAYLA KEMER DE BÖYLE GİDEMEDİM. ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA SAROZA GİDİCEM, ORDA VİDEO ÇEKİP BURAYA BENDE YUKLERİM KARŞILAŞTIRIRSINIZ. BU GUN YORUMLARI OKUYAN BİR ABİ BANA ULAŞTI MOTORU İLK ALDIĞIMDA BOĞMUŞTUM SERVİSTEN BİRİNİN CEBİNİ VERMİŞLERDİ. DESADUF AYNI KİŞİ BENİ ARADI MOTORLA İLGİLİ. ONUNDA GUMUSYAKADA YERI VE SERVISI VARMIŞ GİDERKEN ORAYA BI UĞRAYACAĞIM. BENİM MOTOR YARIM GAZDAN SONRA SANKİ GAZ YEMİYORMUŞ GİBİ GAZI KÖKLÜYORSUN Bİ FARKYOK MOTORUN SESİ BİRAZ DEĞİŞİYOR AMA HANİ GAZI İKİ KAT ARTIRIYORSUN HIZ ARTMIYOR. NASIL İŞ ANLAMADIM BELKİ SIFIR OLDUĞUNDAN RODAJ İŞLEMİ FİLAN BAHSEDİYORLAR ONDAN OLABİLİR BAKALIM ARTIK KISMET GORECEĞİZ. BU ARADA YUNUKA BANA SATAN KARAKÖYDEKİ ESNAF BANA TURKMALI YENİ URETİLİYOR YENI CIKTI DEYIP SATMIŞTI SERVISTEKİ ABI CIDDEN DURUS BIRI OLARAK CİN MALI OLDUĞU İTİRAF ETTİ. UMARIM VERDİĞİMİZ PARA BOŞA GİTMEMİŞTİR. VİDEO YU İZLEYİNCE CİDDEN BENİM MOTORDA Bİ SORUN YADA YAPILMASI GEREKEN BİR ŞEY OLDUĞUNA KANAĞAT GETİRDİM. BU HIZLA GİTSE AMENNA BUNUN YARI HIZINDA GİDİYOR. HATTA DALGA GELDİĞİNDE GİDEMİYOR BİLE DALGA BOTU GERİ ÇEKİYOR GİBİ YAPIP SONRADAN DALGANIN HIZIYLA BOT HIZLANIYOR
Selamun aleykum, Kiymetli arkadaslarim bildiginiz gibi rodaj cok onemli.Radaj`a harfiyyen uyulmasi gerekir.Butun motorlarda rodaj vardir,ama bazilari servislerinde tamamlattirilir.Rodaji tam uygulamazsan motorun ilerleyen zamanlarda performans gostermez.Ne gaz verirsen ver,bosuna.Selamlar.
dostum adminler belki gözlerini çevirip ucuyla bakar mesaja bilemem. ama av videolarının olduğu yere ben bu hafta kuyruk yağının değişimi ile ilgili ve motor boğulduktan sonra çalıştırılamıyorsa yapılması gerekenlerle alakalı ve kışlama ile ilgili video yuklemeyi düşünüyorum. ayrıca youtube'a da yüklemek istiyorum. yurtdışından youtube a bir çok ülkedeki ustalar ve vatandaşlar bakım işlemlerine ait video lar yüklemişler ama adamların motorlar 250 lik filan dev gibi enjeksiyonlu motorlar. orta ölçek, ufak çaplardaki motorlara ait bakım onarım işlerine ait kimseden video hiç bir yerde yok. burası değil hiç bir video servisindede yok. sanırım bizim Türk milleti aman işimizi çalarlar herkez motorcu ustası olur cıkar diye korkuyorlar. ) yada bizim ustalar daha çağı yakalayamamış. dala bilgisayarın tuşlarına dokunmamış ustalarımızvar. işlerini iyi bildiklerinden şüphemiz yok ama ne bilim bazı şeyleride merak etmeyen kişiler bana biraz körelmiş geliyor.
ben yeni bir motorla karşılaştım bir sitede 5bg 4 zamanlı aldım kullanıyorum fiyatıda 1800 liraya mercury 1/1 klonu 2 yılda garanti veriyorlar servisi yedek parçaları var izmirde ikinci el motor alacağıma sıfır motor alırım daha iyi
umut arkadasım video nu izledim eline saglık, ben yunuka 4 zamanlı 5 hp ile hıcbır zaman boyle gıdemedım, 2,5 luk tohatsu bıle bu 5 hp den ıyı sayılırdı , gercı artık dertlerıme son verdım ne var ne yok hepsini sattım, şimdi fiber kamaralı bir teknem var, 25 hp tohatsu motor aldım iki zamanlı tam bir canavar harika gidiyor, ayrıca yedek olarak 3,5 luk tohatsu aldım ıkı zamanlı, ınan bana 5 hp yunukaya bes basar, bu cın mallarını kesınlıkle onermıyorum, benım agzım yandı, en son yunuka 5 hp ıle denızın ortasında kaldım bu bardagı tasıran son nokta oldu, sarozdan sahılden baya acıldık balık avı ıcın av bıttıkten sonra gerı donmek ıcın hazırlanıyorduk, ben motorun bası gectım benzını actım ve ıpı cektım motor calısır gıbı yaptı stop ettı sonra tekrar cektım oda ne ıp boşa dönuyor, cek cek hep bosa donuyor, delı olduk 50 defa dıslı belkı tutar dıye denedık dua ettık kuran neler yapmadık, orda motor kapanı açtım yanım da pense vardı baya ugrastım beceremedık, sahıle varana kadar o dalgalı denızde canımız çıktı, allahtan 3 kısıydık sırayla kurek cektık, servıse goturdum mars dıslısımı ne kırılmıs degıstırmışler, lanet ettım, durumu kabul eden usta bır arkadasa motoru sattım, umarım hayrını gorur, bırdaha bu cın mallarına elımı surmem,
bu bahsettıgınız motor olsa olsa PARSUN dur, cin malı acıkcası ben cınmalı yunuka aldım, yunukayı almadan once bır arkadasım parsunda benı cıddı derece ıkna etmıstı, fakat almaya gıttımde parsun ıstedıgım makına yoktu 15 lık ve uzerı kalmıstı ellerınde alamadm, tamda tatıle cıkıyorduk antalyaya dalısı sevmemızden oturu motor sarttı ve uygun olarak karakoyde yan magazada deep dıye bıryer, yalancı bır esnaf o gun ordan parsun alamamıstım antalyada bayılerı varsa ordan alırım dıyordum, hanım bu yunuka ne markası dedı bı bakalım dedık gıttık adam ısrarla Turkmalı oldugunu soyledı guvendım ve aldım ama bın pısman oldum, sımdı ne bot kaldı bende ne motor hepsını sattım ıstanbulda bır tekne aldım kendıme gayet memnunum, acıkcası herzaman dıyordum kendıme bır mal alacaksan denenmıs bılınmıs bır marka al dıye o gun bır kumar oynadık aldık bızım ıcın bır tecrube oldu, yalnız karakoyde deep denılen magzadan alısverısı ben etık olarak onermıyorum, adamlar mal satmak ıcın herturlu yolu bakii goruyorlar sanırım,ozteknık motor eger bu motoru satacaksa ılk olarak ordan bayıılıgını almalı ve satacagı motorları bır elden gecırmelı, hayatımda ılk defa sıfır bır motor mars dıslısını kırdı mars ipi boşa donmeye basladı ve performansı berbat derece, otomobıllerde bılırsınız araba alacaksan ya alman ya japon alacaksın derler, sanırım denız motorları ıcınde kural aynı, çin malımı altın kaplama bile olsa artık elimi surmem
Yok böyle birşey, Ha!! bazı markalar da olabiliyor Örneğin 6 hp Johnson ve suziki Taywan yapımıydı herhalde , ikiside birebir aynı , fakat yukarıda sayılan 6 markanın hepsi biribirinle aynı değil !!
Sezon sonu itibariyle Deneyimlerim ve 5HP performans değerlendirmem. 5 HP 4 Zamalı Mariner ve 2.77 Botumla geçtiğimiz yaz, yaşadığım deneyim gerçekten keyifli oldu. Küçük bir botun amacını aştığının farkındayım, gün içinde yaklasık 40 km yol yaptığım zamanlar oldu. İnsan öğrenci olup deniz hastası olunca, botu yat olarak algılayabiliyor Dikili rüzgarı itibariyle öğleden sonra genelde dalgalı bir deniz yapısına sahip. Başlarda çok sıkıntı çekip, riskli hareketler yaptım, dalgada plane kalkmak gibi, ön omurganın komple suya batıp çıktığıda oldu.Tüm bunlar benim için iyi bir tecrübe oldu. Dalgaya karşı nasıl ilerlemem gerektiğini deneyerek öğrenmiş oldum.Ama kendi botum için, zorunlu olmadıkca dalgada çıkmıyorum çünki baya bi keyif kaçırabiliyor her an bir tehlike halinde hissediyorum. Sabah erken saatleri tercih ediyorum genelde durgun oluyor. Ruzgar tahmin sitelerinden rüzgar yönu hızı okumayı ögrendim. Hiçbir zaman tedbiri elden bırakmadım; fazla açılmadım, canyeleği ,yedek benzin ,uzun yola cıkarken tanıdıklara haber verme, hatta motor yağı ve buji bile aldım yanıma . Sitedeki değerli arkadaşlar ve abilerim sayesinde motor bakımını kendim sorunsuzca hallettim.2 kere motor ve kuyruk yağı değiştirdim. buji temizliği kışlama yağı,ve sezon sonu bakımı vs.. Özet olarak; Bana 5HP nasıl arkadas 2.80 botta nasıl performans verir derseniz, her türlü kombinasyon ve kişi sayısını denedim. Plane hızlarını hesapladım. Tek Başıma iken adeta rekor kırıp saatte GPS e gore 27-28 KM hızı gördum.Bu sayede çok yol yaptım Dikili(sitelerden)-Sarımsaklı gibi.. 2 kişide plane zorluyor. Yanıma 2. kişiyi (toplam 160kg) alıp ikimizide ağırlığını öne verirsek plane'e ulaşmayı başardım saatte 14km i gördü. 3 kişi ve yukarısı ise berbat ortalama 5-7-8 km ve dalgada içeri su almada cabası.Videomun linkinide verdim bu başlık altında, izleyebilirsiniz. Yakıt fena değil plane'e geçebilirseniz tüketim iyi. Kısaca 5 HP den memnunum.
2.00 metre botum var...şimdi sıfır bir motor alacağım...5 hp motor ile oldukça süratli gidebilirim bunu deneyimlerimden anlayabiliyorum. 5 hp 4 zamanlı bir motor mu almalıyım 3.5 hp 2 zamanlı bir motor mu almalıyım? bunu sormamın nedeni 2 metre bot gerçekten küçük..yani devrilme riski olabilir..satmak da istemiyorum..kurulumu taşıması vs oldukça kolay...ne yapacağım bilemedim..5 hp 4 zamanlı alsam bota ağır gelirmi? 5 hp ile benim bot pervane üstünde gidiyor zira volvo penta ile denenmiş..ama ben 4 hp ile bindiğimde bile altımdan kayıyormuş hissi oluyordu...3.5 hp de aynı hissi verir hemde taşıması rahat..15 kg civarı.. 5 hp 4 zamanlı motor 25 kg 3.5 hp 2 zamanlı 15 kg civarı...5 hp nin 2.00 botta güvensiz olacağı da cabası..ama sürat da ona göre katlanıyor...benim botun önerdiği max motor 3 hp..aynasında böyle yazıyor.. kararsız kaldım..neden kararsız kaldığıma gelince.. 3.5 hp 2 zamanlı motor sadece 730 dolar yani 1000 lira civarı 5 hp 4 zamanlı motor ise 1100 dolar..yani 1500 lira civarı.. 500 lira verip hem daha güçlü hemde teknolojik olarak daha güncel bir motor alayım diyorum..kararsızlığımın nedeni budur..bu fiyatlar parsun motorlar için geçerlidir.. 5 hp 4 zamanlı ile devrilme riski oluşabilir ve botun aynası ağırlıktan dolayı suya gömülebilir..ama fiyat olarak da fazla bir fark yok..hemde 4 zamanlı alacağım..ne yapmalı halen karar veremedim..3.5 hp hafif olması nedeniyle taşıma açısından sağladığı rahatlık var...bunu da düşünüyorum... ha bir gün geldi sıkıldım diyelim.. 4 zamanlı 5 hp kaliteli bir 200 botu(botum çin malı değil brig marka ve sıfırı 1400 lira civarı)satarken zorlanmam diye düşünüyorum. 3.5 hp 2 zamanlı motoru satarken zorlanırım..hem 5 hp ye göre iki kişi bindiğimizde çekiş bakımından neredeyse iki kat güç farkı var hemde 2 zamanlı olduğu için eski teknoloji sayılacak.. aklımda hemen hemen bir görüş belirdi.. 5 hp 4 zamanlıyı alıp kullanmayı düşünüyorum..tek korkum takla atmak yada bota uyumlu gelmemesi..25 kg motorun ağırlığı 15 kg botun ağırlığı..umut abinin 15 hp 4 zamanlı motorunun 3.10 botta olduğu gibi uyumsuz olmasından korkuyorum.. aklımda oluşan düşünceyi birkenara bırakırsak ne almalıyım? tavsiyelerinizi bekliyorum..
Onur Merhaba, abi ben 2.80 47KG botla bile tam gazla giderken, arka ahsap, dikişler vs.. açarmı diye korkuyorum hatta uzun yola cıkarken motora iple önden destek yapıyorum açma riskine karsı.Sonucta bot yapıskandan ibaret . Acıkcası 2.0 bot için çok ağır gelebilir.Sana bişey olmasa bile motoru suya dusurme riskin var. Sürat açısından ben 27 km gorduysem sen 30-35 falan yaparsın heralde Ama inan ki ufak bi dalga bile nasıl keyfimi kaçırıyor.İlk acemi zamanlarımda neredeyse omurgayı kırıyordum, dalgada plane hızında. 2.0 için bu durum taklaya bile götürebilir.5 HP nasıl dersen; alabilirsen 3.0 veya 3.20 botta hos olur diye dusunuyorum.Parsun için birsürü fikir yürütmüştük bu forumda biliyorsun en sonunda Mariner almaya karar vermiştim.Yukarıdaki yanıtımda da söylediğim gibi tek kişi için 5 HP çok ideal ve 25 kilo olduğu için taşıma çok sorun olmuyor.Son olarak kesinlikle 4 zamanlı diyorum sessiz yakıt tüketim fena değil, yağ derdi yok yılda enfazla 2 kere değiştirmek gerekiyor, ve cok uzun kilometreleri sorunsuz gidebiliyor.Yaza düşünürsen beraber değiştirelim botları, belki indirim yaparlar 2 taneye şöyle bi 3.20 Alüminyum taban
umut selamlar. bende büyük bir bot alacağım fakat bunu satmam tek başıma gittiğimde vs kullanırım. 5 hp için söylediklerine katılıyorum. benim de bunları bildiğimden dolayı yinede bir sormak gerekir diyerek sormuştum ki özellikle dikişleri açacakmış gibi giden dediğin yorumun oldukça etkili oldu..benim için 15 km sürat yeter..2.00 bottan pek birşey beklemiyorum çünkü bu botlar sürat için değil biryerden biryere taşımak için yatlarda kullanılıyor. sürat düşünülürse en az 3.00 metre ve üzeri botlar ve 15 hp üzeri motorlar düşünülmeli ben herzaman söylüyorum. hayırlısıyla ikimiz de bu yaza 3 metre üzeri bir botla girersek yaz ayları çok daha zevkli geçecektir.
parsun bayisi neresi acaba? ben savutlardeniz diye bir site buldum 4 zamanlı 5 hp 2077 diyor.sizlerin söylediği rakamları hiç bulamadım.