denizde bulduğun senindir

akarsu ve dereler de denize akıyo sonuçta
Muhalefet olsun diye değil ama, hatırlatma olsun diye not düşeyim.
Denizde, karada, derede, gölde vs. hiç bir yerde bulduğun hiç bir mal senin olmaz.
Bir mal bulduysan ki değeri ne olursa olsun farketmez, bunu muhtara, belediyeye veya kolluk kuvvetlerine teslim edebilir yada haber verebilirsin.
Eğer haber verirsen, 5 yıl boyunca onu saklamak zorundasın. Bu süre sonunda sahibi çıkmazsa o mal senin olur.
Yok, teslim edersen, bu belediyeye devrolunur, belediye bunu bir sene sakladıktan sonra satıp gelir olarak kasasına koyabilir. Bozulacak vs. bir şeyse, 1 sene beklemesi gerekmez.
Belediye bunu satsada, 5 yıl içinde sahibi çıkar "benimdi o" derse, sattığı fiyattan saklama, satış vs. masrafını düşerek parayı malın asıl sahibine iade eder.
Maalesef bu husus pek bilinmediği için yanan canlar mevcuttur. Mesela, denizde yada kıyıda, kırık, delik bir sandal bulup "benim oldu" diyerek, tamir vs. edenlerin ellerinden o sandal alınmıştır. Birde yetmezmiş gibi, bir yıla kadar hapis cezası da var.