Avanos Kızılırmaktan dün tuttum ama hayret hiç tutmadığım bu balığı tuttum. ve türünüde tam bilemedim
dün saat 13:00 sıralarında tuttum bizim buralarda bu tür pek çıkmazdı, bende hayret ettim hatta önce bune ya dedim yenirmi yenmezmi, ekmeğe geldi, galiba buralarda sel olmuştu 3 gün önce öyle mi geldi ırmağa bilemiyorum, birkaçta ot sazanına benzer sazanlar tuttum. sezon pek iyi başlamadı açıkcası.. ilginize teşekkürler
Tuttuğunuz balık Gökkuşağı Alabalığı (resimden çıkardığım sonuç). Muhtemelen sel nedeniyle gelmiştir ve bir balık çiftliğinden kaçmıştır. Doğal bir tür olmayıp çiftliklerde yetiştirilen bir balık türüdür. Sirkülerde "potansiyel sakıncalı balıklar" arasında yer alır.
o suda yaşayan diğer balıklar için potansiyel bir tehlikedir etcil bir balık olan gök kuşağı alabalığı bulunduğu suda kendi türü hariçinde balık bırakmaz,AYNI ZAMANDA O SUDAN TEMİZLENMESİ İMKANSIZ BALIKLARDANDIR.. örn:TURNA GİBİ(DİYER ADI DİŞLİ)
slm Merhaba iyi balık yakalamıssınız..Kutlarım alabalık türü olan havuzlar da yetiştirdigimiz kaba tabirle havuz alası denir halk dilinde kökeni amerika olan gökkusagı alabalıgı turudur...saygıllarımm
... Bir sorunun cevabında bazen başka soru işaretleri olabiliyor. Benim cevabım da sanırım öyle oldu. Bu alabalık türü, sularımızda ya insan eliyle atılması veya balıkların üretim çiftliklerinden kaçması nedeniyle bulunuyor. Bu balık türü doğal ortamda zaten üreyemiyor. Fakat dünyada ve ülkemizde yapay üretimi ve yetiştiriciliği artıyor. Bu nedenle de doğal kaynaklara her geçen gün daha fazla bulaşıyor. Bu ise yerli türlerin aleyhine olan bir durum. Çünkü diğer balıklarla yem rekabetine giriyor, onların yumurta ve larvalarını yok ediyor, diğer alabalık türlerine karşı hastalıklara daha dayanıklı olması avantajını da kullanıyor. Fakat dediğimiz gibi doğal ortamda üreyemiyor. Buna rağmen sirkülerde (36/2) zaman yasakları içinde geçiyor. Yani üreme yeteneği olmayan bir tür için zaman yasağı söz konusu. Bunun sebebi de sanırım, diğer türlerin üreme mevsiminde ve avcılığının yasak olduğu dönemde, gökkuşağı alabalığı avlama görüntüsü altında doğal alabalıkların veya diğer balık türlerinin avlanacağından çekiniliyor. Bence bunda haksız da sayılmazlar. Tırıvırının bile yasak olduğunu bilmeyen, daha doğrusu bilmemezliğe vuranlar, gökkuşağı alabalığını avlarken dere alabalığına merhamet gösterecek değildir.
balığı tuttuğum avanosumuzdan bir kaç resim Burda daha önce sazan çok çıkmakta idi ama artık tutamıyoruz. aceba bu balıktan dolayı olabilirmi?
ya arkadaşım kızılırmakta alabalık nasıl olur ki.Valla şaşırdım.eğer üremesi için atılmışsa tarafımca iyi olmuş.Ama söylendiği gibi diğer balıkların üremesini engelliyorsa ona karşıyım.Ankarada yaşayan biri olarak alabalık tutmak için en yakın yer 150 km den başlıyor.Bolu tarafları.Konuya bu açıdan bakarsak ankaralı balıkçılar olarak şanslıyız.Ama dediğim gibi diğer balıklara zararı varsa bende bu balığın kızılırmakta üremesine karşıyım.Rastgele
bikaç ufak çiftlik var ama kendi havuzlarında üretiyorlar sanmıyorum ırmakta ürettiklerini yada kazara kaçabileceklerini, galiba ırmağa birileri bırakmış veyakızılırmağın daha yukarılarında yapanlar varsa bilemiyorum, zaten kayseriye baraj yapıldı ırmağın düzeni tüm kaçtı bi yükseliyor bi azalıyor. iyiki üreyemiyormuş,lezzetli balık ama..... size bol şanlar
Bu balık sularımıza yabancı bir balık, ama ekonomik değeri olan lezzetli bir balıktır. Bence oltaya yem olarak ekmek yerine solucan, çekirge, ciğer gibi et türü şeyler takarak deneyin. Bakalım sonuç ne oluyor? Bir de bu balıklardan çok var mı, onu anlamış oluruz. Eğer bu balıklardan çok sayıda varsa, dediğiniz gibi, sazanın azalmasında etken olabilir. Ayrıca bu balık, ırmağın üst taraflarındaki kaynağa yakın yerlerde bulunan alabalık çiftliklerinden kaçmış olabileceği gibi, alt taraflarında baraj vs. gibi yerlerde kafes yetiştiriciliği yapılan yerler varsa, buralardan da gelmiş olabilir.
Merhabalar Şunu söyleyebilirim ki alabalık tatlı su ekolojisin de ust yerler de olan bi balıktır ve heleski bu havuz balıgı olan gökkusagı alabalıgı cok dayanıklı cok saldırgan ve doymak bilmeyen bi balıktır bu özelliklerinin yanı sıra mikroplara parazitlere dayanıklıdır ve buldugu havuzdan kaptıgı hastalıklar havuz dısına cıktıgında bırakıldıgın da yada kactıgında yaya bilmektedir.Ve sanırım sazanları mikrop veya havuz alabalıgının ac gözlülügü baya etkilemis olmalıdır..
Büyük bir ihtimalle yetiştirildiği havuzlardan gelen selle beraber suya yayılmış olabilirler.Doğal alabalık harici diğer türlere ekolojik anlamda kızılırmak için söylüyorum pek bir zararı olabileceğini zannetmiyorum.Kültür olarak üretildikleri için karın kasları gelişmediğinden tek başlarına üremeleri neredeyse istisnalar hariç zordur.Gökkuşağı alasının kızılırmakta heleki avanos ve gülşehir bölgesinde pek barınabileceğini zannetmiyorum.